CZ EN

Babiš: Řemeslníkům paušál omezovat nebudeme

V poslední době se rozhořelo další kolo politické diskuse o výdajových paušálech OSVČ. Televize odvysílala reportáž, kde prodavačka plakala, že přijde o svůj výdajový paušál, a smutný řemeslník se bál, že kvůli omezení paušálu zkrachuje. Pominu-li fakt, že prodavačka nepatří mezi typické živnostníky uplatňující paušál, je nutné zdůraznit, že nic takového neplánujeme.

Výdajové paušály považuji za užitečný nástroj pro snížení administrativy drobných podnikatelů, což byl také jejich původní účel. Je ale pravda, že se z nich postupem času stal v některých případech spíše nástroj pro daňovou optimalizaci. Počet poplatníků uplatňujících výdajové paušály neustále narůstá a paušály často několikanásobně přesahují skutečně vynaložené výdaje. Jako ministr financí se nemohu bránit diskusi o tom, jak tento nástroj přiblížit jeho původnímu účelu.

Rozhodně nyní nemáme v úmyslu omezovat 80procentní paušál řemeslníkům a zemědělcům, naopak jsme přesvědčeni, že tato úroveň má svůj smysl, protože se jedná o vysokonákladové činnosti. Již v minulosti byly omezeny hranicí mezního příjmu dvou milionů korun paušály ve výši 30 procent a 40 procent. Zvažujeme proto zavést stejnou hranici i pro podnikatele uplatňující paušál 60 procent. Domnívám se, že nezastropovaný 60procentní paušál je nesystémový a mezní příjem dvou milionů je dost vysoká částka, zvlášť když si uvědomíme, že obrat pro registraci k placení DPH je jeden milion korun.

Mezi náklady, které v souvislosti s výkonem praxe vznikají daňovému poradci či tlumočníkovi, a náklady, které vznikají například marketingovému konzultantovi nebo ekonomickému poradci, navíc nevidím žádný systémový rozdíl, který by současnou disproporci vysvětloval. Na první skupinu se přitom limit paušálních výdajů vztahuje, na druhou nikoli.

V souvislosti se změnami paušálů navrhujeme navrácení možnosti uplatňovat slevu na dani na manželku či manžela a daňové zvýhodnění na vyživované dítě výměnou za omezení využití základní slevy na poplatníka. Tento krok by mohl odstranit diskriminaci rodin živnostníků s dětmi využívajících paušál a v souladu s programovým prohlášením vlády podpořit rodiny s dětmi.

Slíbili jsme nezvyšovat daně a to také hodláme splnit. Cílem diskuse o možných opatřeních v oblasti výdajových paušálů v žádném případě není zvyšovat daně a vybrat od živnostníků závratné příjmy navíc, ale odstranit nesystémové prvky a zachovat paušály pro jejich původní účel, tj. pomoc drobným podnikatelům s přemírou administrativy. Komu by případné změny nevyhovovaly, vždy bude mít možnost paušál nevyužít, a tím prokázat skutečné výdaje bez jakéhokoli omezení jejich výše.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.