CZ EN

Pochybnosti o bezpečnosti EET nejsou na místě

"EET má staré šifrování, může ohrozit podnikatele, varuje odborník"
Zdroj: echo24.cz | Datum: 20.12.2015 | Rubrika: Domov

Reakce MF:

V posledních dnech zaznamenáváme zvýšený zájem o technickou specifikaci elektronické evidence tržeb, a to na základě informací obsažených ve studii proveditelnosti, kterou k tomuto projektu zpracovala v rámci projektového řízení na počátku roku 2015 poradenská společnost BDO. Ministerstvo financí si váží kritického odborného zájmu o zabezpečení EET, nicméně znovu upozorňuje, že uvedená studie nikdy neměla ambici být obrazem finálního řešení informačního systému elektronické evidence tržeb. Jedná se prvotní studii proveditelnosti k tomuto projektu z počátku letošního roku, neboli o hrubý a dnes již neaktuální návrh systému. Ambicí studie bylo pouze prokázat proveditelnost a odhadnout rozpočet, nikoliv detailně navrhnout systém.

Práce na informačním systému budou zahájeny teprve poté, co zákon nabyde platnosti. Jak známo, Ministerstvo financí se vzhledem k eskalujícím útokům ze strany opozice a výraznému zpolitizování věcné i technické roviny projektu elektronické evidence tržeb rozhodlo přistoupit k mimořádnému prodloužení doby mezi okamžikem platnosti a účinnosti zákona ze tří měsíců na sedm. To poskytuje dostatečný prostor pro přípravu technické infrastruktury a jejího otestování, což dokazují i zkušenosti ze zahraničí. V rámci jejího vývoje bude pro celý informační systém i jeho zabezpečení provedena detailní analýza rizik a nový bezpečnostní návrh. V rámci řešení bezpečnosti budou posouzena veškerá relevantní rizika. Bezpečnost a ochrana dat je pro Ministerstvo financí jednoznačnou prioritou a stejně jako u stávajících systémů Finanční správy není důvod se domnívat, že by mohlo dojít k jakémukoliv ohrožení bezpečnosti či úniku dat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.