CZ EN

Libor Kazda: loni jsme zajistili čtyři miliardy

Rozhovor s Liborem Kazdou, ředitelem Finančního analytického úřadu
Datum vydání: 08.03.2021 | Zdroj: Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 4 | Autor: Karel Hrubeš

* Za rok 2019 FAÚ zajistil „jen“ 2,2 miliardy korun, ale už vloni na jaře bylo jasné, že tuto částku za rok 2020 překonáte. Můžete říci, jaký objem peněz zajistil FAÚ za loňský rok?

V roce 2020 zajistil svými rozhodnutími na bankovních účtech částku více 3,89 miliardy korun, u nichž měl podezření na spáchání trestného činu. Přispělo k tomu i poměrně výrazné zvýšení přijatých oznámení o podezřelém obchodě, kterých bylo za loňský rok necelých pět tisíc (nárůst o více než 20 %) a podařilo se nám je zpracovat se stejným počtem pracovníků. Výsledkem analytické činnosti těchto oznámení bylo podání 426 trestních oznámení Policii ČR.

* Změnil koronavirus nějak boj proti praní peněz ?

Samozřejmě to ovlivnilo i možnosti spolupráce a komunikace se všemi subjekty, se kterými musíme spolupracovat. Bohužel to také ovlivnilo i metodickou práci vůči takzvaným povinným osobám, kde nám zůstaly jen omezené online možnosti. Ty nejsou podle mě tak efektivní jako osobní jednání.

* V MF DNES jsme popsali případ kolem takzvaných průtokových účtů, kdy peníze z Východu přes Česko jen projdou a pokračují dál. Je to stále aktuální?

Bohužel tento problém tu stále máme a snažíme se hledat cesty efektivního řešení. Není to však jen o přístupu nás a naší české legislativy, ale i o přístupu našich partnerů v zahraničí a jejich zákonů. Není lehké v celém tom řetězci transakcí u průtokových účtů to efektivní řešení najít. Zlepšení přinese až společný mezinárodní přístup. Ano, i nadále se takovými případy zabýváme.

* Zaznamenal FAÚ nějaký nový trend v oblasti finanční kriminality, jenž s covidem-19 souvisel?

Stále více a více případů je spojených s využíváním internetu a využíváním online služeb v mnoha oblastech, což by určitou souvislost se současným stavem mít mohlo. Nové byly různé formy podvodného prodeje zdravotnického materiálu a zneužití státní podpory.

* Loni na podzim jste odhalili případ podvodů s kompenzačními bonusy (dvojice mužů vylákala přes 300 tisíc korun pomocí fiktivních žádostí). Šlo o výjimečnou věc, nebo jste podobných případů zaznamenali víc?

V takovém rozsahu se z našeho pohledu jednalo o výjimečný případ. Těmito podvody se primárně zabývá Finanční správa, která jich sama odhalila také poměrně dost.

* Můžete přiblížit, jak se lidé snaží zneužít dotace pro postižené?

Je to nejčastěji ve spojení s fiktivními žádostmi. My jsme však mnoho takových případů nezpracovávali. Naše případy byly rozpoznatelné vzhledem k neobvyklému chování klienta na bankovním účtu.

* Ministerstva ve velkém nakupují v zahraničí. Jsou to rychlé obchody ve velmi vysokých částkách. Obrací se na vás často s žádostí o prověření dodavatelů?

Náš úřad plní primárně funkci „finanční zpravodajské jednotky“ v oblasti praní peněz nebo financování terorismu. Takže možnost zjišťovat u nás tyto informace státní instituce nemohou. V případě, že by však měly informace a podezření na možné praní peněz, tak nám samozřejmě mohou podat podnět.

* Ovšem FAÚ nedávno upozornil na podezřelou transakci kolem společnosti, která měla dodávat testovací sady do škol. Vím, že živé případy nekomentujete, ale můžete alespoň obecně uvést, jak jste se k případu dostali?

FAÚ v minulosti nikdy nekomentoval aktuálně zpracovávaný případ. A v případě, na který se ptáte, to bylo zcela určitě stejně.

* Loni jste upozorňovali na případy „falešných vojáků“, kteří žádali Češky o převod peněz. Jsou tyto podvody stále aktuální?

Podvody s nabídkami budoucích blízkých vztahů či sňatků stále pokračují. Lidí, kteří na takové nabídky na internetu kladně zareagují, je bohužel stále dost. Nejsmutnější je to i z lidského pohledu, kdy se tito lidé kvůli těmto podvodům i velmi vysoce zadlužují. V oblasti finančních podvodů se různorodost problematik stále rozšiřuje. Od nárůstu druhů a způsobů investičních podvodů přes různé výhodné výhry a nákupy, nečekaná velká dědictví až po nabídky společného života.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.