CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem

Zdroj: ČT 1 | 3.11.2014 | 19:00 | Pořad: Události

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď aktuální data podrobněji, pokud jde o příjmy rozpočtu. Stát zatím vybral na DPH meziročně skoro o třináct miliard víc. Na spotřebních daních naopak o půl miliardy míň. Například u tabáku je ale suma stejná jako loni. Bezmála o jedenáct miliard jsou v plusu taky odvody z příjmu lidí a firem a víc nese i sociální pojištění. Teď výdaje. Nejvíc jde na důchody. Letos do října to bylo přes tři sta čtrnáct miliard. Platy státních zaměstnanců spolkly sedmdesát miliard a v obou případech částky proti předchozímu roku stouply. Naopak na dávkách pro nezaměstnané nebo na podpoře stavebního spoření rozpočet ušetřil. Shrnuto, tedy stát v posledních letech se zadlužoval míň, než původně předpokládal. Předloni byl nakonec deficit nižší o čtyři miliardy, loni o devatenáct miliard. A jak už zaznělo, dá se čekat, že ani letos nepadne celých plánovaných sto dvanáct miliard korun. A vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš teď v Událostech živě. Pane ministře, nejhlasitější a nejčastější argument opozice zní, že suma získaná z daní je sice vyšší, ne tak efektivita výběru, že je pořád běžné, že například řemeslník nevystaví fakturu a zákazník mu zaplatí na ruku, ale bez DPH. Kdy se tohle změní a stát přestane přicházet o peníze, které mu takhle unikají?

Andrej BABIŠ, vicepremiér a ministr financí /ANO/
--------------------
Dobrý večer. No máte pravdu, ono se to změní, když se nám podaří zkonsolidovat finanční správu a celní správu a když zavedeme ta opatření, které máme v plánu. To znamená elektronický výkaz DPH a elektronický výkaz tržeb, bohužel stát funguje strašně pomalu a je hrozně byrokratický, takže pokud změníme ty zákony v čase, tak by se nám to mohlo povést od roku 2017.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Od listopadu se zvýšily platy státních zaměstnanců. Od nového roku budou následovat důchody. Co z těchto novinek stát zadluží nejvíc? Jenom připomínám znovu to číslo. Na příští rok plánujete deficit sto miliard korun.

Andrej BABIŠ, vicepremiér a ministr financí /ANO/
--------------------
To je sice pravda, ale stát se vůbec nezadluží, protože náš dluh koncem příštího roku zůstane stejný jak roku 2013, protože se nám povedlo řídit lépe finance státu, tudíž využijeme ty dluhopisy, které jsme vydali v minulosti, a dokonce je zainvestujeme takovým způsobem, že na tom vyděláme víc než sto šedesát milionů korun, takže žádný dluh, i když bude deficit sto, a to je maximum. Původně měl být deficit sto dvacet, tento rok je sto dvanáct, končíme na osmdesáti a já určitě bych se chtěl i příští rok dostat podstatně pod sto miliard, jak se tedy plánuje v této chvíli.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy sám jste už dřív řekl, že jste přišel ze soukromé sféry, kde není zvykem sestavovat rozpočty se schodkem. Proč tedy s ním pořád počítáte na příští rok, když se ekonomice daří?

Andrej BABIŠ, vicepremiér a ministr financí /ANO/
--------------------
Tak já znovu opakuji, že snižuji ten plán rozpočtu o dvacet miliard a já jsem přesvědčený a dám si za cíl, že se můžeme dostat na podstatně nižší rozpočet, pokud se nám povede vybrat ty daně, zkonsolidovat finanční správu. Funguje Kobra, děláme opatření z hlediska reverse charge proti daňovým podvodům, takže můj vnitřní cíl je podstatně nižší a těch sto miliard je maximum a pokud tento rok ušetříme třicet dva miliard, tak proč bychom nemohli ušetřit i příští rok podstatně více.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ministr financí Andrej Babiš. Díky, že jste byl hostem Událostí.

Andrej BABIŠ, vicepremiér a ministr financí /ANO/
--------------------
Na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.