CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem ze dne 18.10.2014

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Právo | 18.10.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Jan Rovenský

* V Lovosicích se vítězné ANO dohodlo na koalici s komunisty, vládnout s nimi budete i v jiných městech, což už kritizovali někteří vaši poslanci. Vadí vám vytváření takovýchto koalic?

V Kladně, Havířově či Chomutově nás přizvali do koalic strany, které tam vyhrály. Dělat koalice s komunisty není naším cílem, ale koneckonců s nimi koalice dělala ODS, soc. dem., lidovci i TOP 09. A pokud jde o Lovosice, tak s kým to máme dělat? Jeden je zkorumpovaný, další jsou zmetci a další vyšetřuje policie kvůli kupování hlasů. Mimochodem v Lovosicích jsme získali 41 procent. To je vidět, že zaměstnanci jsou spokojení, když tam volí ANO (Babiš tam vlastní chemičku). Jak řekl jednou pan Schwarzenberg, který v minulosti v obci volil slušnou komunistku, tak v komunále nejde o ideologii, ale o opravené chodníky a o lidi. Každé vyjednávání je individuální, a my děláme koalice především se slušnými lidmi.


* Proč jste tedy v Olomouci zvažovali udělat koalici s ČSSD? Když soc. dem. s ostatními stranami ANO obešla, tak jste najednou změnil rétoriku a začal mluvit o špatné pověsti místní soc. dem. Co se za tu chvíli změnilo?

Při vyjednáváních jsme si kladli nějaké podmínky, chtěli jsme rozklíčovat smlouvy v Olomouci. To se lidem z ČSSD nelíbilo, tak se radši spojili se svým tradičním partnerem z ODS.


* Po komunálních volbách nabralo dění v pražské politice dramatický spád. TOP 09 je v těžké krizi, odešel z ní šéf pražské buňky Jiří Vávra i končící primátor Tomáš Hudeček. Nezvažujete, že byste z Hudečka zase udělal primátora?

Určitě ne, jak jste na to přišel?


* Protože jste pro něj měl v podstatě jen slova chvály – říkal jste, že nekrade, že byste neměl nic proti spolupráci s ním.

S panem Hudečkem jsem se sešel celkem třikrát. Poprvé jsme se potkali v Centru pohybové medicíny na Chodově. Myslím, že to bylo někdy začátkem roku, určitě to bylo po sněmovních volbách, kdy se přišel představit. Měl tehdy problémy, protože na sjezdu TOP 09 neprošel do vedení, ačkoli ho navrhoval pan Schwarzenberg.


* Kdo komu nabídl, že by mohl kandidovat za ANO jako lídr v Praze?


Už si nepamatuji, kdo s tím přišel první. Bavili jsme se o tom a nikdo z nás neřekl, že ne. Tehdy jsem totiž neměl žádného lídra v hlavním městě a Hudeček kandidaturu nevylučoval, protože byl v neoblibě u pana Kalouska, který tam měl pana Vávru, a Hudeček si nebyl jist svou budoucností v TOP 09.


* Myslíte, že má jednička ANO Adriana Krnáčová na to, aby se stala pražskou primátorkou?

Proč by neměla?


* Protože mi připadá, že příliš vlivu nemá a hlavní slovo při vyjednáváních máte spíš vy, byť nepřímo, a šéfka pražského ANO paní Kleslová.

Já nevyjednávám – ani přímo, ani nepřímo. To není moje role, to je na místních organizacích. Paní Kleslová má samozřejmě větší zkušenosti z komunální politiky, ale jednání vede paní Krnáčová.


* Nepočítáte náhodou s Hudečkem jako s někým, kdo pomůže vytvořit pražskou koalici?

Ne, vždyť to byl náš hlavní soupeř. Nyní vyjednáváme se soc. dem. a Trojkoalicí.


* Ale ANO by se soc. dem. a koalicí zelených, lidovců a Starostů mělo na pražském magistrátu 33 ze 65 míst, tedy jen většinu jednoho hlasu. Každý hlas tedy dobrý, obzvlášť když se Trojkoalice nejeví jako jednotná.

Je otázka, jak se ke všemu postaví piráti. Uvidíme, historicky jsme měli ve Sněmovně také většiny jednoho hlasu. Možná že můžeme s panem Hudečkem spolupracovat v jednotlivých případech, jako třeba kvůli protipovodňové hrázi pro zoo. Proč by koalice s opozicí měla společně neustále válčit a nemohla se domluvit ve prospěch občanů?


* Přijde vám v pořádku snaha rozložit TOP 09? Tento týden jste vyzval její členy, aby se zbavili místopředsedy Kalouska dřív, než stranu zničí.

Já se o nic nesnažím, to oni sami se rozkládají. Dávno víme, kdo je Vávra a kdo je Hudeček.


* Proč se s Kalouskem, se kterým si tykáte, nemáte tak rádi? Co se mezi vámi stalo?

Nic se nestalo. Jsem pro něj největší nepřítel, vybral si mě pro své útoky, asi je to jeho strategie. To on útočí na mě, ne já na něj. To ale neznamená, že si jeho útoky nechám líbit.


* Je pravda, že si společně nepodáte ruku?

Nepodáme si ruku. Copak si nevzpomínáte, co o mně říkal? Estébák, oligarcha, vůdce… Pokud jde o Kalouska, tak vždycky reaguji, neútočím. Celá kampaň TOP 09 byla postavena na boji proti mně. Říkali o nás, že za námi stojí nějací kmotři. To bych si tedy vyprosil. Pan Schwarzenberg lhal, že jsme do toho dali velké peníze, když jsme do toho dali tolik co TOP 09. Hudeček zneužíval své postavení primátora a dělal si kampaň. O ANO říkali, že je stranou vůdcovského typu.


* A není? Vždyť jste krví, svaly i mozkem ANO, na vás hnutí stojí a padá.

Jsem lídr hnutí, vymyslel jsem ho, dal jsem mu směr. Na rozdíl od Kalouska jsem neukradl půlku KDU-ČSL a nedomluvil jsem se se Starosty. ANO jsem vybudoval čistě. Pokud se chcete bavit o straně vůdcovského typu, tak o TOP 09 a o Kalouskovi. Oproti němu jsem nikdy nechtěl být politikem. To je jeho život a jeho byznys, můj ne. A nechtěl jsem udělat vládu s podporou komunistů na rozdíl od něj, když byl předsedou lidovců.


* Jen abyste se neocitl někdy v budoucnu v podobné situaci jako TOP 09 a naopak to nebylo ANO, které se začne rozpadat.

Proč by mělo? Vždyť naše hnutí právě vyhrálo komunální volby. Ze 13 krajských měst jsme vyhráli v devíti a ve čtyřech, kde zvítězili občané, stejní občané jako my, jsme skončili druzí. To občané jsou skutečnými vítězi těchto voleb, vždyť jejich hnutí dostala třetinu mandátů. Šest týdnů jsem objížděl tuto zemi a makal na kampani jako nikdy v životě. Samozřejmě že neznám všechny kandidáty, ale mám dobrý přehled, kdo v našem hnutí je. Máme standardní strukturu, za rok a půl jsme vybudovali 350 organizací a postavili jsme 9750 kandidátů. A jako hnutí budeme sledovat, jak se naši zástupci chovají. Politika je služba občanům, a pokud se někdo zpronevěří našim myšlenkám a zradí naše ideály, tak v rámci hnutí budeme adekvátně reagovat. Šli jsme do politiky jako hnutí, které vzniklo jako reakce na neschopnost tradičních stran řídit tuto zemi a s představou, že do politiky mají jít lidé, kteří uspěli ve svém životě, a ne kvůli osobnímu prospěchu.


* Chtěl jste získat deset senátorů, ale do druhého kola se dostalo jen devět, zato soc. dem. devatenáct. Mrzí vás to?

Nemrzí. Dobře víte, že jsem řekl deset, protože jste mi v jednom našem minulém rozhovoru řekl, že pan Sobotka jich chce devět, a protože chci vyhrávat. V Senátu jsme měli nevýhodu, protože senátory soc. dem. lidi znají, kandiduje mezi nimi šéf horní komory i dva ministři a nejsou spojeni s historickými problémy politických stran. Navíc jsme měli plno starostí se sestavováním kandidátek a vyhledáváním senátorů. Ale víte, co mě na těchto volbách opravdu pobavilo? Jak premiér Sobotka prohlásil, že ve volbách vyhrály koaliční strany. Jenže my jsme do voleb nešli jako koalice, ale jako soupeři. S ještě větším údivem jsem sledoval předsedu ODS Fialu, jak říká, že vyhrál volby, podobně jako to tvrdila TOP 09 v Praze. Tak tedy nevím – byly volby v tomtéž státě, nebo soutěžili někde jinde?


* Říkáte, že jste šli se soc. dem. jako soupeři, ale jako soupeři občas působíte i ve vládě. Nedávno unikl e-mail od vašeho asistenta, ze kterého bylo patrné, že pro vás lustruje všechny ministry. V kuloárech se říká, že vás hlavně zajímají informace…

Lustroval veřejné zakázky. A proč by nelustroval, když jsem mu to jako ministr financí dal za úkol?


* Může to také vypadat, že jste se snažil na své politické konkurenty hledat nějakou špínu.

Jakou špínu? Vždyť je to veřejná zakázka na oficiálním serveru a ještě k tomu se na ni ptám dopředu! Dal jsem svému asistentovi za úkol, aby sledoval všechny veřejné zakázky všech resortů. Každý občan v této zemi má právo, stejně jako každý novinář, se zeptat na to, jak stát utrácí veřejné peníze, tedy moje i vaše daně. Kdybyste to vy, novináři, dělali posledních 25 let, tak bychom možná ušetřili. Měl byste to raději místo kladení takových divných otázek dělat také. Ale novináři radši řeší, že někdo něco někomu omylem odeslal. Takže mi, pane kolego, nepodsouvejte, že dělám něco špatně. Řešíte formu, nikoli obsah.


* Chápete, že to někdo může vnímat jako politický boj?

Copak není pozitivní, že se o veřejné zakázky starám, chci zamezit plýtvání a nechci, aby se zbytečně utrácelo za nesmysly? Já se prostě na takové věci jako ministr financí ptát budu. Proto jsme z našeho resortu poslali dokument s prosbou na ministry, aby nám vysvětlili některá vypsaná výběrová řízení. To, že tam zůstala korespondence, která tam zůstat neměla, a že ministři z jiných stran to hned šli kolegiálně povědět novinářům, je jiná věc. Chvíli jsem z toho byl naštvaný, ale nakonec to bylo i k něčemu dobré, protože to ukázalo, jak přemýšlím.


* Jak ale můžeme vědět, že v budoucnosti na své konkurenty v pravý čas na pravém místě něco podobného nevytáhnete?

Vždyť říkám, že to byly dosud neuskutečněné zakázky. Víte, co v tom e-mailu bylo za nesmysly? Třeba že ministerstvo zdravotnictví se chystá utrácet na provedení procesního a personálního auditu ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv za 3,3 miliónu. Jinými slovy za více než tři milióny někdo bude objektivně mapovat a nastavovat, jak SÚKL má fungovat. Nemělo by to náhodou dělat vedení úřadu pod dozorem ministerstva zdravotnictví? Motolská nemocnice vypsala zakázku na poskytování komplexních služeb v oblasti externí a interní komunikace za šest miliónů. Proč, když má Motol vlastní oddělení komunikace a PR? Neměla by nemocnice spíš léčit? Budu se ptát, jestli musí technický dohled nad vodními díly ve správě Povodí Ohře stát dvacet miliónů a co tam ti lidé ve správě povodí dělají. Také mě bude zajímat, zda zabezpečení bezpečnosti a dozoru v objektech Národního muzea musí stát 205 miliónů. To jsou skutečné milióny, které resorty budou muset vyplatit, pokud se zakázka uskuteční. Když se ale na ty zakázky dívám já, tak si říkám, že kdyby takový tendr byl na ministerstvu financí, tak bychom se ho snažili dělat vlastními silami. Ostatně nemám problém, aby se kterýkoli občan zeptal na zakázky na ministerstvu financí.


* To, že jste jmenoval zakázky z resortů zdravotnictví a zemědělství, které vede soc. dem. a lidovci, je tedy náhoda?

Je to náhoda. Na zdravotnictví těch zakázek bylo nejvíc a v tom seznamu byly na prvním místě tendry na resortech ANO a našim ministrům jsem také poslal e-mail. My říkáme: „Insourcing! Kluci, máte šetřit na provozu.“ Řízení má dělat ředitel nebo ministr, a když to neumí, tak ať se vymění. Já si aspoň připravím argumenty, až budou chtít některé resorty opět navýšit rozpočty.


* Nikdo vás nekritizuje za snahu šetřit. Ale jako ministr financí a majitel vlivných deníků budíte obavy, že byste postavení mohl zneužít při politickém boji. Uvědomujete si to?

Nemám si co uvědomovat, protože svoje noviny na žádné politické účely nepoužívám, zapište si to už konečně navždy za uši. Já jsem se ptal na zakázky, tak do toho nepleťte moje noviny. Já do svých novin nevolám, nemají s tím nic společného. Stále v nich do mě někdo kope a něco o mně píše a je v nich víc kritiky než u vás v Právu. Však si je přečtěte. Je neuvěřitelné, co vy vymyslíte za blbosti.


* Jsou také blbosti stále kolující spekulace, že uvažujete o změnách ve vládě? Hovořilo se hlavně o ministru dopravy Prachařovi.

Nelíbí se mi, že pan Prachař kandiduje do Senátu. Myslím si, že by hlavně měl řídit svůj resort. Pokud by se do horní komory dostal, tak si s ním budu chtít promluvit, jakou funkci bude chtít zastávat. Ale o změnách ve vládě teď neuvažuji. Na dopravě potřebujeme dořešit personální obsazení státních firem, stabilizovat Ředitelství silnic a dálnic a stavět dálnice, připravit stavby, a tak dále. Pan Prachař musí ty problémy vyřešit.


* Takže mu to moc nejde.

Neříkám, že mu to nejde, ale že na ŘSD neměl manažersky šťastnou ruku. Na druhou stranu jsem si vědom toho, že ministerstvo dopravy je nejtěžší resort. Zdědili jsme ho v katastrofálním stavu po ODS a panu Bártovi. Zlatým hřebem byl pak pan Žák, který ho totálně rozložil. Je to každopádně náš resort a naše kompetence. Víme o slabých místech, řešíme je, ale není to jednoduché. Nepotřebujeme slyšet kritiku od premiéra. Myslím si, že v resortech soc. dem., jako je zdravotnictví, je problémů dost.


* Objevila se spekulace, že by Prachaře mohl nahradit poslanec ANO Jan Volný. Myslíte si, že člověk, který, když nemůže najít parkovací místo, tak nechá své auto na chodníku před přechodem, je vhodným adeptem na ministra dopravy?

Pan Volný nebyl adeptem na ministerstvo dopravy a na ministra. Každopádně s tím zaparkováním udělal hloupost. To, že spěchal na večerní televizní debatu, ho neomlouvá, že zaparkoval na chodníku a bránil lidem přecházet.


* Spekuluje se zase o tom, že byste rád směnil dopravu za zdravotnictví. Je to pravda?

Ne, to je nesmysl. To, že chci, aby zdravotnictví bylo transparentní, anebo kritizuji veřejné zakázky, neznamená, že chci to ministerstvo. Na ten resort jsem bohužel neměl ministra. Bohužel je také resort stále, jak upozorňuje i Evropská unie, pod vlivem party pana Šnajdra, říkají jim šnajdroidi. Ale očekávám, že to tam pan Němeček ztransparentní.


* Mluvilo se také o možné výměně šéfky spravedlnosti Válkové. S ní jste spokojený?

Zákony jdou pomalu, ale paní profesorka se snaží.


* A co ostatní ministři za ANO, kromě nové ministryně pro místní rozvoj Šlechtové, která nastoupila minulý týden. Není načase některé vyměnit?

Jsem rád, že vůbec šli do státní správy. Rozumím tomu, že ve státní správě to nejde tak rychle, jak jsme si představovali. U ministra obrany Stropnického nevidím žádný problém, stejně jako u šéfa životního prostředí Brabce. Myslím si, že velice úspěšně dohání nečerpání evropských fondů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.