CZ EN

Rozhovor ministryně financí pro MF Dnes

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum vydání: 21.02.2020 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: Petr Kolář

Byla jste v mládí či při studiích na brigádě v restauraci?

Byla jsem na různých brigádách, v továrně, v zemědělství, sbírala jsem ovoce, ale v restauraci ne.

Zajímalo mě, jak byste danila, kdyby si od vás host objednal tři točená piva, pět do džbánu a k tomu dvě plechovky nealko piva.

Nebojte se, že si s tím hospodští neporadí. Poradí! Neděláme žádnou zásadní změnu. Jen dáváme stravovací služby, nealko nápoje a točené pivo podávané v restauracích do desetiprocentní sazby. Pivo odnesené s sebou mimo hospodu stejně jako pivo koupené v obchodě zůstane v sazbě 21 %. Mimochodem, už dnes jsou v restauracích různé sazby DPH a hospodští to velmi dobře znají. Naše změny jsou ku prospěchu a věřte, že oni je vítají, poradí si s tím a zákazník to nepozná.

Jenže zatím z vás má řada lidí legraci poté, co poradenská firma V4 Group udělala tabulku ukazující devět různých možností výpočtu DPH, které mohou od května nastat. Andrej Babiš tabulku označil za „idiotskou“ od „nějakého blba“. Vidíte to stejně?

Nemám ráda takové silné výrazy, ale ta tabulka je prostě hloupá. Už xkrát jsem říkala, že podobných extrémních situací vám vymyslím spoustu. Mohu třeba jít do supermarketu, koupit lahev vína za 100 korun a jít ji vypít do restaurace, kde stejná stojí 500 korun. Udělám to někdy? Bez ohledu na to, že bych měla problémy v té restauraci, to neudělám! Čili tam byly namodelovány extrémní situace. Velmi mě iritoval i následně uváděný příklad, že si někdo nakoupí v restauraci nealko pivo v plechovkách, rozdělá ho a nalije do džbánku. To jsou přece nesmysly.

Možné je třeba namísto pěti piv do džbánku se sazbou 21 % objednat pět půllitrů se sazbou 10 % a pak je do džbánu přelít sám, ne? Hospodský ještě poděkuje...

To je extrémní situace. Věřte tomu, že se to dít nebude. Buď si přijdete se džbánkem, nebo si tam pivo vypijete. Hospodští si s tím poradí.

Přesto, nejsou tři sazby DPH zbytečné?

Nejsou tři sazby.

Jsou. 10, 15 a 21 procent, ne?

Na pivo budou jen dvě. 10 na čepované v restauraci a 21 na vše ostatní. Tím to končí, jiná sazba na alkoholické pivo není. A jestli se chcete bavit o nealkoholickém pivu, což nám teď pořád někdo podsouvá, tak to je přece nealko nápoj. Podle evropské směrnice jsou za nealkoholické nápoje považovány všechny do 0,5 procenta alkoholu. Na ně bude v hospodách desetiprocentní sazba. Když se bavíme o kioscích a stáncích, které nejsou restaurační službou, tak tam je na alkohol sazba 21 %, na nealko a potraviny 15 %. Takže tento mýtus byl vytvořen kombinacemi absurdních situací, které nenastávají.

Vaši partneři z ČSSD, kteří pro novelu o elektronické evidenci tržeb (EET) včetně změn sazeb DPH na pivo od počátku hlasovali, teď přišli s tím, že udělali chybu. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka by se měl novelizovat celní sazebník a sjednotit sazba na pivo ve všech obalech. Je to pro vás představitelné?

Zatím o tom nic nevím. Pořád říkají, že mi poslali nějakou analýzu, ale ještě mi nedorazila, takže asi cestuje s poštovním holubem. Budu o tom mluvit, budu vysvětlovat, ale určitě to nepodpořím a sama takový návrh nepodám. Z jednoduchých důvodů. Zaprvé jsme si snížení DPH na čepované pivo dali do programového prohlášení vlády, takže ČSSD to ví od počátku.

Nemůže říkat, že se teď probudila. Zadruhé pro to zvedli ruku všichni vládní poslanci včetně sociálnědemokratických. Zatřetí od nich podobné argumenty nikdy nezazněly během roku a půl, kdy jsem s tím chodila a vysvětlovala to. Neřekl je nikdo z ČSSD ani z opozice. Pak se objeví absurdní tabulka a najednou vznikne taková diskuse. Nové návrhy ČSSD nepodpořím, protože je zcela proti duchu původního záměru podpořit českou pivní kulturu, která je spjata s pivem čepovaným. Kdybychom snížili DPH i na lahvové pivo, vezměte si, jak by se z každé večerky na rohu mohl stát naoko podnik pro stravovací služby. Kdo by to hlídal?

Je vůbec správné, aby stát podporoval „pivní kulturu“, tedy pití alkoholu?

My chceme podpořit restaurace, hospody. Aby nám fungovaly, aby tam lidé chodili, protože tento byznys má i nějaký společenský smysl. Na venkově je to mnohdy jediná forma sousedského života. Předpokládáme, že si hospodští ve velké většině rozdíl v ceně jako součást marže nechají, takže na konečné ceně se to neprojeví. Ale pravděpodobně to znamená, že se nebude zdražovat, a třeba někteří hospodští i sleví.

Dalším vaším třaskavým tématem týkajícím se restaurací je vaše snaha zrušit stravenky. Respektive umožnit zaměstnavatelům, ať si vyberou, zda je poskytovat dále, nebo benefit na stravu vyplácet v penězích formou daňově zvýhodněného paušálu. Proč vlastně?

Nechceme stravenky zrušit. Chceme třetí alternativu. Dnes mají zaměstnavatelé možnost závodního stravování, nebo stravenek. My chceme zavést stravenkový paušál. Důvodem je, že milion zaměstnanců na benefit nedosáhne, protože si to jejich zaměstnavatelé nemohou dovolit. Nemohou platit dvě procenta za stravenku stravenkářské firmě, nemohou si dovolit zaměstnávat síly, které by ve stravenkách vedly administrativu. Paušál by byl za stejných podmínek jako stravenky. To znamená, že by to bylo uznáno jako benefit, zaměstnavatel by si to odečetl, dal do výdajů a vyplácel to vedle mzdy. To znamená, že by to zaměstnanec dostal v čistém, neodváděla by se daň ani pojistné. Účinnost bychom chtěli od 1. ledna 2021.

Spustil se kvůli tomu povyk. Řada restauratérů říká, že bez stravenek by lidé mohli přestat chodit na obědy, na čemž by tratili. Co vy na to?

Nedávný průzkum Asociace hotelů a restaurací České republiky to vyvrátil. Restauratéři se toho nebojí, naopak říkají, že mnohde stravenky ani neberou, protože z nich odvádějí 5 až 7 procent stravenkovým firmám. Řada restaurací na stravenky nevrací. Dokonce je zjištěno, že ve stravenkách propadne 150 milionů korun ročně, protože řadě lidí zůstanou na konci roku nevyužité stravenky v peněžence. Navíc stravenkami se zabývají zahraniční firmy, které si trh rozdělily a zpravidla odvádějí drtivou většinu svých zisků do zahraničí.

Takže je vaším cílem odstranit stravenkové firmy coby prostředníky?

Ne. Cílem je umožnit stravování a zisk benefitu pro milion zaměstnanců, kteří na něj dnes nedosáhnou. Je to však na rozhodnutí zaměstnavatele. Kdo chce papírky, ať má papírky. Zajímavé je, že podle nejnovějšího průzkumu používá už dnes 52 % lidí častěji stravenky k nákupu v obchodě než k obědu v restauraci. Čili se tu vytvořila taková stravenková měna. Argument, že když lidé nebudou mít stravenky, nebudou jíst a vše utratí za alkohol a cigarety, je přece nesmyslný. Lidé nepotřebují papírky k tomu, aby jedli.

Nebylo by tedy jednodušší stravenky úplně zrušit, ať si to každý zaměstnavatel řeší po svém?

To udělat určitě nechceme. Benefit je daňová výhoda na jídlo, která tu existuje léta, lidi si na to zvykli. Má to určitý sociální rozměr.

Čas od času býváte zmiňována jako možná kandidátka na post premiérky pro případ, kdyby ve funkci z nějakého důvodu skončil Andrej Babiš. Mluvil tak o vás údajně i prezident Miloš Zeman. Troufala byste si na pozici ministerské předsedkyně?

Vůbec o tom nepřemýšlím. Jsem ministryní financí, vicepremiérkou, obojího si velmi vážím a přistupuji k tomu zodpovědně. Chci být dobrá ministryně financí, což není jednoduché. Takže podobné spekulace nemám ráda. Máme premiéra, vzešel z demokratických voleb, dostal obrovské množství preferenčních hlasů, takže je to nutné vnímat. Příští volby budou v roce 2021. Věci podobného typu se řeší, až když jsou na stole, a toto na stole vůbec není.

Sama jste zmínila příští volby. Budete kandidovat?

Myslíte parlamentní volby?

Předpokládám, že do krajských v tomto roce asi nepůjdete...

V žádném případě. Já potřebuji být v Praze a věnovat se práci. Co se týče parlamentních voleb, je to ještě brzo, rok a půl. Zatím jsem žádnou konkrétní nabídku nedostala. Pokud bych ji dostala, uvidíme. Otevřeně ale říkám, že pokud bych tu nabídku dostala, tak ji velmi vážně zvážím. A pravděpodobně bych ji přijala. Ministryní jsem se totiž stala spíš jako expertka, přirozeně to vyplynulo z naší spolupráce s Andrejem Babišem. Po dvou letech jsem pochopila, že pokud zastáváte tak významnou exekutivní funkci, která má vliv na životy lidí, tak by si člověk měl říct o důvěru voličů. Měl by si zkusit, jestli ji dostane.

Vstoupíte do hnutí ANO?

Zatím o tom neuvažuji. Nikdy jsem v žádné straně či hnutí nebyla, věnovala jsem se spíš své úřednické a expertní úrovni, učila jsem externě na právnické fakultě a podobně. Politické ambice jsem nikdy neměla. Jsem člověk, který dělá všechno naplno, takže kdybych měla ještě nějakou další funkci, zase bych ji chtěla dělat naplno. Nicméně chci se soustředit na práci ministryně financí.

V hnutí byste přece nemusela mít žádné funkce, ostatně nováčci je v politických stranách obvykle ani nedostávají. Svým vstupem byste ANO mohla třeba jen symbolicky podpořit, ne?

Zatím o tom neuvažuji.

Zatímco Andreji Babišovi řada lidí vyčítá, že při své prezentaci na sociálních sítích spolupracuje s marketéry typu Marka Prchala, u vás to tak zjevně není. Když už se vaše prezentace na sociálních sítích řeší, tak spíš proto, že tam často dáváte až „diblíkovské“ fotky, kterým se leckdo směje. Pomáhá vám někdo, nebo to je jen vaše práce?

Dělám to převážně sama. Instagram si obsluhuji sama, fotky jsou tam někdy takové rozverné, protože Instagram je o fotkách a emocích. Když tam fotku dám, chci tím vyjádřit nějakou emoci, kterou jsem ten den cítila, a chci se o ni podělit. Co se týče Facebooku, tam jde všechno přese mne, ale kolegové mi někdy pomohou sestavit třeba nějakou expertní věc.

Velmi probíranou byla vaše vánoční fotka u rozsvíceného stromku, ke které jste napsala: „Pokud stále nevíte, co koupit pod stromeček, zkuste se podívat na aukční portál nabidkamajetku. cz, který spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových – ÚZSVM. Najdete tam řadu věcí a pozemků, které propadly státu, a ten se jich nyní snaží co nejefektivněji zbavit. Výběr je opravdu pestrý od herní konzole playstation přes spotřebiče do bytu až po vojenský bunkr.“ K tomu jste přidala řadu smajlíků. Jinými slovy jste nabízela exekučně zabavené věci. Přišlo vám to v pořádku?

Tak ono to není úplně exekučně, to jsou věci, které propadly státu. Velice často z trestné činnosti. Podle zákona poté ÚZSVM tyto věci prodává. Ano, ten příspěvek byl takový trochu iritující, vyvolal řadu vtipů. Ale za pozitivní považuji, co vyvolal. ÚZSVM si portál vybudoval vlastními silami, bez toho, aby platil IT firmy a vytvářel nějaké vendor lock-in. Já tím příspěvkem, který vyvolal trochu emoce, chtěla ten portál přiblížit, což se podařilo. Protože mi ÚZSVM hlásilo, že po tomto příspěvku stoupla návštěvnost jejich stránek pětinásobně. Takže jsem spokojená.

Pokud člověk zastává funkci, která má vliv na životy lidí, tak by si měl říct o důvěru voličů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.