CZ EN

Ministryně financí v pořadu Partie Terezie Tománkové

Datum vydání: 26.09.2021 | Zdroj: Prima | Rubrika: 11:00 Partie

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Krásné nedělní dopoledne vám přeju. Děkuju, že se díváte na Partii na Primě a CNN Prima News. 2 hodiny politiky, aktuálního dění, otázek, odpovědí, názorových střetů. Pozvání do první části přijali paní Alena Schillerová, vicepremiérka za hnutí ANO, ministryně financí a jednička na kandidátce v Jihomoravském kraji. Dobrý den, vítejte.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Dobrý den a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Rádo se stalo. Pan Zbyněk Stanjura, 1. místopředseda Občanské demokratické strany, předseda poslaneckého klubu a jednička v Moravskoslezském kraji. Dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pojďme na první téma, a to je zdražování, je největší za posledních 13 let, víc stojí potraviny, bydlení, energie. Podle statistického úřadu je inflace přes 4 %. Další vlna vyšších cen má přijít po Novém roce. Paní ministryně, začnu u vás. Vy jste tento týden na jednom ze svých videí tak trochu ironizovala, že za to nemůže, může vláda za inflaci, ale podle mnoha ekonomů vláda přitápí pod ten inflační kotel svojí politikou. Připouštíte nějaký podíl na tom stavu, podíl jako vlády?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
To video bylo trošku, míněno v nadsázce...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkám, že jste to ironizovala...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Já jsem chtěla to těžké složité téma, protože vím, že ta moje videa mají poměrně velkou sledovanost, tak jsem ho chtěla lehce přiblížit, vysvětlit. Protože kdybych tam zasypala občany jenom těmi čísly, která tam ale notabene jsou, já tam uvádím čísla, že ta naše inflace je vlastně jedna z nejnižších z okolních států, že je to celosvětový trend, dokonce celoevropský. A při té příležitosti jsem tam s nadsázkou uvedla, že za to může Andrej Babiš a Alena Schillerová, což tvrdí naše opozice. Víte, přitápí pod kotel, já si myslím, že my jsme tady vytvořili podmínky pro to, aby lidé mohli mít, a notabene i ve vašem pořadu i v dalších pořadech slýchám, jak vzrostly úspory a jak prostě ty peníze, které jsme dali do ekonomiky, tak lidé nespotřebovali, ale odložili. Já říkám, to není nic špatného. Takže já jsem tím chtěla říct, že jsme tady vytvořili podmínky, že jsme jim dali dostatek peněz, aby to zvládli, že ta inflace je importovaná, že je dovezená, že je prostě dána celosvětovými trendy, to jsem tím odlehčeným videem chtěla vysvětlit. Já odpovím na vaši otázku, hned, už jsem tam. Ten, kdo to říká, tak v podstatě říká, a to jsem také uváděla na svém Twitteru, neměli jste lidem dát tolik peněz, měli jste tady způsobit trojnásobnou nezaměstnanost a ta by vytvořila tlak na ceny, že by byly nižší, no, to je přece nepřijatelná politika. My jsme byli v nejtěžší krizi, buď od třicátých letech minulého století, nebo druhé světové války, jak chcete, vyberte si, a my jsme naopak chtěli podpořit spotřebu a to, že došlo k tomu, že byla zavřená ekonomika, že teď začali všichni stavět, že prostě jsou to věci, kde jsou ceny určované na burze, a hlavně jsem v tom videu zdůraznila, že to bude mít přechodný charakter.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Podle NKÚ jen polovina těch výdajů šla na vrub covidu. Někteří ekonomové i opozice, dám vám, pane Stanjuro, hned slovo, zdůrazňují, že vláda příliš rozhazovala a tu inflaci roztočila. Připouštíte nějaký podíl na tomto, vracím se k té svojí úvodní otázce.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Víte, to je pořád dokola, NKÚ říká vedeme, já si stojím za každou položku, která tam je, každý měsíc to vykazuji. A jestliže nám vzrostla nemocnost, jestliže nám vzrostl tlak na sociální dávky, tak jsme je prostě museli posílit, jestliže jsme museli zvednout platbu za státního pojištěnce, která ta položka se netýká covidu, nebo nepřímo netýká podpory ekonomiky, tam přece nejde jenom o to, že jsme dávali peníze na přímou pomoc, nebo na daňové úlevy, ale my jsme pomáhali ekonomice jako celku. Takže investice, které jsme rekordně navýšili, nesouvisí s bojem proti covidu a proti notabene ruku v ruce jdoucí ekonomické krizi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Čili ta odpověď je ne, nepřipouštíte si podíl vlády na roztočené inflaci?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Říkám, že já jsem poslouchala rok a půl a věřím, že to tady můj spoluřečník potvrdí, že dáváme málo, rok a půl jsem poslouchala až hysterické výjevy opozice, to je málo a ještě dejte 3× tolik, abych teď poslouchala, že jsme rozdali moc peněz. Víte, to je trošku taková zvláštní rétorika.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, pojďte reagovat na to, co říká paní Schillerová, přímo mluvila k vám a položím otázku.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Paní ministryně určitě ví, co je inflace a jak vzniká, jsou dvě příčiny. Jednak když je problém na straně nabídky, to znamená, není tolik služeb a tolik zboží, kolik by ti spotřebitelé chtěli nakupovat, to je pravda, to je přivezené, to je celosvětový problém, to nikdo nezpochybňuje. To si myslím, že nikdo z opozice, nebo aspoň z naší koalice nikdo nic takového neřekl, ale současně ta inflace vzniká i na straně poptávky, když je příliš mnoho peněz v ekonomice. A tady je problém české vlády. Tady je problém toho špatného hospodaření a tady vláda přidává, to znamená k tomu, co je k nám přivezeno, vláda tím, že dělá tak obrovské schodky, mimochodem za 3 roky 1,2 bilionu korun. Kdyby to alespoň byla ta pomoc, kterou jste avizovala, paní ministryně, tak bychom mohli vést debatu, jestli ta pomoc byla dobře namířená, lépe, nebo hůře. Víte, že některé kroky jsme podporovali, některé kroky jste od nás zkopírovali a vy jste je pak vydávali za vlastní, ale to není důležité. Takže vláda tomu samozřejmě napomáhá tím, že má tak vysoké schodky, a teď se nebavme o roku 2020, to byl skutečně rok, kdy byl covid, kdy byla krize, 367 miliard, NKÚ říká, že 150 miliard s covidem nesouviselo, tak je to nezávislá instituce státní, na kterou nemá žádný vliv opozice, naštěstí ani vláda, to znamená, berme to jako fakt, proto si to stát zřídil, aby měl nezávislou instituci, která to potvrdí, to či ono. A vlastně všichni ekonomové se shodují v tom, že podíl vlády je na tom, že těch peněz je příliš mnoho. Inflace vlastně není složitá vysvětlit občanům, oni to vidí dnes a denně při těch nákupech. Ti, kteří spořili a spoří, tak jim vlastně se ztrácí hodnota těch úspor, to znamená, jestli měl někdo stovku a nechal ji v bance, tak dneska má hodnotu 96 Kč, to znamená, to je velký problém, nejvyšší inflace od roku 2008, ale ona pak hned spadla v roce 2009. Já si myslím, že tak optimističtí pro příští rok nemůžeme být i vzhledem k tomu, jak se vyvíjí letošní rozpočet a jaký je návrh rozpočtu na příští rok, to znamená, bohužel, je tady i podíl vlády. Víme, že Česká národní banka má svůj cíl 2 % inflace, pak má toleranci 1 %, takže jsme o 100 % mimo toleranční pásmo. Podle mě Česká národní banka musí tahat za záchrannou brzdu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dostaneme se k tomu. Teď mě zajímá ještě jedna otázka na vás, pane Stanjuro, koalice SPOLU chce vyhrát volby, chcete mít vládní odpovědnost. Jaké kroky uděláte, abyste zmírnili zdražování inflaci?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak několik kroků. Za prvé,...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Můžete to prosím stručně divákům vysvětlit, co by je čekalo?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Budeme ctít nezávislost České národní banky, nebudeme jim říkat, co mají a co ne, protože ta jejich primární starost je právě o měnovou politiku, o to, aby peníze neztrácely tak velkou hodnotu jako ztrácí v těchto měsících a bude v dalších měsících. A potom začneme šetřit na straně státu, to znamená, abychom na té straně poptávky, aby těch peněz v ekonomice nebylo tolik, my si myslíme, že příští rok by mohl být rozpočet maximálně 250 miliard, vláda plánuje zhruba o 130 miliard vyšší. Uvidíme, jaký bude finální návrh, protože myslím, že zítra ho má projednávat vláda, takže uvidíme, jaký bude konečný návrh vlády, to jsou 2 základní kroky. Současně se chceme soustředit na efektivní využití evropských peněz, má přijít skoro půl bilionu, to znamená, to jsou všechno kroky, které mají snížit inflační tlaky, žádná vláda, to je třeba korektně přiznat, žádná vláda nemá v rukou takové nástroje, aby to úplně sama zvládla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju vám. Děkuju vám za odpověď. Paní ministryně, hned vám dám prostor reagovat, ale to, co tady pan Stanjura řekl, to je Česká národní banka a její snaha nebo chuť zvýšit úrokové sazby, aby zmírnila inflaci. Vy jste řekla, že jste se 5. srpna zúčastnila jednání bankovní rady, kterou jste varovala před zvyšováním úrokových sazeb, vyvolalo to velkou vlnu kritiky. Pojďme se pustit jeden názor pana Mojmíra Hampla, bývalého viceguvernéra České národní banky.

Mojmír HAMPL, ekonom; bývalý viceguvernér ČNB
To je snad poprvé za moderní dějiny této země, kdy ministr financí veřejně říká, že vlastně chce, aby inflace pokračovala, aby se nebrzdila, dokonce, aby se zvyšovala a ještě bezelstně to odůvodňuje tím, že rostou náklady na obsluhu dluhu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pojďte na to reagovat, paní ministryně, prosím.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Vůbec to není pravda, pan Hampl je známý velký vládní kritik...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Tak je to viceguvernér národní banky...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Bývalý. Tak já bych chtěla říct, že jsem využila svého práva jako ministryně financí poprvé za celou dobu svého vládního angažmá a navštívila jsem jednání Bankovní rady České národní banky, to je moje právo, stejně jako je moje právo vystoupit na tomto jednání, a to se stalo, to není žádné ovlivňování, toto je zákonné právo, a o tom, že Česká národní banka je nezávislá, o tom není pochyb. Já jsem to také skoro celé 4 roky velmi ctila, tam jsem řekla svůj názor, ten je zaznamenán, za 6 let bude publikován podle nějakých vnitřních předpisů a tam jsem řekla to, co jsem pak zopakovala v jedné debatě minulý týden...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Rozumím a jaký je ten důvod...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Že jsem varovala, o tom, že Česká národní banka...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Česká národní banka chce mírnit inflaci...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
... v těch rozvinutých zemích centrální banky mají vliv na cenovou stabilitu, oni to mají v péči, nikoliv vláda, tak o tom samozřejmě není pochyb a Česká národní banka na to reaguje zvyšováním sazeb. A já jsem naopak, to jsem řekla jak v médiích, není pravda, co řekl pan Hampl, jak v médiích, tak na tom jednání bankovní rady jsem řekla, že se vůbec nechci bavit o zdražování obsluhy státního dluhu. My jsme se předfinancovali, teď už bude financování státního dluhu jenom klesat, my jsme využili ještě těch levných sazeb, než oni je zvýšili a předfinancovali jsme, takže za druhé čtvrtletí už je tam pokles asi o 4 miliardy, takže já jsem jenom varovala před tím, že se v době, kdy začneme konsolidovat veřejné finance, a tady my se neshodneme, já nejsem vůbec pro tupé škrty, které ordinuje opět koalice SPOLU, tak jako při minulé krizi...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Něco takového neordinujeme.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Já bych to domluvila. V podstatě jsem varovala před tím, že my zdražíme úvěry malým a středním firmám, ty velké mě nezajímají, ty to snesou, ale malé a střední firmy a občané. A v době, kdy bude konsolidace veřejných financí a vedle toho budou tyto měnové restrikce, jsem varovala, že to není prostě úplně šťastné. A nebyla jsem sama, byli i někteří členové bankovní rady, kteří měli stejný názor.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pana Michla myslíte.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne jenom on, třeba ještě profesor Dědek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, měla nebo neměla by Česká národní banka zvýšit úrokové sazby, aby mírnila inflaci?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak nechci se dostat do stejné role jako paní ministryně, já ji tady ocituju, vy jste řekla 5. srpna v televizi: "Argumentovala jsem především podražením úvěru pro podnikatele a občany," to jste teď zopakovala. A pak jste řekla: "Zároveň nám zdraží obsluha státního dluhu." Takže to je vaše přesná citace, takže varovala před, hájila své zájmy rozpočtu, zájmy vlády proti zájmu občanů, protože není v zájmu občanů, aby se všechno zdražovalo, aby byla vyšší inflace, je to přesně proti zájmům občanů. A nezlobte se na mě, paní ministryně, bývalý viceguvernér Mojmír Hampl je velmi erudovaný ekonom. Nikdo z nás, co tady sedí, zdaleka nemá takovou erudici, tak neříkejte, že je kritik vlády, on dal jasné ekonomické stanovisko, on není politik. A já myslím, že byste měla poslouchat, není samozřejmě sám, kromě bývalého poradce Andreje Babiše, pana Michla, bylo prostě komické, že on pak publikuje článek v holdingovém tisku, kde má data, argumenty a den předem v tom samém pořadí, ta samá data, ty samé argumenty, váš šéf ve svém slavném pořadu říká to samé, takže tam ta spolupráce mezi premiérem a jeho bývalým poradcem, dnes člen národní banky, je úplně evidentní. Přece, když budeme mluvit o úvěrech pro občany, zdražuje bydlení. A tam je velký problém. Za vás prostě nestaví. Za těch 8 let, kdy jste ve vládě, se průměrná délka stavebního řízení zdvojnásobila ze 120 na 240 dnů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Omlouvám se, pane Stanjuro, nechám ještě reagovat...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
To je samozřejmě mnohem závažnější problém. Když si chce někdo pořídit bydlení, je to zdražování bydlení. A na to ta základní úroková míra, o které bude rozhodovat Česká národní banka prostě takový vliv nemá, já si myslím, že to Česká národní banka udělá, myslím, že ta vyjádření členů bankovní rady jsou úplně jasná, protože kromě toho samotného zvýšení velmi často ti centrální bankéři všude používají to, že dopředu říkají, co ta banka udělá, aby ten trh nebyl překvapený. A vlastně i tím se snaží bojovat proti té inflaci, že vlastně to jsou protiinflační očekávání, které teď, já bych řekl, zcela oprávněně centrální banka říká nebo členové bankovní rady, uvidíme, příští čtvrtek je zasedání bankovní rady, já osobně očekávám, že se naplní ta slova té většiny bankovní rady a že ta základní úroková míra může být zvednuta až o 0,5%.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Tak takové jsou zprávy z České národní banky. Paní ministryně, pojďte reagovat.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Jestli mohu, jenom zareaguji stručně. Tak já myslím, že je velmi nefér, co jste teď řekl o panu Michlovi, on není v žádném spojení ani se mnou, ani s premiérem, je to nefér, čili...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
A proč používá premiér stejná data a stejné věty.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Nechte mě domluvit...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak je to prostě podezřelé, já se omlouvám.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Nechte mě domluvit. Víte, nemůžete vydávat za renomovaného ekonoma jenom toho, kdo mluví tak, jak se vám hodí a ten, kdo mluví jinak, než jaký vy máte názor, tak ho takto prostě sepsujete a takto ho prostě degradujete, to je velmi, velmi nefér od vás, velmi nefér. On je stejně erudovaný ekonom jako podle vás pan Hampl...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
No, to není.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Takže to je názor. Pan profesor Dědek měl stejný názor...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
K tomu, promiňte, paní ministryně, k tomuto, co říkal pan Stanjura, že vy jste tou intervencí v České národní bance hájila svoje zájmy, jako strážkyně kasy, protože pokud zdraží úroková sazba o půl procenta, zvedne se to, čemu se říká obsluha státního dluhu a...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Opakuji, ta inflace bude přechodná, podle našich expertů, myslím ministerstva financí, začne zhruba v polovině příštího roku klesat a někdy na konci příštího roku, nebo začátkem toho dalšího, se vrátíme na ta čísla, na která jsme byli zvyklí před covidem. Znovu opakuji, že naše inflace je jedna z nejnižších, když porovnám Polsko, Maďarsko a další země. A chci ještě dodat k té České národní bance, ono to zase není úplně přesně řečeno, já jsem tam naopak zdůraznila, a oni to za 6 let vypublikují, tak si na mě třeba vzpomenete, já jsem tam zdůraznila, že o obsluhu státního dluhu mi primárně nejde, protože my jsme se předfinancovali, my teď už nebudeme platit více, protože jsme se předfinancovali za ty levné úroky, ale že mi jde o ty malé a střední podnikatele a občany a že to není dobré. A ještě chci zopakovat občanům, co tady řekl pan předseda, on v podstatě říká, dali jste lidem moc peněz.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nic takového jsem neřekl.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Měli jste jim dát méně, já bych chtěla připomenout, že máme 3% nezaměstnanost, že naopak teď trpíme nedostatkem pracovních sil, taky to určitě slyšíte, tak jako všude mezi občany a mezi podnikateli, nezaměstnanost příští rok klesne na 2,7 %. Takže my máme naopak jiný strukturální problém, než je tento. A já jsem přesvědčena o tom, že to, že jsme těm lidem pomohli a stavební řízení, možná se toho ještě dotkneme, to by tedy bylo na půl hodiny, prosím, vždyť vy jste nepodpořili ani ten nový stavební zákon, který naopak vrátí lhůty tak, aby mohli stavět rychleji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, krátká reakce ještě k úrokovým sazbám a k inflaci. A pak pojďme dál.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Já bych poprosil paní Schillerovou, aby reagovala na to, co jsem řekl, aby si nevymýšlela, já jsem neřekl, že jste dali lidem málo peněz, nic takového jsem neřekl.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Moc, moc...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nic takového jsem neřekl, takže neargumentuje proti tomu, co jsem neřekl, to nevím, z čeho jste tak usoudila. Já jsem jenom říkal a citoval jsem NKÚ, a vy ostatně taky, kdy NKÚ, ne opozice, ne vládní politik říká, že 150 miliard od loňského dluhu nesouviselo s covidem, 150 miliard. Vzpomeňme si, když jste předkládala návrh rozpočtu na rok 2020, tak tam byl schodek 40 miliard a růst ekonomiky jste odhadla na 3 %, počkejte, na rok 2020. Teď po 2 letech předkládáte schodek rozpočtu 10× vyšší, skoro 400 miliard, a přitom já bych řekl, že správně předpokládáme my všichni, že příští rok už nebudou covidové výdaje, takže 10× jste zvýšili schodek za 2 roky. A kdyby se 10× zlepšila kvalita veřejné služby, tak v pořádku, ale zase podle světové žebříčku jsme 99. v efektivitě veřejné správy ze 140 zemí, o 36 zemí, jsme na tom nejhorší z EU, takže ty peníze nejsou prostě vidět.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dostali jsme se, dostali jsme se, paní ministryně, jednu větu, pak položím otázku už k rozpočtu, když už jsme tady.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
My bojujeme a musíme vyvést tuto zem z krize a věřím, že dostaneme šanci a vyvedeme ji z krize. Ta krize byla způsobená covidem, takže velká část pomoci šla samozřejmě na přímou pomoc, na daňové úlevy, pro celou řadu z nich jste zvedli ruku, to se určitě shodneme. Samozřejmě ten rozpočet byl proinvestiční. Podívejte se, kolik peněz jsme dali do investic a nezůstaly na papíře, jak říká jeden z vašich ekonomických expertů, já mám dnes jasná tvrdá čísla, že za 20 se to téměř na korunu proinvestovalo, kolik jsme dali do dotací obcí, kolik jsme dali do všech těchto věcí a kolik jsme dali samozřejmě do pomoci, která se nedá nazvat, ale podle mě dá, přímo covidová, ale souvisela s nemocenskou, s dávkami a tak dále, čili spotřeba a investice, to je podpora ekonomiky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Řekla jste jednu větu a řekla jste jich 11, takže to je 10krát víc, to jsou, jak ty výdaje, místo 40 můžeme dát schodek 400.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak jdeme na rozpočet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji. Paní ministryně, vy jste ve středu jednala s panem prezidentem, mluvili jste o rozpočtu na příští rok. Hrozí stále, že by rozpočet s tím schodkem 376,6 miliardy korun vetoval nebo nemluvili jste o tom?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Vůbec o vetu nebyla řeč.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Proč jste o tom nemluvili?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Protože my jsme se bavili v podstatě o těch atributech, které ho zajímaly. Jeho zajímaly investice, to chtěl vědět na prvním místě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A je spokojený s tím, jak jste...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Investice ho velmi uspokojily, protože samozřejmě on, když jsme byli tehdy v Lánech na expertním týmu, já už jsem to vysvětlovala, on měl čísla, a logicky nemohl mít jiná, toho prvního schváleného rozpočtu z června, s kterým spokojený absolutně nebyl. Teď je tam určitý posun. Zajímalo ho snížení schodku, kvitoval to, že porovnáme-li plán versus plán, tam dnes je plán na 21 je 500 miliard, teď bude 376,6, což je o 123,4 miliardy méně. To velice kvitoval. Kvitoval růst investic na 218 miliard, včetně evropských peněz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A ten schodek mu nevyhovoval.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Kvitoval, on říkal, že v podstatě v tuto chvíli, pokud tam budou takto masivní investice, chtěl vidět nárůst peněz na bytovou výstavbu, to znamená do Státního fondu bytové infrastruktury, který vede ministerstvo pro místní rozvoj. Tam jsme se s Klárou Dostálovou domluvily na rekordním nárůstu o 5,8 miliardy, většina peněz půjde na bytovou výstavbu. Zajímaly ho obnovitelné zdroje, tam jsem mu vysvětlovala, že ta částka v důsledku toho, aby firmám nestouply v důsledku růstu cen energií až o 25 % ceny energií, tak zůstáváme na 27 miliardách, nakonec se to bude měnit na vládě, ale 3 až 4 miliardy získáme ze solární daně, která prošla parlamentem a pan prezident jí buď podepsal, nebo ji teď podepisuje, v tuto chvíli nejsem úplně v obraze, není to můj zákon. To byly takové ty nejzajímavější nebo nejdůležitější věci, ale on se chce znovu vrátit a říkal, že o tom se bude bavit i s opozicí, nevím, jestli se bavil, protože ta opozice šla po mně, že se o tom bude bavit s opozicí, chce se znovu vrátit k daňovým výjimkám, on říkal, že je hodnotí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Velké téma pana prezidenta.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Velké téma pana prezidenta, on říkal, že hodnotí to, že jsem prosadila zrušení nebo omezení daňových výjimek za to období za téměř 13 miliard, ale že se o tom rozhodně po volbách chce bavit dál a že se o tom bude bavit i s opozicí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, mluvil o tom pan prezident, s panem Blažkem, oni byli v ten stejný den u pana prezidenta.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nevím, jsme v kampani, já jsem tento týden strávil ve svém regionu, takže jsem s panem předsedou Fialou o tom nemluvil. Určitě budeme mít šanci, až se potkáme, tak to skutečně nevím, to nedokážu odhadnout. Ale k těm investicím, je tam drobná změna 10,3 % letos, 10,7 % celkových výdajů příští rok - 0,4. Žádná masivní změna. Je to v podstatě stejně jako v krizových letech 201 až 2013, co se týče procentuálních výdajů, takže zase, kdyby to bylo skok z 10 na 15 %, tak já budu k tomu schodku mnohem shovívavější, protože bych viděl, kam to jde, pokud by to byly chytré investice, tak proč ne, ale bavme se o tom, vláda se s námi o tom vlastně vůbec nebaví. Navíc ty debaty o letošním rozpočtu mi připadají úplně předčasné a spíš jako plní jenom předvolební účel, protože díky tomu, že bohužel máme volby na podzim, tak příští týden přijde návrh rozpočtu do sněmovny a za 2 týdny máme volby, to znamená, teď máte 30 dnů, než se sejde sněmovna...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Prostě se to nestíhá, bude muset...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Myslím si, že nejpravděpodobnější je rozpočtové provizorium, ne, že bych po něm volal, ale z hlediska času mi to přijde jako velmi pravděpodobné, otázkou budoucí vládní většiny v Poslanecké sněmovně, a o to usilují obě dvě strany, jak tady paní Schillerová se svými potenciálními spojenci, tak my o to usilujeme. Podle toho taky bude vypadat ten konečný návrh státního rozpočtu, který se určitě bude lišit od toho, co schválí vláda zítra. Je to nešikovné, ale nemůžeme s tím nic dělat, nikomu to nevyčítám, museli bychom se vrátit k nějakému tomu termínu voleb květen nebo červen, což není vůbec jednoduché ústavně zařídit, ale vlastně pro každou vládu, a platí to teďka vlastně u každých voleb, je to mimořádně nepohodlné. A pak je to spíš jenom taková virtuální hra s čísly, tak já to ani moc nekomentuji, protože ty takzvané úspory v tom schodku bylo tím, že jste navýšili příjmy a současně se navýšily výdaje a navýšili jste o 13 miliard míň než ty příjmy a takzvaně jste něco ušetřili, neušetřili jste nic, kdybyste něco ušetřili, tak ty červnové výdaje se snížily proti tomu, co je v srpnu nebo nebo v září. Ale říkám, já bych to nepřeceňoval, je to spíš virtuální realita, uvidíme, jak se k tomu postaví nová Poslanecká sněmovna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní ministryně, k té praktické otázce, je to virtuální rozpočet a budeme stejně hospodařit podle rozpočtového provizoria a pak to bude věcí další vlády, která ho může opravit?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Je pravda, že ta technika, to souhlasím s panem předsedou, protože ta technika je nešťastná, je to už druhé volební období, už to bylo v roce 17 stejné, já jsem tehdy vystupovala do třetího čtení, zvládlo se to. Žádný virtuální rozpočet to není, my jsme ho udělali a připravili, zítra se samozřejmě ještě o něm budeme bavit, předpokládám...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Zítra je rozpočet vlády.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ano, takže se zítra o tom budeme bavit, udělali jsme ho nejlépe a vsaďte, že se příliš měnit nebude, protože když vezmete, že 95 % jsou mandatorní výdaje, tak investice do těch nikdo škrtat nebudete, takže pak si to řekneme, velmi bych varovala, a už jsem to slyšela od jednoho předáka té druhé koalice, PirStan, velmi bych varovala před rozpočtovým provizoriem. Je potřeba uvědomit si, co je rozpočtové provizorium, nejde ani tak o ty procenta výdajů, protože to by se bralo z toho 500miliardového schodku, ale jde o to, že tam je zákaz čerpání tzv. nespotřebovaných výdajů, kterých může být v té době zhruba dejme tomu, já nevím, jak se to bude vyvíjet, kolem 180 miliard, to jsou výdaje. Jenom to rychle vysvětlím pro občany...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Prosím, vysvětlete to divákům, protože řeknete nespotřebované výdaje, nemá to žádný...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Neutracené peníze.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Neutracené peníze. Takže si vezměte, a já se teď nebudu držet provozních výdajů, to je jejich problém, ty jim klidně můžeme vzít, ale když naplánujete investice, tak musíte počítat i ve střednědobém výhledu, že na ně budete mít, nemůžete to prostě dát v jednom roce a pak říct, nemáme a dálnice zůstane někde uprostřed rozestavěná, takže musíte s tím počítat dál. A logicky se ty peníze potom samozřejmě propisují do dalších let a rezorty je v těch dalších letech utrácí. Pokud bude rozpočtové provizorium, tak na tyto peníze se nemůže sáhnout, zastaví se stavby. Velmi před tím varuji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A jak zabránit, já vám dám, pane Stanjuro, slovo, jak zabránit rozpočtovému...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Schválit rozpočet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Stihne se to, má na to vláda hlasy?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Uvidíme, jak rozdá volič karty, já nevím, jak dopadnou volby, já nevím, kdo bude sedět v Poslanecké sněmovně, vždyť to dneska nevíme, to bysme se tady bavili o 150 variantách. Takže počkáme, jak dopadnou volby, pak uvidíme, jak vznikne a jak rychle a jaká vláda, ta musí znovu schválit rozpočet a musíme hledat dohodu, ať tam bude, kdo tam bude, dohoda nad tím, ať se schválí rozpočet, ale raději, ať tady máme rozpočet, než rozpočtové provizorium, před tím rozhodně varuji.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, slova vašeho předsedy pana Fialy z toho velkého posledního projevu ve Slovanském domě, on řekl, pokud necháme tyto lidi hospodařit dál, čeká nás bankrot státních financí. Není to strašení lidí v předvolební kampani?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Ne, není. Já myslím, že to je docela přesný popis i plánů, které má tato vládní koalice na příští roky, protože vidíme, jak plánují schodky v roce 2022, 2023 a 2024, to jsou oficiální dokumenty, tam to snižování schodku je opravdu směšné než reálné, protože ta čísla jsou obrovská. Nejprve k tomu, co říkala paní ministryně, nic takového nehrozí, to by hrozilo, kdyby rozpočtové provizorium platilo celý rok, ale pokud mám schválený, pokud vyjdu z rozpočtu roku 2021 v roce 2022, tak leden, únor nic nezastavím, ty výdaje mohou čerpat, ony by ty peníze mohly teoreticky dojít někdy v září, v říjnu, a to už určitě bude schválen státní rozpočet. Těch variant po volbách není 150, ale jsou 2 varianty, buď budete vládnout vy a s vámi komunisté a extremisté, nebo budeme vládnout my. Dneska nevíme, jak to dopadne, za 14 dní to už budeme vědět, myslím, že v neděli za 14 dní po volbách už to budeme vědět všichni a budeme počítat ta křesla. A pak bude samozřejmě práce pro toho, kdo bude obhajovat rozpočet, aby ho obhájil v té Poslanecké sněmovně, protože považujeme za virtuální hlavně z časového hlediska, protože, a na tom se shodujeme, je to mimořádně nešťastné, předkládat rozpočet 14 dní před volbami, a to není, to skutečně není vina vlády, v tom se vlády musím zastat, ale nic takového nehrozí, nic se nezastaví, je to standardní. Mnohé obce, mnohé kraje to používaly v minulosti, protože se to prostě takhle někdy stane. Problém by to byl, kdyby to trvalo 4, 5, 6 a víc měsíců, a to si myslím, že já jsem si jistý, že to nenastane.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju vám. Pane Stanjuro, ještě zůstanu u vašeho...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ještě, prosím, vyprosila bych si poznámku, že budeme vládnout s extremisty, to bych si vyprosila...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Za chvíli se o tom budeme bavit, o tom, s kým byste rádi vládli nebo nevládli, dostanu se k tomu. Jenom ještě k vašemu programu, voliči si tam mohou přečíst, že nechcete zvyšovat daně, že chcete snižovat výdaje, ale zároveň chcete zvyšovat výdaje na obranu a 39 miliard, jestli dobře počítám, na školy o 56 miliard, nebo na školství. Někteří ekonomové říkají, že vlastně, například Filip Pertold z CERGE institutu, že nenabízíte cestu, jak ten rozpočet narovnat, že mu to tam prostě nevychází, že nejste schopní ten schodek dorovnat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nám to vychází, musíme si říct, že to jsou cílové částky, to znamená, jestli říkáme 2 % HDP na obranu, tak to není v roce 2022 ani 2023, ale na konci volební období, takhle to tam píšeme. Říkáme, že na konci volebního období nechceme, aby schodek rozpočtu byl vyrovnaný, což je sen a ideální stav, ale aby se blížil 1,5 % HDP, což je zhruba 100 miliard, ať to zaokrouhlím, takže není tam...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Možná i méně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
No, tak bude přes 6 bilionů, určitě bude, bude HDP, pokud poroste, tak my bychom předpokládali, tak bychom si přáli kolem 4 %, tak to samo o sobě generuje zhruba 80 miliard do dalších daňových příjmů, pokud zachováme sazby, takže naše cesta je zjednodušit podnikání, vytvořit dobré podmínky, tak máte, 80 miliard máte účetně v roce 2022. V roce 2023 už je to 160, 240 a 320, pokud se povede našim podnikatelům, našim zaměstnavatelům, pokud se jim bude dařit a ta ekonomika tak poroste. K tomu jsou ty jednorázové škrty, o kterých jsem mluvil, to znamená, pokud letos máme neinvestiční dotace podnikatelům, neinvestiční dotace víc než 100 miliard, tak to nejsou dobře investované peníze. Já od dubna jezdím mezi malé a střední podnikatele. Nejezdím tam proto, abych spolu s ním nadával, co se vládě povedlo nebo nepovedlo. A vlastně jim kladu zdánlivě jednoduchou otázku, co by oni očekávali pro jejich podnikání, konkrétně pro jejich podnikání od budoucí vlády, od budoucí sněmovny a poslouchám je. Skoro všichni na první dobrou řeknou, zrušte dotace. Křiví to trh, berou je hlavně velcí, my malí se skládáme na dotace velkých, a to já jim samozřejmě slíbím, protože je to i s v souladu s tím, co já si myslím, jak by vláda měla podporovat podnikatele. Nepodnikat, vláda nemá podnikat, nepřekážet, snížit byrokracii, vytvořit podmínky, máme množství šikovných lidí, a když jim ty podmínky vytvoříme tak, aniž bychom zvyšovali daně, budou vyšší daňové příjmy. A k tomu potom, a to je věc zákonů, musíme rušit agendy, protože já nevyčítám úředníkům, že úřadují, jak úřadují, protože oni plní zákony, my musíme zjednodušit zákony, zrušit agendy, abychom neběhali my jak blázni po těch úřadech, ale obíhala data, stát o nás ví úplně všechno. A pořád dokola vyplňujeme ty samé údaje, pořád je posíláme někam tomu státu, když tam uděláme drobnou chybu, nebo ti podnikatelé, tak prostě nedostanou ty peníze, když se zpozdí o 1 den, tak je hned sankce, přitom to nejdůležitější, co bychom měli změnit po volbách, vrátit lidem důvěru ve stát a v instituce, to je hrozně těžké.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju, pane Stanjuro. Paní ministryně, váš program, hnutí ANO nabízí štědré sociální výdaje, chcete důchod do konce volebního období 20 000 Kč, ale také říkáte, že nebudete zvyšovat daně. Podle ekonomů mají k tomu stejnou výhradu jako k programům jiných stran, že to prostě není udržitelné.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak tam to nevychází samozřejmě, koalice SPOLU, jenom dovolím si, ano, ano...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Jak vám to vyšlo.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Oni chtějí škrty minimálně kolem 90 miliard ročně, kolem 100 dokonce říká pan předseda, to vám říkám, že se nepoučili, jo, tupé škrty...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nejsou vůbec, nemusíte nás urážet, tak nás neurážejte.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Bude to na úkor investic, bude to na úkor prostě absolutně všeho, dokonce si myslím, že budou muset sáhnout i do platů, tak jak to udělali v těch letech při minulé krize. My tam máme, a já jsem to skutečně hlídala, sociální program, když se na něm pracovalo. Důchody tam jsou. Vezměte si, že důchody z hlediska procent HDP, ještě bych se chtěla vrátit k těm dotacím, protože to by byla určitě radostná zpráva pro obce, kdybychom poškrtali všecky dotace. Takže já bych chtěla říct, že ten růst důchodů je postupný, my taky neordinujeme takovéto brutální škrty a chci připomenout k tomu bankrotu, kterým tady pořád straší koalice SPOLU, my jsme byli Financial Times označeni za finančního jestřába.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, paní ministryně,...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
...to znamená, máme šesté nejnižší zadlužení i teď s tím velkým deficitem, vy se tomu smějete, ale patříme mezi tyto země a my chceme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Tempo dluhu je nejrychlejší v Evropě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Zase to vysvětlím, prosím, to jste si vzali čísla z prvního čtvrtletí, opakujete to všichni tady jako kolovrátek, protože to vypustil některý pop ekonom a skutečně nám to narostlo, protože my jsme se předfinancovali, my jsme věděli, že Česká národní banka zvedne úrokové sazby, ona posílala signály, balonky, předfinancovali jsme se, ve druhé čtvrtině už to kleslo asi o necelé 4 miliardy. A já vám garantuju, bohužel čísla Eurostatu budou až 20. října, abychom se mohli porovnat, ale třeba mě pozvete po volbách do nějakého pořadu a já vám donesu čerstvá čísla a pamatujte si, že my budeme nejlepší, tady vám to dneska říkám.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Budu si to pamatovat, paní ministryně, pop ekonomie vaše a vaše také oblíbené slovo v poslední větě. Ale k těm důchodům, slibujete 20 000 důchod, dnes je 15 360 průměrný důchod.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Příští rok bude důchod zhruba asi 16 000...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale pokud tam tu částku chcete navýšit, tak to znamená zhruba...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Budeme to tam postupně navyšovat, procento důchodu vůči HDP, pořád je to nominálně velká částka, ale vůči HDP je to prostě o nějakých 9 %, takže to je postupné navyšování, dokázali jsme to, dokážeme. A my říkáme, budeme snižovat strukturální deficit o půl procentního bodu od roku 23 0,8, my nechceme 100 miliard, my chceme v těch prvních 2 letech asi 44 a pak chceme zhruba někde kolem 70 a chceme to kombinací na výdajové i příjmové straně, zapojením evropských peněz, takže to je ufinancovatelné. A pořád budeme tím finančním jestřábem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dobře. Pane Stanjuro, zazněla tady poměrně silná slova od paní ministryně, že chystáte tupé škrty, že chcete sáhnout do platů. Pojďte se k tomu vyjádřit.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nic z toho není pravda, ano, myslíme si, že objem mezd je příliš velký, to znamená, máme těch zaměstnanců moc, to není nic o tom, jestli konkrétní člověk, který odvádí například skvělou práci pro stát, že by se mu neměl zvyšovat plat, to jsou úplně 2 jiné věci, paní mistryně to ví, a záměrně to neříká, protože to není úplně, úplně pohodlné. Těch 20 000 důchod, na to nemusí vláda dělat nic, žádná vláda, prostě bude, zejména až bude taková inflace, takže podle valorizačního vzorce, to prostě budou mít ti důchodci. Důležité je, ale co si za to koupí a jaký bude poměr k průměrné mzdě, a to za vlád Andreje Babiše bohužel klesá. V roce 2010 byl průměrný důchod 42 % průměrné mzdy. V roce 2013 byl 44 % a loni, protože letošek ještě nemáme, na konci roku 2020 to bylo pouhých 40 %, takže důležité není jenom to absolutní číslo, bavili jsme se na začátku o tom, jak se všechno zdražuje. Naši penzisté mají speciální spotřební koš, ti tu inflaci ještě mají vyšší, než my všichni ostatní a ta se plně promítne do zvýšení důchodu, takže to je takový levný slib, kdo by neslíbil 20 000, když to autonomním vývojem, pokud někdo nezmění ten valorizační vzorec, ale nikdo, neslyšel jsem, že by ho chtěl někdo změnit, tak jako to není složité slíbit, zejména, když bude tak velká inflace a paní ministryně řekla, že očekává letos a příští rok tak vysokou inflaci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
K těm platům. Sáhne ODS na platy? Slyšíme i varování od ČSSD, že DPH a tak dále.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak my své sliby myslíme vážně, když říkáme, že nezvýšíme daně, tak buď platí kritika, že nechceme zvyšovat daně nás kritizujete na jedné straně, a my je fakt nechceme zvyšovat, takže tohle skutečně splníme, protože když se podíváme na ty 3 hlavní daně, protože plus sociální pojištění, což je největší poměr, největší příjem do státního rozpočtu, tak my tam nevidíme žádný prostor, my jsme snížili daně zaměstnancům k 1. lednu letošní roku, tak proč bychom to zvyšovali. Mimochodem všichni ti, kteří nás stále kritizovali, měli šanci ve svých volebních programech napsat, byla to hrozná chyba, jak jsme tady říkali 3, 4, 5, 6 měsíců a my pokud dostaneme vládní zodpovědnost, to vrátíme na tu předchozí úroveň, nikdo z nich to neříká, takže jsme udělali dobře. DPH nechceme zvyšovat, máme vysoké DPH a daň z příjmů právnických osob nechceme zvyšovat, je to jedna z posledních výhod, kterou mají naši podnikatele vůči konkurentům, například v Evropské unii, takže pokud někdo mluvil o zvýšení daní a mluví o jednotkách miliard a k tomu postavíte dluh 400 miliard, nebo deficit jednoroční, tak vidíte, že to nemá žádný smysl, že problém má stát na výdajové straně rozpočtu. Příští rok daňoví poplatníci zaplatí rekordní částku na všech daních, sociálním a zdravotním pojištění to bude víc než 2 biliony korun, tak pokud někdo říká, že platí daňoví poplatníci málo, tak my teda ne, my si myslíme, že platí a že není žádný prostor, dokonce chceme zavést, za prvé chceme zpřísnit ten zákon o rozpočtové odpovědnosti a zase bude trpělivě hledat ústavní většinu, aby to byl ústavní zákon, to se nám nepovedlo. A chceme zavést nové pravidlo, takzvanou daňovou brzdu, abychom se shodli v Poslanecké sněmovně a v Senátu, jaká je maximální úroveň daní a ta se nesměla překročit, to znamená, potom, aby kterákoliv vláda, když bude chtít některou daň zvýšit, aby musela jinou daň snížit, aby to daňové zatížení narostlo, protože ho máme vysoké a neříkáme to pouze my, všechny statistické údaje o tom hovoří.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju, pane Stanjuro. Nechám reagovat paní ministryni. Pane Stanjuro, vás poprosím, abyste si zvedl ten mikroport, který jste si tou gestikulací vyhodil z kapsy. Děkuju mockrát. Paní ministryně, jestli můžu o krátkou reakci vás poprosit.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
My jsme změnili valorizační schéma, my jsme ho změnili už někdy v roce 18, ta první Babišova vláda, která nezískala důvěru v Poslanecké sněmovně, tam jsme vlastně, pro výpočet se bere určité procento průměrné mzdy, my jsme to zvedli z 9 na 10 %, takže my jsme to tam zlepšili důchodcům, ale samozřejmě každý rok jsme jim přidávali. Tam je jeden problém, já ho slyším neustále, já jsem dennodenně mezi občany. Tam je problém ten, že dneska se pro výpočet důchodů musí brát, největší podíl ve valorizaci má takzvaná zásluhovost, to znamená, to už řekl Ústavní soud, to znamená, jak dlouho přispíval, jakou částkou, to znamená, že proto my každý rok, protože to je takto dáno a nelze s tím nic dělat, my nemůže všem dávat stejně a nebylo by to určitě spravedlivé, proto my tu pevnou část, kterou už několikátý rok navyšujeme nad valorizaci, dáváme vlastně jakoby do té částky, kterou dostávají všichni stejně. Tak co týče daní, tak tady my jsme naopak snížili od doby, co má ministerstvo financí hnutí ANO, tak o téměř 510 miliard daně. Největší samozřejmě bylo snížení daně z příjmů na 15 %, a to určitě nechceme měnit, ale já mám v tom plánu konsolidace, kromě věcí na výdajové straně, tak tam mám i na příjmové straně, tady se určitě shodneme, nelze zvyšovat korporátní daň, daň z příjmu, DPH, ale chci pokračovat v trajektorii spotřebních daní na alkohol a na tabákové výrobky, tam o tom jednám s výrobci, aby s tím počítali, s firmami, s dodavateli a chci a podporuji a věřím, že se to rozpohybuje, když se nám to nepodařilo na půdě českého parlamentu, chci, aby se co nejdříve schválilo to globální řešení, zdanění globálních firem, protože toto je hrozně nefér. A věřím, že i tím tlakem, že jsme připravili zákon o digitální dani, tak jsme to trošku posunuli. A samozřejmě podporuji dál rušení daňových výjimek, prostě tam je velký prostor.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Musíme si ale říct kterých, paní ministryně, protože máme 2 velké daňové výjimky, které podle mě nikdo nenavrhuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Sleva na poplatníka, sleva na děti.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Pak to jsou skutečně drobné, takže já vím, že to je hezké heslo, pojďme se bavit o daňových výjimkách, ale bavme se, o kterých konkrétně, pak to má smysl jako debaty, jako headline výborný nadpis...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Pane předsedo, vy víte, že jsem je prosadila za téměř 13 miliard...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Já to fakt nevím, vy to říkáte často...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Třeba pojišťovny...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní ministryně, pane místopředsedo, pojďme ještě k jednomu tématu...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Velmi jsem o tom s vámi bojovala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, začnu u vás, vrcholní představitelé sociální demokracie, ale i SPD, neustále opakují, že ODS chce vládnout s hnutím ANO. Podle Jany Maláčové, která tady minulý týden seděla, se po Praze představujete jako budoucí ministr financí v Babišově vládě, pojďte na to reagovat, ona to znovu paní Maláčová zopakovala na jejich...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Já nevím, proč tak zoufale lže, jo, já teda fakt nevím, ministryně Babišovy vlády lživě označí představitele opozice, že chodí a představuje se jako ministr Babišovy vlády, to je úplně k smíchu, já nevím, co bych k tomu řekl, já nevím, kde na to přišla, já si to představuju tak, že ona to řekne tomu, jak se jmenuje, mladému Stropnickému, on to řekne jí a řekne, v Praze se vykládá, ona to vykládá Stropnickému, Stropnický, já nevím, jestli mě to má urazit, nebo já nevím, mě to teda pobavilo, protože je to úplně vyloučené, kdo sledoval, a paní ministryně to potvrdí, já jsem velký kritik této vlády, snažím se být vždy věcný, nebýt osobní, pro mě je to úplně nepředstavitelné, aby ODS vládla s Andrejem Babišem, mohli jsme to udělat před 4 lety, neudělali jsme to, sociální demokracie měla asi 100 červených linií, které jsou nepřekročitelné a stejně pořád vládne. A nakonec měl pravdu Andrej Babiš, když se ho ptali, nebojíte se, že ti sociální demokraté vám utečou a co on řekl, a kam by šli, toho se vůbec nebojím. Takže je to lež jako věž, je to nefér, ale já to přičítám takovému tomu předvolebnímu zoufalství paní Maláčové a sociálních demokratů. Já to mohu samozřejmě vyloučit za sebe absolutně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Vládu s hnutím ANO. Paní ministryně, pokud ANO bude skládat vládu, zatím v těch průzkumech jste první, nevíme, jak to dopadne. Vy jste řekla, že s Piráty vládnout ne, že je problematická vláda s SPD. S kým tedy, prosím, neříkejte mi, že voliči rozdají karty, to je obligátní věta vás všech, ale voliči na druhou stranu mají právo vědět, pokud vám, nebo vám dají hlas, jak bude vypadat vláda a s kým půjdete do vlády, protože byste museli mít...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale vidíte, že zase úplně neříkám, konzistentně neříkám, že jenom voliči rozdají karty, ale musím to zopakovat, rozdají karty. Vy víte, jestli se tam dostane ten či onen, nevíme, nevíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dá se předpokládat, že hnutí ANO se tam dostane.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
A tady já bych ještě trošku reagovala, tady souhlasím s panem předsedou, abych taky s váma trošku někdy souhlasila, že to je skutečně lež, že to je lež a že tomu nevěřím, že chodíte po Praze a představujete se jako ministr financí, tady bych jaksi byla na vaší straně, akorát jenom výjimečně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
A k vládnutí, s kým teda do vlády.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Já jsem řekla jasně do médií tento týden v nějakém rozhovoru, už nevím kde, jsem řekla, že Piráti jsou pro nás nepřijatelní, že to jsou neomarxisté...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Co to podle vás je, to je taková buď nálepka, nebo opravdu si myslíte, že nějaký směr neomarxismu zastávají.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Je to jasný směr, já budu jmenovat konkrétní věc jenom ze své agendy, kdy jsem se zhrozila, to je úplně takový směr spojený s až levicovými extremistickými názory, já nevím, oni řeknou, že zvednou daně z nemovitých věcí a pak řeknou, když na ně přijde obrovská kritika, že to budou nějaké krabice za městem a já se tomu musím smát, protože to už je dávno součástí účinné úpravy, ale oni pro to nehlasovali, kdy dneska mohou obce a prosím notabene, jsou to 100 % příjmy obcí, takže oni vlastně by státnímu rozpočtu stejně nepomohli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Rozumím, takže s Piráty ne, s SPD...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Chci upozornit občany, oni chtějí euro, protože, jak říkají, že chtějí vstoupit do toho...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
V tomto volebním období, v tomto volebním období pan Rakušan řekl, že to je, že to je...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Pokud chtějí vstoupit hned, tak v podstatě říkají, chceme do předpokoje, kde se zamkne a už jdeme k euru a není cesty zpět, to je potřeba, aby občané věděli, chtějí...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
To také říkají politici PirStan...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Chtějí většinový systém, pozor, já chci varovat, to znamená,...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Počkejte, paní ministryně, promiňte, Piráti tady nejsou...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Nebudeme mít svůj názor, nebudeme moct vrátit věci daní, rozpočtu, bezpečnosti migrace, to je potřeba vědět, takže pro mě nepřijatelné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
S kým tedy vláda, říkáte, SPD je problém, protože chtějí vystoupit z EU a z NATO.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Uvidíme, pak tam budou nějaké strany, které se dostanou do parlamentu, to my teď v tuto chvíli nevíme, možná ano, možná ne. A pokud vyhrajeme volby, zase to je podmíněno, pokud je vyhrajeme, pokud Andrej Babiš bude pověřen sestavením vlády, to taky nemůžete říct, že tak bude, takže pokud, tak budeme jednat s každým, kdo bude chtít jednat s námi a bude s námi mít největší programové shody, já taky předpokládám, když budeme mít programové shody...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Vy jste někde řekla, že jste bývalá volička občanských demokratů.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ano, to jsem řekla i do médií, ale v době, kdy tam byl Václav Klaus a ještě z nostalgie jsem to jednou hodila, když tam byl Topolánek a pak jsem přestala, protože jsem byla zklamaná...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
ODS, koaliční partner.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Říkám, s každým, kdo bude mít s námi programové shody, kdo bude ochoten s námi jednat, ale já si myslím, že po volbách taky budou muset strany uvážit jednu věc, že tato země bude potřebovat stabilní vládu. Od 1. července 22 předsedáme Evropské unii.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji, paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
To jsou všechno důležité věci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji, paní ministryně, i pane místopředsedo, Alena Schillerová i Zbyněk Stanjura...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Jsem neměl šance k tomu nic říct.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dostanete ji, prosím, pokračuje Partie za malou chvíli na CNN Prima News, Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura zůstávají mými hosty. Zatím na shledanou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Krásné nedělní poledne. Na CNN Prima News pokračuje Partie. Já vám děkuju, že se díváte, že jste si počkali. Mými hosty zůstávají paní Alena Schillerová, ministryně financí za hnutí ANO. Dobrý den.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ještě jednou dobrý den. Děkuju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji. Pan Zbyněk Stanjura, 1. místopředseda ODS. Děkuji, že jste zůstal.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Dobrý den, skončili jsme tu první část debatou o tom, s kým byste chtěli vládnout. Pane Stanjuro, pojďte se vyjádřit. Paní ministryně říkala, ať si zopakujeme ta slova, jenom budu lehce parafrázovat, že bude jednat s tím, kdo bude chtít po volbách, pokud budou mít tu příležitost a skládal by vládu Andrej Babiš.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
A kde bude programová shoda, jsem ještě říkala.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak s tou programovou shodou. Oni jsou mimořádně pružní. Musím říct 1 bod, který mě fakt pobavil ve vašem programu, a to je, že se zvýší limit pro povinné DPH živnostníkům z 1 na 2 000 000, já jsem pro, 6× jsme o tom hlasovali v Poslanecké sněmovně, máme takové hezké video a 6× paní mistryně řekla takovéto stanovisko, ministryně financí na ten mikrofon - nesouhlasím.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Budu muset reagovat, jestli mi dáte šanci.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
6×. A teď to navrhuje, takže jsme ji přesvědčili, je to dobře. Ale ono je to vlastně přehledné. My jsme někdy v první polovině září, kromě všeho pozitivního programu, upozorňovali na tu hrozbu, jaká by mohla vzniknout vláda, to znamená hnutí ANO, SPD a komunistů, komunisté už tuto vládu podporují, probíhají námluvy mezi hnutím ANO a hnutím SPD, umím si to představit, nic špatného nám neudělali. Já myslím, že je to vlastně jednoduché. Buď vyhrajeme my a spolu s pirátskou koalicí dáme většinu v Poslanecké sněmovně a budeme vládnout a bude to mít trošku charakter velké koalice, já o Pirátech neříkám, že jsou neomarxisté, ale že jsou nová levice, to není nic urážlivého. Nicméně Starostové jsou nám blízcí programem, to znamená, že jsme schopni se shodnout na rozumném programu. A ty věci, které nám nepřipadají jako dobré, by v tom vládním programu určitě nebyly. Druhá varianta, že tento tábor, o kterém jsem před chvílí mluvil, bude mít většinu a on postaví většinu v Poslanecké sněmovně, protože náš ústavní systém je postavený ne na tom, kdo je první na pásce, ale kdo má funkční většinu v Poslanecké sněmovně, takže jakoby 2 kola té volby, samozřejmě obojí je důležité, my máme ambici být první a sestavit většinu. A říkám, za 14 dní uvidíme, zda se nám ten cíl povedlo splnit nebo ne, ale říkám to úplně jasně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Promiňte, pane Stanjuro, ale ještě otázka k možnému hypotetickému vládnutí s Piráty a Starosty, máte poměrně velké programové neshody, jak se chcete domluvit na otázkách daní, které, PirStan nevylučuje, že chce zvyšovat některé daně, vy říkáte, že je to vyloučené, jak se chcete na takto zásadních otázkách domluvit?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak my jsme poprvé sestavili předvolební koalici, pro nás všechny občanské demokraty je to nová zkušenost. A taky mnozí skeptici říkali, že se neshodneme na tom programu a dokázali jsme se shodnout a vytvořili jsme silnou alternativu k této vládní většině, každý volič, který sám sebe řadí do středu, nebo napravo, má jistotu, že jeho hlas nepropadne. A úplně stejně, a my jsme stáli o sestavení koalice i se Starosty, máme s nimi velmi dobré zkušenosti, vlastně jsme s nimi 3 roky vládli a 8 let jsme byli v opozici se STANem, posledních 11 let, celou dobu, kdy je STAN v Poslanecké sněmovně, tak jsme buď spolu ve vládní většině, anebo jsme spolu v opoziční menšině. A pak to bude na vyjednávacích schopnostech. Máme nějaké nepřekročitelné meze, ale nemá cenu je vykřikovat dopředu, hlavně jsme ty volby ještě nevyhráli, takže tohle všechno je až plán B. Plán číslo 1 je vyhrát volby, mít tu většinu. A pak musíme být natolik zodpovědní, když tu většinu budeme mít, abychom naplnili očekávání našich voličů, kteří chtějí velkou změnu. A my to musíme zvládnout to vyjednávání, ale nebudu to říkat dopředu, nebudu říkat dopředu žádné podmínky, protože medvěd ještě běhá po lese, ještě jsme ty volby nevyhráli, přijde mi to předčasné. My se teď, myslím, všichni politici, nebo naprostá většina se soustředí na předvolební kampaň, je to logické, ale otevřeně říkáme, co od nás voliči mohou čekat, ale hlavně my posloucháme naše voliče, oni si přejí změnu, nepřejí si, abychom vládli s hnutím ANO a člověk nemůže zradit takový silný názor svých voličů, já myslím, že je to logické.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuju, pane Stanjuro. Vy jste chtěla reagovat.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Chtěla, kratičce. U nás na Moravě se říká, nezabili jsme prase, neděláme jitrnice, takže to je takové podobné jak s tím medvědem, to je to samé. Tak já bych řekla jednu věc, prosím, buďte fér, tak jak jsem já byla férová vůči vám a řekla jsem, že nevěřím, že chodíte po Praze a představujete se jako ministr financí v Babišově vládě, tak buďte fér a neříkejte, že hnutí ANO dělá námluvy s SPD, není to pravda.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Neslyšela jste Radka Vondráčka.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Není to pravda, prosím, říkám, neděláme žádné námluvy s SPD.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pan Vondráček tu opravdu před 14 dni seděl a říkal, že by si to dovedl představit.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Byl to zprostředkovaný výrok, nebudu ho komentovat, bylo to trošku jinak. Neprobíhají žádné námluvy, tak to bych chtěla říct. Tak já si myslím, ty koalice, které vytvořily vlastně, ať už koalice SPOLU, nebo koalice s PirStan, on je to takový trošku podvod na voliče.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Není.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Protože...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Koalice připouští předvolební zákon za určitých podmínek.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Určitě ano, ale já taky mluvím s lidmi a lidé vám řeknou, a ta jižní Morava je pestrá, tak vám řeknou voliči, a včera zrovna jsem ty názory tam zaslechla, nebudu nikoho personifikovat, to v žádném případě, říkají, volil jsem vždycky KDU, ale nebudu, protože se dali dohromady s ODS. Pak slyšíte od ODS, my tomu nerozumíme a tak dále, čili je to trochu podvod na voliče a oni to tak cítí, ale to je můj pocit, zákon to určitě umožňuje. Ještě k tomu DPH musím, pane předsedo, říct, proč jsem byla proti, protože DPH je harmonizovaná daň, vy to dobře víte, vy tomu rozumíte. A já jsem s tím nemohla souhlasit, protože na půdě DPH jsou nějaká pravidla, musela bych žádat o výjimku a tu, než by nám vyřídili, tak by bylo schváleno to pravidlo, o které jsem usilovala a teď je schváleno, od roku 25 bude posunutá registrace na 85 000 EUR, což jsou zhruba 2 000 000, a protože už je to schváleno, není tam nepřehledná situace, tak já o tu výjimku požádám, my na tom pracujeme, udělám to, ale teď je pro to doba a tak jsem to vždycky vysvětlovala, takže nezkracujte to, nezjednodušujte to...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
6krát proti, 6krát proti, máme hezké video, já vám ho pošlu, 6krát říkáte...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
V pořádku, protože jsem mezitím pracovala na půdě Evropské unie.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
...podvod, řekli jsme to, oznámili jsme, že máme ten úmysl loni v říjnu, naši předsedové, naplnili jsme ho, byli jsme schopni vytvořit program, ten program vlastně máme koncipován jako budoucí vládní prohlášení. Stejně po volbách ti, kteří vytváří vládní většinu, a v České republice vůbec není reálné, že by byla vláda jedné strany s většinou ve sněmovně, musí ty programy vzít a udělat nějaký kompromis. Nám třem stranám se to už povedlo dopředu, my už máme tu shodu hotovou, s tím jsme předstoupili před voliče a teď usilujeme o jejich důvěru, o jejich hlasy, možná někoho ztratíme, možná někoho získáme, to tak bývá, říkám, výsledky uvidíme, já jsem optimista, já mám z té kampaně velmi dobrý dojem, ale jak jsem říkal, o případných vládních většinách si můžeme začít vykládat za 14 dní v neděli.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Přesně tak.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Do té doby my jednáme, abychom tu změnu, kterou nabízíme, aby ta změna získala většinu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Nepovedlo se vám to, pane předsedo, vždyť vy máte takové rozdíly, vždyť ani pan předseda Jurečka nemá jasno v tom, co je manželství, vždyť on jednou řekne, že je to nepřekonatelné, dneska řekne, že ustupuje, vždyť to je přece křesťanský demokrat a manželství je svazek muže a ženy, muže a ženy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Já s tím souhlasím.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
To znamená, tady připouští, ti chtějí uzákonit polyamorii, vy nechcete euro, oni ho chtějí. Vy nechcete zdanění, vyšší daně, souhlasím, oni chtějí, čili nemáte.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nechte to na nás...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Pamatujte na má slova... kdyby se toto, nedej bože, stalo, tak opět...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nebojte se, nemějte obavy, vy jste hlasovali s komunisty 4 roky, to je mnohem horší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji k tomuhle tématu. Jenom poznámka, Piráti tady nejsou, žádnou polyamorii v programu a uzákoňování polyamorie, což je svazek více než dvou osob, nemají. Děkuji vám. A máte pravdu, za 14 dní tady budeme sedět a budeme se o tom bavit opravdu vážně. Pojďme ještě k jednomu tématu. Boj o platy státních zaměstnanců. Ve hře je několik návrhů, 3,5 %, 1 400 Kč jako ekvivalent k inflaci, která už je tedy mimochodem 4,1 ne 3,5, nebo 3 000, jak chce sociální demokracie a odbory. Domluvíte se, paní ministryně?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Inflace 4,1 je srpnová, vy máte měsíční inflaci a pak máte průměrné, podle naší makroekonomické predikce je odhadovaná inflace na rok 2022 3,5 %, z toho vycházíme. Tripartita proběhla, tam to samozřejmě dopadlo jako vždycky, že se nedomluvila na ničem a bude o tom jednat vláda. My jako ministři za hnutí ANO, víte, že já jsem předstupovala s návrhem nedávat, zmrazit na rok 2022, ale měla jsem pro to jasné ekonomické argumenty, řekla jsem, zrušili jsme superhrubou mzdu, to je 7 % čistého, letos se navyšuje sleva, to je na plat kolem 25 000 asi procento. Příští rok zase o 3 000 sleva, to je další procento, takže zhruba 9 %. Inflace za 2 roky jen necelých 7 %. Nicméně ministři za hnutí ANO, včetně premiéra, k tomu chtějí ještě navýšení o inflaci, což je zhruba toho 3,5 % a inklinujeme k pevné částce pro rok 22, už jsme to jednou udělali do rozpočtu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
To znamená částka včetně zdravotníků, včetně...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Zdravotnicí tam nepatří. Já se bavím o státním rozpočtu. Co se týče zdravotníků, to je samostatné jednání na úrovni ministra zdravotnictví a tak dále, to je jiné téma. Státní rozpočet 1 400, pevná částka. Ministr školství požaduje procentuální, takže o tom se budeme bavit zítra na vládě, on by to nechtěl pevně, ale chtěl by to procentuálně, takže s tímto postojem jde hnutí ANO zítra na jednání vlády, je to zhruba nějakých 12 miliard plus minus, 4 miliardy už v rozpočtu mám, protože už jsme se dohodli s ministrem školství na růstu platů pedagogů. Takže vlastně tam to bylo 3,5 %, nepedagogů samozřejmě taky, takže se zhruba bavíme o nějakých 7, 8 miliardách navíc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Pane Stanjuro, je to pravomoc vlády, vláda nepotřebuje souhlas Poslanecké sněmovny, ale nicméně, kterou z těch variant vy byste považoval za rozumnou?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak úplně nejhorší je přidat všem stejně, to je úplně, to je typický socialistický model, protože v každé firmě, v každé instituci máte skvělé zaměstnance, průměrné a ty ostatní. Když se podíváme na státní zaměstnance, někteří byli v první linii s covidem a mají dostat fyzicky stejně jako ti, kteří byli doma na home office, to se nedá zdůvodnit, to je nespravedlivé na první dobrou. Takže je to úplně špatně. Takže má se přidat těm, kteří jsou výborní, kteří mají skvělé výsledky, kteří byli v první linii s covidem, s tím nemá problém, ale plošné navýšení všem stejně je prostě socialistický nesmysl, žádná firma takhle nepostupuje. Je to úplně špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Tak děkuji vám. A ještě bude...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Pomůže to nízkopříjmovým, ale dá se to udělat prostě jednorázově, už jsme to udělali v roce 2020.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Je to nespravedlivé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Poslance čeká ještě mimořádná schůze, protože pan premiér Babiš, poslanec Babiš navrhl, aby ústavní činitelé měli zmrazené platy. Pojďme si pustit jeho slova z jeho pořadu Čau, lidi z minulé neděle, kde to vysvětluje krátce.

Andrej BABIŠ, premiér; předseda hnutí /ANO/
Proč poslanci a senátoři budou mít o 5 500 korun měsíčně navíc, z jakého titulu, nestydíte se, 6 % navíc. Za co. Za to, že máte celé léto prázdniny. Za to, že se producírujete před kamerami. Co jste udělali pro ty lidi, konkrétně. Choďte příkladem, zmrazte si platy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Nechám reagovat vás jako poslance, jako předsedu poslaneckého, pane Stanjuro.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Tak já vždycky říkám a tipuju, kdo to vytáhne před volbami. Je tam automat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Otázku zmrazení platů.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Je tam automat. Pokud chce někdo změnit automat, ať debatujeme o parametrech toho automatu, to je podle mě jednoduché. Já jsem si to spočítal. Z toho materiálu vlády je to úspora pro příští rok ve státním rozpočtu 60 000 000 Kč. Víte, za jak dlouho státní rozpočet utratí 60 milionů korun?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Povídejte.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
17 minut. 17 minut. Takže ta úspora je 17 minut z roku. A já mám jiný návrh, tak ať Agrofert přestane brát dotace 2 miliardy ročně, ta úspora na těch platech jsou dotace, které Agrofert vezme za 11 dnů a ostatních 354 ty dotace bere dál a bude to ne 2 miliardy, ale miliarda 960, mně to přijde populistické. Pan Babiš, pan poslanec Babiš, nemá rád Poslaneckou sněmovnu, to se nedá nic dělat, my se s tím nějak vypořádáme, podle mě to není klíčové...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Budete hlasovat pro, pane Stanjuro.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
My se ještě poradíme. Já osobně asi pro hlasovat nebudu, to říkám otevřeně, ale poradím se v klubu. Nemyslím si, že, že to je něco, co ten státní rozpočet zachrání. Mimochodem první návrh, který pan poslanec Babiš poslal do sněmovny, tam leží 4 měsíce, ani jednou vládní většina ve sněmovně nenavrhla projednání toho návrhu zákona ani jednou za ty 4 měsíce. Od čeho je většina? Od toho, že určuje agendu, takže pokud by o to hnutí ANO skutečně stálo, tak jsme ten zákon měli určitě schválený v Poslanecké sněmovně, možná i v Senátu, možná by už platil, ale za 4 měsíce to ani jednou nenavrhli a teď 5., 6., 2-3 dny před volbami to navrhnou, ale opravdu nebudu kvůli tomu na barikádě, nebudu kvůli tomu říkat silná slova, je to spíš úsměvný pokus populisty utrhnout někde nějaký hlas. Na těch číslech 17 minut úspor a výdajů státního rozpočtu nebo 11 dnů, kdyby Agrofert nebral dotace, tak ať nebere celý rok a ušetříme, to bych hlasoval, kdybychom ušetřili 60 milionů na platech ústavních činitelů jenom některých a k tomu ty 2 miliardy, můj hlas máte, můj hlas máte...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní ministryně, je nebo není od pana premiéra...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Premiér to v roli poslance poslal do parlamentu skutečně v červnu. Já bych chtěla upozornit na to, že my nemáme u tohoto návrhu vládní většinu, protože prostě skutečně platí to, a tady se budu opakovat, že kapři si rybník nevypouští, to znamená, chce to vždycky jenom hnutí ANO, pravidelně to chce hnutí ANO, pak když se třeba v loňském roce rozhořela debata, ono je to víc těch peněz, kdyby tam byli i soudci, i státní zástupci...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Ale nejsou tam.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Nejsou, protože nechceme být napadání a Ústavní soud to samozřejmě zruší, řekne nezávislost soudu, tak jsme to tam nedali, tak by to mohla být až miliarda...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ale baví se o tom 2 dny před volbami, nebo já nevím, ta schůze svolaná, je tady dvacetiletý spor o to, pak se schválil nějaký...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Já vím, ale podívejte se na to prostě opravdu z toho lidského pohledu, tady neporostou nějak extrémně mzdy. My se tady hrdlíme o mzdy o státních zaměstnanců a mohli bychom se o tom bavit samozřejmě hodinu, nemáme na to čas. A poslancům nebo ústavním činitelům, všem, včetně tedy soudců, a jenom pro porovnání, průměrný plat třeba státního zaměstnance je dneska 40 000, ale soudce průměrně, teď beru prostě opravdu průměrný, je třeba 120, 140, takže jenom pro srovnání, těmhle těm lidem všem vzroste plat o 6 % od 1. ledna 22, to prostě není fér, to není fér. A premiér tím chtěl poslat jasný vzkaz, toto není dobře a pojďme se domluvit a prostě si ty platy zmrazme a on šel tak daleko, že navrhl na 5 let. Já si prostě myslím, že to je dobrý vzkaz, ale bohužel hnutí ANO je v tomhle opakovaně samo, takže my nemáme žádnou vládní většinu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Ani jednou jste tu většinu nevyzkoušeli, kdybyste to navrhli na program...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Zkoušeli jsme to, vzpomeňte si...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Ani jednou jsme o tom nehlasovali od toho června...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
A bude to v 90, tak uvidíme, třeba to nezablokujete.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Nezablokujeme, proč, my se toho nebojíme...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
A mě se na to občané ptají, že jsou strašně zvědaví, jak se k tomu kdo postaví.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
A jestli si někdo myslí, že je příjemné rozhodovat o svém platu, tak se hluboce plete, tak si představte, že vy se tady sejdete ve zpravodajství a řeknete, tak kolik bychom si dali platy, tak, a všichni budete říkat, tak si je snížíme, protože musíme myslet na hospodářský výsledek našeho vlastníka, myslím si, že to je mimořádně nepříjemné.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale my jsme placeni z veřejných peněz...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Já souhlasím, proto ten automat je dobře, pokud si někdo myslí, že ten automat je špatně, tak se bavme o jiném nastavení automatu, ať se k tomu nevracíme 3 dny před volbami, já jsem na takovou debatu připravený, já jsem řekl, že když zastavíme dotace Agrofertu, tak pro to ruku zvednu...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Prosím, to je tak prvoplánové a hloupé. Vy dobře víte, že jsou zákonné dotace, na které mají všichni nárok a tak dále, hrajete to pořád. A Andrej Babiš svou firmu dal řádně podle zákona, pro který vy jste určitě zvedl ruku, do svěřeneckého fondu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
To nemusel vůbec dělat, stačilo aby vy jste...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Dotace jsou nárokové, zemědělské, o těch se bavíme, ty jsou evropské a všichni na ně mají právo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Vy jste vytvořili kruhovou obranu Andreje Babiše, místo ministerstva pro místní rozvoj máme ministerstvo pro rozvoj Agrofertu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji vám. Paní Alena Schillerová, pan Zbyněk Stanjura.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
Krásný den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji vám moc oběma. Chtěla jsem vám říct, že vám děkuji za kultivovanou diskuzi, že to tady před volbami už nebývá zvykem. Děkuji vám, že jste byli mými hosty.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu; 1. místopředseda strany /ODS/
Děkuji za pozvání.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka; ministryně financí /nestr. za ANO/
My děkujeme za pozvání a krásný den, krásnou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Děkuji. A Partie pokračuje na CNN Prima News za malou chvíli. Mými hosty budou 3 novináři, 3 komentátoři, paní Lenka Zlámalová, Jaroslav Plesl, Petr Holec, budeme se bavit o volbách, předvolební kampani a možnosti budoucích koalic. Na shledanou zatím.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.