CZ EN

Kontrolní hlášení podnikání neomezí a je v souladu s ústavním pořádkem

"Strana financovaná Valentou zkouší zbourat klíčový Babišův zákon"
Zdroj: idnes.cz | Datum: 26.10.2015 | Rubrika: Domácí | Autor: Josef Kopecký

Reakce MF:

Ministerstvo financí se výrazně ohrazuje proti tvrzení Strany soukromníků podporované senátorem Valentou, kteří se zcela účelově a bez reálného základu snaží napadat činnost resortu Ministerstva financí. Kontrolní hlášení a jeho legislativní podoba je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Finanční správa tímto systémem nezíská žádné údaje, na které by neměla již dnes právo. Na podobném systému navíc již dnes hlášení funguje při obchodování přes hranice jednotlivých členských států.

Argumenty, které mají být údajně meritem ústavní stížnosti, se opírají o omezení práva podnikat. Zvolený nástroj však není nikterak přemrštěný ani zatěžující. Nevyvolává neúměrné náklady a neznemožňuje nikomu podnikat. Argument odvolávající se na zneužití získávaných údajů považuje Ministerstvo financí taktéž za smyšlený. Takové konání nemá oporu v zákoně. Údaje jsou velmi přísně chráněny. Podání případné stížnosti nelze stavět na domněnkách o možných excesech.

Odmítáme i argument, že se jedná o diskriminaci, když chceme data od fyzických osob čtvrtletně (u malých) a od všech právnických osob měsíčně. Jedná se o zjednodušení pro fyzické osoby, které nejsou tak rizikové jako osoby právnické. Tento fakt lze doložit tím, že jsou karusely páchány prakticky výhradně prostřednictvím právnických osob, a přesně na tyto podvody je kontrolní hlášení namířeno. „Z poznatků Kobry víme, že organizátoři karuselů o této trestné činnosti mluví jako o podnikání. Doslova hovoří často o tom, že zavede-li se zde kontrolní hlášení, pak už tu nepůjde podnikat. Má-li pan senátor Valenta a Strana soukromníků obavy o toto podnikání, pak podporují trestnou činnost", uvádí ministr financí Andrej Babiš.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.