CZ EN

Reakce MF na výroky Mariana Jurečky v pořadu OVM dne 21. 5. 2017

Ministerstvo financí se důrazně ohrazuje vůči zavádějícím tvrzením ministra zemědělství Mariana Jurečky, která zazněla dne 21. května 2017 v pořadu Otázky Václava Moravce. Nesprávné výroky pana ministra Jurečky o efektivitě výběru daní jsou buď důsledkem špatné práce jeho asistentů na ministerstvu zemědělství, kteří mu připravili jako podklady staré údaje, nebo se mohlo jednat o záměr s cílem mystifikovat diváky.

Zmiňovaných 22 % úniků z celkové „teoretické“ DPH bylo sice Komisí vypočteno na základě v té době dostupných údajů, ale zpráva se vztahovala k roku 2012. Pokud by se pan ministr Jurečka podíval do kalendáře a také na novější údaje, našel by ve výstupech Komise, že poslední zpráva se vztahuje k roku 2014 a odhaduje míru úniků na DPH v ČR ve výši 16,1 %. To znamená oproti aktualizovanému údaji za rok 2012 zlepšení o více než 4 procentní body (přepočítán byl zpětně i rok 2012). Sama Komise navíc konstatuje, že tímto parametrem se Česká republika blíží neváženému průměru EU ve výši 14 %. Na tomto zlepšení mají zásluhu především daňová Kobra a aktivní protiúniková opatření Finanční správy, která se začala více zaměřovat na tuto oblast.
Nicméně zcela zásadní zlepšení a zmenšení mezery ve výběru DPH, tzv. VAT GAP, očekáváme až ve zprávě za rok 2016, kdy byla zavedena vysoce efektivní opatření proti daňovým únikům (kontrolní hlášení a postupně náběh EET), která mají předběžně dokonce lepší výsledky, než se původně očekávalo. Jenom díky fungujícímu kontrolnímu hlášení se vloni vybralo na DPH o 12 miliard korun více, zatímco letos za první čtyři měsíce je to již o téměř 10 miliard korun navíc.

Druhá věc, kterou pan ministr Jurečka zmiňoval, jsou celkové náklady na výběr daní. Pravdou je, že pozice České republiky v tomto přehledu není nejlepší. V tomto ukazateli však není započítáno inkaso pojistného, které v ČR dělá velkou část celkového výběru daní, mnohem větší než v ostatních státech. Právě výběr pojistného je na správu relativně jednoduchý, tudíž státy, které mají vysoké daně a nízké pojistné, mají oproti ČR v tomto přehledu značnou výhodu. Dodejme, že i takové Německo, které má podobný daňový systém jako my, je v tomto přehledu až za námi.

Připouštíme, že naše daňové zákony obsahují nepřeberné množství výjimek, z nichž každá prodražuje správu daní. Právě proto, abychom daňový systém zjednodušili a snížili i náklady na výběr daní, připravujeme nový zákon o dani z příjmu. Bohužel našemu úsilí o zefektivňování výběru daní není příliš nápomocen ani sám pan ministr Jurečka, který prosadil velmi zásadní výjimku u zelené nafty, jež je na správu daní velmi drahá. Náklady na správu daní pak dále zvyšují i jeho návrhy na odlišné slevy na první, druhé a další dítě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.