CZ EN

Vysvětlovat EET ve Sněmovně během obstrukcí je mluvením do zdi

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí
Zdroj: ČT 1 | 18.12.2015 | 19:00 | Pořad: Události | Téma: Ministr financí


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Slyšeli jsme, že vaše hnutí chce udělat změnu jednacího řádu a tím omezit diskusi, dlouhou diskusi. Je to ale nápad, který vyvolává řekněme rozpaky i u koaličních partnerů. Jakými argumenty je chcete přesvědčit?

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Dobrý večer. No, my bychom se měli inspirovat západními vyspělými demokraciemi. Například v Německu Spolkový sněm hned po parlamentních volbách rozhodne usnesením Bundestagu, sněmovny o tom, jakým způsobem bude jednat, takže není to tam zákon. Zadruhé tam organizační výbor určí podle jednotlivých zákonů, jaký čas je vyhrazen jednotlivým parlamentním stranám podle výsledků voleb, to znamená nějaký zákon dostane pět, šest, sedm hodin a ten čas na vystupování dostanou jednotlivé parlamentní strany a potom je jedno, jestli za tu stranu vystoupí jeden poslanec nebo dvacet poslanců, ale jasně je vymezený čas, to znamená, že nedochází k tomu, jak u nás, ten jednací řád je vlastně postaven hlavně pro jednotlivé poslance, který vlastně si tam dělají mediální výstupy a napadají nebo vyrovnávají si účty s některými dalšími poslanci nebo ministry. Takže ta klasická parlamentní demokracie by měla být střet vlády s opozicí. A dneska čtyřicet poslanců ODS a TOP 09, to znamená dvacet procent sněmovny, vlastně prosazuje svoji vůli proti většině sněmovny a vlastně blokuje tento důležitý zákon a brání koaliční vládě vlastně prosadit to, co jsme slíbili voličům, a proto nás voliči i zvolili, abychom prosazovali to, co jsme slíbili.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrá, pojďme tedy dál. Konečné schválení elektronické evidence tržeb se odkládá minimálně na leden. Už jste přehodnotil odhad, kdy začne skutečně platit? A jak ten odhad v aktuální chvíli vypadá?

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Ten odhad je stále stejný. Je to sedm měsíců od platnosti toho zákona, takže tam se nic nemění. A tím, že vlastně opozice obstruuje a znovu obstruovali dneska a byla tam nechutná výměna názorů, vraceli se do minulosti, tradiční politické strany říkaly, kdo co víc ukradl a kdo byl víc zkorumpovaný a o tom EET jsme se bavili málo. A já jsem tam měl dva projevy, kde jsem všechno vysvětlil, ale je to jak mluvení do zdi, protože opozice to nechce a chce podporovat zloděje a lidi, kteří tady krátí daně. A většina našich zaměstnanců platí daně, nikdo se jich neptá, většina našich podnikatelů a živnostníků platí daně, takže jde o narovnání podmínek na trhu a jde hlavně o výběr dvanáct plus šest miliard pro všechny.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrá.

Andrej BABIŠ, ministr financí, předseda hnutí /ANO/
--------------------
A já myslím, že i malé děti to pochopily, že je potřeba dávat účtenku a je potřeba prostě platit daně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže platnost sedm měsíců po schválení, říká ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš. Děkuju vám.       

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.