CZ EN

Heren sice přibývá, ale automaty končí

Zdroj: MF Dnes | Datum: 22.9.2016 | Rubrika: Názory | Strana: 9

Ministerstvo financí odmítá tvrzení o údajném selhávání státu v boji proti nárůstu hazardu, které se objevilo v MF DNES v článku „Stát prohrává s hazardem. Přibylo heren i sázek“ dne 19. září 2016.

Hovořit o nárůstu hazardu na základě mírného zvýšení počtu heren a kasin je zavádějící. Realita je totiž taková, že absolutní počet automatů dlouhodobě klesá. Od počátku roku 2014 až doposud zrušilo Ministerstvo financí z moci úřední rekordních 18 046 herních zařízení. V loňském roce sice objem sázek do loterií vzrostl, avšak na automatech hráči prosázeli o 3 miliardy Kč méně. Lidé se totiž začali soustředit na jiné, podstatně společensky méně škodlivé hry.

V současnosti je možné snižovat dostupnost hazardních her pouze rušením povolení, která jsou v rozporu s obecními vyhláškami. A protože při založení provozovny nyní stačí splnit jen velice mírné požadavky, nic nebrání provozovatelům založit provozovnu pouze s jedním či dvěma stroji, a to téměř bez nákladů. Takže pak často dochází k tomu, že krátce poté, co je v jedné obci zrušena herna s např. dvaceti automaty, se v sousední obci hned objeví nové tři herny po dvou zařízeních. Z toho jasně plyne, že hazard na našem území narůstá jen uměle.

Podle našich odhadů je celé v ČR přibližně 1700 kusů ve zhruba 600 provozovnách. Nejde ale o počet provozovaných zařízení, nýbrž o celkový počet, který byl dosud odhalen a je průběžně odstraňován. Nedávno stát získal pro boj proti kvízomatům či nelegálními hernám na bázi VIP klubů nové eso v rukávu, kterým je Hazardní kobra. Tento tým zástupců Ministerstva financí, Policie, Celní a Finanční správy provedl v srpnu úspěšnou razii ve čtyřech nelegálních hernách, během níž se zajistilo 52 automatů.

Začátkem příštího roku se díky nové regulaci rozšíří pravomoci státního dozoru. Do něj se zapojí i Celní správa, jejíž zaměstnanci budou moci vstupovat do heren. A pokud zjistí porušování zákona, budou moci rázně zasáhnout a např. zabavit nelegální automat. Je nad slunce jasnější, že černý hazard čekají krušné časy.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.