CZ EN

Alena Schillerová: Loss carryback pomůže malým i velkým firmám

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Datum vydání: 30.05.2020 | Zdroj: Lidové noviny | Rubrika: Ekonomika | Strana 7 | Autor: ip

* LN Kde jste se inspirovali?

Úspěšně to funguje v řadě vyspělých zemí, zavedli to například ve Francii, v Německu, v Kanadě nebo ve Velké Británii. Ukazuje se jako stabilizátor ekonomiky, který má proticyklickou funkci. U nás si dnes mohou podnikatelé uplatnit daňovou ztrátu pouze dopředu, jenže si snižují základ daně až v době, kdy je jejich ekonomická situace příznivá. Přitom by jim více pomohlo, kdyby si mohli daňový základ snížit právě tehdy, kdy se musejí potýkat s propadem.

* LN Silně proti jsou města, obce a kraje, jimž opatření sníží daňové příjmy. Co na to říkáte?

Tyto obavy nejsou namístě, protože z hlediska příjmů rozpočtů jde pouze o posun v čase.

* LN Vyčítají vám, že to pomůže velkým firmám, nikoliv malým a středním, na nichž stojí české hospodářství...

Jak zisk, tak ztrátu může vykázat velká, malá i střední firma. Loss carryback má ale pomoci firmám bez ohledu na velikost.

* LN Jan Švejnar z Národní ekonomické rady vlády a další odborníci varují, že dojde k přesunu zisků firem k jejich zahraničním matkám, které k nám naopak pošlou svou ztrátu.

Návrh je koncipován tak, že pomáhá jen subjektům platícím daně v Česku. Obsahuje navíc explicitní formuli proti zneužití, která zabraňuje účelovým fúzím. Je tedy vyloučeno, že by nadnárodní korporace kompenzovala svou ztrátu vzniklou v zahraničí prostřednictvím kladného základu daně, který vznikne u nás. K obavám není důvod.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.