CZ EN

Žádné triky, ale lepší řízení financí

Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 8.1.2015 | Strana: 9 | Rubrika: Názory | Pozn.: Uveřejňujeme kompletní, nezkrácenou verzi

Když v pondělí Ministerstvo financí oznámilo, že v loňském roce místo plánovaných 112 miliard stát hospodařil s deficitem necelých 78 miliard, dalo se očekávat, že i tento úspěšný výsledek bude podroben náležité kritice mých věrných opozičních kritiků. Jistým překvapením pro mě bylo, když jsem se i v Hospodářských novinách v úterý dočetl, že jsme si k lepšímu hospodaření dopomohli jakýmisi „triky“. To je naprostý nesmysl.

Souhlasím s nezpochybnitelným vlivem vyšší reálné spotřeby, než byla spotřeba předpokládaná v rozpočtu, na výběr DPH, stejně jako s tím, že na růst celkových příjmů příznivě zapůsobil příjem za aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. K „mimořádným“ vlivům však nedocházelo pouze na straně příjmů, ale také na straně výdajů, a to například vlivem vyšších výdajů na předfinancování programů EU, bez kterých by se nám nepodařilo snížit ztrátu finanční alokace pro Českou republiku.

Zároveň je však nutné připomenout, že bez systémových opatření v oblasti řízení likvidity státu a provozních úspor, by tohoto snížení deficitu nemohlo být v žádném případě dosaženo. To samé platí o snížení státního dluhu o 19,7 mld. Kč, kterého bylo dosaženo poprvé od roku 1995. To by nebylo možné bez zahájeného zefektivňování řízení likvidity státu, které také umožnilo pokles čistých výdajů na obsluhu státního dluhu o cca 2,4 mld. Kč oproti roku 2013 a realizaci výnosů z krátkodobého investování volných peněžních prostředků v celkové výši 238,8 mil. Kč, zatímco v loňském roce tyto výnosy dosáhly 108,3 mil. Kč. Pokles úrokových výdajů je zapříčiněn především souběhem poklesu výnosů českých státních dluhopisů na historická minima, poklesem státního dluhu a správně nastavenou emisní politikou Ministerstva financí v roce 2014. Efektivní řízení likvidity na účtech státní pokladny se musí stát naprostou samozřejmostí i do budoucna. Proto budu i nadále usilovat o zapojení dalších volných zdrojů státu, které, přestože se jedná o veřejné prostředky, stojí v současnosti zcela mimo centrální systém řízení likvidity a jejich významná část přitom pochází ze státního rozpočtu. Tím bude možné snížit potřebu peněz v řádech desítek miliard korun také v dalších letech.

Bylo by rovněž chybou zapomínat na opatření v oblasti boje proti daňovým únikům, které se nám podařilo zavést do praxe hned v průběhu prvního roku a které se již stihly osvědčit, jako je například 1,4 mld. Kč zajištěná díky spuštění „daňové kobry“. Je tedy zřejmé, že úspěšného výsledku státního rozpočtu a poklesu státního dluhu nebylo dosaženo žádnými triky, ale zejména zásadním zkvalitněním řízení volných prostředků státu.

Andrej Babiš,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.