CZ EN

Andrej Babiš: Čísla dokládají lepší výběr daní

Zdroj: Ekonom | 20.8.2015 | Rubrika: Komentáře | Strana: 31

Zásadně nesouhlasím s tvrzeními v týdeníku Ekonom o váznoucím výběru daní v článku „rok a půl s vládou polovičatých řešení.“ Jak dokládají veřejně známá nejnovější čísla o pokladním plnění státního rozpočtu ke konci července, daňové příjmy na úrovni státního rozpočtu jsou meziročně vyšší o 15,2 mld. Kč. A to i přes vysokou srovnávací základnu z loňského roku danou úspěšným výběrem daní, jejichž inkaso oproti roku 2013 vzrostlo o téměř 30 mld. Kč.

Použitá zkratka, že nepatrný meziroční pokles u DPH svědčí o horší efektivitě výběru daní, není fér. Stejně jako není fér dávat rovnítko mezi výběr daní a výběr DPH, když inkaso většiny jiných daní naopak narůstá.

Jak ostatně sám redaktor píše, hlavní vadou na kráse meziročního srovnání DPH je totiž dočasné navýšení výběru na počátku loňského roku (nevyplacením části nadměrných odpočtů) na straně jedné - a naopak vrácení části zadržených nadměrných odpočtů počátkem letošního roku na straně druhé. Tento mimořádný vliv navíc prokazatelně odeznívá a výše měsíčního inkasa v samotném červenci je jedna z nejvyšších za poslední roky. A inkaso DPH samozřejmě snižuje také zavedení druhé snížené sazby DPH (-4,2 mld. Kč ročně) od 1. ledna 2015, snížení cen pohonných hmot (-1,5 mld. Kč) a další vlivy, po jejichž započítání vidíme, že efektivita výběru daní roste.

Tu nejlépe dokládá zvýšení výběru daní o 45 mld. Kč na úrovni státního rozpočtu od počátku roku 2014. Na úrovni veřejných rozpočtů se pak od nástupu nové vlády jedná dokonce o částku 73,6 mld. Kč, a to díky celé řadě přelomových legislativních i nelegislativních opatření v oblasti Finanční správy, jako je Daňová kobra, rozšíření reverse-charge nebo prosazování možnosti jeho snazší aplikace na poli EU, díky čemuž se Česká republika stala poprvé od našeho vstupu do unie lídrem daňové agendy. A k dalšímu zlepšení výběru daní povedou zejména opatření jako e-tržby či kontrolní hlášení, jejichž účinnost je plánována od roku 2016.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.