CZ EN

Kateřina Arajmu: Trest za transparentnost?

Autor: Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM
Zdroj: Právo | 23.9.2016 | Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 17

Už dlouhou dobu se mluví o nutnosti zvýšit transparentnost státní správy. Někteří o tom nejen mluví, ale dokonce pro to i něco dělají. A jiní zase dělají všechno pro to, aby se pokud možno vše utajilo.

O Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se často mluví jako o „mocném a neznámém“ a v minulosti to určitě byla pravda. Už rok a půl se ale snažím, aby byl znám jako „otevřený a transparentní“, což pije krev mnoha lidem ve veřejné i soukromé sféře. Skončila pro ně totiž doba parazitování na státním majetku.

Po svém nástupu do čela úřadu jsem mimo jiné zveřejnila seznam všech nemovitostí v naší správě i nabídku majetku mezi státními institucemi a umožnila veřejnosti účastnit se otevírání nabídek ve všech výběrových řízeních na prodej majetku i ve veřejných zakázkách. Důvod je prostý, veřejná kontrola je pro mne klíčová pro omezení korupčního potenciálu.

Na portále Otevřených dat ministerstva financí jsme proto zveřejnili reporty z Centrálního registru administrativních budov.

Veřejnost tak může zjistit detailní údaje o rozmístění složek státu i vynakládaných prostředcích, například celkovou a volnou plochu jednotlivých objektů, průměrnou plochu kanceláří na jednoho zaměstnance, počet umístěných zaměstnanců, výdaje za provoz a údržbu nebo placené a inkasované nájemné. Tím vším jsem si udělala jeden druh nepřátel.

Úspory v řádu stovek miliónů

Kromě toho jsme tvrdým jednáním s dodavateli dosáhli slev v řádu desítek miliónů korun v mnoha oblastech výdajů úřadu, například v IT systémech. Zastavila jsem systémy, které se buď vůbec nevyužívaly, nebo byly duplicitní.

Tyto systémy byly pro stát naprosto zbytečné a představovaly typickou ukázku plýtvání s veřejnými prostředky.

Výsledkem je i trestní oznámení na porušení rozpočtové kázně v hodnotě přes 40 miliónů korun.

Smlouvy se uzavíraly za minulého vedení a byly bez sankcí prakticky nevypověditelné, takže peníze daňových poplatníků mizely kdoví kde. Přesto se podařilo tento stav změnit a dosáhnout výrazných úspor, meziročně téměř 200 miliónů korun. Stovky miliónů korun určitě musí někomu chybět, tím tu máme další okruh nepřátel.

Po celé zemi vyzýváme státní instituce, aby se přestěhovaly z komerčního nájmu do státních budov, tlačíme na snížení nájmů, výdajů na provoz a údržbu i užívané plochy.

Ušetřili jsme tím meziročně 78 miliónů korun na nájemném a dalších 400 miliónů korun na provozu a údržbě administrativních budov.

Nový způsob prodeje majetku

Se státním majetkem nakládáme s péčí řádného hospodáře. Vlastními silami jsme zpracovali mapu majetku státu, díky ní snižujeme množství bezprizorního majetku. Tím jsem si udělala další nepřátele.
Na úřadu již také není možné, aby nabídky na odkup majetku ležely i několik dnů „v šuplíku“. Ty nyní musejí být transparentně otevřeny v poslední den lhůty stanovené pro jejich doručení. Zavedla jsem i nový způsob prodeje státního majetku, a to transparentní výběrové řízení s aukcí, které výrazně zvyšuje příjmy státního rozpočtu.

Státní peníze šetřím i při zastupování státu před soudy, kdy raketově roste podíl zastupování státu našimi zaměstnanci na úkor externích kanceláří. Současně odmítám vypisovat neodůvodněné i naddimenzované veřejné zakázky a důsledně trvám na projednání případů ve škodních komisích.
Výsledkem všech těchto kroků jsou nejlepší výsledky v historii úřadu, máme nejvyšší příjmy a současně nejnižší výdaje. Změna „nepořádku“ na pořádek vytvořila další nepřátele, kteří se všemi prostředky snaží vrátit vývoj na ÚZSVM zpět do doby netransparentního hospodaření.

A jaká je odměna? Byli jsme nominováni na cenu Otevřeno, čehož si velmi vážím. Ale „odměnou“ jsou také opakované výhrůžky smrtí nebo mnohokrát propíchané pneumatiky u soukromého auta.

Vyhrožovali mi i zabitím psa, který se pak skutečně na několik hodin ztratil a vrátil se v zuboženém stavu. Také mi vyhrožují mediální i společenskou likvidací a posílají nepravdivé a dehonestační informace o mojí osobě do médií.

Kvůli tomu všemu jsem podala trestní oznámení. Jsem připravena a uvítám jakoukoliv kontrolu činnosti našeho úřadu, nic netajím. Proti pomluvám a lžím ale žádná obrana neexistuje. Pouze ještě větší otevřenost a transparentnost.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.