CZ EN

Alena Schillerová pro Právo: Podnikatelům s přechodem na EET pomůžeme

* Opozici, ale i některým podnikatelům vadí, že povinnost evidovat tržby začne platit pro každého podnikatele jinak. Proč se MF rozhodlo právě pro takový postup?

Stejný přístup zvolily i země s menším počtem obyvatel a menší ekonomikou. Je to zejména proto, že podnikatelé, dodavatelé a v neposlední řadě také Finanční správa, potřebují mít možnost rozložit přípravy evidence tržeb do delšího časového období. Přece jen předpokládáme zapojení zhruba 600 tisíc podnikatelů, což by v praxi nebylo zvládnutelné najednou. Po náběhu poslední, čtvrté fáze, dosáhneme stavu, že všechny obory platící hotovostí budou své tržby elektronicky evidovat. Mimochodem, když uvážíme, že tady vlastně 25 let nic nebylo, není rok a půl zavádění e-tržeb žádná tragédie. Zákon o evidenci tržeb obsahuje jasný jízdní řád náběhu, který převážně vychází z rizikových analýz finanční správy. Museli jsme logicky začít tam, kde daňové úniky při hotovostním placení představují doslova systémový problém, tedy v gastronomii. Zde to bohužel s nepřiznáváním tržeb a neplacením daní dost často zašlo tak daleko, že ceny obědů a meníček se de facto přizpůsobily situaci, jako by neexistovalo ani DPH, ani odvody za zaměstnance, ani daň z příjmu. A čím více provozů krátí tržby, tím je pro každého, kdo je ochoten své tržby přiznat, obtížnější to dělat a zůstat konkurenceschopný. Proto jsme tento sektor zařadili na první místo a zároveň pro tuto branži prosadili – souběžně s účinností zákona o evidenci tržeb – snížení DPH. Právě proto, abychom zmírnili dopad narovnání prostředí a zabránili například zdražování meníček.


* Jedním z argumentů pro zavedení EET je narovnání podnikatelského prostředí. Podnikatelé, kteří prodávají občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, se do evidence ale zapojí až od března 2018, tedy téměř rok a půl poté, co EET dopadne na konkurenční stravovací služby se zmíněným zázemím…

Je potřeba si uvědomit, že zákon je napsán určitým způsobem a definuje určité principy a že do něj nedostanete všechny situace, které píše život, či skutečnosti, na které je potřeba evidenci tržeb napasovat. Proto Finanční správa vydala metodický pokyn, v němž je zákon aplikován na konkrétní obchodní modely a situace. Finanční správa tak vyložila stánkový prodej bez zmíněného zázemí, který se zapojí až ve třetí fázi, a vyložila ho v souladu se zákonem o evidenci tržeb, přičemž použila výklad pojmů dle zákona o DPH, již v současné době podnikatelům známý a aplikovatelný.


* Vláda si od EET slibuje hlavně omezení daňových úniků. Pravicová opozice však evidenci ostře kritizuje s tím, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Nemůže k tomu skutečně dojít?

E-tržby vnímám především jako příležitost, jak přispět ke kultivaci podnikatelského prostředí, jak směřovat naši zemi směrem k vyšší prosperitě a směřovat ji na Západ. Až poté jako nástroj na eliminaci daňových úniků, i když to spolu samozřejmě souvisí, chceme-li žít v zemi, kde se jezdí po hezkých silnicích a modernizovaných železnicích, je bezplatné zdravotnictví, důchodci mají důstojný důchod a učitelé, hasiči, policisté odpovídající plat. Samotné náklady na pořízení systému pro evidenci tržeb nemohou nikoho zlikvidovat. Navíc živnostníci, kteří potřebná zařízení většinou nemají, si budou moci odečíst z daní 5000 Kč. A investici si navíc dají do nákladů. Takže je to nebude stát nic. Argument, že by někoho mohlo placení daní zlikvidovat a poslat na úřad práce, a proto máme krácení daní na úkor všech tolerovat, je s odpuštěním absurdní.


* Někteří podnikatelé se obávají, že pokud po spuštění EET začnou vykazovat vyšší tržby, finanční úřad po nich hned skočí. Jsou jejich obavy oprávněné?

My nechceme podnikatele strašit, ale naopak jim pomáhat, aby pro ně přechod na e-tržby byl bezproblémový. E-tržby jsou o budoucnosti, ne o šťourání se v minulosti. Jak říkám, naším cílem je napravit prostředí, které vykazovalo mnoho let tolerovanou, systémovou poruchu. A takto k tomu chceme přistupovat. Navíc očekávám, že podnikatelé, kteří tržby krátili, vykážou vyšší tržby již za rok 2016, aby ten nárůst nebyl tak markantní.


* Mezi hostinskými se už vyrojila řada návodů, jak EET obcházet, například výdejem jídel na fakturu nebo poukazem na zážitkový pobyt s obědem. Neobáváte se, že část podnikatelů bude systém obcházet?

Samozřejmě, také my jsme při přípravě zákona intenzivně přemýšleli, jak minimalizovat všechna rizika jeho obcházení. Pokud se někdo pokusí obejít zákon, vystavuje se sankci až půl miliónu korun. Já mohu všem poctivým slíbit, že obcházení zákona rozhodně nikomu tolerováno nebude. A pokud někdo začne od hostů inkasovat na účet namísto hotovosti, je to jeho právo, a o obcházení zajisté nejde. Ale v restauraci si to z pozice hosta nedovedu dost dobře představit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.