CZ EN

Soutěž o to, kdo najde nejvíce rostoucí makroekonomický ukazatel

Rád bych zde i čtenářům HN vysvětlil, jako už mockrát, že při meziročním srovnání inkasa DPH nejvíce odráží jeho vývoj tyto ukazatele: spotřeba vlády, spotřeba domácnosti a také kapitálové výdaje vlády, pokud se zásadně meziročně liší. Maloobchodní tržby jsou sice hezkým indikátorem, ale jedná se jen o malou výseč tržeb.

V komentáři HN jsme se dočetli, že růst tržeb v maloobchodu dosáhl 5,6 %. Už ve svém východisku se autor dopouští chyby – tendenčně a zcela chybně, si vybral vyšší ze dvou možností, tedy růst ve stálých cenách. Stále ceny jsou zjednodušeně ceny očištěné o inflaci. Jak ale všichni víme, když platíme daně, nemůžeme finanční úřad požádat o to, aby nám inflaci odečetl z našich příjmů, a ani obchodníky nežádáme, aby nám snížili cenu o vykazovanou inflaci. Pro daně prostě platí běžné ceny. V těchto běžných cenách byl růst v maloobchodě přesně 4 %.

Za Ministerstvo financí však buďme korektní. Je zcela férové vzít v úvahu i tržby za automobily, včetně kterých byl růst tržeb v běžných cenách 5,8 %. Ano, růst byl v případě automobilů vysoký. Nebyl však tažen především nákupy flotilových vozů? Firmy totiž nakupují více než 2/3 nových vozů a pro inkaso DPH jsou určující pouze nákupy domácností. Růst tak může být z hlediska DPH velmi nadhodnocený. Ale budiž, když s touto hodnotou chce někdo operovat.

Pojďme ještě k oné kapce v moři, byť v poněkud jiném významu. Tržby v maloobchodu činí přibližně 1 bilion korun ročně. Spotřební výdaje domácností budou za loňský rok něco přes 2,2 bilionu korun. Ano, je to tak, ne úplně všechny výdaje domácností jsou z hlediska inkasa DPH relevantní. Když si například koupíte od souseda brusle, nebude vám účtovat DPH. Už tady je zřejmé, že maloobchod nedělá ani polovinu celkových útrat domácností. A výdaje domácností v roce 2016 pravděpodobně porostou něco přes 3 %. Čtenář tak snadno zjistí, že tržby v maloobchodu tvoří významný, ale zdaleka ne většinový základ daně. Když tedy maloobchodní tržby vzrostou o 5,8 %, zdaleka to neznamená, že inkaso DPH má vzrůst také o 5,8 %.

Mohli bychom vyhlásit soutěž o to, kolik ještě novináři najdou položek vykazovaných ČSÚ, které vzrostly a měly by ovlivňovat růst DPH. A my budeme do nekonečna vysvětlovat, proč není rozumné čekat, že o stejné procento, jako nalezené položky, vzroste i inkaso DPH.

Andrej Babiš

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.