CZ EN

Z Václava Klause je mně smutno

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 15.2.2013 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 7 | Autor: Petr Honzejk, Kateřina Eliášová

Nemáme ve sněmovně většinu, takže vláda si bude muset rozmyslet, jaké zákony má smysl do voleb předkládat, říká ministr financí Miroslav Kalousek. Oproti původním plánům jich podle něj bude méně. Napumpovat peníze do ekonomiky a tím čelit recesi a rostoucí nezaměstnanosti místopředseda TOP 09 zásadně odmítá.

* HN: Jsme v recesi, inflace je nízká, sazby skoro na nule, nezaměstnanost roste. Čeká Českou republiku ztracené desetiletí?

Celá evropská ekonomika není v dobrém stavu. Není to jen záležitost Česka. Podívejte se na Německo, to v posledním čtvrtletí ekonomicky klesalo nejvíce za deset let. Celou Evropu čeká dlouhodobá stagnace. Jediné východisko z toho je, že si o něco snížíme reálné příjmy, abychom byli konkurenceschopní.

* HN: Jenže v Německu je situace lepší než u nás. Je tam nižší nezaměstnanost, lidé se dívají do budoucna s optimismem To u nás nevidíme.

Očekáváme, že se letos naše ekonomika dostane z recese, byť v desetinkách procent. V roce 2014 čekáme další zlepšení. Ale určitě to nebude návrat k mnohaprocentním každoročním růstům HDP.

* HN: Ptáme se na srovnání s Německem. Proč je na tom lépe, když jsme na ně ekonomicky navázáni?

Rozdíl je v náladě společnosti. Tamní vyšší spotřeba domácností je motivovaná pozitivním očekáváním. U nás je nálada horší, než by odpovídalo reálným ukazatelům. Samozřejmě si kladu otázku, jestli jsme „nestrašili“ lidi víc, než jsme měli. Na druhou stranu by bylo strašně nezodpovědné lakovat něco narůžovo a říkat, že nás čekají světlé zítřky, když víme, že následující roky nebudou jednoduché.

* HN: Problém je podle vás v tom, co říkáte, ne v tom, co děláte?

To, co jsme dělali, pokládám za naprosto správné. Oproti nám bude vždy stát názor těch, kdo říkají, že se nemá tolik šetřit, že to chce napumpovat víc státních peněz do ekonomiky, zvýšit HDP vládní spotřebou. My to dělat nebudeme. Budoucí prosperita musí být položena na zdravých makroekonomických rovnováhách. Není dobré dosáhnout krátkodobého růstu na dluh. S naším názorem evidentně souhlasí finanční investoři. Půjčují nám nejlevněji z celého regionu, tedy v naší budoucí prosperitu věří.

* HN: Jak to ale vysvětlíte lidem, kteří se nyní mají hůř? Budeme mít brzy desetiprocentní nezaměstnanost. Povzbudit růst by znamenalo vytvořit pracovní příležitosti.

Nebudeme volit populistická řešení, která by možná krátkodobě zvedla růst o pár desetin procenta, ale zkomplikovala by budoucnost. To je jako kdybyste přestávali kouřit, měli abstinenční příznaky a řekli si: „Tak si občas zapálím, aby to nebylo tak trýznivé“. Na chvíli to sice funguje, ale ve skutečnosti jste tím sami proti sobě.

O nezvyšování daní se mnou Nečas nemluvil

* HN: Takže pro zlepšení situace v současnosti nebudete dělat nic?

Děláme maximum toho, co nevyžaduje peníze na dluh.

* HN: A co to bude? Je řešením to, co prohlásil Petr Nečas, tedy že se do voleb nebudou zvyšovat daně? Konzultoval to s vámi?

Nekonzultoval. Mě to jeho vyjádření překvapilo. Ne že bych s ním nesouhlasil, ale prezentoval to jako závěr jednání vlády a vláda k takovému závěru nedospěla. Já osobně nebudu vládě navrhovat žádné zvyšování daní, s jedinou výjimkou. Mám úkol z dubna 2012 předložit ekologickou uhlíkovou daň. Ale jestli vláda dojde k názoru, že to neudělá, tak budu poslední, komu to bude vadit.

* HN: Bude platit jednotné inkasní místo pro výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění od 1. ledna 2014?

Nyní platí, že by mělo začít fungovat od roku 2015. Rádi bychom, aby to bylo o rok dříve, ale vláda už nemá 118 hlasů jako na začátku a náš koaliční partner (ODS) je také v poněkud horší kondici. Na vládě jsme zvažovali, jak velké je riziko, že se poslanci nebudou snažit rozbourat samotný princip, pokud se ve sněmovně pokusíme změnit termín.

* HN: A pokud bude jednotné inkasní místo až v roce 2015, znamená to, že se o rok posune i platnost nového občanského zákoníku?

Je faktem, že zákony, které souvisejí s jednotným inkasním místem, jsou svázány s občanským zákoníkem. To znamená, že jednotné inkasní místo i občanský zákoník musí začít platit ke stejnému datu.

* HN: Firmy by potřebovaly vědět, kdy to bude. Nejistota je nejhorší ze všeho.

Vláda to bude muset zvážit. Je nutné, aby bylo rozhodnuto do začátku března. Nesmí se opakovat to, co s DPH, aby lidé a firmy ještě v prosinci nevěděli, jaké daně budou platit.

* HN: Sám říkáte, že vláda není v kondici, protože nemá ve sněmovně většinu. Budete ještě vůbec předkládat něco kontroverzního?

Budeme předkládat všechno, co pokládáme za nezbytné. Ale u některých věcí musíme zvážit, jestli to vůbec má cenu. Jinak musíte uvažovat, když máte 118 hlasů jako na začátku, nebo 98 hlasů jako teď. Je pravděpodobné, že dojde k zeštíhlení legislativního plánu vlády.

* HN: Takže bude do voleb platit „Nic nového nerozjíždět“, abyste si ještě nepokazili už tak malou popularitu?

O preference nejde. Tahle vláda ukázala, že se nebojí nepopulistických kroků. Umělecký dojem je skutečně tristní, ale věřím, že i přes současnou nepopularitu historie uzná, že málokterá vláda udělala tolik jako tato.

* HN: Historie možná. A co voliči v roce 2014?

Vždycky se nakonec musí najít někdo, kdo si na sebe kříž nepopulárních opatření vezme. My jsme tu odvahu měli. To, že nepředložíme vše, co jsme chtěli, není zbabělost nebo reakce na nízké preference, ale to, že musíme uvažovat racionálně. Pokud nemáme jistou většinu, nemůžeme si tolik dovolit. Do dvou set umí počítat každý.

Nový projekt představí sám Schwarzenberg

* HN: Přemýšleli jste, jak přetavit hlasy, které dostal v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg na hlasy pro pravici?

Přetavit dva a čtvrt milionu hlasů pro Karla Schwarzenberga na hlasy pro TOP 09 je nesplnitelný úkol. Karla Schwarzenberga volila spousta lidí, kteří nikdy TOP 09 nevolili a nemají to ani v úmyslu. Karlu Schwarzenbergovi se ale podařilo vzbudit zájem určité části lidí, kteří do té doby byli apatičtí, ale teď projevili mimořádný zájem o politiku a budoucnost České republiky. Je naším úkolem, aby ten zájem neztratili.

* HN: A jak to chcete udělat?

Připravujeme určitý projekt, který ale nebudu blíže popisovat, to je výhradně v moci Karla Schwarzenberga. Spolupracujeme na tom se Starosty a dalšími skupinami. Je na Karlu Schwarzenbergovi, aby se rozhodl, kdy to zveřejní.

* HN: Můžete říct, že to není nová politická strana?

Ano, samozřejmě. O nové politické straně nikdo neuvažuje. Karel Schwarzenberg je předseda TOP 09 a povede ji do voleb.

* HN: Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka z vašich posledních vystoupení vyrozuměl, že si přejete předčasné volby, a chtěl o tom s vámi mluvit. Už jste se setkali?

Setkali a hned v úvodu jsem mu s úsměvem říkal, že žádné předčasné volby nechci.

* HN: Myslíte si, že předčasné volby chce vyvolat Miloš Zeman?

To si skutečně nemyslím. Jsem si naprosto jist, že Miloše Zemana nic takového nenapadne.

* HN: Nebojíte se toho, že ho budete mít každý týden na vládě, jak hrozil?

Záleží to na něm, může tam přijít, kdy uzná za vhodné. Bude-li často chodit na vládu, čekají nás jistě zajímavé diskuse. Jenom předesílám, že si nikdo nemůže myslet, že ho vláda poslechne v tom, co on si myslí, jak by se mělo rozhodnout.

* HN: Jak dalece by Miloš Zeman mohl být konstruktérem nejrůznějších parlamentních většin?

Záleží na tom, zda má takovou ambici. A potom na tom, kteří poslanci by se takových konstrukcí byli ochotni účastnit. Já vylučuji, že by se toho účastnil kdokoliv z TOP 09.

* HN: Bývalí „rebelové“ v ODS Fuksa a Šnajdr už mají místa ve státem řízených firmách, konkrétně v Aeroholdingu a Čepru. Co máte pro jejich exlídra Petra Tluchoře?

Proč se domníváte, že má každý něco slíbeno? My si prostě nemyslíme, že když někdo pracoval pro stát určitou dobu, byl například poslanec, tak je ho potřeba popravit, upálit a jeho popel rozptýlit do větru. Naopak je dobré využít jeho zkušeností a erudice a použít na pozice, kde stát potřebuje své zástupce, jako třeba v dozorčích radách. Stalo se to u bývalých poslanců Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Musím se smát, když tomu někdo říká trafika. Plat v Čepru, kde je pan Šnajdr, se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

* HN: V dozorčí radě Aeroholdingu, kde je například bývalý ministr Alexandr Vondra, je to 60 tisíc...

Směju se jen tomu, že 30 tisíc je pro Šnajdra trafika. Nikdo nemá povinnost, aby se postaral i o Petra Tluchoře. Spekulace, že míří do Sokolovské uhelné, jsou směšné.

Klaus bude do politiky mluvit dál

* HN: Co říkáte na způsob, jakým odchází Václav Klaus? Jak při různých příležitostech útočí na Václava Havla.

Jsem z toho smutný. Můžete mít na pana prezidenta Klause jakýkoliv názor, ale určitě se mnou musíte souhlasit, že to byla mimořádná osobnost. Měl celou řadu soupeřů, kteří ho chtěli porazit, dvacet let ho nikdo porazit nedokázal, až musel přijít Václav Klaus a porazit se sám. Z toho jsem docela smutný.

* HN: Vy jste se nikdy netajil tím, že k němu máte jistým způsobem blízko....

Měli jsme na spoustu věcí podobné názory, zejména na rozpočtovou zdrženlivost, na to máme stejný pohled i dnes. Nikdy jsme naopak neměli stejné názory na Evropskou unii, ale teď jsem z jeho vystoupení opravdu smutný.

* HN: Myslíte si, že po odchodu z Hradu už bude jen ve své knihovně, nebo že bude chtít zasahovat do politiky aktivněji?

Zcela určitě se při své povaze bude chtít veřejně vyjadřovat, z jaké pozice a jaké to bude aranžmá, to opravdu nevím.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.