CZ EN

Otevřený český rozpočet?

"O rozpočtové mystice"
Zdroj: Lidové noviny | Datum: 10.12.2013 | Rubrika: Názory | Strana: 11 | Autor: Tomáš Prouza

Reakce MF:

V úterním komentáři Tomáše Prouzy o „otevřenosti“ českého státního rozpočtu zaznělo jeho zřejmě oblíbené téma – tedy jak je na tom ČR špatně. Dovolím si doplnit informace, které pan Prouza opomněl.

Ministerstvo financí udělalo v minulých letech na otevřenosti rozpočtu mnoho práce a není třeba být za každou cenu negativní. Ve zmíněném Open data indexu jsme sice skutečně níže než například Slovinsko, ale také mnohem výše než například Německo nebo Irsko. Vzývaný moldavský Budget stories funguje v zásadě stejně jako český Monitor státní pokladny (monitor.statnipokladna.cz). MF na otevřenosti veřejných rozpočtů dále pracuje a od začátku prosince byla tato aplikace obohacena o analytickou část s dalšími detailními údaji. Od roku 2014 navíc chystáme rozpočet pro občany.

Open data index také není jediným ukazatelem otevřenosti a transparentnosti státního rozpočtu. Dalším je například srovnávací výzkum transparentnosti veřejných financí Open budget index. ČR se v tomto výzkumu celkově umístila na devátém místě ze sta porovnávaných zemí. Ze států střední a východní Evropy máme podle výzkumu nejtransparentnější veřejné rozpočty. V rámci zemí EU nás hodnotí jako čtvrté nejlepší. Rozhodně tak lze odmítnout tezi, že by MF záměrně blokovalo informace, „aby to nevyvolalo příliš mnoho otázek“. Pravý opak je pravdou a mezinárodní srovnání to dokazuje.

 

Jan Gregor,
náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.