CZ EN

Virtuální realita poslance Kalouska

Zdroj: Právo | 6.9.2014 | Rubrika: Publicistika | Strana: 6

Skončily prázdniny a Miroslav Kalousek doslova jako kolovrátek opět přichází se svým absurdním tvrzením, že ministerstvo financí plánuje zvýšit daně o 40 miliard Kč. V pátečním Právu si navíc stěžuje, že těchto virtuálních 40 miliard chce vláda utratit, místo aby je použila ke snižování deficitu.

K žádným změnám daňové zátěže nedochází a Miroslav Kalousek se snaží mást veřejnost. Využívá toho, že vláda Petra Nečase schválila v roce 2011 zákony, které doprovázely zřízení jednoho inkasního místa daňovými změnami a jejichž účinnost byla záměrně plánována až na rok 2015. Tedy za téměř čtyři roky a více než za rok po dalších volbách!

Pan poslanec Kalousek tak záměrně plánoval poškodit rozpočet na rok 2015, kdy věděl, že už sám nebude ve vládě. Tyto zákony pak skutečně obsahovaly „nášlapnou minu“ pro budoucí vlády v podobě poklesu celkového daňového zatížení o zhruba 40 miliard Kč, tedy o celé jedno procento HDP. Ve skutečnosti přitom po celou dobu Miroslav Kalousek daňovou zátěž zvyšoval.

Povinností jakékoli vlády samozřejmě bylo zrušit tyto zákony, kterými jí Miroslav Kalousek ordinoval nejen vyšší deficit a dluh, ale které obsahovaly velké množství nedokončených úprav a chyb vedoucích k významné erozi daňového základu a které byly pro příliš dlouhou lhůtu mezi nabytím platnosti a nabytím účinnosti reálně nepoužitelné.

Miroslav Kalousek záměrně zaměňuje zrušení zákonů souvisejících se zavedením jednoho inkasního místa a návrh novely zákona o daních z příjmů; dopady porovnává nikoliv se stávajícím stavem, ale s neúčinnou právní úpravou starou několik let.

Ministerstvo financí nemá zájem navyšovat daně, ponechává pouze stávající výši daňového zatížení. Snižování daní, o kterém pan Kalousek hovoří, je zcela imaginární a v reálném životě občanů by se nikdy neprojevilo.

 

Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.