CZ EN

Andrej Babiš: Hledám další peníze

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem
Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 2.8.2016 | Autor: Janis Aliapulios, Lucie Stuchlíková

Stát už letos na úrocích ze státního dluhu ušetřil sedm miliard korun. Rozpočet byl navíc v červenci v historicky nejvyšším přebytku. Schodek se přesto zatím snižovat nebude. Andrej Babiš naopak hledá další miliardy, aby mohl přidat ministerstvům.

Státní rozpočet skončil v červenci v rekordním přebytku 75,6 miliardy korun. Přestože česká ekonomika roste tříprocentním tempem, ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že se o zmíněný výsledek zasloužil zejména efektivnější výběr daní. Po prosincovém spuštění elektronické evidence tržeb podnikatelů má přitom podle Babiše začít do státní poklady přibývat ještě více peněz.

* HN: Ještě před měsícem jste uvažoval o tom, že elektronickou evidenci tržeb (EET) odložíte. Proč jste se nakonec rozhodl spustit projekt už 1. prosince?

O měsíční odklad nás požádala Hospodářská komora. Probral jsem to s kolegy a není důvod, abychom EET zdržovali. Pracovali jsme na tom dlouho. Je to náš klíčový projekt, který má narovnat podnikatelské prostředí. Vím, že prosinec není ideální, na druhé straně jsme se domluvili na přechodném období, ve kterém bude finanční správa shovívavá.

* HN: V čem budou úředníci benevolentní a jak dlouho?

Je to obrovský systém. Jeho zavedení mohou provázet technické nedostatky. Finanční správa proto bude ze začátku udělovat sankce jen v případě záměrného obcházení zákona. Chceme být s podnikateli v kontaktu, informovat je a přesvědčit veřejnost, že je to správná cesta. Přechodné období by se mělo týkat prosince a ledna.

* HN: Bude se EET týkat úplně všech, nebo je ještě ve hře vyjmutí malých firem s ročním obratem do milionu korun, jak navrhovala opozice?

Žádná výjimka z EET nebude. My často neznáme skutečný obrat firem. Až v evidenci tržeb, kde ho nebudou moci zatajovat, se k němu dostaneme. Mikropodnikům ve venkovských oblastech s deseti a méně zaměstnanci bychom ale mohli kompenzovat náklady na pořízení potřebných zařízení formou dotace. Jednám s ministerstvem pro místní rozvoj, aby našlo vhodný dotační program z evropských fondů.

* HN: Kolik peněz by mohly malé firmy díky dotaci získat?

Zatím je to jen návrh. Šlo by o jednorázovou dotaci. Myslím si, že ta investice je minimální. Dodavatelé půjdou s cenou v rámci konkurenčního boje pod pět tisíc korun.

* HN: Co si od EET v tuto chvíli slibujete?

Příští rok díky elektronické evidenci získá státní rozpočet navíc 15 miliard korun včetně zdravotního a sociálního pojištění. Po plném náběhu systému bude samotná EET generovat 18 miliard ročně. Kromě toho se narovnají podmínky na trhu. Když někdo neodvádí daně, má proti poctivým podnikatelům neoprávněnou výhodu.

* HN: Stihnete do 1. prosince systém technicky připravit? Výběrová řízení na dodavatele začala teprve v květnu.

Vše pokračuje podle plánu. Prvního prosince bude systém fungovat. Provoz bude zabezpečovat Státní pokladna Centrum sdílených služeb. Už jsme nakoupili zařízení, která budou přijímat účtenky. Komunikaci s podnikateli zajistí portál připravovaný ve spolupráci s firmou IBM. Ten bude nachystán na začátku září. Už v červnu jsme s firmou eIdentity uzavřeli smlouvu na vydávání certifikátů. Zkušební provoz EET spustíme 1. listopadu.

* HN: Od ledna musí plátci DPH povinně odevzdávat takzvaná kontrolní hlášení. Jak tento nástroj hodnotíte?

Podstatné je, že ke konci července máme ve srovnání se stejným obdobím loni vybráno na DPH o 10,5 miliardy korun více. Všichni kontrolní hlášení kritizovali, přitom je to zásadní věc proti karuselovým podvodům.

* HN: Není za vyšším výběrem DPH spíše růst ekonomiky?

Ekonomika roste podstatně méně než loni. Přesto jsme meziročně na daních vybrali o 35 miliard korun víc. U daně z příjmů právnických osob je to samozřejmě dáno růstem ekonomiky, u DPH a spotřebních daní je ale důvodem hlavně to, že začala fungovat finanční správa.

* HN: Vyšší důslednost finanční správy při kontrolách, kontrolní hlášení, EET. Připouštíte, že to všechno může přinášet vyšší zátěž pro poctivé podnikatele?

Přišli jsme s něčím, co už tady dávno mělo být. Máme za sebou zahajovací fázi a poctiví podnikatelé mají určitě radost, že vybíráme daně. Teď budeme dělat věci, které podnikatelům ulehčí život. Například zavedeme samovyměření daně, od 1. ledna 2017 bude jednodušší formulář pro daňové přiznání a píšeme nový zákon o dani z příjmů, což tu nikdo od roku 1993 neudělal. Vize je, aby finanční správa vyplnila daňové přiznání a poplatník ho jen zkontroloval.

* HN: Od září vzrostou platy učitelům, v listopadu i policistům, hasičům a státním zaměstnancům. Ve hře je také půjčka pro OKD a slibujete navýšit rozpočty některých ministerstev. Kde na to vezmete peníze?

Červencový přebytek rozpočtu je nejvyšší v historii naší země. Kromě toho dobře čerpáme peníze z evropských fondů. Na účtu v ČNB máme už 15 miliard korun na nové programové období. Tlačím teď na ministry, aby ty peníze konečně začali využívat. Také se nám podařilo ušetřit v obsluze státního dluhu sedm miliard korun. Půjčujeme si za záporný úrok, takže nám investoři ještě platí za to, že nám poskytnou peníze.

* HN: Jak přesně ušetřené prostředky použijete?

Jde o rozpočtovou kapitolu ministerstva financí, takže jsem mohl klidně říci, že díky nim snížím deficit. Dohodli jsme se ale s ministryní Valachovou na navýšení platů učitelů, což bude stát 2,5 miliardy. Protože se daří, tak jsme se rozhodli zvýšit platy i státním zaměstnancům. To si vyžádá na 845 milionů. Další peníze dostanou některá ministerstva.

* HN: Kterým ministrům navýšíte letošní rozpočet?

Ministerstvo pro místní rozvoj dostane na spolufinancování evropských programů dvě miliardy korun. To jsou peníze, které pomohou zejména obcím. Také ministr zemědělství Jurečka chce peníze na projekty podporované z evropských peněz. V jeho případě jde o miliardu. Ministerstvo dopravy požaduje čtyři miliardy na opravy a výstavbu silnic a pan Pelikán dostane 60 milionů na ozvučení soudních síní.

* HN: Dohromady to ale dává větší částku, než jakou jste ušetřil na obsluze státního dluhu.

To je pravda. Když to všechno spočítám, tak jsem na 10,7 miliardy a zatím mám jen sedm. Ty zbylé peníze musím najít, abychom se nedostali do situace, že něco zabrzdíme.

* HN: Část peněz jde na zvyšování platů. Co byste dělal, kdyby se hospodářský růst zpomalil nebo by se ekonomika propadla do recese? Šly by platy zase dolů?

Zvyšovat platy potřebujeme. Nemohu nabízet vysokoškolákovi nástupní plat do finanční správy 16 tisíc korun. Uvědomte si, že na Daňovou kobru, na kontrolní hlášení, na regulaci hazardu, na to všechno jsou potřeba lidi. Jde o úplně nové věci, které tady nebyly.

* HN: Takže byste šel cestou většího schodku?

Nenastane to. Postupně směřujeme k vyrovnanému rozpočtu. Dohoda koaličních stran na příští rok počítá s deficitem maximálně 60 miliard korun. V dalších letech se bude schodek dál snižovat.

* HN: Jak v tuto chvíli vypadá jednání o rozpočtu na příští rok?

Je složité, ale už jsme se pohnuli dopředu. Například ministerstvo životního prostředí dostane na boj proti suchu 70 milionů korun. Ministerstvo dopravy na Evropskou kosmickou agenturu téměř čtvrt miliardy a kultura obdrží 200 milionů na platy. Ještě budeme hledat peníze na obnovu kulturních památek, kde chybí dalších 200 milionů.

* HN: Bude státní správa i v příštím roce navyšovat stavy zaměstnanců?

Důležité je ministerstvo spravedlnosti, tam potřebujeme asi 250 nových lidí. Většina z nich zajistí hlídání vězňů, kteří pracují v soukromých firmách. Sám jsem to viděl na Mostecku, o kterém se říká, jaká je tam nezaměstnanost. Přitom jsou ve firmách rádi, že vězně mají. Noví lidé jsou potřeba také na hlídání ve věznicích, protože počet vězňů stoupá. Už se blíží stavu před Klausovou amnestií.

* HN: S nezaměstnaností souvisí i minimální mzda. Ministryně práce požaduje její navýšení na 11 tisíc korun. Souhlasíte s tím, že je to potřeba?

Jako ministr financí si přeji, aby mzdy stoupaly, protože z toho mám dobrý výnos na daních. Na druhou stranu tady nemůžeme budovat sociální stát, jako si to přeje ČSSD. Potřebujeme se také podívat v detailu na zneužívání sociálních dávek v nezaměstnanosti. Musíme zjistit, jak to skutečně je. Všichni říkají, jak jsou nezaměstnaní, ale firmy na Mostecku jsou vděčné za pracující vězně.

* HN: Minimální mzda by ale měla lidi více motivovat k práci.

Já s tím problém nemám. Samozřejmě jsou některé sektory, kde to může podnikatelům způsobit problémy, ale přímý dopad zvýšení minimální mzdy na státní rozpočet je minimální. Pokud v rámci koalice řekneme 11 tisíc, tak to bude 11 tisíc. Minimální mzdu jsme zvýšili už dvakrát.

* HN: ČSSD minulý týden označila za jednu ze svých priorit zálohované výživné. Podpoříte tento projekt?

Pokud si někdo nadělá děti, má být podle mě za ně zodpovědný. Stát by se měl soustředit na vymahatelnost práva a na to, aby neplatiče donutil svoje závazky plnit. Matek samoživitelek je 400 tisíc, dokonce jsou i otcové samoživitelé. Já čtu jejich dopisy a jejich životní situace není jednoduchá, ale je třeba donutit k plnění závazků ty otce nebo matky, kteří se odmítají o svoje děti postarat.

* HN: Setkal jste se už s novým guvernérem České národní banky Jiřím Rusnokem?

Ještě ne, schůzku máme později v srpnu.

* HN: Ptáme se proto, že ČNB už za guvernéra Singera říkala, že bude po ministerstvu financí chtít, aby do zákona zavedlo omezení pro poskytování hypoték. Tento požadavek potvrdil i pan Rusnok, vyjdete mu vstříc?

To ještě nevím. Vyslechnu si argumenty ČNB a pak se poradím i s odborníky u nás na ministerstvu. S minulým guvernérem Singerem jsem ale měl dobrý vztah. I když jsme se na něčem neshodli, našli jsme nakonec řešení. Příkladem je centrální registr účtů.

* HN: Jaký máte názor na dění v energetické firmě ČEZ? Stát jako hlavní akcionář přichází kvůli špatným kontrolám svarů a následným odstávkám jaderných elektráren o miliardy korun.

Před dvěma měsíci stát vyměnil čtyři členy dozorčí rady. Novým členům jsem řekl, aby tu kauzu vyšetřili. V tuto chvíli sbírají informace, takže nic bližšího ještě nevím. Nestačí ale, aby ten případ vyšetřil jen ČEZ, podle mě je třeba to vyšetřit externě.

* HN: Audit řízení státního dluhu ukázal, že ministerstvo financí v letech 2004, 2005 a 2009 uzavřelo transakce, které stát připravily o miliardy korun. Už jste zavedli změny v řízení dluhu, které auditoři doporučili?

Ano. Rozdělili jsme riziko a provádíme změny organizační struktury, aby byly jednotlivé činnosti personálně oddělené, jak doporučuje audit.

* HN: Máte strategii řízení státního dluhu?

Samozřejmě. Zkuste hádat, jaká je.

* HN: Odhadujeme, že vydáváte dluhopisy se záporným úrokem.

Správně. Půjčil jste si někdy a ještě vám zaplatili? Ne? Ani mně se to nepovedlo.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.