CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš o návrhu na snížení DPH na sudové pivo

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Lidové noviny | 30.1.2016 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 9

* LN Jak velké šance má podle vás návrh při jednání v koaliční radě, případě pak na vládě?

Závazek snižování snížené sazby DPH máme i v koaliční smlouvě, takže se můžeme bavit o tempu nebo způsobu snižování, ale směr by měl být jednotný v rámci koalice. Podle mého názoru bychom měli postupně přesunout zboží a služby z 15ti procentní do desetiprocentní sazby a tím se vrátit ke dvěma sazbám DPH, což je pro plátce jednodušší. Prvním krokem byly léky, knihy a dětská výživa. Maximálně využijeme sníženou sazbu tam, kde to pravidla EU dovolují, tedy kromě restauračních služeb ještě pro kadeřnické služby a drobné opravy. Náš návrh bude navázán na schválení elektronické evidence tržeb (EET), abychom tyto změny dokázali ufinancovat a nezvyšovali deficit. Cílem je vrátit lidem peníze, které jim minulé vlády vzaly.


* LN DPH jako harmonizovaná daň podléhá regulím EU. Je jisté, že snížení DPH z 21 procent na deset procent u piva je v souladu s unijní legislativou? Nehrozí komplikace v Bruselu?

Směrnice o DPH v současném znění umožňuje zařadit do snížené sazby restaurační služby, včetně podávání nápojů, a to i alkoholických. Této možnosti my využijeme. Sazba deset procent se bude vztahovat jen na točené pivo v restauracích, nikoliv na maloobchodní či velkoobchodní prodej piva - v libovolném obalu.


* LN Pivo je u nás často levnější než obyčejné vody a minerálky. Přitom se Česko snaží snižovat konzumaci alkoholu. Nebojíte se, že další zlevnění piva (byť ne každý hostinský promítne nižší DPH do ceny) spíše podporuje konzumaci alkoholu?

Nikoliv, určitě nechceme podpořit konzumaci alkoholu. Věříme, že lidé pouze vymění konzumaci lahvového piva za společensky příjemnější pivo točené. To vnímáme i jako podporu pro pivnice a venkovské hospody, které nebudou tolik benefitovat ze snížení DPH na jídlo a nealkoholické nápoje v rámci doprovodného zákona k zákonu o evidenci tržeb a které jsou často provozovány malými podnikateli, živnostníky.


* LN Proč jste ale nepřišli s tímto návrhem dříve, třeba při přípravě elektronických pokladen?

V době přípravy legislativy k EET jsme tak silně nevnímali poptávku ze strany právě pivnic či obecně restaurací, které žijí především z prodeje piva. To se ukázalo až v poslední době, kdy již nebylo možné návrh zákona upravit. Proto jsme se rozhodli pro tento samostatný bod v rámci strategie snižování DPH využít maximální prostor, tedy desetiprocentní sazbu. Věříme, že je to rozumný krok a že to ocení jak živnostníci, tak i jejich zákazníci. A v rámci DPH nejde o krok poslední, ale jeden z prvních.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.