CZ EN

Rozhovor s Andrejem Babišem v Hospodářských novinách

Hospodářské noviny | 11.5.2015 | Rubrika: Panorama | Strana: 10 | Autor: Václav Dolejší | Téma: Ministr financí

Předseda hnutí ANO připouští, že mu přeje štěstí v podobě současného ekonomického růstu. Nebýt toho, nedokázal by plnit svůj ústřední slib – vybrat víc peněz na daních. Ale ani tak to s daňovými příjmy státu zatím není nijak zázračné. Ministr financí v rozhovoru připouští, že jeho sliby z předvolebních mítinků byly přehnané.

* HN: Ještě byste dnes řekl, že státu ročně kvůli korupci a plýtvání utíká 200 miliard korun?

Ale já jsem tohle nikdy neřekl, kde jste to četl?!

* HN: To jste prohlásil v Brně, v září 2013, na mítinku měsíc před sněmovními volbami.

Jasně, tak na mítinku něco říkáte bez hlubší znalosti resortu, ale nebyl jsem daleko. V čase se ty peníze opravdu získat dají. Když si to dnes spočítám, tak už jsme na stovce miliard korun v plusu. A to jsme ještě pořádně ani nezačali. Když porovnám roky 2013 a 2014, tak jsme vybrali o 30 miliard korun víc. V letošním roce vybereme o dalších 20 miliard navíc a v roce 2016 plánujeme plus dalších 46 miliard. Dohromady je to za tři roky skoro stovka. A když to vezmu se sociálním a zdravotním pojištěním, jsme na 170 miliardách.

* HN: Teď se můžeme přít, co je vaše zásluha a nakolik vám pomáhá fakt, že ekonomika slušně roste a spotřebě se daří, že?

Jasně že nám pomáhá současný ekonomický růst. Ivo Toman, autor řady motivačních knih, říká, že důležitým parametrem úspěchu je štěstí, kromě předpokladů. No tak jo, daří se nám. Možná je to náhoda, možná má naše koalice šťastnou hvězdu, ale také tvrdě pracujeme a snažíme se. Kromě změn zákonů a různých dalších opatření je také důležité změnit celou atmosféru ve společnosti, narovnat zdejší prostředí. Když přesvědčíme lidi, že ve vládě už se nekrade, nejsou korupční skandály a stát neplýtvá a neutrácí za blbosti, tak snad budou všichni ochotněji platit daně.

* HN: Vy jste na těch předvolebních mítincích vyvolal dojem, že i bez zvyšování daní dokážete jednoduše během roku ušetřit desítky miliard korun. Přiznáte dnes, že to není tak jednoduché?

Na tom mítinku jsem asi plácal, střílel od boku, neměl jsem na to přesné propočty. Ale při tom rozměru korupce, o němž člověk slyšel, a při tom plýtvání, které jsem viděl, je potenciál úspor určitě větší. Dlouhodobě říkám, že klíčové je řešit výběr daně z přidané hodnoty. Teď už i Nejvyšší kontrolní úřad objevil Ameriku a zveřejnil studii, podle níž únik DPH u nás dosahuje 100 miliard ročně. A právě s šedou ekonomikou já chci bojovat. K tomu mám tři kroky. Zhruba dvě třetiny z úniku tvoří podvody s DPH, na což míří nejdůležitější opatření – kontrolní hlášení, kdy budou plátci každý měsíc muset finančnímu úřadu hlásit vstupy a výstupy DPH. To je revoluční projekt! Zbylou třetinu tvoří únik na tržbách, kdy vám v hospodě za pivo a guláš nedají účtenku. Na to míří elektronická evidence tržeb. A třetí krok je, že dáváme do pořádku celou finanční správu, kterou dosud nikdo neřídil a neměla žádnou strategii.

* HN: Pojďme ta opatření rozebrat. Nebude kontrolní hlášení jen další administrativou pro podnikatele, na které stát přenese svou roli při výběru daně?

Je to přesně naopak, díky tomu podnikatelům ubude fyzických kontrol. Tento systém to bude sám hlídat a vyhodnocovat. Není o statistice, ale o analýze podezřelých transakcí. Na Slovensku skvěle funguje. Díky tomu také ubude případů jako v loňském roce, kdy úředníci zadrželi kvůli podezření 12 miliard korun vratek daně z přidané hodnoty a letos jsme je museli vyplatit zpět. Tím byly ovlivněny letošní výsledky výběru této daně.

* HN: A co přehnaná očekávání od elektronické evidence tržeb? Ve vzorovém Chorvatsku se zvýšily přiznané tržby firem, u restaurací to bylo o 55 procent za rok, jenže na druhé straně jich také spousta zkrachovala. Co když se pak celkový výběr nijak významně nezvýší?

Očekáváme, že díky tomu vybereme přes dvacet miliard korun navíc. V Chorvatsku měli daleko drastičtější opatření. My jsme to udělali celkem liberálně. Ale přece nechceme debatovat o tom, jestli je správné platit daně. Hlavní cíl je narovnat podnikatelské prostředí a ne už dopředu litovat chudáky, kteří kvůli tomu zkrachují. Jsou na světě státy, kde jsou lidé pyšní, že platí daně.

* HN: A myslíte si pořád, že se dá se stát řídit jako firma?

Samozřejmě by se dal řídit jako firma, kdyby byl většinový systém a jednobarevná vláda. Pořád cítím nepochopení, pokud si někdo myslí, že firma je jenom na zisk. Když máte tři sta firem a některé neprosperují, tak ty prosperující musejí pomáhat těm, kterým se nedaří. A ministerstvo financí jako svou firmu řídím.

* HN: V diskusi o státním rozpočtu na rok 2016 jste prosadili deficit 70 miliard korun, ČSSD si prosadila růst platů státních zaměstnanců a lidovci víc peněz na vědu i venkov. Jak jdou výdaje navíc dohromady se snižováním schodku?

Samozřejmě výdaje rostou strašně rychle, snadno se slíbí a zvýší. Příjmy rostou pomalejším tempem, to je logické. Musím říci, že od těch starých zkušených politických kozáků jsme se nechali napálit už při dohadování koalice. Pan Sobotka je tam dvacet let a za „nové“ lidovce vyjednávali staří kozáci Kasal s Pilipem. My nikoho takového nemáme, nikdo nečekal, že budeme mít ve volbách tolik procent a půjdeme hned do vlády. Vyjednávali jsme amatérsky, udělali jsme chyby, příliš jsme ustoupili, neměli jsme lidi. Ale já se za to nestydím. Já se učím z chyb. Kdybych znovu vyjednával o koalici, tak to dělám úplně jiným způsobem. Dnes mám také už nějakou zkušenost s prvním rozpočtem, kde jsem byl velmi velkorysý.

* HN: Letos už nebudete? Zatím to moc nevypadá, že byste nějak tvrdě odmítal další výdaje.

To základní držím – nezvyšovat daně a snižovat deficity. Teď jsem po čtyřhodinové hádce vybojoval sedmdesát miliard korun deficit. Bohužel koaliční smlouva se už nezmění, protože naši partneři říkají, že je to zákon. Přitom já si myslím, že kdyby byla dobrá vůle a přiznali jsme některé chyby, tak je můžeme ještě napravit.

* HN: Co myslíte konkrétně? Obnovení poplatků ve zdravotnictví nebo druhého penzijního pilíře?

Reformu penzí samozřejmě nutně potřebujeme, ale druhý pilíř nebyl ideálním řešením, lidé o něj ani neměli zájmem. Fungoval spíše jen jako zajímavá investiční příležitost. Řadu jiných věcí sociální demokracie prosadila do programu vlády jen na efekt. Například plamenný boj za nižší DPH na léky a knihy se vůbec neprojevil v cenách. My v hnutí ANO prostě nemáme na ty tradiční politiky. My ani neumíme dobře prodat naši práci, tu kolikrát prodají lépe naši partneři. A průšvihy hodí na nás. Máme dilema, jestli se máme ve vládě hádat a lidé budou naštvaní, nebo máme raději dělat krvavé kompromisy. To je prostě fungování koaliční vlády. Na Slovensku nebo v Maďarsku mají výhodu, že mají jednobarevnou vládu, kde se jinak a snadněji rozhoduje. A teď tu výhodu bude mít i David Cameron.

* HN: To se v Česku asi jen tak nestane. Většinový systém nezavedete. Spíš lze čekat, že budete opět vládnout společně s ČSSD a je jen otázka, jestli budete premiérem vy, nebo pan Sobotka.

Nevím, jak budeme, či nebudeme vládnout. Jednobarevná vláda by byla samozřejmě akčnější a čitelně by nesla odpovědnost za veškeré úspěchy i neúspěchy. Hlavní rozpor mezi námi je, že ČSSD dělá líbivou politiku a všechno chce pořád navyšovat. To je špatná cesta zvyšující zadlužení. Naše hnutí zabránilo vládě ČSSD za podpory zemanovců a komunistů. Splnili jsme historickou úlohu, když jsme zamezili zvyšování daní a zadlužení.

* HN: Vy se snažíte o vyšší příjmy státu, ale proč nemáte ambici udělat nějaké strukturální změny ve výdajích?

O reformě penzí chystám debatu, na tom musí být široká shoda, aby to zas jedna vláda nezavedla a další nezrušila. Teď se věnujeme plýtvání státu, kde jsou cílem centrální nákupy. Všichni si ze mě pořád dělají srandu kvůli levnějšímu kancelářskému papíru, ale jde i o právní služby, IT zakázky a další provozní výdaje.

* HN: Uznejte, že tohle jsou „jen“ stamiliony, s tím věčně nevydržíte. Vy potřebujete ušetřit desítky miliard korun, abyste se dostal k vyrovnanému rozpočtu jako cíli.

To je princip! Já to mám geneticky dané. Já jsem velice šetrný, spořivý člověk. O mně je známo, že jsem škrt. Takto od drobných částek jsem to dělal i ve své firmě. Když jsem začínal, tak jsem večer podepisoval každou fakturu. A když jsem viděl, že mi tam dali nějakou fakturu na předložku za tři a půl tisíce korun, tak jsem říkal: Proč to kupujete, tam je ještě dobrá předložka?! Tehdy jsem podnikal za svoje, ale i teď to dělám stejně. Jdu příkladem.

* HN: Promiňte, ale nezblázníte se z toho, když budete takto všechno kontrolovat, zatímco velké věci vám pak mohou snadno utíkat?

Teď takové detaily nekontroluji, to ani nejde. Chápete, mluvím o přístupu. Když jsem poprvé letěl do Bruselu, navrhli mi delegaci devíti lidí. Tak jsem šest škrtnul a letěli jsme tři. U našich ministrů za ANO jsem v pozici, kdy na ně můžu tlačit, aby také šetřili a zveřejňovali všechny smlouvy. U ministrů za lidovce a sociální demokraty jsme ale v jiné pozici. Šetření nemůžete podceňovat, protože nevyčerpané výdaje státu na provoz bez platů činí 46 miliard korun. Jestliže každý resort ušetří deset procent, máte skoro pět miliard. A já myslím, že deset procent není přehnaný požadavek.

* HN: Šéf lidovců Pavel Bělobrádek to označil za „tupé škrty“ bez jakékoliv analýzy.

Ano, já jsem zase nechtěl mluvit o jeho cestě na Havlovu lavičku v Oxfordu, což jistě byla prestižní záležitost, ale letěla tam grupa lidí a stálo to devět set tisíc korun. Ale nechci dráždit koaličního partnera. Teď mě pan Bělobrádek dostal, když řekl, že vláda rozhoduje o výdajích a Babiš o příjmech.

* HN: Vaše počínání v politice působí zmatečně tím, jak neustále na nejrůznějších postech měníte nějaké lidi. To máte špatný odhad, nebo reagujete emotivně?

Občas se při výběru spletu, to přiznávám. I dříve jsem například v Kosteleckých uzeninách měnil ředitele asi pětkrát, než jsem trefil toho správného. Samozřejmě ve státní správě nic takového není možné, ale zase tu máte problém, že stát platí špatně ve srovnání s privátní sférou. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Sehnat kvalitní lidi je v politice to nejtěžší. Šikovných lidí, které by zajímaly věci veřejné a byli by ochotni vstoupit do státních služeb, moc není. Každý má svou firmu, žije si svůj život, maximálně něco kritizuje.

* HN: Koho z lidí z ANO považujete v politice za svůj největší personální úspěch a koho naopak za největší omyl?

Mezi ministry funguje velice dobře ministr životního prostředí Richard Brabec. Byl u mě v Lovochemii ředitelem, má moji školu. O omylech nechci konkrétně mluvit.

* HN: Závěrem se zeptám, s čím ale půjdete do sněmovních voleb 2017? S étosem nové strany a levnějším kancelářským papírem už nevystačíte, že?

Co mě baví, co preferuji a co je snad i mou výhodu, je přímý kontakt s občany. Naopak moje vystupování v televizi, kde má člověk jednou větou říci podstatu, je mým velkým handicapem. Tohle neumím, nemám to zakódované. Myslím ale, že když přijdu mezi lidi, oni intuitivně poznají, kdo to jak myslí. Já tady čelím neustálým útokům kvůli konfliktu zájmů, všichni mě sledují, všechny moje firmy strádají. Já jsem se teďka dostal do úplně absurdní situace, kdy mám radost, že moje firma nevyhrála tendr na dřevo, abych zase neposlouchal ty lži.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.