CZ EN

Chceme šetřit a usilujeme o snadnější dostupnost úřadů

Komentář Kateřiny Arajmu, generální ředitelky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových
Zdroj: Mladá fronta DNES | 28.01.2019 | Rubrika: Praha | Strana: 15

Stát na území Prahy ročně platí téměř půl miliardy korun jen na nájemném, což je alarmující stav.

Vzhledem k akutnímu nedostatku státních kancelářských ploch neexistuje jiné dlouhodobé řešení než pořízení nového administrativního komplexu. Moderní nízkoenergetický komplex s výbornou dopravní dostupností by měl kromě úspory nájemného i další výhody, jako jsou úspory na provozu a údržbě, úspory za nerealizované investice do stávajících energeticky náročných budov nebo jednodušší kontakt občanů se státem na jednom místě.

Předběžný model uvažuje o návratnosti investice v délce zhruba pěti let. Výstavbou by se také alespoň částečně vyřešila roztříštěnost řady státních institucí, které často sídlí na více adresách, často i v drahém nájmu. Se stejným problémem se potýká i pražský magistrát a tento stav chce nové vedení města změnit. Parametry, které jsme pro řešení situace státu zvolili, jsou identické s těmi, které představil nový primátor pro odstranění nájmu ve Škodově paláci. Proto věřím, že najdeme společnou řeč a nedostatečné kancelářské prostory státu i magistrátu vyřešíme ke spokojenosti všech.

Analyzovali jsme všechny státní a městské pozemky v Praze a jedinou variantou v souladu s územním plánem, poskytující možnost umístit dostatečný počet zaměstnanců, jsou pozemky v Letňanech. K Letňanům neexistuje adekvátní náhrada pozemků ve vlastnictví státu nebo města.

Pro výstavbu areálu v Letňanech stát potřebuje pozemky, které v současné době vlastní Praha. Ta zase od státu požaduje zhruba 150 nemovitostí, nabízí se proto směna.

Neplánujeme žádné úřednické ghetto. V rámci platných předpisů by vznikl polyfunkční areál s ubytovacími kapacitami, jídelnami nebo dětskými skupinami, navíc s výbornou dostupností na metru.

Nedojde ani k omezení nabídky bytů v Praze, územní plán zde totiž výlučně bytovou výstavbu nepřipouští. Naopak některé uvolněné budovy by se následně mohly vrátit ke své původní funkci bytových domů, další se mohou otevřít veřejnosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.