CZ EN

Rozhovor s Andrejem Babišem v Hospodářských novinách

Zdroj: Hospodářské noviny | 8.9.2015 | Rubrika: Panorama | Strana: 10 | Autor: Jiří Kubík, Jindřich Šídlo

* HN: Od voleb na podzim 2013 už jsou to skoro dva roky. Povedlo se vám za tu dobu změnit českou politiku, jak jste si představoval?

Naše koaliční vláda rozhodně nemá takové skandály, jaké tu bývaly. Máme ve vládě jen šest ministrů, vládnutí je komplikované, neefektivní, je to spíše moderování a málo rozhodování. Některým mým koaličním partnerům se špatně řídí i ministři, protože jsou závislí na tom, jestli od těch ministrů na sjezdu dostanou hlas. V tomhle mám výhodu, že mám přece jen trochu výjimečné postavení. Nemusím rozdělovat ministerské funkce podle toho, kdo je z Moravy a kdo z Čech.

* HN: A jak se změnila politická kultura po nástupu ANO?

Ve sněmovně se samozřejmě moc nezměnila. Vždycky jsem říkal, že ve sněmovně to není moje parketa, proto jsem se taky snažil navrhovat klouzavý mandát, abych tam nemusel tak neefektivně sedět. Někdy tam sedíte zbytečně celý týden. Dostal jsem včera skvělou knížku Jana Wintra o české parlamentní kultuře. Je tam třeba kapitola o obstrukcích. To by si měl přečíst každý občan, aby viděl, co naši politici ve sněmovně předvádějí. A co říkají, když jsou ve vládě, a co, když jsou v opozici. Mohli by si ty projevy jen vyměnit.

* HN: Dělal byste úplně totéž.

Nedělal. Nejsem člověk, který potřebuje být v politice proto, aby se tam živil, jako plno kolegů. Každopádně už to, že jsme uspěli, je neuvěřitelné, když si uvědomíte, co ten systém, který se tu budoval léta, vedl a vede za kampaně. Asamozřejmě,sedímevevláděsněkterýmiztěch, které jsme kritizovali a kvůli kterým jsme vznikli. A o to je to horší, vidět v přímém přenosu rozdíl mezi realitou a proklamacemi. Všechno je to o mediálním obrazu.

* HN: Jak do té změny, kterou jste slibovali přinést, zapadá smlouva vaší místopředsedkyně paní Kleslové s firmou ČEZ na 100 tisíc měsíčně?

Já tyhle případy řeším radikálně. Určitě není pravda, že paní Kleslová je moje pravá ruka. Řekl jsem, aby ČEZ tu smlouvu okamžitě ukončil. Paní Kleslová tam měla smlouvu od roku 2000, a když vstoupila do politiky, měla by ji okamžitě ukončit. Ale když byla paní Kleslová političkou ČSSD, tak to nikomu nevadilo, teď, když je v ANO, se z toho dělá pseudoaféra.

* HN: Paní Kleslová měla smlouvu s ČEZ i v době, když už se stala starostkou za ANO. A tu poslední smlouvu podepsala letos v únoru, když kandidovala na místopředsedkyni ANO. To vám nevadí?

Vadí mi to, samozřejmě.

* HN: Takže to je proti principům vašeho hnutí?

Ano, určitě. Ale my jako hnutí jsme problémy řešili vždy radikálně. Když někdo něco udělal, okamžitě jsme ho vyloučili. Když pan Koval (bývalý ředitel odboru na ministerstvu pro místní rozvoj, pozn. red.) říkal, že někoho zkoušel z korupce, tak jsme ho vyloučili. Nikoho nekryjeme. Pokud někdo v rámci hnutí poruší pravidla nebo etický kodex, potrestáme ho. Je úplně jedno, kdo to je.

* HN: Pak moc nerozumíme, jak mohla paní Kleslová smlouvu obnovit v době, kdy už byla starostkou Prahy 10 a šla do vedení hnutí s tak přísnými etickými pravidly.

Ale to já nemůžu vědět, kde má paní Kleslová smlouvy.

* HN: Jde nám spíš o to, jestli si nevybrala špatné hnutí.

Proč říkáte špatné hnutí? To je její chyba, ne špatné hnutí. Tomu nerozumím.

* HN: Že se její chování trochu neshoduje s principy ANO.

To je otázka na ni, ale určitě není ve špatném hnutí.

* HN: Tvrdíte, že jste ten problém řešil radikálně, ale ještě v úterý dopoledne jste v ČTK řekl, že to nebudete řešit.

Ale prosím vás, to není pravda. Vždycky někdo něco napíše a všichni to pak kopírujete. To je, jako když řekl Kalousek, že nevím, kolik stojí EET. To je nesmysl.

* HN: Takže věta, že to nebudete řešit, a jestli ČEZ paní Kleslovou potřebuje, ať ji má, je výmysl?

Řekl jsem v přímém přenosu v rádiu a televizi, že je třeba to okamžitě ukončit.

* HN: Kdy jste se dozvěděl, že ta smlouva existuje?

To nevím. Ale opakuji, to je problém paní Kleslové.

* HN: Takže v únoru na sněmu ANO jste to nevěděl.

Jasně. Ale to se potom bavme o tom, jestli je to něco mimořádného, nebo jestli máme řadu poslanců a politiků, kteří mají možná někde smlouvu. Rozkryl bych všechny státní firmy. Je zajímavé, že když jsem apeloval na ministry, aby zveřejnili všechny smlouvy, když v lednu 2014 vstoupili do kanceláře, tak to nikoho nezajímalo. A do dnešní chvíle to neudělali. Jsme jediné ministerstvo, kde máme open data. Ale znova: paní Kleslová měla smlouvu patnáct let, když byla v ČSSD, tak vám to nevadilo, a když je u nás, tak vám to vadí.

* HN: Jinými slovy říkáte, že se z vás stává strana jako každá jiná, kde je to běžné.

To není pravda! Já jsem ten hlavní rozdíl!

* HN: Jak dlouho ještě vydrží primátorka Adriana Krnáčová na svém místě?

To teda netuším. Zúčastnil jsem se jednání mezi našimi zastupiteli a primátorkou, kde komunikace není dobrá. Ale nemám pocit, ani o tom nevím, že by paní Krnáčová měla skončit.

* HN: Před dvěma týdny jste vstoupil do sporu mezi paní Krnáčovou a paní Kleslovou s tím, že mezi chlapy je to jednodušší, protože si dají do držky a je to vyřešeno. Proto se ptáme, jestli to nemůže skončit tak, že paní Krnáčová padne.

Je to nějaký střet, hlavně v komunikaci. Dneska máme 2800 členů, asi by bylo naivní se domnívat, že máme ve finále nějaké úplně odlišné členy než jiné strany. Rozdíl je v tom, že v našem hnutí se nikdy nemůže stát, že čelní představitelé budou krást a podvádět.

* HN: První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který zároveň předsedá zemědělskému výboru sněmovny, bere stále od Agrofertu dva a půl milionu korun ročně. Připadá vám to normální?

Neporušuje tím žádný zákon. Pan Faltýnek je člověk, který mě přemlouval, abych do politiky nešel. Pak mi nesmírně pomohl. Nevím, v čem je problém. Vy vždycky vyberete něco, ale pak vezměme všechny poslance, ať ukážou, kde pracují a kde berou peníze.

* HN: To musejí udělat podle zákona. Chápeme, že je pro vás pan Faltýnek cenný. Jen se ptáme, jestli by vám před vaším vstupem do politiky přišlo normální, že jeden vysoce postavený politik bere od jedné soukromé firmy každý měsíc vyšší plat, než kolik si vydělá ve sněmovně, kde má hájit veřejný zájem.

Tak aspoň nemá žádné tendence dělat nějaké kšefty.

* HN: Vaše firma Agrotec, jejímž byl právě pan Faltýnek šéfem, je obviněna v kauze manipulace s veřejnými zakázkami na České poště…

… to je strašně zajímavý případ! A bylo by jedině dobře, aby co nejdřív proběhl soud. Poštu policie odposlouchávala léta a naši firmu začala poslouchat čtrnáct dní po parlamentních volbách. Jsem přesvědčen, že nikdo z našich lidí nic špatného neudělal. Moji právníci říkají, že to pro naši firmu dopadne dobře. A i kdyby nedopadlo – a já mám pětatřicet tisíc zaměstnanců – a zjistilo se, že ten zaměstnanec pochybil, no tak ho propustíme.

* HN: Vy pak za to osobní zodpovědnost cítit nebudete?

Ne.

* HN: A pan Faltýnek by taky neměl?

Já myslím, že ne. Jak o tom může vědět ve firmě, která má asi tisíc zaměstnanců? Jak za to může mít zodpovědnost?

* HN: Jako bývalý šéf firmy by ji mohl cítit?

Ne.

* HN: Mysleli jsme, že tohle má patřit k těm novým pravidlům, která jste chtěli do politiky přinést.

Ale prosím vás! Já za to nemůžu, kam jsem se dostal. Kdyby tady tradiční politické strany nevymývaly lidem mozky a nekradly a nenakradly tady miliardy, tak by bylo úplně absurdní, aby moje osoba, při té megakampani, která je proti mně, uspěla. To, že já mám střet zájmů – ano, mám. Ale já ho nezneužívám. Ano, je to nenormálnísituace,aletavzniklaz nějakého nenormálního stavu. I to, že vlastním média, není samozřejmě ideální situace…

* HN: To, že jste koupil média a pak vstoupil do politiky, to bylo vaše dobrovolné rozhodnutí. To těžko můžete někomu vyčítat.

Já to taky nikomu nevyčítám. Jen se snažím popsat, kam se dostal názor lidí na politiku, když při tom, jak jsem líčen jako velké zlo, jsem dokázal uspět.

* HN: Teď jde jen o to, jestli vy a vaše hnutí nepokračujete v té cestě, po které šly tradiční strany. Viz smlouvy Kleslové a podobně.

Určitě nepokračuje! Že měla paní Kleslová patnáct let smlouvu? To je směšné! V čem pokračujeme? Já jsem transparentní. Nedal jsem jediného politika do státní firmy. Rozkryl jsem tady na ministerstvu všechna data. Chovámse velice transparentně. Narozdílodněkterých ministrů, kteří nechtějí rozkrýt toky ve zdravotnictví, na České poště a tak dále. Já se chovám jinak.

* HN: Máte za to, že vládní koalice vydrží až do řádných voleb, tedy do podzimu 2017? Vsadil byste na to?

Asi ano. No. Budu to muset přetrpět.

* HN: Přetrpět? Vždyť to děláte dobrovolně. Mimochodem, jak se teď hodláte ve sněmovně bránit obstrukcím, které avizuje opozice, aby zabránila přijetí vašich zákonů, včetně zavedení elektronické evidence tržeb?

No, něco máme. Ale to je hlavně záležitost těch matadorů. Pan premiér si to vzal pod sebe, tak věřím, že něco vymyslí. Sociální demokraciestímmá obrovskou praxi, pokud vím, tak obstruovala při jednání o církevních restitucích. Takže to nechávám na nich.

* HN: Původně jste chtěl se zákonem o zavedení EET spojit hlasování o důvěře vládě.

Tím jsem chtěl dát najevo, jak je to pro nás důležité. Ale tím, že neznám ty procesy, tak jsem nevěděl, že bych ten zákon musel předložit znovu. Takže ve finále ze mě udělali v Právu blbce, že to neznám. Ale mně to nevadí. Jsem na to zvyklý.

* HN: Vy jste tím tedy chtěl ukázat, že zákon o EET, od kterého si slibujete několikamiliardový výnos na daních, je pro vás tak stěžejní, že by při jeho nepřijetí měla padnout vláda?

Ano, chtěl jsem dát najevo, že je to pro nás důležité. Ale jinak je tato vláda velice úspěšná. Odšpuntovala ekonomiku. Má největší růst v Evropě. Má druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Investuje. Všude jsou rozkopané silnice. Investujeme do školek, do škol. Ta vláda nemá žádný korupční skandál, pokud vím.

* HN: Právě teď je v polovině svého mandátu prezident Miloš Zeman. Jak ho hodnotíte? V lednu 2013 jste podporoval jeho protikandidáta, Karla Schwarzenberga?

Ano, já jsem mu dokonce pomáhal s kampaní, díky Davidu Černému. Ale na to, abych teď hodnotil prezidenta Zemana, na to jsem malý pán.

* HN: Jste vicepremiér!

Já se tak ale necítím. Pan prezident je výrazná osobnost, ale bohužel radikalizuje společnost. Je hodně aktivní, s některými jeho názory souhlasím, třeba s názorem na rozpočet. Ale jak říkám, je škoda, že je společnost tak radikalizovaná. Taky si vybral spolupracovníky, které já bych si nikdy nevybral. On to ale neřeší, má jiná kritéria.

* HN: Po Praze se říká, že uděláte s Milošem Zemanem obchod a že v roce 2018 bude znovuzvolen i díky podpoře hnutí ANO. Je to nesmysl?

Prosím vás! Já žádné obchody nedělám. Ptala se mě nějaká televize, jestli máme nějakého kandidáta na prezidenta, tak jsem řekl, že mě napadá jedině Stropnický, že ten by mohl být kandidátem. Ale tím jsem nechtěl říct, že my nominujeme Stropnického na prezidenta. Když bude nějaký dobrý kandidát, tak můžeme podpořit i někoho jiného. Ale já žádné obchody nedělám!

* HN: Můžete tedy vyloučit, že by hnutí ANO podpořilo Miloše Zemana?

Vyloučit to nemůžu. Já zatím ani nevím, jestli budeme někoho podporovat, jestli někoho budeme nominovat. Jediné, co můžu vyloučit, je myšlenka, že bych na prezidenta kandidoval já. Myslím, že je to funkce, která by mě neuspokojovala. A navíc si myslím, že pro ni nemám ani předpoklady.

* HN: A vylučujete to stejně, jako jste vylučoval, že budete ministrem financí?

To si nepamatuju, že bych vylučoval. Vážně jsem to vylučoval?

* HN: Ano, hned po volbách.

Aha. Víte, největší výhoda v podnikání je ta, že jste flexibilní a můžete na základě nových argumentů a skutečnosti změnit pozici.Politika je pro mě nový svět a nemůžu říct, že se v ní cítím komfortně.

* HN: Tím nás nedojmete. Vybral jste si to sám.

Já vím. Ale můžu vás ujistit, že když v politice nebudu, tak budu svobodnější.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.