CZ EN

Rozhovor s Janem Gregorem o hospodaření krajů v pořadu Události v regionech

ČT 1 | 8.1.2016 | 18:00 | Pořad: Události v regionech - Praha

Tomáš VZOREK, moderátor
--------------------
Události v regionech s datem 8. ledna, jsou připraveny, dobrý večer. Plzeňský kraj je jediným nezadluženým krajem v České republice. Letos počítá opět s přebytkem. Na svých účtech už má naspořeno 750 milionů korun. Peníze chce investovat hlavně do oprav památek a silnic.

Eva JARKOVSKÁ, redaktorka
--------------------
Kraj minulý rok ušetřil. Zbylo mu 165 milionů korun. Z větší části za to může růst ekonomiky, a tím pádem vyšší daňové výnosy. Uspořilo se ale také na provozních výdajích úřadu. Nejvíc peněz na účtech zůstalo z veřejných zakázek. Kraj totiž plánoval, že za ně zaplatí mnohem víc.

Tomáš VZOREK, moderátor
--------------------
A doplníme informace, jak si stojí ostatní kraje. Nejzadluženější je hned po Praze středočeský region. I jemu se ale daří závazky snižovat, z původních 5 miliard je to letos o 300 milionů méně. Umořovat dluhy chtějí během letošního roku všechny kraje, třeba Pardubický by je chtěl stlačit z 1 miliardy 800 milionů alespoň o 400 milionů. Jihočeský kraj má nesplacené úvěry v hodnotě 0,5 miliardy korun a hodlá je splatit do konce roku 2017. Co se týče rozpočtů na letošní rok, jediným krajem, který pracuje s vyrovnaným rozpočtem, je Vysočina. Mnohem vyšší výdaje než příjmy budou mít letos 3 regiony, nejvyšší schodek 15 miliard však plánuje Praha. Naopak s přebytkem hospodaření počítá pět krajů. Nejvíc by mělo zbýt na účtě toho Ústeckého. Peníze chce použít na splátky dluhů. Pardubický kraj by rád ke svým 85 milionům přidal ještě dalších 288 milionů, které získal díky lepším výnosům z daní, a chce letos investovat především do dopravy. Po telefonu teď zdravím náměstka ministra financí Jana Gregora, vítám vás ve vysílání, dobrý večer.

Jan GREGOR, náměstek ministra financí
--------------------
Dobrý večer vám i divákům.

Tomáš VZOREK, moderátor
--------------------
Proč jsou mezi kraji tak velké rozdíly a proč největší dluhy mají kraje, které rozhodně nepatří k nejchudším, s vysokou průměrnou mzdou, s nízkou nezaměstnaností, tedy Praha a Středočeský kraj?

Jan GREGOR, náměstek ministra financí
--------------------
Tak, na úvod musím určitě uvést, že kraje hospodaří v rámci takzvané samostatné působnosti, dle ústavy souvisí územně samosprávním celkem a o výdajích kraje rozhoduje samozřejmě vedení kraje s tím, že nejsou stanoveny žádné legislativní omezení pro to, jak se může daný kraj zadlužit dlouhodobě, či jaký může mít deficit v běžném roce. To plánujeme za vládu změnit /nesrozumitelné/ v Poslanecké sněmovně návrh legislativy, který takzvaná rozpočtová zodpovědnost, který by měl dlouhodobě omezit nebo zavést strop pro dlouhodobé zadlužení krajů. Ten strop by měl představovat 60 % průměru příjmů za poslední 4 roky. Tento limit ...

Tomáš VZOREK, moderátor
--------------------
Já chápu ten princip, že ministerstvo financí nemá až takový dohled, jaký by asi chtělo mít. Nicméně váš názor, proč jsou podle vás nejzadluženější právě kraje, které nepatří k těm nejchudším?

Jan GREGOR, náměstek ministra financí
--------------------
Jenom dořeknu, že tento limit žádný z krajů nepřekračuje, tudíž z našeho pohledu je hospodaření krajů v pořádku. Ty rozdíly určitě vznikly tím, jak se jednotlivé kraje pustily do obnovy svěřené infrastruktury. Dost velká část krajů má rovněž sjednaný úvěrový rámec s Evropskou investiční bankou na obnovu infrastruktury. Je to zhruba 22 miliard. Takže v zásadě jediný, kdo vybočuje z hospodaření krajů, je Plzeňský kraj, který samozřejmě se chová dlouhodobě mimořádně zodpovědně s důrazem na dlouhodobou optimalizaci provozu kraje. Na druhé straně se pohybuje hlavní město Praha, která má ovšem velmi vysoké infrastrukturní potřeby ve srovnání s ostatními kraji, takže v zásadě z pohledu ministerstva financí není hospodaření krajů nějak dramaticky problematické.

Tomáš VZOREK, moderátor
--------------------
Ano. Jak už zaznělo, tak Praha i pro letošní rok počítá s největším schodkem. Hostem ve vysílání byl náměstek ministra financí Jan Gregor. Díky a přeji hezký večer.

Jan GREGOR, náměstek ministra financí
--------------------
Děkuji, hezký večer.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.