CZ EN

Ondřej Závodský v ČT24 k novému zákonu o hazardu

Rozhovor s Ondřejem Závodským, náměstkem ministra financí.
Studio ČT24, 28.12.2016, 14:03, Tomáš Drahoňovský


Pane náměstku, my jsme teď slyšeli, že bude existovat black list lidí, kteří by neměli hrát hazard vůbec. Kdy vlastně začne existovat, když, jak jsme se tady před malou chvíli shodli, registr hráčů nebude fungovat okamžitě s účinností zákona?

Ono to je trošku složitější. Registr hráčů jako takový bude existovat, bude existovat u jednotlivých provozovatelů. To, na co čekáme je vybudování takového robustního informačního systému, na základě kterého se budou ta herní data koncentrovat na jednom místě. A spolu s tím vznikne i registr vyloučených hráčů. To širší řešení, to znamená celý ten informační systém bude spuštěn rok po vyhlášení technické specifikace, což očekáváme, že by mělo být známo zhruba na konci příštího roku, to znamená, že by měl být spuštěn v roce 2018.


No a nestane se tím pádem, že hráči, kteří nemohou hrát, budou registrováni u jednoho provozovatele, zatímco mezitím mohou vesele prohrát dávky v hmotné nouzi u provozovatele druhého?

Ten registr vyloučených hráčů bude právě spuštěn až v tom roce 2018, to znamená tento model nebude. Nicméně systém jednotlivých provozovatelů bude sahat do toho společného informačního systému provozovaného MF, takže po spuštění tohoto informačního systému by se to rozhodně stávat nemělo.


Takže tedy ještě rok budou moci hrát i hráči, kteří by od dalšího roku měli být v blacklistu.

Ten zákon počítá od samého počátku s tím, že ta opatření budou spuštěna až po vysoutěžení a vybudování toho informačního systému. Nicméně do té doby je tady řada jiných opatření, kteé ten zákon předvídá a které jdou velmi obdobným směrem – to znamená, aby nedocházelo k nějakému prohlubování patologického hráčství. Například možnost nastavit si sebeomezující opatření, tzn. maximální částku, kterou jsem schopen prohrát, nebo například povinné přestávky ve hře.


Co se vlastně stane s množstvím heren a automatů po 1. lednu 2017?

Já se domnívám že bezprostředně po 1. lednu se nestane v podstatě nic, nicméně ten zákon je modelovaný tak, aby do budoucna zmizely všechny takzvané zvláštní provozní režimy – automaty v hospodách, barech a benzínových pumpách a aby se počet heren zredukoval zhruba na jednu čtvrtinu současného stavu, u kasin neočekáváme žádné velké početní změny. A tohoto stavu bude dosaženo po uplynutí doby jednotlivých povolení, což očekáváme převážně v roce 2018.


Takže neexistuje nějaká provozovna s licencí delší než rok 2018?

Provozovny ne, jsou to povolení na konkrétní automaty. Nicméně jestliže dojde k redukci provozovatelů v rámci jedné provozovny tak se bude muset do budoucna přepovolit v podstatě všechno v rámci té provozovny. To znamená, že by změny z 90% měly nastat už v roce 2018.


A když už jsme u těch termínů, co ona možnost blokovat stránky s nepovoleným on-line hazardem?

Co se týče stránek na kterých jsou provozovány ilegálně hry tak chceme hned po novém roce rozeslat dopisy všem provozovatelům, kteří působí bez platného povolení, aby se buď zlegalizovali, nebo upustili český internet, respektive přestali cílit na hráče na českém území. A ti, kteří tak neučiní, tak s nimi bude hned zahájeno správní řízení, které může vyústit až právě v blokaci plateb či webových stránek.


A už je jasné, jakým konkrétním způsobem bude k blokaci docházet?

Pochopitelně ta metodika bude během několika příštích týdnů vyhlášena. To znamená několik měsíců před tím skutečným prováděním blokace. Nicméně bude záležet i na tom konkrétním správním rozhodnutí, to znamená, na jaké webové stránce, jak bude konkrétně vypadat, jak bude konkrétně možné ji blokovat.


To správní rozhodnutí mohlo by se nějakým způsobem třeba odlišovat od toho co by chtělo MF? O tom budou rozhodovat úředníci nebo nějaká vyšší instance?

To správní řízení bude vedeno Ministerstvem financí, nicméně proti jeho rozhodnutí bude možno podat správní žalobu včetně všech opravných prostředků jako kasační stížnost k NSS a pochopitelně očekáváme soudní judikaturu těchto soudních instancí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.