CZ EN

Simona Hornochová v Mladé frontě Dnes dne 8.2.2014

Jdu na mafiány, ne na daňové podvodníčky

Rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra financí pro daně a cla
Zdroj: Mladá fronta DNES | 8.2.2014 | Rubrika: Sobotní rozhovor | Strana: 14 | Autor: Václav Dolejší | Téma: Náměstci MF

Asi ji neznáte, přitom jde o nejdůležitější osobu nové vlády. Rozhodne, jestli kabinet Sobotky a Babiše uspěje a splní svůj ústřední slib: vybere víc na daních.
Dosud radila firmám, jak daně neplatit. Teď za menší plat bude radit státu, jak jich víc vybrat.

* Jak dlouho vás musel Andrej Babiš přemlouvat a čím vás přesvědčil, že jste odešla z renomované firmy Ernst & Young na nejistý post do státní sféry?

Nakonec mě nikdo nepřemlouval. Neoslovil mě osobně Andrej Babiš, ale Jan Čapek, můj bývalý šéf v Ernst & Young a poradce pana Babiše. Shodou okolností se nabídka trefila do mé životní situace. Byla jsem ve firmě od roku 1996, přes sedmnáct let daňového poradenství ve stejné firmě, kdy má člověk přirozené tendence pořád něco zlepšovat a posouvat. Najednou už moc nebylo kam, takže já jsem si zrovna hledala nějaký prostor, co bych ještě dělala. To byla má motivace i v roce 2012, kdy jsem kandidovala do prezidia Komory daňových poradců. Viděla jsem tam prostor, kam lze investovat energii, kterou člověk ještě má, a současně má ještě věk na to, aby hodně pracoval a něčemu prospěl. Pan Čapek věděl, že jsem v situaci, kdy bych ráda udělala nějakou změnu. Takže mě jeden pátek večer oslovil a dal mi velký námět k přemýšlení.

* Vy jste neváhala, jestli jít pracovat k Andreji Babišovi? Pro leckoho je to problém, kvůli probíhající kauze ohledně jeho minulosti nebo třeba permanentnímu střetu zájmů.

Strávila jsem příjemný víkend tím, že jsem probírala všechny argumenty, proč bych to neměla dělat. Těch se nabízí hodně, a naopak hrozně málo argumentů, proč bych to udělat měla. Nakonec jsem přišla na to, že když ne teď, tak nikdy. Je to zásadní krok. Uvědomila jsem si, pod jakým ministrem bych pracovala, což pro mě bylo docela rozhodující. Zjistila jsem, že mě přemlouvat nemusí.

* Jak vlastně vidíte Babiše v politice, volila jste jeho hnutí?

My jsme se pak spolu samozřejmě setkali. I on se musel rozhodnout, jestli jsem pro něj ten správný člověk, nebo ne. Věřím panu Babišovi, že svého postavení v žádném případě nezneužije. Kdybych mu nevěřila, tak tady nejsem.

* Radila jste s daněmi jako konzultantka přímo Agrofertu?

Ne, nikdy jsem nedělala pro Agrofert. Ani s panem Babišem jsem se neznala.

* Ministr o vás říká, že se obětujete pro stát. Můžete tedy říct, jak moc jste si platově pohoršila se svým přestupem na náměstkovský post?

Přicházím z úplně jiného prostředí, než je tady na úřadě. Je trošku složité přizpůsobit se zdejší struktuře a způsobu fungování státní instituce. Přece jenom v poradentství to funguje jinak, alespoň v mé bývalé firmě, bez hierarchických struktur. Myslím, že ani osobnostně nejsem člověk, který by do takových struktur zapadl, proto mě nabídka na post náměstkyně překvapila. Z toho jsem měla obavu – musela jsem po sedmnácti letech přehodnotit způsob a kulturu svého fungování, což není jednoduché.

* Je pravda, že teď máte pětkrát menší plat, než v jste měla v Ernst & Young?

Pan Babiš pěkně zmedializoval rozdíl v příjmech, o čemž si doteď nejsem jistá, jestli bylo pozitivní, nebo negativní. Ctím profesionální etiku, nemohu říct výši svého platu. Mohu potvrdit, že jsem si finančně pohoršila. A seriózně jsem musela přehodnotit svůj životní styl a velikost svých standardních provozních nákladů.

* Cože? Teď mě ty vaše „standardní provozní náklady“ začínají zajímat...

Já stále věřím tomu, že nejsem povrchní člověk a peníze nejsou moje životní hodnota. Naštěstí nemám hypotéku, takže mě netíží žádné závazky. Mám ráda hezké věci, poměrně často si koupím kvalitní boty, kabelky, ráda zajdu do dobré restaurace, což budu muset omezit. Samozřejmě o nic fatálního nepřicházím.

* Vy jste teď vlastně nejdůležitější osoba, na níž leží hlavní úspěch vlády, přesněji Babišova hnutí ANO: musíte zařídit splnění slibu, který očekává veřejnost, že stát dokáže vybrat víc na daních. Co když to nevyjde?

Já si tu tíhu samozřejmě uvědomuji a musím říct, že se mi nespí úplně dobře. Je to ambiciózní plán a my uděláme maximum pro to, aby se nám to povedlo. Kromě mě tu bude fungovat tým poradců, kteří mají kontakty a zkušenosti z jiných zemí. S okolními státy se také bavíme o jejich opatřeních v oblasti daňových úniků, kterými bychom se mohli inspirovat. Nejdůležitější je, abychom zareagovali rychle. Největší daňové úniky jsou na DPH a spotřební dani. Ve významné části jde vlastně o organizovaný zločin. To není standardní kategorie daňových podvodů, kdy někdo vykonstruuje nějakou fakturu. Dnes řešíme úplně jinou kategorii problémů, než které měla daňová správa před tím. Jak okolní státy už dělají různá opatření, tak se podvodníci přesouvají do Česka.

* O kolik víc a odkdy na daních tedy vyberete? Na tom závisí, jestli vláda bude muset zvyšovat daně, aby měla na všechny naslibované výdaje?

Tohle lze jen velmi těžko říct. Už dnes je vidět, že zvýšení spolupráce celní správy a daňové správy funguje, společné týmy jsou úspěšné. Jistou výhodou je, že DPH nemá roční zdaňovací období jako daň z příjmů, takže změny se mohou projevit rychleji, i v průběhu roku. Měla jsem tady pana ředitele Generálního finančního ředitelství Knížka a dohodli jsme se, že teď je třeba udělat rychlé úderné a zacílené kroky, nikoliv to dělat plošně. K některým krokům nepotřebujete změny zákonů. Když si představíte, že délka legislativního procesu je přibližně jeden rok, zákonná opatření se nutně projeví se zpožděním.

* Budou pak ve státní pokladně desítky miliard korun navíc, jak slibuje ministr Babiš?

Já bych se nerada pouštěla do nějakých konkrétních odhadů a čísel. Musíte vzít v potaz dvojí efekt. Od někoho vyberete víc na daních, ale jiní nezačnou spořádaně platit, spíše se kvůli tomu odstěhují a přesunou do jiných zemí.

* Přicházíte z druhé strany barikády – doteď jste radila firmám, jak optimalizovat daně neboli platit co nejméně. Teď budete radit státu, jak vybrat víc na daních, protože víte, kudy utíkají. Slovy Karla Schwarzenberga, platí i ve vašem případě pravidlo, že nejlepší hajný je bývalý pytlák?

Upřímně řečeno, ono se to takto nabízí. Co potřebuje špičkový daňový poradce ke své práci? Potřebuje detailně znát silné a slabé stránky všech daňových zákonů a dalších předpisů, aby v rámci platné legislativy firmám nějakým způsobem poradil. Musíte mít nadhled a vidět věci v kontextu. Takže co už může být lepší odborná kvalifikace pro místo, kde to řešíte z druhé strany. Ale já nemám moc ráda termín daňová optimalizace. Zbytečně se to démonizuje. Pokud věříte na právní stát a chcete dodržovat zákony, tak radíte firmám, aby platily daně správně. To znamená ani méně, ale ani víc, než jim zákony ukládají. Pokud tohle překročíte, už zneužíváte právo a obcházíte zákon. To už jsme v úplně jiných pojmech. Já jsem nikdy nikomu nepomáhala krást na daních.

* Na daních málo odvádějí živnostníci, co o tom soudíte vy? A nebyla jste sama jakožto poradkyně také OSVČ?

Jako poradkyně jsem vždy pracovala v zaměstnaneckém poměru. Zdanění práce je obecně významná otázka se značnými společenskými dopady, o které se vede a povede velká diskuse nejen v jednotlivých státech, ale třeba i na úrovni EU. My jsme si dali závazek o tomto tématu v rámci Česka také diskutovat.

* Kde jsou tedy podle vás ty největší díry, kudy daně utíkají, které chcete ucpat?

Řádově největší sumy vidím u DPH a spotřební daně. Druhá věc je zjednodušení daňových zákonů, protože každá výjimka je nebezpečná. Já jsem velký zastánce toho, aby zákon upravoval principy, nikoliv detaily.

* Netrpíte pak, když vláda, jíž sloužíte, chce k současným dvěma sazbám DPH zavést ještě třetí?

Mně osobně se líbil nápad na rovnou daň, jednu sazbu DPH, ale je potřeba žít v realitě. Je třeba připustit, že plán koalice na zavedení třetí sazby DPH má nesporně svůj sociální efekt. Systémově to samozřejmě může znamenat, že plátci se mezi sazbami budou snažit manévrovat, aby se dostali do té nižší sazby. Na druhou stranu se domnívám, že částky daní, o které v těchto případech můžeme přijít, jsou řádově významně nižší než ty, o které nás připravují daňové zločiny, kvůli nimž tady primárně jsme.

* Co jste říkala tomu, když pravicová Nečasova vláda v době recese ve dvou krocích zvedla DPH?

Já svou roli tady vnímám jako apolitickou, nechci hodnotit politická rozhodnutí minulých vlád. Samozřejmě opakované každoroční změny v daních se nepříznivě projevují v podnikatelské sféře. Ať už jsme dělali jakékoliv ankety, na jednom z prvních míst byl vždycky požadavek daňové stability a jistoty. Málokdo si dovede představit, co ty změny podnikatele stojí. To není změna jednoho čísla, ale u velkých společností to znamená často významné a velmi nákladné úpravy vnitropodnikových softwarů. My se takových věcí budeme snažit vyvarovat.

* Jaké jsou porady s Andrejem Babišem? Málokdo si ho dokáže představit za ministerským stolem, když byl zvyklý mít všechno za patnáct minut vyřízené.

Uvidíme. Mně připadá, že se s tím zatím popasoval dobře. Lidé, kteří měli nějakou standardní představu ministra financí sedícího za stolem s papíry a vedoucího dlouhé debaty, ji asi budou muset přehodnotit. Myslím, že pokud to tak bývalo, tak jsme přestali mít standardní model ministra financí, což je dobře.

* Závěrem: neláká vás osobně také časem politika?

Já jsem vždycky pozorovala politiku hodně z dálky. A ani teď nemám pocit, že by mě to jakkoliv lákalo. Nic mě zatím nepřesvědčilo ani neposunulo v mém názoru.

***

  • Simona Hornochová Narodila se 14. července 1973 v Brně. Vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor finanční podnikání. V letech 1996 až 2014 pracovala v prestižní poradenské společnosti Ernst & Young jako daňová poradkyně se specializací na firemní daně. Poslední čtyři roky měla ve firmě na starosti řízení velkých projektů a týmů. V roce 2012 se stala členkou prezidia Komory daňových poradců. Dnes zastává pozici náměstkyně ministra financí, má pod sebou sekci daní a cel. Je svobodná a bezdětná.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.