CZ EN

Vytvoření informačního systému k EET nebude bez veřejné soutěže

"Babišova obří zakázka bude bez soutěže"
Právo | 13.4.2015 | Rubrika: Trhy & ekonomika | Strana: 11 | Autor: Jakub Svoboda

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti zavádějícím informacím v dnešním Právu ohledně informačního systému k EET. Nejedná se a nebude se jednat o zakázku bez veřejné soutěže. Vytvoření systému, provoz, i veřejné soutěže na dodávky bude zajišťovat Ministerstvem financí ovládaný státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SP CSS), který pro stát IT systémy již nyní provozuje jako nástupce IT ve Státní tiskárně cenin. Tato praxe je běžná i v jiných zemích, například v Rakousku provozuje klíčové IT systémy rovněž státem ovládaná společnost BRZ.

Státní podnik SP CSS bude část prací zajišťovat vlastními silami a tam, kde to není možné, bude soutěžit v otevřených tendrech. Vzhledem k mimořádně citlivým datům o daňových poplatnících bude část projektu probíhat v režimu utajovaných skutečností, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat. I v této části ale bude v prvním kole osloveno několik desítek společností (30-40), které jsou držiteli bezpečnostního oprávnění Národního bezpečnostního úřadu.

Ministerstvo financí tak v žádném případě nesouhlasí s názorem, že se bude jednat o stav bez veřejné soutěže či o cokoliv nekalého, naopak považujeme celý postup za maximálně transparentní a otevřený, samozřejmě při respektování nutnosti ochrany citlivých dat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.