CZ EN

Hlavní je návrat peněz k lidem

Zdroj: Hospodářské noviny | 24.6.2015 | Rubrika: Názory | Strana: 8

Předkladatel pozměňovacího návrhu o pojišťovnictví Ladislav Šincl a některá média mne bez jakéhokoliv důkazu obvinili, že nahrávám pojišťovacím makléřům. Proto je asi třeba připomenout, o čem je návrh pana Šincla a návrh ministerstva financí.

Historii už známe. Náměstek za ČSSD Martin Pros, který měl pojišťovnictví ve své gesci, vytvořil novelu, ta byla předložena vládě, vláda ji schválila, já jsem ji načetl ve sněmovně. V pořádku.

Do hry vchází pozměňující návrh poslance Šincla. Resort financí k němu zaujal negativní stanovisko. Sám náměstek Pros dokonce tvrdil, že Šinclův návrh může napadnout Ústavní soud, protože řeší vztah pojišťoven a makléřů.

To samé konstatovala i Legislativní rada vlády. Najednou ale pan Pros otočil a nutil úředníky na ministerstvu, aby Šinclův návrh odsouhlasili. O celé eskapádě jsem se dověděl od ředitele odboru Jiřího Berana, kterého Pros nutil, aby Šinclovu návrhu dal za ministerstvo zelenou. Byl to právě ředitel odboru, který mne upozornil na skrytá úskalí, jež v sobě Šinclův návrh má.

Jeho pozměňovací návrh pomáhá v souboji makléřů a pojišťoven hlavně kamenným pojišťovnám. Makléř si totiž při sjednávání nových smluv odnášel provize a na pojišťovnu se jaksi nedostávalo. Šincl s pomocí expertů pojišťoven sepsal novelu, kde si na své z balíku 22 miliard z předčasně vypovězených smluv přijdou i pojišťovny.

Návrh ministerstva financí, který vznikal v odboru Jiřího Berana až jako reakce na návrh pana Šincla, vztah mezi makléřem a pojišťovnou vůbec neřeší. Oproti dnešnímu stavu ale zaručuje klientovi, že i při vypovězení smlouvy po dvou letech dostane minimálně o 60 procent nespořených peněz víc.

Dnes se klientovi může stát, že dva roky spoří tisíc korun a po dvou letech místo 24 tisíc nedostane nic. V případě našeho návrhu by z vypovězených smluv za 22 miliard mělo být klientům vráceno až 80 procent z naspořených částek, samozřejmě podle délky spoření. Šedesát procent ale garantujeme bez ohledu na makléře i pojišťovny.

Připomínám: vláda schválila návrh pana Prose, pak přišel pozměňovací návrh pana Šincla, který straní pojišťovnám, pan Pros obešel mne, vládu i koaliční dohodu a začal Šinclův návrh tlačit do sněmovny s tím, že má kladné stanovisko ministerstva financí. To se mu i částečně podařilo. Proto muselo ministerstvo jako reakci připravit návrh, který souboj pojišťoven a makléřů vůbec neřeší, protože ho zákon řešit nemá. Místo makléřů a pojišťoven řeší návrat peněz lidem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.