CZ EN

Vyjádření Tomáše Vyhnánka ke spekulacím uvedeným v článku na aktuálně.cz a ihned.cz

Aktualne.cz | 15.3.2016 | Rubrika: Domácí Autor: Petr Koděra

Reakce MF:

Na začátku ledna jsem se na svou kolegyni Barboru Boschat obrátil s dotazem, jestli je možné ověřit informace z médií o vyšetřování OLAF a jaká je v tomto případě role ministerstva a související procedury. Ministerstvo financí zpravidla shromažďuje písemné podklady pro administrativní vyšetřování OLAF. Informace z médií se tehdy nepotvrdily a byl jsem ujištěn, že v případě zahájení vyšetřování OLAF pošle žádost o dodání podkladů buď Ministerstvu financí nebo Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Ověřil jsem si tedy, že Ministerstvo financí nic nezanedbalo. Tuto oblast mám jako odborný náměstek v gesci, proto vůbec nerozumím tomu, v čem by měla spočívat ona nezákonnost tohoto mého postupu. O žádné konkrétní podrobnosti z případného vyšetřování OLAF, jak je nepravdivě uvedeno, jsem se nezajímal.

Barbora Boschat je uznávaná odbornice kontaktního bodu AFCOS, která má dlouholeté zkušenosti s komunikací s OLAFem. Není tedy divu, že jsem se se svým dotazem obrátil formou textové zprávy přímo na ni, odpověď jsem obdržel standardně pracovním mailem. Jedná se o naprosto normální komunikaci, kterou nezakazuje žádný zákon ani vnitřní předpis.

Spekulace o tom, že jsem informace chtěl použít dokonce předat dalším osobám zcela odmítám. Není to pravda.

S vyšetřením celé záležitosti ze strany Úřadu vlády nemám nejmenší problém, stejně jako bych jej neměl s vyšetřováním ze strany MF. To však být zahájeno nemohlo, protože žádný oficiální podnět na MF podán nebyl. Jakékoliv úvahy o tom, zda by takový podnět byl či nebyl řádně vyšetřen jsou proto podle mého názoru bezpředmětné.

Důvod, proč jsem panu Koděrovi nezvedal telefon je dvojí: a) měl jsem dvoudenní náročné jednání v Bruselu a především b) jako odborný náměstek jsem na základě vnitřních předpisů MF povinen s médii komunikovat prostřednictvím tiskového oddělení.

Tomáš Vyhnánek,
náměstek pro řízení sekce Finanční řízení a audit

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.