CZ EN

Komentář Ondřeje Závodského k finanční podpoře zaměstnanců OKD

Zdroj: Peníze.cz | Rubrika: Očima expertů | Datum: 13.5.2016

„Výjimečné a mimořádné opatření. Systémové však nikoli“, říká Ondřej Závodský v komentáři na téma vyplácení příspěvku zaměstnancům OKD, kteří byli propuštěni v přímém důsledku restrukturalizace a útlumu těžby.

Z pozice Ministerstva financí se rozhodně nejedná o systémové opatření. Jedná se o opatření výjimečné, se kterým lze v podobně mimořádné situaci na základě jednotné politické vůle souhlasit. Za Ministerstvo financí mohu říct, že se předmětný vládní materiál posunul z roviny „dáme komukoliv cokoliv“ do roviny „musíme řešit konkrétní mimořádnou naléhavou situaci“.

Osobně se domnívám, že by stát skrze stovky svých organizačních složek a příspěvkových organizací nebo státních podniků – potenciálních zaměstnavatelů – měl vytvářet v regionech s nejvyšší nezaměstnaností pracovní místa. Popravdě řečeno, obrovské množství činností se v současné době řeší v České republice zcela zbytečně centralisticky ve velkých krajských městech nebo často pouze v hlavním městě. Realita je však taková, že řadu z těchto činností by bylo možné směřovat do regionů s nejnižší zaměstnaností. Mám na mysli nejen činnosti výrobní, ale i administrativní agendy státu. Příkladem hodným následování je například nedávné rozhodnutí o přesunu části agendy Finanční správy související s EET z Prahy právě na Ostravsko, kde díky tomu vznikne více než osmdesát nových pracovních míst. Podíváme-li se konkrétně na aktuální situaci v Moravskoslezském kraji, je Ministerstvo financí připraveno jednat také o tom, zda budoucí zakázky v oblasti revitalizací a ekologie ještě více nesměřovat právě do tohoto regionu, což bude mít příznivý dopad na zmírnění nezaměstnanosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.