CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem ze dne 13.9.2014

Zdroj: Právo | 13.9.2014 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 8 | Autor: Jan Rovenský


* Vaše hnutí ANO razí heslo, že do funkcí nominuje odborníky. Jenže Věra Jourová dostala v Evropské komisi na starost spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví, tedy oblasti, kterým se profesně nevěnovala.

To není podstatné. Navíc paní Jourová má právnické vzdělání.


* Nebylo by lepší nominovat někoho jiného? Právní vzdělání Jourová sice má, ale praxi ne.

Taky jsem se stal ministrem a nevěděl jsem o financích vůbec nic. V tom přece nespočívá schopnost člověka, že všechno ví. Vy, novináři, žijete v zajetí toho, že kdykoli se zeptáte politika, jak se vyrábí vagón, tak vám na to odpoví.


* Budiž, ale jak sama Jourová přiznává, o spotřebitelské politice toho moc neví.

Základ je v tom, postavit si dobrý tým a najít si lidi, kteří problematice rozumí. Kdybych tedy byl paní Jourovou, tak se podívám na úředníky, kteří v dané branži pracovali v Komisi a na evropské úrovni, oslovím je a vezmu si je do svého týmu jako spolupracovníky. Pane redaktore, já také nerozumím ničemu a celý život jsem si stačil s formulí, že jedna a jedna jsou dvě.


* Myslíte si, že s touto formulí si Jourová v Komisi vystačí?

Nominace do Evropské komise jsou většinou politické. Samozřejmě že nejlepším kandidátem byl Pavel Telička, kterého od začátku prosazovalo ANO. Jenže naši koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL do toho hodili vidle, protože to je lobbista. Jenže, světe, div se, víte, koho nominovala Británie? Jednoho z největších lobbistů Jonathana Hilla. A víte, jaké portfolio dostal? Finanční stabilitu, finanční služby a kapitálové trhy. Tedy přesně oblasti, ve kterých se jako lobbista pohyboval! To jen ty pány z ČSSD a od lidovců, kteří kritizovali pana Teličku, usvědčuje z neznalosti. Tvrdili, jak Telička neprojde přes Evropský parlament. Opak je ale pravdou. Vracíme se k tomu, že Česko po vstupu do EU vůbec nepochopilo, co má dělat. Do Bruselu posílalo hlupáky, kteří se nemohou domluvit, typu pana Kužvarta, který na první tiskovce sedmkrát zopakuje „I’m very optimistic“, protože neumí anglicky, nebo introvertního autistu pana Špidlu, který řešil čínské menšiny. Pak přišla na řadu ještě větší ostuda, tedy naše předsednictví – korupce, kauza Promopro… Přičtěte k tomu působení exprezidenta Klause nebo výroky pana Nečase, který říkal, jací jsme velcí kamarádi s Británií. To jsme byli velcí borci, protože stejně jako Británie jsme ostrov, máme ropu a plyn a EU nepotřebujeme. Prostě máme v Bruselu špatnou pověst.


* Teď mluvíte o špatné reputaci ČR, ale přitom jste tento týden nepřímo obvinil premiéra Sobotku, že Jourové vyjednal špatné portfolio.

Podsouváte mi něco, co není pravda. Řekl jsem, že to zapříčinila směs naší pověsti a neschopnosti vyjednávat.


* Když jste se dozvěděl, jakou oblast Jourová dostala, tak jste řekl: „Zeptejte se pana premiéra, jak vyjednával. Čekal jsem, že dostaneme dopravu. Asi to někdo špatně vyjednal – já jsem nevyjednával.“

Neřekl jsem ale, že by to pan Sobotka špatně vyjednal. Řekl jsem, že někdo, koho pověřil, špatně vyjednával. Nevím, jestli to byli diplomaté nebo tajemník pro evropské záležitosti Prouza.


* Ale příležitost k popíchnutí Sobotky si každopádně ujít nenecháte.

Není pravda, že bych premiéra popichoval. Už dávno nic nebylo. V porovnání s panem Bělobrádkem ho vůbec nepopichuju. To spíš on popichuje pana premiéra nebo mě. Každopádně všechny vztahy v politice a byznysu se dělají přes lidi. Chodí se na schůzky mezi čtyřma očima a na pivo. Nejde vyjednávat přes tlumočníky.


* Sám často zdůrazňujete, kolik umíte jazyků a jak v Evropě znáte spoustu lidí. Nezaspal jste ve vyjednávání o portfoliu tak trochu vy?

Já? Nového šéfa Evropské komise Junckera neznám a ani jsem k tomu neměl mandát. Když pan Sobotka a pan Bělobrádek jeli do Bruselu, tak mě ani nepozvali.


* A že vám fakt, že nemáte mandát, nevadil, když jste šel na vlastní pěst vyjednávat se společností NWR o zavírání dolů OKD?

Mícháte hrušky s jablky. Na vládě se jasně řeklo, že mandát má premiér, to také on odjel na konzultace za Junckerem, a že vyjednávat bude pan Prouza. Takže to nebyl můj problém, nestínuji pana premiéra, přesto jsem se sám snažil vyjednávat s frakcí ALDE a jejím šéfem panem Verhofstadtem.


* Místopředseda TOP 09 Kalousek za přidělením portfolia ČR vidí hlavně liknavý postoj vlády k protiruským sankcím. Co si o tom myslíte?

Je to nesmysl. Opakuji, že to je směs naší pověsti a nedostatečných kontaktů. Jsem si jist, že pokud by se pan Kalousek naučil alespoň jeden cizí jazyk, tak by možná vyjednal lepší portfolio.


* Když jsme u protiruských sankcí, tak vás Kalousek ve Sněmovně přirovnal k Putinově páté koloně. Podle něj se tváříte, že nevíte, co se na Ukrajině děje, jen když se to nebude týkat Česka.

To není pravda, jasně jsem řekl, že Rusko porušilo na Krymu mezinárodní právo. Je krásné, jak má pan Kalousek plná ústa hodnot, je jen škoda, že se tím nikdy neřídil. Jako ČR jsme se zavázali, že podpoříme nynější tvrdší sankce. Pokud se ale dostaneme do spirály sankcí, tak pochybuji, jestli to bude vliv na řešení problému na Ukrajině. Tvrdím, že jediné řešení je diplomatické – summit na nejvyšší úrovni mezi EU, Spojenými státy, Ruskem a Ukrajinou. Proboha, snad nebudeme válčit?


* Dotýkají se sankce či protisankce vašeho podnikání, respektive společnosti Agrofert?

Pokud vím, tak nedotýkají. A ani se nedotýkají třeba Škody Auto. Nesetkal jsem se u nás s podniky, které by nějak zásadně pocítily dopad sankcí; náš podíl vývozu v porovnání s Francií nebo Německem je nižší. Sankce nám škodí hlavně nepřímo, a to proto, že došlo k devalvaci rublu. Rusové nemají peníze, přestali nakupovat auta a spotřební zboží.


* Obáváte se, že se ostatní europoslanci budou při grilování Jourové ptát na vás, vaše obchodní zájmy a možný střet zájmů?

Pane redaktore, přestaňte už s mými zájmy. Nikdy jsem nemluvil o svých majetkových poměrech, ale domnívám se, že v porovnání s jinými politiky jsem extrémně bohatý. Jediné moje zájmy jsou zájmy českých občanů – tedy zemědělců, průmyslníků, potravinářů… Mám stejné zájmy jako většina občanů této země, tedy hlavně to, aby ČR fungovala a politici ji přestali rozkrádat. A je komické, jak někteří naši europoslanci, teď mám na mysli konkrétně pana Polčáka za TOP 09, který sice v Bruselu ani netrefí na záchod, nemá problém se jako zástupce ČR navážet přese mě do české vlády, místo aby svoji zemi podržel. V tom je jeho nízkost.


* Co bylo vaší motivací pro vyslání Jourové do Bruselu? Nebylo to proto, abyste se jí zbavil?

To určitě ne.


* Už víte, kdo Jourovou nahradí na postu ministryně pro místní rozvoj? Sama navrhuje svoji náměstkyni Dostálovou.

To je návrh paní Jourové, ještě jsem se tím nezabýval. Teď připravuji rozpočet a blíží se volby. Hned po volbách to budeme v hnutí řešit.


* Nenecháváte zase rozhodnutí na poslední chvíli? Abyste pak opět nesáhl svým kandidátem vedle.

Paní Schopperová odstoupila z pozice lídra pražské kandidátky ze soukromých důvodů a z 27 lidí do státních firem, kteří mimochodem byli mnohem kvalitnější než kandidáti soc. dem. a lidovců, jsem vyměnil jen šéfa Hotelu Thermal. Rozhodnutí nenechávám na poslední chvíli. Nějakou představu mám, ale přece vám ji nebudu říkat.


* Bude vám kandidáta na post po Jourové, jako tomu bylo v případě komunálních kandidátek, také lustrovat manažerka hnutí ANO Erika Duchanová?

Určitě ne, to je otázka vedení ANO a poslaneckého klubu. Jinak manažerka hnutí nelustruje naše kandidáty, na to máme celý tým. Je přirozené, že jsme si 9750 kandidátů do komunálních voleb chtěli prověřit. Hnutí ANO je teď populární pro různé politické turisty, je o nás velký zájem a my nechceme, aby za nás kandidovali lidé, kteří nám poškodí pověst. Skoro ze čtyř pětin kandidují za naše hnutí nečlenové, takže není pravda, že bychom byli personálně vyprázdnění. Jsme otevřené občanské hnutí, kam může přijít kterýkoli občan, a pokud se ztotožní s naší filozofií, tak ho vezmeme. Nejsme klasická politická strana, kde si musíte funkci ministra či premiéra vysedět.


* Říkal jste, že v komunálních volbách chcete zvítězit v Praze. Platí to i pro další velká města?

Ano, platí. Pro nás nejsou konkurenti občanská sdružení v menších městech. Tam, kde bydlí pět tisíc obyvatel, tak si občané ohlídají, jestli jejich starosta lže a krade, nebo pro ně pracuje. Něco jiného to je ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno. Dobře víme, jak to fungovalo v hlavním městě, jak všichni chodili do galerie Myšák (k Romanu Janouškovi – pozn. red.). Jenže ti kmotři se tohoto systému, ve kterém se naučili krást, nechtějí vzdát, a proto financují zezadu nové strany a různá uskupení. A jaký je výsledek? Z Prahy se stal symbol korupce. Jen si vezměte, jak vypadá Václavské náměstí. Na místech, kde docházelo k důležitým historickým okamžikům, se dnes prodávají drogy, nabízejí sexuální služby, roztáčejí peníze v hernách, posedávají bezdomovci a obsluhují vás naštvaní prodejci klobás.


* Dělají vám vrásky poslední preference? Podle TNS Aisa podpora ANO proti červnu opadla o 5,5 procenta, podle průzkumu Medianu jste jen o půl procenta před ČSSD.

Pamatuji si okouzlení pana Paroubka jedním průzkumem pro jeho LEV 21, který byl úplně jiný než výsledek ve volbách. Takže mě ta čísla neznervózňují. V pondělí v sedm ráno jsem na pražském Andělu rozdával koblihy. Ať si o tom různí komentátoři píší, co chtějí, tak pro mě je ta kobliha prostředkem, jak můžu s lidmi navázat kontakt, když jdou naštvaní po ránu do práce. A já vidím, jak reagují. Mám z toho dobrý pocit. Zatím se neděje, že na mě někdo řval či plival. Pokud se to stane, tak to pochopím, přestanu lidi obtěžovat a asi z politiky odejdu.


* Zajímala by mě vaše návštěva Francie, kam jste letěl obyčejnou linkou. Proč, když prezident Zeman do Paříže letěl armádním speciálem?

Protože jsem měl ještě v pondělí práci na ministerstvu financí, dodělávali jsme rozpočet s kolegy, a prezident měl program, který by nebyl pro mě vhodný. Proto jsem tam přiletěl až večer.


* Není důvodem spíš to, že jste nechtěl sedět ve stejném letadle jako ministr dopravy Prachař, kterého byste údajně z vlády nejraději odvolal, ale komplikují vám to jeho dobré vztahy s prezidentem?

Kam na ty kraviny chodíte? Je to samozřejmě úplný nesmysl. Neříkám, že problémy v resortu dopravy nejsou, setkali jsme se kvůli tomu jako lídři koalice. Ministerstvo bylo v minulosti decimováno, bylo předmětem extrémní korupce. Léta budovaný systém korupce se nedá ze dne na den změnit a je také těžké sehnat dobrého manažera.


* Není tedy pravda, že se pod Prachařem kýve židle?

Není to pravda. Mimochodem s Prachařem jsem letěl zpátky linkou. On měl schůzky první den, já ne, proto letěl s prezidentem. Můj program začínal až v úterý v osm ráno snídaní s francouzským ministrem financí. Potom jsem šel na setkání francouzských investorů, podnikatelů a velkých firem. Pak jsem s prezidentem jel do muzea Charlese de Gaulla, kde jsme se setkali s jeho synovcem, následně jsem se sešel se starostkou Paříže a nakonec jsem byl u francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Mám k zemi dlouhé vazby, můj táta ve Francii pracoval jako prodejce obráběček a bydlel dva roky v Paříži. Francouzština je můj první cizí jazyk a je myslím dobré, že na Francouze někdo mluvil plynně francouzsky.


* Jaký je vlastně výsledek vaší návštěvy Paříže kromě toho, že jste si s Hollandem udělal selfie a dal fotku na internet?

Vyměňoval jsem si hlavně informace z oblasti finanční a celní správy i bojů proti podvodům s DPH. S ministrem financí jsem se domluvil, že zorganizujeme návštěvu mé paní náměstkyně a zástupců finanční správy, protože, to byste neřekl, Francie má centrální registr účtů a nikdo se nad tím nepozastaví. Naopak ministr si šéfovi finanční správy postěžoval, že mu lustrovali asi sedm účtů, které dávno nejsou aktivní. Pozvali jsme také francouzské investory na seminář týkající se PPP projektů (projektů soukromého a státního sektoru – pozn. red.), o kterých se v ČR jen dvacet let mluví. Francie má zkušenosti s projekty dopravní infrastruktury. Mohli by k nám přijít investoři, kteří by u nás mohli postavit nějaké dálnice, spojit pražské letiště s centrem města a vybudovat čističky odpadních vod. Kromě toho jsem ještě na pařížské radnici domluvil návštěvu našich lidí, abychom se dozvěděli, jak funguje francouzská metropole, od dopravy přes odpadové hospodářství po elektroautomobily.


* Při příletu do Paříže vás prověřovali tamní celníci na letišti. Bylo to všude po internetu, až to působilo dojmem, že šlo o nějakou PR akci.

Vůbec ne, to zase zdramatizovala média. Pracovnice celní správy mě zastavila a ptala se mě, kam jdu. Já jsem s ní možná nemístně vtipkoval, když jsem jí říkal, že jdu na setkání s prezidentem Hollandem. Chtěla doklad, dal jsem jí pas a ptala se, kdo jsem a co jsem. Když jsem jí řekl, že jsem ministr české vlády, tak po mně chtěla průkazku. Na to jsem jí řekl, že je moje funkce zaznamenaná v pase. Ona odpověděla, že si toho nevšimla a popřála mi hezký den. Mě celá ta epizoda pobavila i proto, že mi přišlo vtipné, že i v rámci schengenského prostoru takovéto kontroly existují, tak jsem o tom povyprávěl i novinářům.


* Během návštěvy Paříže vám prezident přál k vašim šedesátinám. Zeman bude slavit 28. října sedmdesáté narozeniny. Dostal jste pozvání na jeho oslavu?

Ano, pozval mě na večeři. Musím říct, že mě překvapilo, že si na to pan prezident vzpomněl. Sám jsem zatím žádnou oslavu neorganizoval, protože jsem na to neměl čas.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.