CZ EN

Ministryně financí v rozhovoru pro ČT mluvila o podpoře dohodářů a zrušení daně z nabytí nemovitostí

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Datum vydání: 10.04.2020 | Zdroj: ČT 1 | Rubrika: Události 19:00

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Hostem Událostí je ministryně financí Alena Schillerová, dobrý večer, paní ministryně, rovnou se ptám. Už je jisté, že lidi pracující na dohodu kompenzace od státu dostanou? A pokud ano, proč jste to neupravili už ve sněmovně, kde vás k tomu vyzývala opozice.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak dobrý večer. Já bych chtěla říct, že od včerejška mohou žádat všichni ve velkém rozsahu o pětadvacítku. Co se týče takzvaných dohodářů, já jsem to vysvětlovala jak na plénu sněmovny, tak na plénu Senátu. Není žádná evidence o dohodářích do desetitisíc na Ministerstvu financí, na úřadech finančních, ani na úřadech práce. Pokud mají kombinaci s OSVČ, to znamená, jsou to dohodáři do desetitisíc a současně OSVČ, dosáhnou na pětadvacítku. Takže tam řešení hledat je velmi těžké a já jsem se rozhodně k němu nezavázala. Pokud se týká dohodářů nad 10 000, kteří platí odvody, protože ti do 10 000 odvody neplatí, tak tam existuje evidence na České správy sociálního zabezpečení a my to budeme řešit s Ministerstvem práce a sociálních věci. My jsme se na tom dohodli minulý týden paní ministryní. Budeme řešit tuto skupinu a připraví se nějaký konkrétní program. Uvědomme si, že teď jsme řešili majoritní skupiny. Zaměstnance, Antivirus, udržet zaměstnanost, pomoci masivně OSVČ. A teď budeme řešit minoritní skupiny.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
O jaké částce uvažujete v téhle situaci a kdy by si o ni mohli lidi požádat?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak vzhledem k tomu, že já nebudu navrhovat zákonnou úpravu. Samozřejmě musíme se o tom ještě bavit s paní ministryní Maláčovou, tak na částce se budeme domlouvat. Tam samozřejmě v tuto chvíli nemáme ani zmapováno, o jak velkou skupinu lidí se jedná. Ta čísla nejsou známá. Takže já se budu domlouvat, co je schopna Česká strana sociálního zabezpečení vytáhnout ze svých evidencí. Takže v tuto chvíli je všechno na stole na příští týden. Vezměte si, že jednáme od těch největších skupin k těm menším. A určitě se tomu budeme věnovat, takže nebudu říkat žádnou částku. Já budu navrhovat program, abychom se na tom rychle domluvili.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
A ministryně financí Alena Schillerová ještě jednou živě. Paní ministryně, bude zrušení daně z nabytí nemovitosti vůbec pro někoho výhodné, když chcete zároveň zrušit možnost odečítat z daní zaplacené úroky z hypoték?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak určitě ano. Vy jste tam uváděli příklad. Já ho trochu ještě rozeberu. Kupujete si byt nebo dům za 5 000 000. Vezmete si 4 000 000 hypotéku a okamžitě, když tu nemovitost pořídíte, tak šetříte 200 000 na dani, protože ta je 4 %. Když si odečítáte ty úroky, tak ke stejné částce nebo o něco málo větší, tam byl příklad na 30 let, na 25 let, na 20, tak ke stejné částce přijdete po těch 20, 25 letech, 30 letech. Co je důležité? Mít ty peníze okamžitě. To znamená, nečekat na ně 20 let a je to jakási primární spravedlnost. Je tady celá řada lidí, kteří tu daň zaplatili a ty mají smlouvy a odečítají si úroky. A pak tady byli lidé, kteří by ji nezaplatili, to je ta spravedlnost. A když jste se zmínili o těch novostavbách, ano, tento argument beru. Já v těch návrzích také mám, že novostavby by si ty úroky mohly uplatňovat i u nových staveb samozřejmě dále, protože ti daň neplatí. Tato daň, v podstatě si vezměte, že dnes, když právnické osoby mezi sebou prodávají nemovitosti, tak to dělají převodem obchodního podílu a této dani se vyhnout. Platí to v podstatě jenom fyzické osoby. To znamená občané.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Paní ministryně, díky za váš čas, hezký večer.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já vám děkuji za pozvání a přeji všem krásné Velikonoce, na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.