CZ EN

Reakce na nepravdivá tvrzení na Ihned.cz ohledně aplikace MONITOR

"Rozklikávací rozpočet ministerstva financí je pětkrát předražený"
Ihned.cz Datum: 14. 5. 2013 Rubrika: HN Dialog Autor: Michal Škop

Reakce MF

Ministerstvo financí musí vyvrátit některé nepravdivé informace v článku na Ihned.cz, který byl zveřejněn, aniž by byl dán prostor Ministerstvu financí k vyjádření.

Informace týkající se zjednodušeného podlimitního řízení není pravdivá - osloveno bylo pět společností (nikoliv tři) a podle zákona o veřejných zakázkách se do tohoto typu výběrového řízení mohl přihlásit i kdokoli další. Oznámení o veřejné zakázce, zadávací dokumentace i výzva k podání nabídky byly zveřejněny jak na webu MF ČR, tak i na profilu zadavatele MF ČR na stránkách veřejných zakázek. Autor sám, ani nikdo z okruhu autorem zmíněných odborníků, kteří by dle jeho názoru portál udělali lépe a levněji, se do soutěže nepřihlásil. MF ČR obdrželo celkem čtyři nabídky, z toho jednu nabídku i mimo okruh oslovených firem. Zjednodušené podlimitní řízení je tak v principu otevřeným výběrovým řízením pro zakázky, jejichž předpokládaná hodnota nedosahuje zákonného limitu.

Vysoutěžená cena je za celý rozsah dodávky a její hodnocení bez znalosti výsledku považujeme za nekorektní a zavádějící (autor se na MF ČR neobrátil s jakýmkoli dotazem, např. jak bude vypadat další verze).

Součástí týmu dodavatele jsou lidé se zkušenostmi z obdobných projektů z neziskové sféry a pro další etapu přípravy publikace dat jsou členy týmu specialisté z akademické sféry pro oblast OpenData. Do projektu je také zapojena odborná veřejnost.

Základní verze MONITORU používá odbornou terminologii z příslušné legislativy. Výkladová část, která si klade za cíl větší srozumitelnost publikovaných dat pro veřejnost je součástí cílové verze, která bude hotova nejpozději do konce roku. Rozsah datového obsahu je závislý na datech, které MF má k dispozici a které jsou definovány legislativou.

Radoslav Bulíř,
ředitel odboru Rozvoj ICT MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.