CZ EN

Rozhovor s Andrejem Babišem v Právu dne 22.8.2015

Zdroj: Právo | 22.8.2015 | Rubrika: rozhovor | Strana: 7 | Autor: Jan Rovenský

* Když premiér Sobotka vyhověl ministrovi vnitra Chovancovi a kvůli kauze Česká pošta (ČP) svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu, tak jste to označil za absurdní. Po setkání jste uznal, že pro jednání důvody byly. Jak to?

Proběhla debata se zástupci tajných služeb, policie a státního zastupitelství, kteří nás doslova zahltili velmi čerstvými a konkrétními informacemi o různých lidech a jejich propojení. Překvapil mě rozsah informací. Nakolik ale jsou relevantní, nemohu soudit. Problém je i na straně České pošty, která tvrdí, že nemůže zveřejňovat zakázky kvůli obchodním zájmům. Ale nákup IT, dodávek, ostrahy či jaké má poradce a náklady na marketing, není nic, co by ohrožovalo její konkurenceschopnost. Když jsem se třeba zajímal o tyto informace, tak mě ministr Chovanec odkázal na členy dozorčí rady. Jenže ta náhle rozhodla, že musí zachovat mlčenlivost, a tak jsem žádné informace o hospodaření nedostal. To je trochu absurdní, když jsem ministr financí.


* Bavili jste se o případu podnikatele Čadka a nabídce údajných miliónových úplatků pro ČSSD?


Mluvili jsme o e-mailech – bylo řečeno, že jsou zfalšované – a odposleších, kdo je udělal a proč. Příliš jsme to ale neprobírali, protože jsme se bavili hlavně o věcech, které se v médiích neobjevily.


* Sobotka Chovancovi vyjádřil podporu, stejně jako vicepremiér Bělobrádek. Má ministr i vaši podporu?


Nemám mu co dávat podporu, to není můj ministr. Já bych to tímto způsobem neřešil. Řešil bych to úplně otevřeně a sdělil, o co jde. Každopádně je nyní vše v rukou policie a státního zastupitelství, avšak po vyšetření případu by se vše mělo zveřejnit a informace odtajnit. Rozhodně je ale dobrá zpráva, že pokud budeme mít v budoucnu pochybnosti o hospodaření nějakého státního podniku, ať už to bude ČEPS, CzechInvest, nebo třeba ČEZ, ale třeba i resortů, premiér vyhoví i jiným ministrům, preventivně svolá BRS a opět budeme zahlceni detailními informacemi.


* Kauza Česká pošta se vám může hodit, protože odvádí pozornost od firmy Argotec, která patří do vašeho koncernu Agrofert a kterou policie navrhuje obžalovat kvůli údajně zmanipulované zakázce pro ČP.


Slyšel jsem, že údajně stojím v pozadí kauzy ČP proto, že má Agrotec nějaký problém. Agrotec nemá ale žádný problém. Nebyla uzavřena žádná smlouva o odběru pneumatik, nedošlo k žádné škodě a nebylo prokázáno jakékoli ovlivňování výběrových řízení ČP ze strany pracovníků Agroteku. Koneckonců od mého nástupu do funkce došlo k dramatickému snížení zakázek Agroteku s ČP.


* Jak se zachováte, kdyby státní zástupce podal žalobu na Agrotec?


Podle mě by ve věci měl nezávislý soud rozhodnout co nejdříve. Jsem přesvědčen, že firma je nevinná a že bude očištěna. Pokud se ale prokáže, že naši zaměstnanci pochybili, tak je propustíme. Do té doby ale ctíme presumpci neviny.


* Co by to znamenalo pro šéfa poslanců, prvního místopředsedu ANO a vaši pravou ruku Faltýnka? Rezignoval by? On v té době Agroteku šéfoval.


Faltýnek v tom nehrál žádnou roli, byl vedoucím orgánu firmy, která má několik tisíc zaměstnanců. On o tom ani nevěděl.


* A co by to znamenalo pro vás?


Pro mě vůbec nic. Já s tím nemám nic společného. Já jsem v té firmě nebyl a nejsem – neřeším to.


* Jak to, že ne? Agrotec patří vám.


Já mám 300 firem a 35 tisíc zaměstnanců. To mám za všechny ručit? Tam není žádná nahrávka o korupci, nemluví se o dvou miliónech pro hnutí ANO a miliónu pro Babiše.


* A to nejste za jejich chování zodpovědný, alespoň v morální rovině?


Copak nectíte presumpci neviny? Počkejte si na soud a nevykládejte nesmysly. To je směšné, co mi tu podsouváte.


* ANO šlo do voleb s protikorupční rétorikou, a třeba se najednou ukáže, že jedna z vašich firem měla fixlovat s veřejnými zakázkami. Jak by na to reagovali vaši voliči?


Agrotec nic nefixloval. Moji voliči si počkají na soud a pak si o tom udělají obrázek. ČP byla v hledáčku policie dva roky a, světe div se, Agrotec začala policie odposlouchávat dva týdny po sněmovních volbách. Jak je to možné? Jak je možné, že ze sedmi obviněných firem se skloňuje jen její jméno? Jak je možné, že novináři mají přístup do spisu, zatímco Agrotec ne? Jak je možné, že firmu z Jihomoravského kraje vyšetřují plzeňští policisté, kteří ji za tři měsíce obviní?


* To chcete říci, že to celé proti Agroteku někdo řídí? Nebo snad že za tím stojí exhejtman Plzeňského kraje Chovanec?


Neříkám, že to je Chovanec nebo že to někdo řídí. Jen konstatuji, že celá ta kauza a její průběh je podivný. To je všechno. V Česku jsme zažili už leccos, ostatně nedávno se vyšetřovalo zneužití státních složek. V případu rozhodne soud a doufejme, že bude tak akční, jak byla akční policie. A opakuji: jsem přesvědčen, že firma je nevinná a že bude osvobozena.


* A když ne? Co pak? Odejdete z politiky?


A proč bych to dělal? Odejdu, když mi občané nedají hlasy.


* Pojďme k elektronické evidenci tržeb (EET). Co vás to napadlo spojit zákon s hlasováním o důvěře vládě, když by to jeho přijetí jen oddálilo?


Nejsem legislativec a všem procesům přesně nerozumím. Že to bylo špatně a že by bylo třeba zákon stáhnout a znovu podat, jsem se dozvěděl až následně. Spíše jsem chtěl symbolicky vyjádřit, že zákon je tak důležitý, že bychom se neměli bát dát v sázku i osud vlády. Přicházíme s revolučními změnami – jak s kontrolním hlášením, kde bojujeme proti velkým firmám a velkým podvodům, tak s EET, která je namířena proti těm, kdo podvádějí, neplatí daně a okrádají nás všechny. Je lež, že bychom evidenci zaváděli proti živnostníkům, a jsem přesvědčen o tom, že občané EET podpoří. Od revoluce nikdo nic proti daňovým podvodům nedělal, a přitom krácení tržeb představuje 40 procent šedé ekonomiky. A pokud chceme příští rok udržet deficit 70 miliard a v dalších letech 60 miliard a 50 miliard, tak evidenci tržeb koalice musí prosadit, protože rozpočet počítá i s příjmy v řádu několika miliard z EET. Pokud opozice bude podporovat podvodníky a korupci, ostatně ODS a pan Kalousek v tom mají velkou tradici, tak ať to dělají. My ale ty peníze potřebujeme – na platy učitelů a zdravotníků, na stavbu silnic, na důchody.


* Jak chcete čelit opozičním obstrukcím? ODS a TOP 09 tvrdí, že vám zákon ve Sněmovně nedovolí projednat.


Naše země má dva velké problémy. Za prvé nemáme většinový volební systém, kdy by vládla jedna strana a nemusely by se sestavovat koalice. Vím ale, že se to změnit nedá. Druhým problémem je legislativní proces. Nerozumím tomu, jak mohou dva kluby, které mají dohromady tolik procent co hnutí ANO, zablokovat zákony koalice, která získala většinu hlasů. Pokud opozice bude dělat vše proti koalici, která přichází s dobrými věcmi, tak to u nás bude vypadat tak, jak to vypadá.


* Pravicová opozice si ale o EET nemyslí, že je dobrá, a proto chce zákon blokovat. Obstrukce jsou přece legitimní nástroj opozice.


Možná jsou legitimní, ale pro mě nenormální. Takže pokud se třeba po příštích volbách dostanou do Sněmovny dvě extremistické strany Okamury a Konvičky, zablokují všechny zákony?


* Co tedy chcete udělat?


Ve středu se kvůli tomu sejde vedení koalice a budeme to řešit.


* Takže byste chtěl změnit jednací řád ve Sněmovně?


Například. Třeba omezit dvouhodinové přestávky. Musíme se ale o tom poradit se sněmovními matadory.


* A co když vás opozice tzv. vysedí? Co uděláte pak? Složíte funkci ministra?


To by se vám líbilo, co? Spoustě lidí by se to líbilo. Ale takovou radost jim ani vám neudělám – ještě vás tady chvíli potrápím. Musíme najít způsob, jak to prosadit. S tím souhlasí i pan premiér. To, že se schvalování zákona prodlužuje, je kvůli opozici, která vyhrožuje trestními oznámeními, kdybych připravoval zázemí pro EET a investoval do něčeho, co není schváleno. Proto může spuštění systému nastat až sedm měsíců po přijetí zákona.


* Říkáte, že EET je klíčová pro rozpočet, české ekonomice se ale neobvykle daří. Přemýšlíte o tom, že byste dal státním zaměstnancům ještě víc na platy a přihodil i důchodcům?


Už jsme rozhodli jim přidat, navíc máme nízkou inflaci. Musíme být opatrní. To, že ekonomika roste, že máme druhou nejmenší nezaměstnanost v Evropě, že jsme absolutně snížili dluh a vybíráme víc daní, není náhoda. To je proto, že vláda nastartovala investice, uvolnila evropské fondy, odšpuntovala spotřebu a dodala lidem důvěru. Ekonomika se nadechla po období nesmyslného škrcení vnitřní poptávky, která z více než 80 procent tvoří HDP, to ale neznamená, že to je na dlouhodobě vyšší růst.


* Opozice a někteří ekonomové vás vyzvali k tomu, že byste v době růstu měl ještě více tlačit na snižování deficitu. Chvíli jste pochyboval, jestli kvůli všem nárokům ministerstev udržíte schodek 70 miliard.


Schodek 70 miliard udržím, bude i v návrhu rozpočtu. Zatím neznáme přesnější strukturu tvorby HDP v letošním roce, okolní země výrazněji nerostou a ve světové ekonomice je dost rizik. Proto se zdráhám pustit do větší redukce deficitu než 70 miliard. Měli bychom zůstat realisty a neměli bychom si klást cíle, které by oživení ekonomiky mohly zablokovat. Daleko důležitější než debata o snížení deficitu je zajistit reformu příjmů rozpočtu a potlačit daňové úniky právě kontrolním hlášením a EET. Přece nevíte, kolik zboží a služeb lidé nakoupí u toho, kdo neodvádí DPH.


* Budete ještě upravovat DPH, ať už jde o sazby, nebo položky?


DPH u některých položek jsme už snižovali. Po zavedení EET zvažujeme snížit DPH pro hotely a restaurace z 21 na 15 procent, a je otázka, zda by nebylo možné tyto služby přeřadit do snížené 10procentní sazby. Já bych se tomu nebránil.


* Prezident Zeman a šéfové Senátu Štěch a Sněmovny Hamáček vyzvali ČNB, aby přestala uměle podhodnocovat kurz koruny. Je to i váš názor?


Nechci nikoho vyzývat. Česká národní banka je nezávislá a podle toho rozhoduje. Myslím si, že politici jí do toho nemají co mluvit. To jsou takové populistické výkřiky.


* Zajímala by mě ještě situace v ANO. V hlavním městě se množí výhrady proti primátorce Krnáčové, její podpora mezi vašimi zastupiteli je nízká. Je čas vyměnit Krnáčovou?


Ne, to si nemyslím. Nejsem z té situace v Praze nadšený, paní primátorka určitě potřebuje zlepšit komunikaci s našimi zastupiteli. Lidé, kteří předtím nebyli v politice, mají pocit, že když budou pracovat, tak to stačí. Bohužel je ale politika spíš o žvanění než o práci. Plno politiků nepracuje, nemá výsledky, ale zato všechno od rána do večera komentují.


* Máte tedy pocit, že Krnáčová pracuje dobře? Spekuluje se o tom, že by ji mohla nahradit její náměstkyně Kislingerová.


Neumím to posoudit. Mediálně to až tak nevypadá, ale věřím, že to zvládne. A o výměně primátorky nerozhoduji, to je záležitost krajské organizace. Naši zastupitelé jsou nezávislí a na Babiše se mohou klidně vykašlat.


* Jak to vypadá s výběrem lídrů do krajských voleb? Už se vám podařilo přemluvit senátora a majitele firmy Juta Hlavatého, aby vedl Královéhradeckou kandidátku?


Ne, už jsem to vzdal. Někteří lidé mi odřekli, mám ale několik dobrých tipů. Konkrétní jména vám ale samozřejmě neřeknu. Kandidáty prozradím, až je budu mít všechny pohromadě.


* Vím, že jsou prezidentské volby ještě daleko, ale nepřemýšleli jste, že by ANO postavilo dalšího kandidáta?


Xkrát jsem řekl, že já bych tu funkci v životě nemohl dělat. Ta funkce není manažerská, je totiž o nějakém komentování, a ne o tvoření. Ale jak jsem o tom přemýšlel, tak pro ANO by byl dobrým tipem ministr obrany Stropnický.


* Mluvili jste o tom? Co vám řekl?


Vzal to s úsměvem. Ale ANO nebude za každou cenu stavět svého kandidáta. Pokud bude nějaký jiný dobrý kandidát, rádi ho podpoříme.


* Co kdyby se rozhodl prezident Zeman, že půjde znovu do boje. Splňuje vaši představu dobrého kandidáta?


Nevím, nechci spekulovat. Pan prezident je svůj, je to velká osobnost české politiky. Určitě se s ním nenudíme, je s ním legrace. Má plno příznivců i plno nepřátel.


* A vy se řadíte kam?


Já ho respektuji, je to hlava státu a nemám s ním problém. Myslím si, že máme v různých věcech stejný názor, jako například na rozpočet.


* A co třeba ohledně uprchlické vlny? Prezident třeba mluvil o nasazení vojáků na hranicích.


Schengenský prostor musíme uhájit klidně i za nasazení vojáků. Vždyť po Evropě špacírují desítky tisíc lidí – jen za červenec přišlo skoro 120 tisíc uprchlíků. Letos Německo očekává 800 tisíc uprchlíků, což je jedno procento populace. To je ohrožení Evropy. Znáte ten vtip, že indiáni také podcenili uprchlickou vlnu z Evropy, a kde jsou dnes? Můžeme se tomu zasmát, ale tak vtipné to zase není. Když minulý měsíc přišlo 120 tisíc lidí, co když za srpen to bude 200 tisíc? A za celý rok 1,5 miliónu? Některé země jako Austrálie či Kanada to řešily brutálně. Američané měli svůj Ellis Island (někdejší vstupní brána pro uprchlíky – pozn. red.). Také musíme chránit evropské hranice. Musíme potápět lodě předtím, než do nich ti chudáci nastoupí. Měli bychom svolat konferenci pod záštitou OSN a velmocí, organizovat uprchlické tábory mimo Evropu, řešit podmínky režimů v zemích, odkud lidé prchají. Musíme jednat s Tureckem, aby ty lidi zachytávalo. Je to mimořádná situace, kterou je třeba řešit, a Evropská komise se zatím baví o tom, jak přerozdělí 40 tisíc uprchlíků v průběhu tří let… I pro Česko to bude problém, protože těch uprchlíků bude víc a víc.


* Co říkáte na ostré reakce Čechů proti uprchlíkům?


Je špatně, že někteří populisté si na tom staví politickou kariéru a proti uprchlíkům lidi poštvávají. Je třeba se postarat o lidi, kterým jde o život. Na druhou stranu si ale myslím, že většina z nich jsou ekonomičtí uprchlíci, kteří vědí, že v Německu dostanou na sociálních dávkách takové peníze, o kterých by se jim v jejich zemích ani nesnilo.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.