CZ EN

Daňová podpora životního pojištění

"Životní pojistky se uzamknou"
Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 2.9.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 01 | Autor: Miroslava Jirsová

Reakce MF:

Deník Hospodářské noviny ve svém úterním vydání obsahuje nesprávné a zavádějící informace. Chystaná novela zákona o daních z příjmů obsahuje změny v oblasti daňové podpory soukromého životního pojištění, které mají za cíl omezit zneužívání těchto úlev s motivací ušetřit daň a především příspěvky na sociální a zdravotní pojištění, které mají povinnost hradit zaměstnavatelé. Životní pojištění se stalo nástrojem pro výplaty části odměn zaměstnanců mimo standardní zdanění a zejména mimo systém sociálního a zdravotního pojištění. Namísto spoření na stáří je tak daňová úleva poskytována v situaci, kdy jsou příspěvky od zaměstnavatele zaměstnanci pravidelně bezprostředně vybírány.

Podle navrhovaných pravidel ten, kdo nedodrží podmínky pro daňovou výhodu poskytnutou soukromému životnímu pojištění a smlouvu předčasně vypoví (což pojišťovna zakázat nemůže), bude muset vrátit státu ušetřenou daň zpětně za 10 let.
Nesprávná je informace, že „pokud toto udělá zaměstnanec, který pojištění dostával jako benefit, zaplatí za něj firma. Ta by musela vrátit peníze, které ušetřila tím, že si mohla uznat až 30 tisíc korun ročně na člověka jako daňový náklad. A možná také doplatit odvody na sociální a zdravotní pojištění, které činí 34 procent ze mzdy“.

Povinnost „vrátit to, co na daních bylo ušetřeno“ výslovně připadá tomu, kdo smlouvu porušil, tedy zaměstnanci.

Zaměstnavatele se daná úprava nedotkne, a to dokonce ani v oblasti sociálního a zdravotního pojištění, která daným návrhem vůbec řešena není. Článek je tedy v této části nepřesný a zavádějící. Stejně tak se zaměstnavateli oproti stávajícímu stavu nezmění rozsah administrativy, která je s příspěvky na životní pojištění zaměstnanců spojena.

Změna v oblasti podpory soukromého životního pojištění je činěna v kontextu snahy navrátit tomuto daňovému benefitu původní charakter, tedy podporovat spoření na stáří. Ten, kdo svým soukromým životním pojištěním k tomuto cíli směřuje, tj. nebude naspořené prostředky čerpat před dosažením důchodového věku, se navrhovaná úprava žádným způsobem nedotkne.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.