CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Lidové noviny | 14.5.2014 | Rubrika: Domov | Strana: 4 | Autor: Kateřina Eliášová, Petr Kamberský


* Máme pro vás takovou konfrontační otázku: Jak to děláte že jste tak dobrý?


Jak to myslíte? Nechápu otázku.


* Vedete žebříčky popularity, jste vidět i slyšet víc než premiér, říkáte, že na vás na ulici zatím nikdo neplive...


Jo, když jsem rozdával koblihy, tak se občas našel někdo, kdo mi říkal, že jsem estébák. Ale víte, jak je to s těmi žebříčky.


* Dobře, ale sám sebe definujete jako úspěšného byznysmena, který by chtěl styl řízení firmy přenést i na stát.


Ministerstvo vedu jako firmu a jsem první politik, který to tak dělá. Ale jenom ten úřad. Bohužel stát nejde řídit jako firmu. Dal by se – kdyby byla jednobarevná vláda, jako měl Jiří Rusnok, tak to by šlo. Nebo ve většinové systému. Nebo za Fica. Ale v koaliční vládě to nejde.


* Kdy tedy bude jednobarevná vláda?


Asi nebude. Máme jiný parlamentní systém.


* To není pravda, Slováci mají stejný proporční systém jako my.


To vím, ale Fico politiku dělal celý život.


* Fico je lepší než vy?


Víte, jak dlouho on je v politice? Já jsem zaprvé nikdy nechtěl být politik. Teď jsem z recese říkal, že nejsem politik, a všichni mi píšou, jak je to nepřijatelné.


* Takže už jste se smířil s tím, že jste politik?


Smířil. Ale třeba proti panu Kortemu nebo proti panu Bendovi, kteří jsou v politice dvacet let, nikdy nebudu mluvit jako politik. Ani na to nemám předpoklady.


* Když vás sleduju ve sněmovně, tak se mi zdá, že mluvíte přesně jako politik. Všechny bez důkazů obviňujete, že všechno rozkradli…


Ne všichni, někteří.


* Ale jsou to naprosto nepodložená obvinění, nepředložil jste žádný důkaz. V předchozí vládě bylo také jedno takovéto seskupení, které mělo hodně proklamací o tom, jak tady všichni kradli. A jak Věci veřejné dopadly...


Ale já krást nebudu, nemám to zapotřebí. Nikdo takový, jako jsem já, tam ještě nebyl.


* Já vám to nepodsouvám. Nicméně máte důkazy o tom, že lidé, co před vámi seděli ve vládě, skutečně kradli?


Důkazy? Nejsem vyšetřovatel. Podívejte se, kam prorostla korupce – do justiční mafie, do policie, do státního zastupitelství. Dneska Grygárek a Rampula (žalobci Vlastimil Rampula a Libor Grygárek – pozn. red.) vlastně zastupují kvazilobbisty. Já jsem začal mluvit o rozkrádání, když jsem 1. září 2011 poslouchal Václava Klause, jak říkal, že Josef Dobeš je nejlepší ministr školství, že u nás korupce není. Jasně že nějaká korupce tu historicky byla, ale to, co předvedli bémovci a topolánkovci s dalíkovci a řebíčkovci, to bylo neuvěřitelné. A prorostlo to do těch struktur, které měly s korupcí bojovat, do policie, do justice. Já jsem si to nevymyslel, já jen opakuju to, co bylo vmédiích.


* Nepřijde vám populistické o tom jen mluvit a nezačít s tím něco dělat?


Mně nejde o to, že chci někoho chytat. Mimochodem stejné je to s tou nesmyslnou debatou okolo majetkových přiznání. Nechápu, o čem pan prezident a premiér mluví. My mluvíme o zákoně, který chceme předložit v září, který je o prokazování původu majetku, což je ve víceru státech Evropské unie normální, ne o majetkových přiznáních.


* To nám vysvětlete, protože to je krásně zneužitelný zákon.


Pokud máte velký majetek, pak byste ho měli získat za nějaké oficiálně zdaněné peníze. Finanční úřad teď nemá kompetenci, aby to prokazoval. Když dnes přijdete za někým, kdo má majetek, tak vám řekne, že ho zdědil nebo mu půjčila babička nebo našel Picassa na půdě. My teď chceme zavést informační povinnost. Nejde o to, že chceme někoho zavírat nebo teď půjdeme po nějakém seznamu, kdo tu dělal kšefty. To víme, to jsme četli v médiích, důkazy nejsou. A pokud už ani odposlech není důkaz, tak asi důkazy nejsou.


* Což přesně nahrává tezi „Andrej Babiš teď jde tvrdě po všech významných byznysových hráčích a zneužívá k tomu ministerstvo financí...“


Já nejdu po žádných hráčích, jak jste na to přišli?


* Nemáme žádné důkazy, jen reprodukujeme, co se v byznysu povídá. Babiš jde po všech, kteří mají velké peníze, aby je odstavil.


To vůbec není pravda. My jdeme po daňových únicích, po karuselových obchodech, po nezdaněných příjmech. Chceme, aby měl finanční úřad kompetenci se zeptat na elementární věci: když máte majetek za padesát, sto milionů, jestli jste, vážený občane, ty peníze zdanil. Já po nikom nejdu, nechci se nikomu mstít. Ale máme obrovské úniky ve spotřební dani, máme problémy s platbami DPH. Finanční úřad se tím vůbec nezabýval nebo to neřešil. Proto jsem vždycky říkal, že nejdřív musíme přestat plýtvat, nebudu říkat, že krást, ale nedělejme nevýhodné obchody vůči státu, vyberme daně a potom se uvidí, kolik budeme schopni získat do rozpočtu. Proto se odmítám bavit o navyšování daní.


* Vaše náměstkyně Simona Hornochová řekla: „Pokud dojdeme k závěru, že má někdo velký majetek, pak by ho měl prokázat.“ To je přece obrovská zbraň, můžete na každého ukázat prstem, a ten člověk už bude v očích veřejnosti dopředu označkován jako „možná zloděj“...


Ale to přece není veřejná záležitost, to je otázka úřední! Finanční úřad má mlčenlivost. Je třeba připomenout, že prokázání původu majetku je nástroj k výslednému cíli, tedy k odčerpání majetku, u něhož nebyl prokázán legální původ zdanění příjmu, ze kterého byl pořízen. Takže ministerstvo financí v krátké době předloží vládě jako podklad pro klíčové rozhodnutí vyhodnocení dvou základních cest: buď daňového řízení, nebo soudního řízení.


* Ta podstata je asi jasná, ale kdo bude ten, kdo řekne: Prověříme si vás, vás a vás? Z jakého titulu se budou lidi takhle lustrovat? Když budou podezřelí z nějaké trestné činnosti, nebo se může ukázat prstem na kohokoli?


Já nevím, jakým způsobem dneska funguje kontrola finančního úřadu, jestli jsou na to nějaká pravidla. Ale logicky, pokud někdo má velký majetek a neplatí daně, proč by se finanční úřad nemohl zeptat, odkud má ty peníze? Já na tom nevidím nic nenormálního. Protože nejde o povinné majetkové přiznání, jako je ve Francii, jde o prokazování.


* Dobře. Dejme tomu že se vám to podaří prosadit. Ministerstvo financí kromě toho disponuje majetkem státu, má pod sebou výběr daní, finančně analytický útvar, skrze státní pokladnu chcete řídit takřka všechny veřejné finance...


Chtěli bychom, určitě. A na tom můžeme snížit dluh, protože se nám povedlo optimalizovat a ukládat peníze za lepších podmínek a vyděláme na tom v tomhle roce sto padesát milionů.


* Ve vládním programovém prohlášení máte i centrální nákupy, které jsou přidruženy k ministerstvu financí. Nebudujete si vlastně superministerstvo? A logicky všechny ostatní politické strany, které nemají vliv na ministerstvo financí, budou tyto vaše plány bojkotovat, protože se budou bát příliš silného úřadu?


Jak, že nemají vliv? Jeden náměstek je za KDU, další za ČSSD. Společnost je už tak zautomatizovaná, že vy a priori vycházíte z toho, že když tam někdo je, pak musí nějakým způsobem získat nějaký profit.


* Nakonec jste to ale vy, kdo peníze jednotlivým ministerstvům rozděluje...


Ale já budu transparentní. Kdyby byl centrální nákup u nás, tak to budeme publikovat. My jsme pro, aby smlouvy byly účinné k datu zveřejnění, jak navrhovala Rekonstrukce státu. Já nemám problém všechno zveřejňovat.


* Na jedné straně říkáte, že na papíru jste ušetřil dvanáct milionů. Zároveň ministerstvo průmyslu dává na podporu podnikání skoro 14 miliard, teď ministryně práce Marksová Tominová nabízí 288 tisíc za vytvoření pracovního místa. Máte pocit, že vybrané peníze stát vynakládá efektivně? Má cenu dávat 14 miliard na podporu podnikání, má cenu dávat šest miliard na vytvoření pracovních míst?


Nemá. Samozřejmě, že nemá. My jsme s rozpočtem v kleštích. Mandatorní výdaje stoupají. Pro mě je velký problém se vůbec domluvit s těmi úředníky, protože oni žijí v úplně jiném světě. Já jsem strašně jednoduchý člověk, já říkám: „Vyberme to všechno na jednu hromadu a potom to rozkrájejme.“ Ale to prý nejde. Pokud obce a kraje dostávají skrze RUD peníze z šesti zdrojů, oni ani dopředu nevědí, kolik to bude! Co je to za systém? Máme normální rozpočet, potom máme fondy, které jsou mimo kontrolu ministerstva, máme organizace, které mají výnos, který ale nejde do rozpočtu. Do toho ekologické zátěže, které jsou mimo, a tak dál. To je neskutečné. Takže teď už konečně pochopili, že já porovnávám náklady v roce 2013 vůči rozpočtu 2014, a to je plus 51,8 miliardy. A proti návrhu koaličních stran je to o 104 miliard víc, jenom u paní Marksové na ministerstvu práce je to 37 miliard. A v čem to je? Hlavně v důchodech, protože důchody jsou 20 miliard, stárne populace, mění se struktura, máme valorizaci…


* Říkáte, jak rostou mandatorní výdaje, zejména důchody. Vy jste před volbami říkal, že je správné, aby si lidé spořili. A pak jste kývl na zrušení druhého pilíře. Lidé do toho už dali peníze, firmy do toho daly spoustu peněz a energie a vy to chcete zrušit. Proč?


Ano, bohužel. Zaprvé mě nikdy nenapadlo, že budeme sestavovat vládu, zadruhé jsme v této věci absolutně nepolíbení, v politice nemáme žádné zkušenosti, vůbec jsme to nedomysleli. Takže jsme v rámci koaličních dohod akceptovali zrušení poplatků ve zdravotnictví – blbě. Akceptovali jsme snížení DPH pro léky o deset procent a jsem přesvědčený, že se to bohužel neprojeví v ceně – taky asi blbě. Zrušení druhého pilíře – možná taky blbě. Ale kdybychom to neudělali, tak tu žádná vláda není, protože sociální demokracie řekla, že přes to nejede vlak. Tak jsme chtěli být flexibilní a nakonec jsme to bohužel odsouhlasili.


* Sociální demokracie řekla, že přes poplatky nejede vlak?


Ano. My i lidovci jsme argumentovali, že hotelové služby nejsou zdravotní péče. Ale pro ČSSD to byla vyjednávací rutina, nebo pro pana Kasala z KDU. Možná v té chvíli, kdy jsme vyjednávali, jsme ani nedomýšleli, jak se to projeví v praxi, až teď zpětně vidíme ty dopady.


* Mimochodem vy říkáte, že neopakujete fígle bývalých vlád s politickými trafikami, ale proč je pan Kasal ve správní radě ČD Cargo, proč je paní Roithová v ČEB?


Ale vždyť já jsem se tomu bránil a byl z toho skandál. Za naše hnutí můžu říct, že my jsme nedali do statutárních orgánů žádného politika. Já nemám žádného politického náměstka, pan Wagenknecht, paní Hornochová, pan Závodský, nikdo z nich není politik ANO. Ty nesmysly, co napsala MF Dnes o Agrofertu... Omlouvám se, že jsem si odtud vzal jednu svoji sekretářku, jinak všechno ostatní, co tam bylo napsané, jsou nesmysly. Šéfa drah Kurucze bral Žaluda, ministr životního prostředí Brabec přišel z úplně jiné firmy. Že kdysi dávno pracoval v Agrofertu? To ano. Jedině šéf poslaneckého klubu Faltýnek...


* Takže říkáte, že lidi z Agrofertu nejsou ve státní správě?


Nešli přímo z firmy do správy. Ve firmě byli kdysi. Brabec byl kdysi u nás, náměstek na dopravě Feranec taky. Skončili u nás a pak pracovali jinde. Já tomu rozumím, že všichni jsou proti Babišovi.


* Říkáte, jak jsou všichni proti Babišovi, všichni proti vám, ale nevyrábíte si to trochu sám? Jaký má smysl říkat: „Podíváme se, jaký má investor deníku Echo24 pan Klenor daňový základ...“?


To není pravda. Zaprvé, novinář Miroslav Motejlek zveřejnil, že Jan Klenor je investor. A není to pravda. S Klenorem jsem osobně mluvil a není investor. Investor je Dalibor Balšínek.


* O to nejde. My se ptáme, proč si stěžujete, že jsou všichni proti vám, ale pak nesmyslně útočíte na jiné médium?


Jo, to jsem hodně pokazil, k tomu se hlásím. Ale pokud mi klesnou preference a budou na mě ty lidi plivat, tak já půjdu pryč a moje žena a celá rodina bude šťastná.


* Ale vždyť vás politika baví, ne?


Nemůžu říct, že mě to baví.


* Kdyby vás to nebavilo, tak to přece neděláte. Dobře, tak použijme anglismus: Je to challenge?


To je. Je to výzva. Já jsem vždycky bojoval, už když jsem přišel do Čech. Teď je to proti všem.


* A zůstane to u toho ministra financí, nebo máte ambici jít dál?


Ambice? Už jsem vám říkal, že nechci být premiérem.


* Proč?


Jak já bych řídil koaliční vládu? Jak já bych řídil ministry KDU a ČSSD? Vždyť oni by mě neposlouchali.


* Šéf strany, který nechce být premiér, to je poněkud nepochopitelné.


Já jsem se čistě teoreticky vyjádřil, že bych mohl dělat premiéra ve většinové vládě. Mně by to šlo rychle. V rámci koalice se musíme domluvit a to trvá.


* Máte koaliční vládu, čili musíte se s panem Bělobrádkem a Sobotkou nějak domluvit. Slušné je, že se vedou nějaká jednání a teprve pak „unikne“ rozpočet do médií. Teď byl v novinách dřív, než ho viděli ministři. Proč?


Ale to nebylo od nás. Já jsem byl na dovolené, kdy ministerstvo, nechápu proč, dalo ven konvergenční program, který byl ještě napsaný špatně a šel do rozpočtového výboru. Potom se to dostalo do novin.


* Ale s tím konvergenčním programem to bylo zajímavé, jak jste napsali, že DPH bude 14 a 20 namísto 15 a 21 procent. To byl pokus vyděsit partnery, aby nechtěli příliš nízkou třetí sazbu na léky a spol.?


To byla chyba, to pokazilo ministerstvo.


* Takže jste spokojen se snížením DPH na léky na deset procent?


Vůbec. Vždyť jsem vám už řekl, že to byla hloupost. Není možné všechno rozdat. Hlavní problém je, že máme obrovský časový posun mezi naší schopností zamezit rozkrádání spotřební daně a rozkrádání DPH a výdajovými opatřeními. Tam je rozdíl skoro dva roky. Potřebujeme ohledně spotřební daně bojovat. Potřebujeme větší kompetenci pro celníky. Chtěli jsme zavést centrální registr účtů.


* Takže by se z vašeho ministerstva nebo z nového úřadu stal velký bratr, který by viděl každému do peněženky?


To jste vůbec nepochopili! My jsme chtěli existenci účtu, to znamená, abychom nemuseli posílat 35 dopisů na banku, ale zeptat se: Má tahle firma u vás účet? A když ho tam vidím a vím, že mě ta firma chce okrást o spotřební daň, tak to zablokuji. Finanční úřad musí úplně změnit filozofii. Tady každý rok odchází 200 miliard dividend. Vpoledne jsem přiletěl z Ecofinu (setkání ekonomických ministrů zemí EU, rozhovor vznikal v neděli – pozn. red.) a tam jsme řešili, že firmy půjčují peníze svým dcerám a potom to ve své mateřské zemi vykazují jako dividendu, aby neplatily daň. Dneska to řeší celá Evropa. Takže tady je 200 miliard pryč, potom máme 15 tisíc offshorů, chceme zavést párování DPH na vstupu a na výstupu, jako to mají Slováci. Ale i když se nám to povede, tak to bude platné až od 1. ledna a ještě potom půl roku nebo sedm měsíců bude trvat implementace, takže stihneme malý kousek roku 2015.


* Tím nepřímo říkáte, že budete zvedat daně.


Nebudeme zvedat daně!


* Máte v koaliční smlouvě, že pokud se nepodaří ušetřit a lépe vybírat do rozpočtu, tak své výdajové priority budete financovat skrze zvýšení daní. A teď sám říkáte, že všechny ty „úspory“ začnou fungovat nejdříve v roce 2015, spíš 2016.


Nebudeme zvyšovat daně. Já jsem našel 30 miliard v systému.


* Kde?


Ve státních firmách, v dani z těžených nerostů. Máme Lesy ČR, Budvar, MERO, SÚKL. Tam všude leží peníze na účtech, proč s nimi nikdo nepracuje?


* Těch 30 miliard je jednorázová záplata. Příští rok už je mít nebudete.


Ne třicet, ale nějaké budou. Tady na účtech státních firem leží padesát miliard, Česká pošta dvě a půl miliardy, Lesy ČR dvacet! Proč se nikdo nikdy neptal, kde leží, u koho leží, jak se úročí a kdo z toho má profit? Takže my jsme je začali ukládat do euro produktů, a jen na tom jsem vydělali 150 milionů. Snížili jsme objem o emisi, výnosy z našich dluhopisů strašně klesají, to znamená že platíme mnohem méně na úrocích.


* Ale to je zásluha Nečasovy vlády, která dala rozpočet jakž takž do pořádku a investoři teď České republice věří.


České republice, která má nějakou vládu. Investoři věří té vládě. Petr Nečas není premiérem už skoro rok. Výnosy z desetiletých dluhopisů klesly od počátku roku 2014 z 2,5 na 1,8 procenta, výnosy pětiletých dluhopisů klesly na 0,8. Takže to je důvěra této vládě.


* Pod slovy „výnosy z bondů klesly na 0,8“ si většina lidí nic nepředstaví.


Znamená to, že platíme hrozně malé úroky našim věřitelům. Že za letošní rok se nejspíše vůbec nezvedne státní dluh.


* Pokud je naplánován rozpočet se schodkem 107 až 112 miliard, jak může nevzrůst státní dluh?


Nevzroste. Protože je nějak naplánované splácení úroků a to bude mnohem nižší. Navíc si stát půjčoval do rezervy, „kdyby náhodou něco“, což bylo v reakci na tu nejhorší krizi v eurozóně. Trhy se mohou zbláznit a stát na to chtěl být tehdy připraven. Krom toho očekáváme v létě novou makroekonomickou prognózu. To všechno dohromady, tedy optimalizace dluhu a hospodářský růst mohou vést k tomu, že zadlužení republiky letos vůbec nevzroste.


* Do jaké míry bude tvorba rozpočtu politika? Premiér bezpochyby bude chtít co nejvíce peněz na dávky, vnitro a na školství, aby uspokojil voliče.


Lidi si musí uvědomit, že se stát nemůže zadlužovat do nekonečna. Že to je cesta do pekel. Jednoduše je nenormální, aby stát každý rok prodělával peníze. Naopak – stát by měl pomalu svůj dluh umazávat.


* Mluvíte úplně stejně jako Petr Nečas a Miroslav Kalousek. V čem je tedy mezi vámi politický rozdíl?


Nekradu, na rozdíl od jednoho, a jsem o něco lepší organizační typ než ten druhý.


* Máte pověst muže, který umí kupovat firmy, které jsou na tom špatně.


Uměl jsem, v poslední době, co jsem koupil, byly blbé investice.


* Mezi vaším byznysem a vaší politikou vidím jistou paralelu. Vy na jednu stranu necháváte tradiční partnery vyhladovět, protože řežete ty tunely, co vedou z Lesů ČR a z ČEZ, vlastně to financování partají. Ale zdá se mi, že je chcete vyhladovět zevnitř. Že jim nedáte peníze do těch rozpočtů, aby oni mohli rozdávat svoje dárečky voličům.


Proč bych to dělal?


* Třeba protože chcete mít většinovou vládu?


Vám se to těžko vysvětluje.


* Tak nám to vysvětlete. Abyste dosáhl toho, co chcete, tak se vám to bude dělat líp s deseti ministry než se šesti.


A jak vy víte, čeho chci dosáhnout? Vy si myslíte, že chci být celý život politik? Není to škoda, že to tady není jako v Německu nebo Rakousku? Není to škoda, že tady nemáme dálnice? Já bych chtěl, abychom aspoň těm lidem něco ukázali. To je pro mě základ, protože dopravní infrastruktura je základ všeho, celého růstu, zahraničních i českých investic, mobility, mobility nezaměstnaných, všeho.


* Nechci se hádat, Itálie má úžasné dálnice a je to k ničemu...


Ale Češi jsou geneticky šikovný národ. Proč tuto zemi stále řídí stále stejná parta? Kde jsou ti politici podle Aristotela? Už nikdy se nenajde takový blázen, jako jsem já, v mém postavení. Nikdy. Proto to nikdy nemůžete pochopit.


* Dobře, tak říkáte, že děláte vše pro to, aby to tady bylo lepší. Aby se splnilo, co chcete, tak by se to líp dělalo ne s šesti, ale s devíti nebo dvanácti ministry, ne?


Není to reálné, je to blbost. Já neusiluju o místo Bohuslava Sobotky. Je to nesmysl. To by musely být předčasné volby, to by nikdo neodsouhlasil, ani to nechceme. Pokud náš koaliční partner bude rozumný a bude plnit to, co říká, bude se snažit, a ne jen slibovat a rozdávat, ale bude i šetřit, tak ta vláda má dobrou perspektivu. Já nedělám politiku jako oni, oni to mají v krvi, stále něco navrhují, aby byli v novinách. Mě by to ani nebavilo. Nerad mluvím na veřejnosti. Nesnáším chodit do té televize. Blbě mluvím česky. Co teď dělal český premiér? Jen stále někde kladl věnce. Já rád tvořím, už z toho důvodu bych nechtěl dělat premiéra.


* Vaši právníci prověřují předchozí rozhodnutí ve státních firmách. Jak jste daleko s ČEZ? Máte už „nabito“ na Martina Romana?


Ten už tam snad není, ne?


* Není, ale byl tam a víme, že se ministerstvo jeho působením v ČEZ zabývá...


ČEZ má svoji dozorčí radu.


* Takže vás to nezajímá? Nezkoumáte, co dělal pan Roman v ČEZ?


Co bych řešil? Pan Roman nám řekl v roce 2008, že v roce 2015 bude málo proudu. Kapánek se netrefil. Samozřejmě že ČEZ měl pravděpodobně vybudovat své pozice nejdřív v Čechách, potom na Slovensku a pak v okolních státech, namísto toho, aby šel někam na Balkán.


* Dopustil se Martin Roman podle vás nějakých trestných činů?


To je otázka pro policii.


* Podklady byste jí dávali vy, pokud by to bylo prokazatelné...


Ministerstvo financí nemá kontrolu, má pouze nominanty v dozorčí radě a skrze je ČEZ kontroluje.


* S Danielem Benešem jste spokojen?


Nemůžu ho hodnotit, protože nejsem v dozorčí radě.


* To myslíte vážně?


Ano, to je odpověď politika.


* Jsme rádi, že jste po třech měsících vládnutí přišel na to, že jste politik. Jak tedy budete jako politik řešit problémy s pražskou kandidátkou do komunálních voleb?


Budu se tomu věnovat po evropských volbách. S panem Kaslem (lídr ANO do komunálních voleb – pozn. red.) jsem mluvil, myslím, že tam došlo k nedorozumění. Paní Kleslová (šéfka pražské buňky ANO – pozn. red.) měla za úkol stabilizovat organizaci a pan Kasl se měl spíš orientovat na program a na oblasti, kde ANO ještě nemá buňky. Takže si nějak spletli kompetence a z toho vznikl ten problém.


* A zůstane to tak, že lídrem bude Jan Kasl?


Lídra bude určovat výbor, máme nějaké své struktury. Ale ano, já bych byl pro pana Kasla.


* Půlka vašich pražských organizací ale prý chce paní Kleslovou?


Jasně, ale rozhoduje o tom výbor. Nebyl na to zatím čas, soustředíme se na evropské volby.


* Už jste se mimochodem dohodl s ČSSD, kdo bude eurokomisař?


Pamatujete si, jak ČSSD vysílala do Bruselu Kužvarta, který neuměl anglicky?


* Pan Mertlík anglicky umí.


Ano, pan Sobotka mi ho nabízel jako náměstka, pak si to nějak pan Mertlík rozmyslel.


* Bude to záležet na výsledku voleb? Čili že eurokomisaře vybírá vítěz?


Pan Sobotka na to má jiný názor. Promě je pan Telička ze všech kandidátů nejvíce zorientovaný v Evropě. Je to nejlepší kandidát na to, aby zastupoval zájmy České republiky v Bruselu. Je to náš návrh, nechci dávat žádná ultimáta.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.