CZ EN

Rozhovor ministryně financí pro Deník Sport

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Datum vydání: 25.04.2020 | Zdroj: Sport | Rubrika: Fotbal | Strana 2 | Autor: Štěpán Filípek

* Co vás vedlo k výroku, že by podle vašeho názoru fotbalisté neměli žádat o podporu v podobě kompenzačního bonusu, a to v souvislosti s morálním přístupem?

Rozhodně mě mrzí, kolik emocí vzbudilo mé vyjádření. Profesionálním sportovcem jsem měla na mysli vysokopříjmového, a především finančně dobře zajištěného člověka. A u těch si opravdu myslím, že není zcela na místě žádat o státní podporu ze záchranného programu. Nic to ale nemění na skutečnosti, že pro všechny aktivní OSVČ, které situace kolem koronaviru připravila o jejich příjmy, platí stejné podmínky. Ať je to kadeřnice, instalatér nebo fotbalista. Ani nadstandardní příjem neznamená v ´Pětadvacítce´ červenou kartu.

* Nemyslíte si, že to vyznělo jako nevhodné vyčleňování skupiny potenciálních žadatelů a podpora stereotypního obrazu fotbalistů?

Já jsem to hned poté, co jsem zaznamenala odezvu na mé vyjádření, uvedla na pravou míru. Být profesionálním sportovcem samozřejmě nikomu nárok na ,Pětadvacítku‘ neodepírá. A na tom se nic nemění. Stojím si i za tím, že je na každém žadateli a jeho osobním uvážení, zda potřebuje sebrat hozený záchranný kruh od státu, anebo si v dané situaci poradí bez problémů sám. A to se samozřejmě netýká jen vysokopříjmových sportovců. Rozhodně ale nebylo mým úmyslem jakkoliv poškodit mediální obraz fotbalistů. Naopak, celý život si zakládám na tom, že chovám úctu a pokoru k těm, kteří umí to, co já ne. A asi nikoho nepřekvapím, když řeknu, že fotbal v mém životopise mezi silnými dovednostmi nefiguruje.

* Pokud jde o dostatečné informace o fotbalovém prostředí, konkrétně o platech fotbalistů, získala jste v tomto směru větší přehled?

V dané chvíli jsem vyjádřila své přesvědčení, že pokud někdo záchranný kruh od státu nepotřebuje, nemusel by o něj žádat. Samozřejmě jsem si poté pečlivě přečetla reakce z fotbalového prostředí, které se na má slova snesly. Rozhodně jsem se tedy poučila, že většina fotbalistů nadstandardních příjmů nedosahuje. Pokud se mé vyjádření kohokoliv dotklo, patří mu má omluva.

* Rozumíte negativním reakcím, které ve fotbale vaše vyjádření vzbudila? Překvapil vás nějaký či obecně jejich intenzita?

Víte, ono těch negativních reakcí na hlavu ministra financí v této bezprecedentní krizi, kdy jsme ze dne na den museli naprosto vypnout ekonomiku, je poměrně požehnaně. A všechny kritické reakce vnímáte a přirozeně vám lidsky nejsou a nemůžou být jedno. Tím se nechci litovat ani omlouvat. Spíše chci říct, že se po čase naučíte s kritikou žít a povznést se nad ni. Denně mi chodí stovky úpěnlivých proseb, naštvaných reakcí, ale i upřímných poděkování. Všechny se je snažím se svým týmem poctivě číst a brát si z nich poučení. Udělám to tak i v případě těch fotbalových.

* Připouštíte si, že svými slovy v Senátu jste u mnohých fotbalistů vzbudila dojem, že by se na ně posléze mohly cíleně zaměřit finanční kontroly?

To v žádném případě. Chtěla bych všechny, nejen profesionální sportovce, ujistit, že se rozhodně nemusí obávat žádných plošných kontrol ani hromadného vracení peněz. I proto jsme nevymýšleli žádné složité prokazování nároku na podporu a jednoduše vám stačí podepsat čestné prohlášení, že vaše podnikání bylo koronavirem poškozeno. A to samozřejmě ví každý sám nejlépe. Případné kontroly jsem zmínila proto, že se začaly množit hlasy, že to lidé s požádáním o 'Pětadvacítku', jak se říká, 'zkusí'. Po nich může finanční úřad při zpětné kontrole požadovat peníze i s úrokem zpět. Nepochybuji ale o tom, že jsme jako Češi národem poctivým.

* Můžete tedy vyloučit, že by se při případné kontrole brala dopředu v potaz profese fotbalisty, a rozptýlit obavy fotbalistů o podporu žádat? Chtěla byste jim případně něco vzkázat?

Naprosto a nejde jen o fotbalisty. Nikdy jsem neměla v úmyslu kohokoliv strašit kontrolami a věřím, že lidé proto se žádostmi neváhají. Koneckonců finanční úřady jich už přijaly více než 350 tisíc a osmaosmdesát procent z nich obratem ověřily a zpracovaly. Skoro sedm miliard korun jsou tak reálné peníze, které již lidé mají na svých účtech, aby jim pomohly překonat tyto složité časy. To je rozhodně dobrá zpráva dokazující, že program funguje a je nastaven velmi dobře. A pokud se ptáte na můj vzkaz fotbalovému světu, věřím, že můj malý řečnický faul byl spíš na žlutou než červenou kartu a že mi ho brzy odpustí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.