CZ EN

Sleva na dani pro důchodce

„Druhé varování aktivním důchodcům: daňový trik neprojde“
aktualne.cz | Datum: 9.1.2013 | Rubrika: Finance | Autor: Jiří Hovorka

Reakce GFŘ

Generální finanční ředitelství (GFŘ) se ostře ohrazuje proti informacím, které se objevily v článku uveřejněném pod názvem „Druhé varování aktivním důchodcům: daňový trik neprojde“  na internetovém serveru Aktuálně.cz dne 9. ledna 2013 – autor Jiří Hovorka.

Autor v článku uvádí, že GFŘ „lidem doporučuje, aby svou žádost o přerušení čerpání důchodu stáhli a vyhnuli se tak sankcím“.

GFŘ žádné obdobné doporučení nevydalo ani se v tomto duchu nevyjádřilo.  K takovému doporučení nemá GFŘ kompetence ani důvody. Bylo a je zcela na uvážení každého starobního důchodce, zda požádá správu sociálního zabezpečení o přerušení pobírání důchodu. GFŘ ani jiné orgány Finanční správy ČR nemají zájem ovlivňovat jednání starobních důchodců v tomto směru.

GFŘ za účelem informovanosti veřejnosti o dopadu novelizovaného zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, pouze vydalo stanovisko k postupu orgánů Finanční správy ČR od 1. 1. 2013 při posuzování nároku na uplatnění základní slevy na dani z příjmů fyzických osob  těmi osobami, které jsou poživateli starobního důchodu, důchod pobírali a k 1. lednu 2013 požádali o přerušení pobírání tohoto důchodu. Citované stanovisko popisuje aktuální problém s uplatněním základní slevy na dani starobními důchodci, vyjadřuje právní posouzení této věci a upozorňuje veřejnost na možné daňové dopady situace, kdy by došlo k neoprávněnému uplatnění základní slevy na dani. Tuto slevu lze uplatnit  buď prostřednictvím podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2013 v roce 2014 nebo prostřednictvím uplatnění  požadavku na zohlednění základní slevy při výpočtu zálohy na daň ze závislé činnosti formou vyplnění „Prohlášení“ na rok 2013 u zaměstnavatele, který sráží zálohy na daň ze mzdy starobního důchodce. Z uvedeného vyplývá, že samotné podání žádosti o přerušení pobírání starobního důchodu nemá žádný dopad na správnost daňové povinnosti starobního důchodce. Dopad má až případné uplatnění slevy jednou z výše popsaných forem.

V Praze dne 11. ledna 2013.

Ing. Petra Homolová
tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.