CZ EN

Přistávání a tankování civilních letadel íránských aerolinií IRAN AIR v ČR

Reakce na zavádějící informace zveřejněné v některých sdělovacích prostředcích dne 1. července - například článek MF Dnes „Česko obchází embargo kvůli milionům od Íránců“.

Za Českou republiku sjednává mezinárodní sankce rezort Ministerstva zahraničí. Ministerstvo financí (a v jeho rámci Finanční analytický útvar) je ze zákona orgánem pověřeným vnitrostátní koordinací při uplatňování mezinárodních sankcí. Na vlastním provádění (uplatňování) mezinárodních sankcí se vedle Ministerstva financí podílejí a v rámci svých kompetencí za jejich naplnění odpovídají další rezorty a instituce. Jedná se například o Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo dopravy, Generální ředitelství cel, Státní úřad pro jadernou bezpečnost a další, podle charakteru konkrétních omezujících opatření (sankcí).

Tím, že Česká republika umožňuje přistávání a poskytnutí souvisejících služeb, včetně dotankování paliva civilním (osobním) letadlům íránského dopravce Iran Air, případně jiných íránských aerolinek, nedochází v žádném případě k obcházení a ani umožnění jakéhokoliv obcházení mezinárodních sankcí, k jejichž dodržování je Česká republika z titulu svého členství v OSN a EU zavázána.

Stanovená omezení dotýkající se letecké dopravy (zákaz přístupu na letiště podléhající pravomoci členského státu a zákaz poskytování služeb souvisejících s opravami a údržbou) se vztahují pouze a výhradně k nákladním letům, resp. nákladním letadlům, provozovaným íránskými dopravci nebo pocházejícím z Íránu, mj. Iran Air. Na civilní (osobní), případně kombinované (osobní a nákladní) lety se omezení nevztahují.

Omezení obchodování se surovou ropou a ropnými produkty se vztahují na dovoz a nákup íránské surové ropy a dovoz z Íránu nebo je-li původem z Íránu. Žádné ustanovení závazného předpisu nezakazuje ČR poskytnout letecké palivo íránské osobě, za předpokladu, že se nejedná o sankcionovanou osobu, s níž je zakázáno obchodovat.

Podle dostupných informací naprosto stejná technická přistání za účelem dotankování paliva realizují civilní letadla Iran Air i na dalších letištích v rámci EU, konkrétně např. v Lublani, Milánu a Budapešti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.