CZ EN

Pomůžeme firmám, které Senát obětoval

Datum vydání: 15.05.2020 | Zdroj: Lidové noviny | rubrika: Názory | strana 9 | Autor: ALENA SCHILLEROVÁ

Středeční rozhodnutí senátorů vrátit kompenzační bonus pro společníky malých eseróček zpátky do sněmovny může znamenat až měsíční zpoždění programu. A to v době, kdy tato skupina podnikatelů je prakticky jednou z posledních, které si dosud na cílenou pomoc od státu nesáhly.

Přitom pomoc je důležitá tehdy, když přijde včas. Proto byla také Finanční správa připravena již tento pátek začít peníze vyplácet. Místo toho se okamžitá pomoc ve výši až 44 500 Kč pro společníka oddálí o čtyři týdny.

Takové zdržení vůči našim podnikatelům považuji za neobhajitelné.

Tím spíše, že hlavní argument senátorů jsou rozpočtové dopady vyplacených peněz. Vadí jim, že část bonusu půjde na vrub příjmů radnic a krajských úřadů. Sami podnikatelé přitom v dobrých časech odváděli daně nejen do rozpočtu státu, ale právě i samospráv.

A to přesně podle toho, jak stanovuje rozpočtové určení daní. Nyní v časech horších právem očekávají naši pomoc.

Mrzí mě, že senátoři pozdvihli zájmy rozpočtů samospráv nad akutní potřeby ekonomicky aktivních obyvatel. Zejména v této době přitom platí, že není žádné MY– stát a VY– samosprávy. Jsme jeden celek veřejných financí. Obavy senátorů o investiční projekty obcí přitom nejsou vůbec namístě. Rozpočty krajů, měst a obcí podpoříme právě za tímto účelem masivními dotacemi. Jako ministryně financí moc dobře vím, že nezadusit teď ekonomiku je zcela klíčové a proinvestiční přístup se nám všem nakonec vrátí.

Vládou schválený zákon ale budu prosazovat nadále. Pevně věřím, že sněmovna tuto vratku přehlasuje. Bylo by velkou chybou nespustit toto avizované rozšíření výborně fungujícího programu Pětadvacítka. Chybou, kterou by nám živnostníci podnikající pod právní formou s. r. o. odpouštěli jen velmi těžko. Pokud vůbec.

Obavy senátorů o investiční projekty obcí nejsou vůbec namístě. Rozpočty krajů, měst a obcí podpoříme právě za tímto účelem masivními dotacemi.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.