CZ EN

Schillerová: dovedu si představit vyšší zdanění online her

Datum vydání: 10.06.2021 | Zdroj: Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana 7 | Autor: Martin Procházka

* Počty heren i automatů klesají. Myslíte si, že tento trend bude pokračovat?

Před deseti lety jsme tu měli více než 100 tisíc automatů, dnes zhruba pětinu. Jsem přesvědčená, že tento trend bude dál pokračovat, byť volnějším tempem. Od přijetí nové hazardní legislativy v roce 2017 jsme udělali obrovský krok vpřed. Samozřejmě v tom významnou roli sehrály technologický pokrok a šíření pandemie koronaviru, které urychlily přesun hazardního hraní do prostředí internetu. Je otázka, zda po odeznění pandemie otevřou herny a kasina ve stejném rozsahu jako předtím, nicméně z dlouhodobého hlediska očekávám zejména nárůst významu hraní online.

* Hovoří se o tom, že heren sice ubývá, ale zčásti je to jen naoko. Přetvářejí se na kasina tak, že mají třeba jednu tzv. živou hru. Jak s tím naložit?

Problematiku zřizování pseudokasin, respektive kvazi kasin samozřejmě vnímáme a Celní správa ČR tuto oblast intenzivně řeší v rámci své dozorové činnosti. Provozovatelé se tím snaží benefitovat z odlišných podmínek pro provozování hazardní hry nastavených pro kasina, například z delší otevírací doby nebo z vyšších limitů sázek. Proto si přihlásí živou hru, kterou pak ale reálně neprovozují nebo jen naprosto okrajově. A toto „papírové“ kasino je pak ve skutečnosti plné automatů. Řešením jsou samozřejmě už zmíněné důsledné kontroly, ale třeba i změna legislativy, která by více sjednotila požadavky kladené na herny a kasina. A snížila tím motivaci provozovatelů tato pseudokasina zakládat.

* V minulosti se několikrát měnily úrovně zdanění hazardu, naposled byly v roce 2019 na úroveň hracích automatů postaveny, co se týče daní i loterie. Dovedete si představit další změny ve zdanění?

Představit si to samozřejmě dokážu, ale politická realita bývá představám často na míle vzdálená. A zvyšování daní z hazardu, byť jen o jeden až dva procentní body, to je každoročně velmi neúprosný boj v Poslanecké sněmovně. My už dva roky v daňovém balíčku navrhujeme dílčí úpravy, konkrétně zvýšení sazby z 23 na 25 procent u kurzových sázek, totalizátorových her, tombol a turnajů malého rozsahu. A z 23 na 30 procent u binga a živé hry. Toto navýšení by přineslo nižší stovky milionů korun ročně veřejným rozpočtům, které to nyní po pandemii potřebují.

* Řekla jste, že hráči se přesouvají na internet, připouštíte i tady vyšší zdanění? Jak by vypadalo? Změnily by se daně u celého internetového hazardu, nebo jen u vybraných her?

Nerada bych předbíhala, protože takový návrh zatím na stole nemám. Vezměte si ale, že ještě v roce 2017 se odehrávalo zhruba jen 10 procent objemu her online. Dnes je to skoro půl na půl. To je skutečně raketový nástup online hazardu a my si v této oblasti nesmíme nechat ujet vlak. Tím spíše, že internetové hraní je podle naší nové analýzy Asterig rizikovější. Zejména kvůli rychlosti provozované hry a dostupnosti 24 hodin denně. V tradiční herně máte zákonnou povinnost přestávky, na internetu hrajete zpravidla v podstatě bez brzdy. Dovedu si proto představit, že vyšší rizikovost online hry může být v budoucnu vyvážena i vyšší mírou zdanění.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.