CZ EN

Empatie v mezích zákona: rozhovor s Tatjanou Richterovou

Rozhovor s Tatjanou Richterovou, generální ředitelkou GFŘ
Datum vydání: 15.06.2020 | Zdroj: Hospodářské noviny | Rubrika: Události | Strana 2 | Autor: Tereza Strnadová

*Jak v praxi vypadá návrat k běžnému režimu na berních úřadech?

Pandemie zasáhla i činnost finančních úřadů, a tak stále pracujeme v omezených podmínkách. Navíc nám přibyla spousta nových úkolů. Kromě EET jsme se ale vrátili ke kontrolám. Prověřujeme kontrolní hlášení a obnovili jsme i vymáhání. A znovu vyzýváme i k zaplacení dlouhodobých nedoplatků.

*Budete nějak zohledňovat dopady pandemie na jednotlivé firmy?

Snažíme se apelovat na správce, aby zvažovali, koho vyzývají a jak byl zasažen pandemií. Má se posuzovat každý případ individuálně, chceme třeba vycházet vstříc s možností počkat s nedoplatky, se splátkami. Určitě nemáme v plánu rozjíždění firem zasažených pandemií nějak brzdit nebo je trápit.

*Takže nepřitáhnete ty šrouby úplně?

Teď začneme vykonávat běžnou činnost. Vlna pandemie se ještě asi chvíli potáhne a mnohé firmy a taky živnostníci se z toho budou muset nějak dostat. Budeme se proto snažit vyhledávat jen ty, u nichž kontroly musíme zahájit z nějakého konkrétního důvodu.

*Jakého třeba?

Když máme podezření anebo nějaký podnět. Většinu věcí, které prověřujeme, máme z podnětu veřejnosti nebo ostatních institucí.

*Takže v překladu - z udání?

Ano, řekněme z udání.

*Lhůta pro podání daňového přiznání byla prodloužena do 18. srpna. Kolik bylo podaných přiznání?

Celkem 1387072 přiznání na dani z příjmů fyzických a právnických osob. A vyplatili jsme 11,9 miliardy na přeplatcích. Počítali jsme dopředu s tím, že zhruba tři čtvrtiny daňových poplatníků podají přiznání v původním termínu, protože chtějí dostat zpátky přeplatek.

*Finanční správa obecně nemá úplně dobrou pověst. Myslíte, že když budete shovívavější v době po pandemii, můžete ji trochu napravit?

Z pohledu veřejnosti to tak může být. Já bych mohla najít mnoho poděkování nejen z letoška, ale i z předešlých let a snažím se, abychom dlouhodobě postupovali vůči těm, kteří plní daňové povinnosti a jsou v nesnázích, vstřícně. Ale pravda je, že letos přišlo poděkování víc než obvykle.

*Budete empatičtější?

My musíme být empatičtí v rámci zákona, nad ten nemůžeme jít. Nějakou situaci můžeme lidsky chápat, ale jsme finanční úřad, kontrolujeme zákonnost.

*Zvládla finanční správa komunikaci okolo kompenzačních bonusů, tedy finanční pomoci 25 tisíc korun pro zasažené živnostníky? Stovky lidí musí bonus vracet.

Snažili jsme se, abychom zvládli připravit a rozeslat ten bonus. Ta pomoc měla být rychlá, protože lidé byli bez peněz. V krátké době jsme tak museli připravit programové vybavení, zpracovat metodiku a také to, jak to přiblížit veřejnosti, což obnášelo informační telefonní linky, ale i vytvoření aplikace. Z mého pohledu jsme to stihli velice rychle. Dokonce se nám zdálo, že podmínky jsou jasně dané.

*Ale část lidí netušila, že když si půjde přivydělat na pokladnu do supermarketu deset tisíc korun na dohodu o provedení práce, přijde o 25 tisíc korun jako bonus.

Mnohým lidem asi nikdo v tom supermarketu neřekl, že za ně bude odvádět nemocenské pojištění. Pro nás bylo ale prvotní: neověřujte, nekontrolujte, posílejte. Žádosti jsme testovali v evidencích, které máme přístupné, ale další databáze má Úřad práce a Česká správa sociálního zabezpečení a my jsme ty informace dostali až po nějaké době. A když jsme zjistili, že někdo čerpal neoprávněně, hned jsme dotyčné osoby kontaktovali a řešili to s každým individuálně.

*Dost lidí naštvalo i to, že kromě vracení bonusu chcete i penále. Je to podle vás fér?

Je to podle daňového řádu a ten stanoví, že je nutné vyměřit úrok za neoprávněné čerpání, proto se ten úrok vyměřit musí. Žadatel deklaroval formou čestného prohlášení, že splňuje podmínky pro získání bonusu.

*Kolik lidí už vám bonus vrátilo?

K 5. červnu jsme měli 1154 případů, kdy jsme nařídili bonus vrátit, a celkem ta částka dělá 24,5 milionu. Vrátila ho většina lidí a ta zřejmě ani nebude muset platit žádné úroky. Ale v té celkové vyplacené sumě 18,4 miliardy za 832 tisíc žádostí je to zlomek.

*Kolika lidí se úroky týkají?

To přesně nevím. Ale fakt je, že s vyměřováním úroků nespěcháme, protože je možné, že paní ministryně (ministryně financí Alena Schillerová, pozn. red.) může podepsat další generální pardon. Navíc, pokud lidé peníze vrátili po naší výzvě, úrok už jim dál neběží. Takže i kdybychom jim pak zpětně úrok museli doměřit, bude třeba i za půl roku stejný.

*Ale taky jste podali devět trestních oznámení, což řadu lidí vyděsilo.

Ano, ale je potřeba odlišit záměrná podvodná jednání a žádosti žadatelů z neznalosti nebo ve spěchu nebo stresu. Ten, kdo požádal o jeden bonus a jen si neověřil podmínky, pro nás není žádný podvodník a snažíme se to s ním vyřešit. Ale evidujeme i pokusy o podvod v řádu statisíců. Třeba když skupina lidí žádala za někoho jiného podle informací z živnostenských rejstříků. Nebo jsme měli muže s poměrně obvyklým jménem, který si žádal na více úřadech. Škoda v takových případech je zatím vyčíslena na necelých 2,5 milionu korun.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.