CZ EN

Finanční správa nevyměkla, pouze pracuje lépe

Reakce Aleny Schillerové na článek: Měkčí přístup kazí výběr daní, Lidové noviny, 29.3., str. 1

Zvykli jsme si číst o tom, jak zlovolný berňák ruinuje podnikání v zemi. Zhruba v roce 2014 vzrostl tlak, aby se místo neustálého zvyšování daní začaly řádně vybírat ty stávající. Zní to jako samozřejmost, ale šlo o revoluci. Jen tehdejší nevykázané příjmy převyšovaly 160 miliard ročně, což byl dvojnásobek rozpočtového schodku. Náprava vyžadovala personální posílení klíčových agend finančních úřadů. To se podařilo a daňové příjmy včetně odvodů vyrostly o bezmála půl bilionu korun. Bez této sumy bychom si nikdy nemohli dovolit snížit daňovou zátěž občanů o 100 miliard, stabilizovat životní úroveň seniorů nebo snížit zadlužení státu.

Páteční Lidové noviny přinesly pozoruhodný obrat v rétorice k Finanční správě (FS). Její úředníci se prý zalekli kritiky, které se instituci dostává v médiích, a upadli do jakési letargie. V důsledku toho se údajně zhoršuje výběr daní.

Pomiňme úplně, že hovořit o nižším výběru daní na základě výsledků za první dva měsíce roku je absolutně předčasné. Zásadní je nepochopení, proč objem zadržených odpočtů klesá. Důvodem není měkčí přístup, ale naplnění našeho dlouhodobého cíle, kdy díky kontrolnímu hlášení v kombinaci se speciálními analytickými postupy je kontrolní činnost lépe zacílena pouze na problematické subjekty a transakce.

A v trendu budeme pokračovat i nadále. Změna daňového řádu, která umožní vyplatit zálohu na daňový odpočet v tom rozsahu, v jakém již správnost uplatněného odpočtu nehodlá správce daně prověřovat, bude předložena jako součást legislativního řešení projektu MOJE daně. K žádným veletočům ve FS tedy nedochází, i když by si to mnozí nepochybně přáli.

Alena Schillerová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.