CZ EN

Problémy v ROP SZ

Primátor Děčína: Za pozastavení dotací ROP SZ může Ministerstvo financí
Parlamentní listy | Datum: 14.8.2013 | Rubrika: Aréna | Autor: Kateřina Synková

Reakce na rozhovor s primátorem Děčína, kde zazněla výrazná nepřesnost k tématu ROP Severozápad. Ten se podařilo odblokovat na základě dohody ministra financí Jana Fischera s hejtmany obou dotčených krajů a zástupci Úřadu Regionální rady.

Primátor Děčína však zcela mylně uvádí, že “Vyhodnocení projektů provádělo Ministerstvo financí, u našich projektů nebylo zjištěno žádné pochybení, ani nedošlo ke zneužívání dotací. Za pozastavení dotací tedy podle mého názoru může Ministerstvo financí.

Pozastavení dotací požadovala Evropská komise do vyřešení platby korekce, která byla vyměřena na základě chyb při výběru a hodnocení projektů. Za tyto činnosti je plně odpovědný řídící orgán, tedy Úřad a Výbor Regionální rady, kterého se účastní především zástupci obou krajů.

Jaká je role Ministerstva financí? Nikoli “VYHODNOCENÍ projektů”, ale jejich AUDIT. KONTROLU samotnou vykonávají řídící orgány jednotlivých operačních programů. Jedině ty mají možnost zabránit případným podvodům. Pak zde existuje AUDIT, který má za úkol, zjednodušeně řečeno, až ex-post případné nesrovnalosti odhalit. Audit do 31. 12. 2012 prováděli auditoři, kteří byli organizačně začleněni do struktury řídících orgánů (v případě ROPů pod Regionální radu, jejíž předseda byl jmenován Výborem Regionální rady, tedy převážně krajskými politiky, kteří navíc schvalovali výběr dotovaných projektů). Již z toho vyplývá, že na základě těchto kompetencí mohlo Ministerstvo financí jen těžko zabránit nějakým podvodům, když průběžnou kontrolu měly na starosti řídící orgány jednotlivých operačních programů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.