CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce dne 03. března 2013

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 1 | 3.3.2013 | 12:00 | Pořad: Otázky Václava Moravce

Témata pořadu:

Situace na trhu práce

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte. A hezkou neděli vám všem. Elektřina a plyn zdražují v Česku v procentním součtu nejrychleji z celé Evropské unie. I to vyplývá z údajů Eurostatu za posledních dvanáct let. A ač na burzách cena elektřiny klesá, pro české domácnosti roste. I přesto elektrárenskému gigantu ČEZ pomalu klesají kdysi rekordní zisky. Za loňský rok polostátní firma vydělala 40 miliard a 200 milionů korun čistého, což je meziročně o jeden a půl procenta míň. Letos firma počítá s dalším poklesem na 37 miliard. Ve hře je ale pár proměnných. Přestane energetická slepice snášet akcionářům zlatá vejce? A proč se dodnes nepodařilo rozptýlit pochybnosti kolem investice ČEZu do fotovoltaiky? A chystá se stát skutečně garantovat energetickému gigantu ceny elektřiny, aby bylo za co dostavět Temelín? Nejen o tom přijdou diskutovat Ministr financí Miroslav Kalousek a šéf nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav Zavadil. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Spor o zvýšení minimální mzdy. Řešit ho má vedení tripartity. Podle představ odborů by minimální mzda v Česku měla vzrůst o tisíc korun. Z dnešních osmi na devět tisíc. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová přišla se třemi scénáři zvýšení minimální mzdy. O 200, o 400 a o 600 korun. Rozhodnout ale musí vláda. Nejsou lidi. Úřadům práce chybějí zaměstnanci na narůstající agendu. Pod úřady práce nově například přešla problematika pěstounské péče. Podle generálního ředitele Úřadu práce Jiřího Kubeši sice dochází k navýšení počtu zaměstnanců, stále ale ještě není dostatečné.
 
Jiří KUBEŠA, generální ředitel Úřadu práce ČR
--------------------
Odhaduji, že ten počet, který bychom potřebovali, je pět až šest set za situace, kdy máme přidáno 200. Měli bychom dostat ještě 300.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Rostoucí ceny ze elektřinu a za plyn. V Česku v posledních dvanácti letech rostly ceny energií v součtu nejrychleji z celé Evropské unie. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková slibuje přísnější kroky vůči dodavatelům energií. Podle Vitáskové jsou rezervy například v regulované ceně z distribuci. Evropský trh práce se otřásá v základech. Bez zaměstnání je víc než 26 milionů Evropanů. Letos v lednu padl rekord. Nezaměstnanost se v evropské sedmadvacítce přiblížila k jedenáctiprocentní hranici. V eurozóně je počet lidí bez práce dokonce o procento vyšší. Za poslední rok tak skončilo na dlažbě dalších jeden milion a 890 tisíc lidí. Česko je dle metodiky Eurostatu mezi zeměmi s nízkou nezaměstnaností. Kolem 7%. Podle české statistiky je to procent osm. Nehledě na kouzla s čísly zůstává faktem, že v tuto chvíli nemá práci 600 tisíc Moravanů, Slezanů a Čechů. Člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich v rozhovoru pro dnešní Otázky upozorňuje, že o vývoji struktury tuzemské nezaměstnanosti se už rok můžeme jen dohadovat. Ministerstvu práce a sociálních věcí totiž nefungují nové informační systémy.
 
Daniel MÜNICH, ekonom CERGE-EI, člen NERV
--------------------
Problém České republiky dneska není to, že by byl nedostatek analýz. Dneska je dokonce problém mít data k těm analýzám. To souvisí s v podstatě s neúspěšným přechodem na nový informační systém. A řekl bych, že dneska téměř nevíme, co se na trhu práce děje. Kromě takové té anekdotické evidence, kterou mají jednotliví úředníci na úřadech práce. A v takových těch celkových čísel, ale ty nejsou k nějakým analýzám podrobným téměř k ničemu.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vysvětluje v rozhovoru pro Otázky ekonom Daniel Münich. A ač má česká vláda celou ekonomickou radu, na lidi bez práce v poslední době nějak nedošlo.
 
Daniel MÜNICH, ekonom CERGE-EI, člen NERV
--------------------
NERV se v poslední době tímto problémem, tedy rostoucí nezaměstnaností, přímo nezabýval. Ono to má vždy dvě stránky. Jednu tu krátkodobou, co má ta vláda v daném okamžiku dělat, když nemá připravené nástroje, dneska nemá ani data, aby věděla, co se pořádně děje. A ta druhá věc, co by měla dělat dlouhodobě. Bez ohledu, jestli je vysoká nebo nízká nezaměstnanost. Takže dlouhodobě určitě by měla zajistit funkčnost Úřadu práce. Což víme, že je dneska obrovský problém zajistit tu schopnost analyzovat. A v tom krátkodobém horizontu je to dneska velice těžké, protože sice máme nějaké peníze z evropských fondů, ale ty jsou časově omezené, často je omezené jejich užití. A ty nástroje aktivní politiky zaměstnanosti takzvaně, to znamená ne dávky, ale ty aktivizační programy, nejsou vyzkoušeny. Vlastně my nevíme přesně, co dělají, jestli jsou užitečné. Jediná výhoda je, že ty peníze prostě potřebujem nějak utratit, tak se často na těch programech utratí, aniž víme, jestli někomu výrazně pomohly.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká v rozhovoru pro dnešní Otázky člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich. Hlavními hosty dnešních Otázek jsou ministr financí České republiky, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, a předseda nejsilnější odborové centrály v zemi, tedy předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Vítejte, pánové, v Otázkách. Hezký dobrý den. Pane ministře, jak dlouho ještě bude vláda přihlížet bez znalosti konkrétních dat na to, co se děje na českém trhu práce?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak jedna věc je situace na úřadu práce, a já rozhodně nezastírám, že s přechodem na nový systém, který pokládám za správný, já si myslím, že centralizace dávek na úřadech práce byl správný krok, snažil se o to již pan premiér Nečas v dobách, kdy byl ministr práce a sociálních věcí. Ten krok je krok správným směrem. A nemá cenu zastírat, že při tom došlo k některým technickým problémům. A dokonce, jak teď konstatoval ÚOHS, i smluvním pochybením. Bylo by opravdu nespravedlivé z toho vinit paní ministryni Müllerovou. Pan ministr Drábek přijal svoji odpovědnost, rezignoval, paní ministryně Müllerová je tam proto, aby to dala do pořádku. Pevně doufám, že se tak stane v co nejkratším čase.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy považujete za neobhajitelné, že z toho nového systému nemá ani vláda detailní data, co se děje na českém trhu práce? To je neobhajitelné.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Je to samozřejmě problém. Je to jeden z těch problémů, který doprovází spuštění nového systému informačního na Úřadu práce, který prostě doprovázejí problémy. Na obou dvou stranách. Jednak na té vazbě ven při výplatě dávek, jednak samozřejmě při sběru dat. A já ten problém nebudu zastírat. Prostě existuje. Nemá smysl kvůli tomu říkat, že to všechno bylo špatně. Ten krok byl krok správným směrem. Nicméně každý, ke spuštění každé velké změny sebou nese prostě své poloprovozní problémy. Je potřeba je odstranit co nejdříve. Myslím si, že v tom dělá paní ministryně Müllerová a Ministerstvo práce maximum. Když se podíváte na ta čísla nezaměstnanosti, a teď nemá cenu říkat si novou metodiku, starou metodiku, je to skutečně rekordní číslo, tak podíváme-li se na ta lednová čísla, tak bych řekl, že to je souhrn třech faktorů. Jednak samozřejmě jsou to externí vlivy, nezaměstnanost stoupá v celé Evropě. Prostě Evropa už není ta jediná konkurenceschopná na světě a má s tím velké problémy. V regionu Polsko, Slovensko mají ještě daleko větší nezaměstnanost, než máme my.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
V regionu rakouském, německém nižší.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Rakousko, Německo je na tom lepší. Já jenom říkám, že podíváte-li se do eurozóny a do Evropské unie, tak stále ještě Česká republika patří mezi země s tou nižší nezaměstnaností a ta nezaměstnanost se zvyšuje všude.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale to neznamená to, že by se s tím něco mělo dělat.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, já jenom říkám ty vlivy. Ten jeden zásadní vliv je externí vliv v celé Evropě. Nelze pochybovat o tom, že do toho vstupují i sezónní podmínky, protože leden, únor je období, kdy prostě nejsou sezónní práce. A nemůžeme zapomenout na třetí vliv, který je opravdu zaznamenatelný, a to byl vliv rozhodnutí Ústavního soudu, aniž bych ho nějak kritizoval, ale Ústavní soud prostě rozhodl, že je proti lidským právům za to, že soused vám přispívá na podporu a chodí do práce a vydělává vám na tu podporu, že vy mu zametete chodník. Po tomto rozhodnutí ti, kteří se raději neregistrovali a nepobírali podporu, protože chodili pracovat načerno. Když chodíte pracovat načerno, nemůžete dělat veřejně prospěšné práce, tak se tedy alespoň neregistrovali a nebyli vedeni jako zaměstnaní a nepobírali podporu, no tak se zase po rozhodnutí Ústavního soudu radostně přihlásili, pobírají podporu a chodí pracovat načerno.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Máte tedy konkrétní data, když tady...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne. vzhledem k tomu, že je to soubor několika vlivů, tak samozřejmě nelze říct, že tohle je deset tisíc, patnáct tisíc, 35 tisíc lidí.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale tvrdíte, že jde o tři největší vlivy, tak předpokládám, že máte nějaké data pro to své tvrzení.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Že po tomto rozhodnutí, to by skutečně byla neférová spekulace. To je stejné, jako kdybych řekl, kolik přesně způsobilo nezaměstnanost pokles ekonomiky v Německu. Ano, zcela jistě pokles ekonomiky v Německu znamenal nějaký vliv na nezaměstnanost, ale neexistuje nikdo, i kdyby úřady práce dávaly přesná data, neexistuje nikdo, aby vám z toho dal takovouhle přesnou analýzu. Nicméně, že rozhodnutí Ústavního soudu mělo dopad na zvýšení registrovaných na úřadech práce, kteří tedy proto, že mohou být registrováni, brát podporu a dělat načerno, že ty lidi známe každý ve svém okolí, to znamená, že jsou jich tisíce, možná desetitisíce, o tom nelze pochybovat.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Rekordní nezaměstnanost chtěli na začátku týdne řešit s vládou odbory i zaměstnavatelé na tripartitě. Nakonec se nesešel dostatečný počet členů vlády. Odešel z tripartity i sám premiér po čase. Ve čtvrtek se má sejít vedení tripartity. Myslíte si, pane předsedo Zavadile, že tam ty konkrétní kroky ke snížení nezaměstnanosti proberete?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Jedna věc je, jestli je probereme a druhá věc je, jaké budou vůbec výsledky z těch jednání, protože tak jak už tady bylo řečeno, mě skutečně také nezajímá metodika, mě zajímá počet těch lidí a těch 600 tisíc je číslo hrozivé. A byť se můžu koukat nalevo, napravo od sebe, mám na mysli na Polsko, Německo, Rakousko, tak já jsem v Česku nebo v české zemi a považuju tuhletu nezaměstnanost za hrozivou.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale vláda vám prostřednictvím tripartity předkládá například miliarda korun českých z evropských fondů jako posílení na boj s nezaměstnaností v letošním roce.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já začnu něčím jiným. My máme v aktivní politice zaměstnanosti částku, která je naprosto směšnou částkou vůči jiným státům. Je desetkrát nižší v době, kdy je takto obrovská nezaměstnanost. Můžu ji přesně definovat, 0,079% HDP, ostatní státy v Evropský unii se pohybujou mezi 0,6 až jedno procento. Takže i v době, kdy jsme v takhle hrozivé nezaměstnanosti, máme takhle malé číslo na podporu té aktivní politiky zaměstnanosti...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud se vrátíte k miliardě z evropských fondů, to vám vláda nabízí teď na jednání tripartity, to vám nestačí?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No tak jedna miliarda, to je částka, kde my uvažujeme o takových pěti šesti miliardách do tý aktivní politiky zaměstnanosti, protože tam jsou, tam je potřeba rozdělit do několika skupiny. Lidi, kteří jsou zaměstnaní a který by se měli uchránit na tom pracovním trhu. Tady jsme se snažili už delší dobu jednat o takzvaném kurzarbeitu, kterej se osvědčil v státech Evropské unie. U nás je to zatím tak, jak to je. Čili tam je potřeba rychle spustit tenhleten mechanismus, abychom ty lidi, kteří jsou v pracovním procesu, uchovali. Pak je ta druhá větší skupina, nebo ne větší, menší, ale to je ta nezaměstnaná, kde pokud se nezačnou dělat skutečné rekvalifikační programy ve spojen s podnikatelskou sférou, aby se těmito rekvalifikačními programy připravovali lidi i na dobu, ne na teď třeba, ale i na dobu, kdy se ekonomika zvedne, tak s těma lidma se vlastně nic nedělá.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Z toho, co vám tedy vláda nabízí, to je naprosto nedostatečné.


Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No tak my jsme konkrétně se zatím o těchto věcech nebavili. Ale jedna věc je, že vláda nabízí jednu miliardu, druhá věc je, že my požadujeme na posílení té aktivní politiky zaměstnanosti tolik a tolik finančních prostředků. A třetí věc, mladí. Mladí. Garance pro mladé. To je dneska jakýsi fetiš, který teda v Evropě jede. Já jsem měl nedávno schůzku se španělským velvyslancem. Oni dávají tři a půl miliardy eura na podporu zaměstnávání mladých. Je tam jiná situace než u nás, beru, ale u nás se s tou aktivní politikou zaměstnanosti jako nic neděje. A to přece takhle nejde.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Jenom drobnou poznámku, než řeknu, co vláda dělá a dělat může. A co pravděpodobně nikdy dělat nebude. Alespoň já to nebudu doporučovat. Španělsko má 25procentní nezaměstnanost, pane předsedo a u absolventů škol je ta nezaměstnanost dokonce 50procentní.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, ale abychom neskončili za chvíli jako ve Španělsku.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak prosím nedávejte mi zrovna takovéto země za příklad.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já jsem to nebral za příklad, já jsem jenom říkal, kolik na to dávaj.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No dobře, ale pozdě bycha honit. Já mohu říct, co vláda dělá a dělat může a co naopak dělat nebude, aby neskončila jako ve Španělsku. Zaprvé je to rozpočet roku 2013. Jakkoliv je úsporný, jakkoliv jsme vystavováni kritice za restrikce, tak díky vnitřním strukturálním změnám a provedeným reformním krokům je těch prorůstových výdajů v roce 13 o šestnáct a půl miliardy víc než v roce 14. Snažili jsme se posílit růstové výdaje. V rozpočtu roku 13 je 108 miliard, které je možno označit jednoznačně jako prorůstové. A je tam tedy téměř sedmnáctimiliardový nárůst proti roku 2012. To znamená, i v té úsporné rozpočtové politice se vláda snaží posilovat a posiluje, a mohu to ukázat na konkrétních číslech, prorůstové výdaje. Druhá věc je snaha o proexportní politiku. Zejména tedy do teritorií, které nejsou v útlumu, jako je eurozóna. Mohu uvést jeden zcela konkrétní příklad. Já ve středu přinesu na vládu návrh změny zákona o státním rozpočtu...
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Už takhle brzo?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tentokrát se to nebude týkat čísel na příjmech nebo výdajích, nicméně pojistná kapacita pojišťovny EGAP, která pojišťuje úvěrová rizika při exportu českých investic, je textová část zákona. Protože je textová část zákona, musíme ji změnit změnou zákona. A teď je tam v tom zákoně uvedeno 270 miliard, já budu vládě navrhovat, abychom to o deset miliard posílili, tedy na tu pojistnou kapacitu 280 miliard. A to zejména proto, že Česká exportní banka, EGAP za mimořádné aktivity a pomoci Ministerstva průmyslu a Ministerstva financí dokončuje úspěšná jednání v Iráku v poměrně velké investice, je to elektrárna /nesrozumitelné/, je to paroplynový komplex. České firmy by tam dodávaly 70% celkové investice. Těch 70% představuje necelých 500 milionů dolarů. To znamená, z České republiky je obrovská šance, že české firmy budou investovat, desítky českých firem bude dodávat do Iráku s podporou instrumentů vládní rozpočtové politiky.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A to už je jasný kontrakt?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Není podepsán. Nicméně minulý týden se vrátili Česká exportní banka s EGAP s panem náměstkem Gregorem z Ministerstva financí, se vrátili s jasnou dohodou o financování. A už si těžko umím představit, co by tomu mohlo zabránit. Leda třeba změna politické vůle.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kolika z těch 600 tisíc nezaměstnaných v této zemi dá například tento kontrakt, když kvůli němu budete měnit státní rozpočet, příští rok práci?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak to není samozřejmě jenom kvůli těm pracovním místům. Ale samo o sobě je to výrazný exportní úspěch se značným makroekonomickým dopadem do celé ekonomiky. A přímá tvorba pracovních míst také není zanedbatelná. Zcela přímo to představuje zhruba dva tisíce pracovních míst. A samozřejmě ten nepřímý multiplikační efekt bude několikanásobný, ale ten už se špatně počítá.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já ještě jednu poznámku. Vy jste to tady nakousl, terénní práce, úřady práce, když si vezmu začátek vstupu vašich kolegů nebo vašeho kolegy Drábka a kolegy Šišky, to, co se udělalo za ten chaos, já s váma souhlasím, současná ministryně bude velmi obtížně dávat dohromady, tak z úřadů práce se stalo něco, co jsme vůbec nepředpokládali. Dneska by bylo potřeba, aby skutečně se posílila ta terénní práce s těma lidma, kteří jsou nezaměstnaní. A oni bohužel musejí vykonávat práci jenom pošťáků.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tady když navážu na vás, pane předsedo, tak...
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
To bylo, jak když kuny vypustíte do kurníku a udělali tam takovejhle chaos.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, pane ministře, ony totiž úřady práce jsou právě klíčovým místem pro komunikaci státu s nezaměstnanými, respektive nezaměstnanými s českým státem. Navíc dodnes se nepodařilo odstranit právě ty problémy informačního systému, o kterých jsme mluvili. Tady jsou slova generálního ředitele Úřadu práce Jiřího Kubeše.
 
Jiří KUBEŠA, generální ředitel Úřadu práce ČR
--------------------
Mohu říct, že v současné době největším problémem je pomalost. Pomalost systému, což není zrovna technologická chyba, ale je to bohužel situace, která velmi negativně dopadá na naše lidi. Systém je takový, že bohužel není tak, bych řekl, uživatelsky příznivý. Řeknu příklad, pokud počítá pracovnice dávky a nepřepíše se jí výsledek z jednotlivého systému do druhého, pak si musí otevřít oba ty systémy a zpracovávat je dohromady. To velice zdržuje, dochází i k chybám. Další věcí, která nás trápí, jsou v některých případech nedotaženost systému. Jsou to hlavně statistiky a některé výkaznictví, které nám chybí. Nicméně museli jsme zvolit určité priority a je pravda, že jsme dali přednost dávkovým systémům, které v současné době, byť s těmi problémy, které jsou, fungují.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša přiznává, že jeho instituce se stále potýká s nedostatkem personálu. Na úřady práce přešla v uplynulých měsících další agenda. Například týkající se pěstounů. Počet zaměstnanců Úřadu práce je však nižší, než by bylo zapotřebí.
 
Jiří KUBEŠA, generální ředitel Úřadu práce ČR
--------------------
Za současné situace, kdy nám přibyli pěstouni, a pokud bych to mohl trochu vysvětlit, pěstouni se stali našimi kvazi zaměstnanci, takže nám jednorázově přibylo zhruba devět tisíc zaměstnanců, které musíme nějak zúřadovat, a to je tak sto lidí, které bychom potřebovali na toto zvládnutí, odhaduji, že ten počet, který bychom potřebovali, je pět až šest set za situace, kdy máme přidáno 200, měli bychom dostat ještě 300.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vysvětluje v rozhovoru pro Otázky generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša. Jste ochoten, pane ministře, připustit, že úřady práce nápor té agendy nezvládají, když jim úměrně tomu neroste počet zaměstnanců?

 

Situace na úřadech práce

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
My o tom jednáme zcela věcně s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Já  znovu opakuji, ten krok, systémově zcentralizovat úřady práce, zcentralizovat výplaty dávek, je krok zcela jistě správný, efektivní, vede k úsporám. To, že tam došlo k celé řadě nedostatků v tom technickém provedení, otázka je, zda takhle velký projekt, takhle velká změna lze připravit a spustit bez chyb. To je jiná otázka.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď se vás ptám, jestli posílíte tedy počet zaměstnanců úřadů práce?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pokud se podaří velmi rychle ty nedostatky v tom systému odstranit, tak to zvýšení efektivity by nemuselo vyžádat nezbytné navýšení práce. Pokud by ty problémy pokračovaly, tak ano. Za současné situace tě technických problémů, které ty informační mají, samozřejmě připouštím, že ty úřady jsou poddimenzované zhruba o 300 až o 500 lidí se blíží poddimenzovanost.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdy tedy bude jasné, jestli jako ministr financí kývnete na to, aby se zvýšil počet lidí na úřadech práce, aby mohli lépe komunikovat i ty programy aktivní politiky zaměstnanosti?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tam je otázka, jak rychle se podaří technicky odstranit ty problémy, které tam existují. Jako chcete-li ode mně dnes slyšet, jako že vždycky chcete, když do 15. března do čtrnácti hodin nebudeme mít jasnou... Ne, prosím, takovou informaci teď nedám. Věnujeme se tomu s Ministerstvem práce a sociálních věcí velmi pečlivě. Paní ministryně dělá všechno pro to, aby ten systém fungoval každý den lépe. A tam, kde bude prostě nezbytné to personálně posílit, tak to budeme muset nějak řešit.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já vám ji dám velmi rychle. Ty problémy nebudou rychle zlikvidovány, ty budou pokračovat dál. Ta poddimenzovanost tam je, to se tady připustilo. A my ještě k tomu budeme chtít, aby se, a to je ten hlavní náš cíl, aby se skutečně vláda zamýšlela nad národním plánem proti nebo v boji proti nezaměstnanosti a tam je řada věcí, o kterých se potom můžeme bavit, který tady nebudu rozebírat, protože tady na to není prostor a čas.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane předsedo, ale teď, když mi tedy řeknete, vy jako odbory upozorňujete při pohledu na mapu České republiky a na rekordní čísla týkající se počtu lidí bez práce, což souvisí i s ekonomickou krizí v této zemi, tak například oproti prosinci loňského roku, tak jen v lednu přibylo 40 tisíc lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti se dostala na nejvyšší hodnotu od rozdělení Československa v roce 1993. A největší počet lidí bez práce opět kraje Ústecké, Moravskoslezský, Olomoucký, Karlovarský, Jihomoravský. Nejmenší počet lidí bez práce tradičně hlavní město. I v Praze ale výrazný skokový nárůst počtu lidí bez práce. Z toho, co vám vláda předkládá pro vedení tripartity ve čtvrtek, na co jste ochotni jít? Je něco z toho, za co byste vládu pochválili, že cítí, že ten problém nezaměstnanosti je zásadním problémem?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já zatím nemám důvod za nic pochválit tuhle vládu. A já vám řeknu proč. Teď se nebavím o tom, co je připraveno ve státním rozpočtu. Já jsem měl jednání s panem premiérem v době, než proběhla plenární schůze, právě kvůli tomuhletomu problému nezaměstnanosti, protože jsem cítil, že by vláda měla být první, která by měla začít o těchto věcech jednat a chtít nabízet řešení. Nic takového se nestalo. Přišli jsme my s tím, řekli jsme, my chceme kvůli tomu mít speciální jednání na tom plénu a chceme vědět, co vlastně z těch našich věcí, které my nabízíme, co vlastně z nich chcete vzít? Dopadlo to tak, jak to dopadlo. To znamená, že z toho plenárního zasedání, kterého se teda pan ministr nemohl zúčastnit, ale pan premiér po nějaké době odešel, my jsme k žádným závěrům vlastně nedošli.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ptám se znovu, může k tomu dojít vedení tripartity ve čtvrtek?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No já si myslím, že vedení tripartity nebo-li předsednictvo, abych byl přesný, k tomu dojít nemůže, protože to je věc plenární schůze. Takže já jsem zvedavej, co se na předsednictvu předloží za návrhy. A samozřejmě my je potom budeme chtít projednávat na speciální nebo na mimořádný schůzi plenárního jednání RHSD, protože tam to patří.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže budete chtít mimořádné jednání tripartity k nezaměstnanosti?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ano. Znova k těm věcem, které se neprobraly.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já jsem řekl některé věci, které vláda dělá a dělat bude. Pokládá je za efektivní. Mohl bych dál pokračovat. Jsou tam i ony prostředky pro kurzarbeit, byť jenom z Evropského sociálního fondu. Nedomnívám se, že bychom se na něm měli podílet jinak. Mohl bych pokračovat.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Není ale ta miliarda, pane ministře, opravdu málo z těch evropských peněz?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Není. To je stejné, jako když se mě zeptáte, jestli je 34 miliard dotace do Fondu dopravní infrastruktury málo nebo hodně. Je to prostě maximum, které si můžeme dovolit v dané situaci. A k tomu já právě chci dospět. Jsou věci, které vláda dělá, o kterých se zcela jistě může dohodnout se sociálními partnery, že ještě dělat bude. Ale jednu věc, ke které je neustále vyzývána opozicí, odbory prostě neudělá. Nebude stimulovat na úkor yššího dluhu uměle přechodně růst, tedy i zaměstnanost, protože to by fungovalo přesně tak dlouho, než by došly ty veřejné peníze. Pak by došly, na jejich konci bychom se ocitli ještě v horší situaci, v situaci nesmírně větší zadluženosti, mnohem dražších úroků za dluhy, které děláme. A byli bysme tam, kde jsme byli, akorát by se mezitím utratily stamiliardy. To prostě neuděláme. Já než jsem sem šel do této televize, tak jsem si prohlížel aktuální výnosy desetiletých dluhopisů v regionu. To znamená, o co nám jde z hlediska zaměstnanosti a růstu? O budoucí prosperitu země. V tu prosperitu věří bez jakýchkoliv ideologických předpojatostí ti, kteří těm zemím půjčují peníze na provozování jejich veřejných služeb. A půjčují je tak draho, jak věří, že ty země budou prosperovat, to znamená, bez problémů jim to vrátí. Jestliže nám půjčují na desetileté dluhopisy pod dvě procenta, což je údaj z ledna 2013, a Polsko a Slovensko mají dvakrát větší úroky, tak prostě ti, kteří bez jakékoliv ideové předpojatosti věří České republice dvakrát víc než našim sousedům. Víc věří už jenom, my máme 1,9, jsme srovnatelní s Rakouskem, které má také 1,9. A lépe už jsou na tom jenom Němci, ti mají 1,5. Jinými slovy, jsme opravdu přesvědčeni, že tohle je jasný výsledek úspěšné hospodářské politiky vlády pro budoucí prosperitu, zaměstnanost i růst.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Tady se nemůžeme nikdy shodnout. A není to v tom, že bysme my chtěli zadlužovat do budoucna naši zemi. Je to v tom, že rozpočet, tak jak jsou postaveny, a tak jak byl zhodnocen rozpočet 2012 například, kdy jste v průběhu roku byl donucen některými škrty jít až na částku 84 miliard, protože já vám ji lehce spočítám, ze 142 se šlo na 105, pak jste udělal první balíčky, který seškrtaly ve výši 24 miliard, pak vlivem toho, že vlajková loď DPH zkolabovala, nebylo skoro nic, tak jste udělal další...

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak se podívejte na výběr za první dva měsíce. No ono to má všechno svoji setrvačnost totiž.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Počkejte, já vám k tomu řeknu svoje k tomu výběru za první dva měsíce. Takže pak jste musel udělat další škrty a výsledek byl 84 miliard škrtů. To je dvě procenta HDP. Jenom pro srovnání.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ano. A byl jsem na ně hrdý, na ty škrty.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Byl jste na ně hrdý, ale já ne, protože mínus 1,1 je pokles HDP v České republice. Zatímco státy sousední rostou. Německo o 0,5, Rakousko o 0,6.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Milý pane předsedo,...
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ale neskákejte mi do řeči, já jsem nedomluvil.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já se moc omlouvám.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já jsem chtěl jenom říct, že okolní státy rostou a my teda jdeme dolů s HDP. A to je pravda. Takže jakej můžeme mít výhled do budoucna? Krásnej.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Milý pane předsedo, podíváte-li se, tak se podívejte na to Polsko, co mi dáváte za příklad neustále, že roste, zatímco my ne, protože my škrtáme. Polsko ano, má o jeden procentní bod HDP pro rok 2013 predikován výš než Česká republika. Má ale také, prosím pěkně, o pět bodů vyšší nezaměstnanost, to znamená, má trochu jiné podmínky. Má o pět bodů vyšší nezaměstnanost. A kdybych musel platit takové úroky, jako platí polský ministr financí, tak bychom těm finančním skupinám dávali ročně o 14 miliard více na úrocích. Vy někdy mluvíte v souvislosti s penzijní reformou o vyvádění peněz penzijním skupinám. Tam nikdo nic nevyvádí. Ale toto je to vyvádění. Když musíte platit úplně zbytečné úroky mezinárodním finančním skupinám, které byste platit nemusel. V našem případě, pokud mi tedy dáváte za příklad polskou finanční politiku, tak byste dal přednost jednomu procentu růstu vyššímu, ale o 5% vyšší nezaměstnanosti a o 14 miliard dražší dluhové službě. Ne, děkuji, já tuto radu nepřijmu.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Vemte německej příklad, ne polskej.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tam ještě nejsme.


Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No ne, ale když už teda říkáte jednu zemi, která je pro vás výhodná z hlediska té vaší rétoriky, tak jste si mohl vzít zrovna Němce.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak mohl jsem říct taky Slovensko a Maďarsko.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
My se nemůžeme shodnout v těch zásadních věcech, a to je to, že vy jdete cestou škrtů a my si myslíme, že by se dala posílit příjmová stránka. A víme kde.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pane předsedo, přece nemůžete chtít, aby ekonomika České republiky, která není na úrovni produktivity německé ekonomiky, se s ní srovnávala. My se můžeme srovnávat pouze se zeměmi, které jsou na té úrovni produktivity, které jsou a za těch dvacet let jsme pořád ještě to Německo nedohnali.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Čímž se ale dostáváme právě k dalšímu tématu.

 

Ekonomická situace v ČR a ve světě

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Recese trvá, ekonomika klopýtá a jen málokterý recept na povzbuzení ekonomického růstu funguje. Lidé by měli utrácet, místo toho logicky šetří. Česká frustrace trvá už řadu měsíců. Klíčové instituce v posledních měsících zhoršují i své prognózy dalšího vývoje. Například Česká národní banka původně pro letošek počítala s nepatrným ekonomickým růstem. Z něj se na začátku února, jak sami vidíte, stal mírný pokles. A tipnete, kdy ministr státní pokladny Miroslav Kalousek pronášel tuto větu?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 28.2.2012 /TOP 09/
--------------------
Po přechodnou dobu je nezbytné požádat o oběti všechny.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Výše citovaná slova pronášel ministr financí Miroslav Kalousek před rokem. A přechodná doba se podle všeho protahuje. A to nejen v Česku, ale i v Evropě.
 
Olli REHN, eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti, 22.2.2013
--------------------
Máme neuspokojivá tvrdá data ze závěru loňského roku. Trochu povzbudivější měkká data z nedávné minulosti a rostoucí důvěru investorů v budoucnost.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Už letos chce Česká republika snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu. Mezi novými členskými státy Evropské unie plní tuto hranici schodku zatím jen Bulharsko, Rumunsko, Malta a také pobaltské státy.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 22.2.2013 /TOP 09/
--------------------
Pokud nedojde k výraznému zhoršení ekonomické situace v Evropě, vláda spolehlivě dodrží svůj cíl pod tři procenta HDP.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podle předpovědi Evropské komise letos Česko tuto hranici o jednu desetinu procenta překročí.
 
David MAREK, hlavní ekonom, Patria finance, 22.2.2013
--------------------
Aby vláda dodržela svůj předpoklad, svůj závazek, bude muset tedy šetřit v řádu jednotek miliard korun.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podle Ministerstva financí jde o jeden z mnoha odhadů. S případnými úsporami si počká na to, v jaké kondici bude tuzemská ekonomika ve druhé polovině letošního roku.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 22.2.2013 /TOP 09/
--------------------
Já neočekávám žádná mimořádná opatření. Je to prognóza. Ta prognóza v podstatě v rámci statistické chyby kopíruje naše cíle.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vláda už nechce dál zvyšovat daně. A škrtalo by se tak v rozpočtech jednotlivých ministerstev. Proti tomu je ovšem opozice.


Ivan MLÁDEK, stínový ministr financí, 22.2.2013 /ČSSD/
--------------------
Pokud to pan ministr seškrtá, jako to zatím dělal vždycky v minulosti, tak to bohužel dále srazí ten hospodářský růst.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
S tím, jak se uklidňuje dluhová krize v eurozóně, by ale mohlo být lépe i v České republice. Podle nejnovějších odhadů centrální banky se tuzemská ekonomika vrátí k růstu v příštím roce.
 
Miroslav SINGER, guvernér ČNB, 28.2.2013
--------------------
V příštím roce čekáme, že se růst obnoví. V tuto chvíli se nacházíme podle našeho názoru poměrně na dně druhé části toho propadu v rámci toho slavného písmena dvojité W, které jsme očekávali, byť ne tak hluboké v té druhé části. A v roce 2014 už čekáme poměrně slušný pozitivní růst, který by mohl dosahovat až někde ke dvěma procentům. Tak ke konci toho období.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Snaží se českou ekonomickou frustraci zmírnit guvernér České národní banky Miroslav Singer vláda se ústy premiéra Petra Nečase zavázala, že do konce svého mandátu už nebude měnit daňové sazby. Přeloženo do češtiny, že nebude zvyšovat daně. Nebude to trvat dlouho a vy, pane ministře, začnete sestavovat rámcový návrh státního rozpočtu na příští rok. Platí to, pokud se opět situace zhorší a vstoupíme do roku 2014 s ekonomickou recesí?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak my se teď pohybujeme, řekněme, na nule. Česká národní banka prognózuje letos dvě tři desetinky propadu. Ministerstvo financí, dokonce i Evropská komise se domnívá, že v druhé polovině roku by již k jistému oživení dojít mohlo. Jak to dopadne doopravdy, neví skutečně nikdo.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No proto jsem vám tady pouštěl ta rok stará slova. Ekonomika letos neporoste. Jak budete sestavovat rozpočet na příští rok a platí ta slova o nezvyšování daní, pokud bude nulový růst ekonomiky v roce 2014?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Rozpočet budu navrhovat vládě na konci srpna. A budeme vycházet z červencové prognózy. To znamená, budeme odhadovat příjmy tak, jak analytická pracoviště, to neodhadují ministři, že se dívají z okna. To odhaduje několik analytických pracovišť, pak se z toho dělá vážený průměr. Takže budeme vycházet z červencové prognózy. Z nich budeme odhadovat příjmy a výdaje. A mohu říct jediné, nebudeme navrhovat skutečně žádné zvýšení daní. To jsme ani neměli v úmyslu. Ty pohyby, které souvisejí se zákony týkající jednotného inkasního místa, jsou pohyby nahoru i dolů. A já skutečně respektuji prosbu toho terénu, dejte nám dva roky klid a udělejte to až potom. Takže s tím není žádný problém. Tam to nemá žádný velký fiskální dopad. Něco se zdaňuje více, něco méně a není problém to o rok odložit. Takže mohu garantovat, že v roce, do roku 14 se nepohnou parametry daní. Pohne se daňová legislativa, musí se pohnout, ale nepohnou se sazby, nepohnou se parametry daní.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže to potvrzujete, ale ptám se znovu, jak sestavíte rozpočet na příští rok, pokud nulový růst bude pokračovat i v roce 2014? Jak ten rozpočet sestavíte?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Sestavíme ho tak, aby byl bezpečně pod tři procenta.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To budou škrty jako blázen.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Sestavíme ho tak, aby byl bezpečně pod tři procenta, aby byly respektovány vládní priority. Já vylučuji, že bych předložil vládě rozpočet, který by přesáhl tři procenta deficitu pro rok 2014. A rozhodně se nedomnívám, že dojde k nějaké dramatické situaci.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale byl-li by nulový, to byste musel seškrtat nějakých 60 až 70 miliard.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pane redaktore, já si vás dobře pamatuji vždycky z června a července, protože já předkládám vládě rozpočet v srpnu. A vždycky si vzpomínám, jak mě Moravec v červnu a červenci už prostě dusí, abych už u něj řekl, jak ten rozpočet bude vypadat, když to té vládě budu navrhovat v srpnu, tak abych to jemu, Moravcovi, řekl už v červenci. Tak teď jsme se dostali už daleko dál. Teď to ode mně chcete začátkem března.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, Moravec klade jednoduchou otázku. Jak sestavíte rozpočet na příští rok, bude-li ekonomika v podobných problémech jako letos? Protože Moravec si pamatuje Kalouska, stejně jako Singera, kteří neustále říkají, že příští rok už očekávají ekonomický růst, říkají to dva roky a budete-li to říkat i v roce příštím...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Mohl jste si všimnout, že v roce 2012 jsme bezpečně dodrželi deficit schválený, byť pan předseda Zavadil a pan předseda Sobotka, oni tohle vždycky říkávají moravským dvojzpěvem, říkali, že se nám to v žádném případě nepodaří. Úplně stejně dodržíme bezpečně pod třemi procenty rozpočet roku 2013. A buďte ujištěn, že předložím vládě na konci srpna rozpočet pro rok 2014 bezpečně pod třemi procenty, tak abychom udrželi ty výsledky a výhody a důvěru v budoucí prosperitu České republiky. A to uděláme, aniž bychom museli pohnout daněmi a budeme bezpečně pod třemi procenty. Budeme tam prostě respektovat vládní priority. Ale jak ten rozpočet bude vypadat, to si prosím pěkně počkáte do toho konce srpna.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Však to po vás nechci, pane ministře. Hlavně, že je kde brát.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já mám poznámku. Pan Moravec si určitě pamatuje, že my jsme ty dva roky vždycky říkali, že budeme v mínusu a že nepůjdeme do plusu.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zase ta čísla děláte o něco dramatičtější, než jaká je pak skutečnost.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No ale oni se naplňují, takže pozor. A já bych chtěl jenom říct k tomu, že se teda skutečně dodrželo to, co tady pan ministr říká, tak to je za tu cenu, o které já si myslím, že je smrtící. Za těch 84 miliard škrtů, které se teda nedostaly žádným jiným způsobem do investičních věcí a tak dále a tak dále, které by pomohly roztočit tu ekonomiku, tak v tom je ten náš jaksi jiný pohled na celou tuhletu materii, které se říká rozpočet. My si myslíme, že peníze jsou potřebné. Bez peněz do hospody nelez. Jaképak opatření,  které jsme teď momentálně také se jich jenom dotkli, teď nemluvím o těch, o kterých mluví pan ministr, ale už i zaměstnavatelé na této tripartitě řekli, že to nejsou prorůstová opatření, ale že jsou to opatření, která zlepší podnikatelské prostředí. Už používají i naši rétoriku dokonce.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane předsedo, když jste u těch smrtících věcí. Lidé v Česku šetří a snaží se krotit dluhy. To je jasná věc. V lednu poprvé po jedenácti letech meziměsíčně kleslo zadlužení domácností u bank a u finančních institucí. Meziročně ale dluhy podle údajů České národní banky zaznamenaly nárůst. Celkový obojem dluhů u bankovního sektoru poprvé překonal jeden bilion v roce 2011. I tak teď celkové zadlužení domácností představuje asi 58% jejich disponibilních příjmů. Podle ekonomů je v eurozóně běžné zadlužení v průměrné výši kolem sta procent příjmů. Odbory tlačí na vládu, aby co nejrychleji sáhla ke zvýšení minimální mzdy. Ta je v současnosti osm tisíc korun. Neměnila se od roku 2007. Bavíme-li se o tom, co se děje v české ekonomice, pane předsedo, nemůže vést to případné zvýšení minimální mzdy, ke kterému tlačíte vládu, opět k nárůstu nezaměstnanosti a ke zhoršení té ekonomiky?

 

Spory o výši minimální mzdy

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Víte, my už se pět let pohybujeme v nerůstech. Pět let. Pět let jsme ve ztrátě, co se týče HDP. Od roku 2007 se neměnila minimální mzda. Je to pořád na částce osm tisíc. Dneska je minimální mzda dokonce o skoro 20% pod životním minimem. Takže já se domnívám, že je už nutné zvýšit minimální mzdu, a to tak, aby se to neprojevilo v té nezaměstnanosti. A to, co předkládala paní ministryně Müllerová, a na což zatím nedošlo, tak tam v těch všech třech variantách je jakási záruka, alespoň tak jak si propočítalo ministerstvo, že by se to nemělo dotknout nezaměstnanosti.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy jednoduchá věc, protože vy jak odbory jste navrhovaly zhruba zvýšení minimální mzdy o tisícikorunu. Z dnešních osmi na devět tisíc. Ministryně Müllerová, jenom doplním, předložila tripartitě tři varianty nárůstu minimální mzdy. O 200, o 400, o 600 korun. Jste ochoten jít tedy jako šéf nejsilnější odborové centrály v této zemi na nějakou z těch tří variant?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já chci napřed jít do úvodu. Řekli jsme dvě čísla. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjela inflace, tak by správná částka, která by se měla rovnat tomu inflačnímu propadu, měla být 9400. To je jenom pro přesnost. Mluvili jsme o devíti tisících korunách a já si myslím, že jakákoliv částka, která bude nad úroveň 500 korun, bude dobrá. Už jenom proto, aby se konečně s tou minimální mzdou něco udělalo. Aby se pomohlo i státnímu rozpočtu v tom, že všichni přece víme, že jsou sektory, kde se vyplácí minimální mzda a vedle se vyplácejí černé peníze, ze kterých nemá stát nic a tak dále a tak dále. Takže...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jinak řečeno, chápu to správně, že jste ochotni jít na ten nejvelkorysejší návrh ministryně Müllerové
.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
O tom jsme určitě ochotni jednat.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže byste se nebránili tomu, pokud by se minimální mzda...
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Vy mě tlačíte do toho, abych já tady řekl...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Od toho jsem tady placen.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
To je dobře, že jste placen. Já doufám, že dobře. Ale já chci jenom...


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne asi tak dobře, jak si myslíte, pane předsedo.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Dobře. Já chci jenom říct, že skutečně o tom jsme ochotni jednat. To je všechno, co zatím teď v téhle fázi já můžu říct, protože jsem to se svými kolegy ještě nepředjednával, abych teda mohl říct, teďkon tady řeknu číslo a hotovo. Jsem ochoten o tom jednat.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, Ministerstvo financí je ochotno podpořit návrh ministryně Müllerové, pokud by odbory šly na 600 korun navýšení minimální mzdy?


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tady jde spíš o postoj ministra, protože to je především politické rozhodnutí, než o propočty ministerstva. Já vám dám příklad. Mám malou pekárnu nebo malou stavební firmu nebo nějaký jiný podnik, který teď je na tom skutečně velmi špatně z hlediska zakázek. Nemohu šetřit nikde jinde než ve mzdovém objemu. To znamená, pokud mi vláda zvedne svým nařízením minimální mzdu, ta je to pro mě takový objem mzdových prostředků, který já nemohu zvýšit uvnitř bilance své firmy a musím propustit. To znamená, propustím pár lidí, abych jim nemusel platit tu minimální mzdu, a oni, protože mají to osvícené rozhodnutí Ústavního soudu, tak půjdou na pracák, zaregistrují se jako nezaměstnaní a třeba pak u mě budou pracovat načerno.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře, promiňte, ale od roku 2007, se minimální mzda nezvyšovala v této zemi. Minimální mzda je nižší než životní minimum. To přece nedává logiku.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tenhle efekt podle mého názoru platí vždy při zvýšení minimální mzdy. A proto já si troufnu říct, a kolegové to o mně vědí, pan předseda taky, jsem zásadní odpůrce toho, aby se zvyšovala minimální mzda. Pokud vláda rozhodne jinak, já se loajálně přizpůsobím, ale v okamžiku, kdy se bude na vládě rozhodovat a hlasovat, jsem proti zvýšení minimální mzdy.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Jedinou poznámku. Nemáte pravdu, že jenom mzdy. To je i cena energií, o kterých se budeme bavit, která zdehonestuje celé tohle prostředí. A umožnila by klidně zvýšit minimální mzdu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě. Ale teď se bavíme o minimální mzdě.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Vy jste řekl práce. Vy jste řekl náklady práce.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Teď se bavíme o minimální mzdě a budete-li poctivý, i přiznáte, pane předsedo, že tento názor mám od roku 92
.

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
To já vím. Já to vím. Taky se s váma od roku 92 hádám.

 

Ceny energií

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Peněženky spotřebitelů jsou lehčí, než by mohly být. Platí to bezesporu u cen energií, tedy u elektřiny a u plynu. Podle údajů Eurostatu za posledních dvanáct let zdražují elektřina a plyn v Česku v procentním součtu nejrychleji z celé Evropské unie. To se to podniká energetickým firmám v čele s polostátním gigantem ČEZ. I když jeho zisky nedosahují už takové výše z rekordního roku 2009, stále se pohybují nad hranicí čtyřiceti miliard korun. Balkánské dobrodružství a klesající ceny proudu na evropských trzích. To podle expertů nejvíc ovlivnilo hospodářský výsledek ČEZu za loňský rok. Firma ohlásila pokles čistého příjmu o jeden a půl procenta. Na 40 miliard a 200 milionů korun. Loni v listopadu odpojil energetický gigant ČEZ v Albánii od proudu neplatící vodárny. Následovaly protesty. Jejich vyústěním byl nucený odchod ČEZu z této země. Problematická albánská investice ČEZu se promítla i do výsledků firmy za loňský rok.
 
Martin NOVÁK, ředitel divize finance, ČEZ, 28.2.2013
--------------------
Ztráta v Albánii za minulý rok činí 5,8 miliardy korun. A dobrá zpráva je, že k 21. lednu došlo k ukončení našeho působení v Albánii.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
ČEZ teď připravuje proti Albánii mezinárodní arbitráž. Český energetický gigant za celý loňský rok vydělal přes 40 miliard korun. O jeden a půl procenta méně než o rok dřív. Největším akcionářem ČEZu je stát a pro něj je důležitá především výše dividendy. Ta by mohla zůstat zhruba stejná jako loni, teda 45 korun na akcii.
 
Daniel BENEŠ, generální ředitel ČEZ, 28.2.2013
--------------------
Logicky bych nečekal, že bude významně jiné od toho, co bylo v loňském roce. A to bylo 14,4 miliardy korun, byla dividenda čistá, byla českému státu.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Letos ale čeká elektrárenská firma horší rok. Zisk proto klesne. Podle všeho na 37 miliard korun.
 
Petr HLINOMAZ, analytik BHS Securites, 28.2.2013
--------------------
Co se týče těch výhledů na rok 2013, tak ty jsou jaksi hodně nízké. Částečně se spojujou s cenami elektřiny. Ale těch vlivů tam bude asi mnohem více.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Problémy teď zažívá ČEZ i v Bulharsku, kde by mohl v nejhorším případě také přijít o licenci na distribuci elektřiny.
 
Sotir CACAROV, bulharský generální prokurátor
--------------------
Nařídil jsem úplnou kontrolu distributorů elektřiny. Inspekce by měla odhalit případné přestupky a trestné činy, které spáchali manažeři nebo zaměstnanci.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Bulharskem už tři týdny zmítají masové demonstrace. Proti cenám elektrické energie, politické situaci i proti chudobě. I tuzemské odbory začínají poukazovat na vysoké ceny energií v zemi. Podle informací Otázek se koncem tohoto týdne uskutečnilo setkání předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila a předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Pane předsedo, předpokládám, že jste tam probírali hranice občanské trpělivosti s cenami energií v Česku, které podle údajů Eurostatu kumulovaně za posledních dvanáct let rostly nejvíc. Nejdynamičtěji v zemích Evropské unie.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ano. Ono se to tady objevilo už trošičku předtím, že není jenom jeden fetiš, a to jsou ceny práce, ale že je také jiný fetiš, a to je, a poměrně dost významný, a to jsou ceny energií. Já jsem jenom paní předsedkyni sdělil, že bude mít naši plnou podporu, protože tento úřad musí být nezávislý a nemůže podléhat nikdo, neměl by podléhat nikdo žádným lobbistickým vlivům, protože to, co se s cenou energií skutečně děje, to je nehoráznost. A my ještě dojdeme k některým dalším segmentům, kde to rozebereme blíž.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ono když se právě podíváme na tu spleť čísel, ve které se málokdo přizná, když nám všem přijde ta faktura za elektřinu každý měsíc, protože tam je regulovaná část, neregulovaná část, silová, teď zahlceni jsme pojmy. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková slíbila v tomto pořadu, že se způsob vyúčtování zlepší a že to nebude taková složitá spleť čísel. Silová elektřina, která  nepodléhá regulaci, ale je výsledkem ceny elektřiny na trhu, tvoří necelou třetinu konečné ceny pro zákazníka. Podstatná je, jak sami vidíte, ta regulovaná složka elektřiny, tedy zelená část v našem grafu. Tolik kritizovaná podpora obnovitelných zdrojů tvoří desetinu konečné ceny pro zákazníka a daně necelou pětinu. Pane ministře, proč vláda nepodporuje víc snahu Energetického regulačního úřadu v tlaku na snížení a transparentnost té regulované části, kde nejvýznamnější složkou je část za distribuci? Protože předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková si v tomto pořadu například postěžovala před třemi týdny, jak hned nadvakrát se pokoušela dostat do zákona o veřejných zakázkách, aby musely energetické firmy distribuční soutěžit ty věci, které jsou v regulované části a jak to legislativní radou neprošlo, protože tady je bezesporu tlak těch distribučních firem.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Legislativní rada není vláda. Já si myslím, že ta otázka, proč vláda nepodporuje dostatečně, možná není úplně fér. Kdybyste se zeptal, zda úřad má podporu vlády, tak má. Dokonce to mohu říct velmi čerstvě, protože ve středu se tím vláda zabývala poměrně dost dlouho v bodě, který tedy měl charakter vyhrazeno, takže já ho nemohu popsat, ale paní předsedkyně regulačního úřadu tam vládu informovala velmi podrobně o celé řadě věcí. Ten úřad musí být nezávislý. On nahrazuje soutěž, to znamená, nahrazuje-li soutěž, musí být nezávislý. Nesmí být pod tlakem vlády. Ani jedním ani druhým směrem. Opravdu musí dělat svoji práci nezávisle. A v tom, aby dělal svoji práci nezávisle, a my si myslíme, že teď ten úřad dělá tu práci velmi dobře, že se snaží analyzovat jednotlivé náklady a jejich oprávněnost, protože je to vždycky nějaký součet oprávněných nákladů, tak bylo přímo na té vládě konstatováno, že úřad má v této činnosti politickou podporu vlády.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak se to ale...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
On nemůže mít zadání. Ten úřad nemůže mít politické zadání.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano. Ale vy jako vláda vytváříte právní prostředí pro činnost toho úřadu. Což je klíčové. Jak tedy konkrétně bude mít podporu právě v tvorbě toho právního prostředí, když si umějí ty energetické giganty dostat z nás zákazníků ty peníze, které jim klesají kvůli celkovému poklesu ceny elektřiny na evropských trzích, že si to vybírají na distribuci, která je regulovanou cenou, nepodařilo se Energetickému regulačnímu úřadu dodnes prosadit právě na tuto část fungování distribučních firem zákon o veřejných zakázkách, aby soutěžily, aby ta věc byla daleko transparentnější.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Nepodařilo se to prosadit v legislativní radě vlády. Legislativní rada vlády doporučuje nebo nedoporučuje. Tyto zákony schvaluje Poslanecká sněmovna a Senát. Je to určitě věc, kterou bude parlament projednávat, a nemluvím ani o vládě, to prostředí dělá parlament svojí legislativou. A já jsem tomu, ptáte-li se mně, já jsem tomu velmi nakloněn.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy může vláda přijít v nejbližší době s takovým pokusem, aby...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že nemusí chodit ani vláda. Může to mít formu poslaneckého návrhu.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No podívejme se, jak vypadají poslanecké návrhy. Ty zpravidla spíš nahrávají těm, které mají zákony regulovat.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Některé poslanecké návrhy jsou velmi kvalitní. Zvlášť když jsou napsány na některém ministerstvu
.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď tomu nerozumím?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ten legislativní proces může být rychlejší nebo pomalejší. Poslanecké návrhy jsou prostě rychlejší ve svém legislativním procesu.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže přijdete...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
-------------------- 
Já jsem nic takového neřekl. Já jsem řekl, že to nemusí předložit zrovna vláda, že to může být předloženo i poslaneckým návrhem.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když se bavíme o teď problematice elektřiny, cen elektřiny, vedení energetické společnosti ČEZ vyjednává s vládou o možných garancích cen elektřiny pro dostavbu Temelína. Dostavbu jaderné elektrárny na jihu Čech považuje vedení ČEZu za jednu z priorit pro letošní rok, kdy má být vyhlášen vítěz tendru. Tady jsou slova šéfa ČEZu.
 
Daniel BENEŠ, generální ředitel ČEZ
--------------------
Co se týká diskusí o řekněme obchodním modelu při rozvoji jaderné energetiky a jeho spojitosti s naplňováním státní energetické koncepce, tak vedeme diskuse s českým státem, s ministerstvy. Ty diskuse jsou ve fázi, řekněme, diskuse o variantách. Věřím tomu, že ta varianta, kterou jsme popsali, bude ta, která nakonec bude jakoby pozitivně reflektována českými politiky. Ale je to předčasné hodnotit, protože ty diskuse se vedou na úrovni všech zainteresovaných ministerstev.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dodává v rozhovoru pro Českou televizi generální ředitel energetické firmy ČEZ Daniel Beneš. Měl by si, pane předsedo Zavadila, ČEZ dostavět Temelín na základě svého obchodního modelu nebo by měl stát garantovat ČEZu elektřinu kvůli tomu, aby ČEZ mohl Temelín začít stavět a stát, rozumějme daňový poplatník, potažmo možná i spotřebitel?

 

Garantovaná cena pro ČEZ?

Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já se domnívám, že vzhledem k tomu, jak ČEZ vyvíjí svoji činnost, že by si to měl stavět podle svého vlastního modelu.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže žádná garance státu?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já se nebavím o garanci. Já se bavím o penězích.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To s tím souvisí. Teď tomu také nerozumím.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No tak to je otázka, jaké garance? O jakých garancích?


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No ceny elektřiny. Což by stát bezesporu...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
O garancích tomu, kdo mu půjčí.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
No tak tomu rozumím. Pak teda jsem přesvědčen, že ten stát by tam, protože je to státní firma koneckonců, tak by tam určité garance být měly.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Měly by tam být garance?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ano.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I když je pak budou v případě, že ten model dostavby Temelína bude ekonomicky neúspěšný, tak to zaplatí stát.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ale už je to proto, že to je státní firma, tak ta by měla také dohlížet na to, jak se to teda bude vyvíjet, celá ta dostavba.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No počkejte, ale ono totiž státní firma je ČEZ, jenom když se to hodí ČEZu, protože jinak se pak říká, když chcete pustit kontroly NKÚ do fungování ČEZu, že to vlastně je polostátní firma, protože tam jsou minoritní akcionáři, tak jaký je ČEZ? Je státní nebo polostátní? Nebo soukromý?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Pro mě je státní. A tím pádem stát by měl dávat garance a samozřejmě stát by měl také dohlížet na to, jakým způsobem se ta dostavba toho Temelínu bude provádět. To je můj názor

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Je to firma s majetkovou účastí státu s akciemi kótovanými na burze. To znamená, má svá přísná pravidla, která jsou pro firmy, které jsou kótované na burze. A ani majoritní akcionář, kterým je stát, nemůže jakýmkoliv způsobem šidit jakéhokoliv jiného minoritního akcionáře. Nicméně bavíme-li se o garanci, tak je to garance vůči těm, kdo půjčí na takovou investici peníze. Ta investice je obrovského rozsahu. Žádná firma na světě takové peníze nemá na účtech, aby si to mohla platit ze svého, musí si na to půjčit, jako vždy v případě velkých investic. To znamená, vedle ceny té investice do toho vstupuje otázka ceny peněz. A ono to hodně souvisí s tím, o čem jsme mluvili před chvílí v případě těch dluhových služeb státu. Když před deseti lety byla jasná obloha a státní dluhopisy všech zemí zdály se být stoprocentně bezpečné, tak i to Španělsko a Řecko si mohlo půjčovat velmi levně, tak si půjčovali velmi bezstarostně. Dneska je to úplně jiné. Dneska samozřejmě ty finanční trhy jsou opatrné, to znamená těm státům, kteří se nechovají odpovědně, dělají problémy. A úplně stejně se dívají na všechny ostatní investice. V okamžiku, kdy nejsme schopni dostatečně jasně předvídat ekonomický vývoj v Evropě, a tím pádem ani vývoj cen elektřiny, tak to riziko pro každého, kdo půjčuje ty peníze, je veliké. A když si to riziko napočítá do ceny těch peněz, tak najednou ty peníze jsou strašně drahý. Bez ohledu na to, že ta investice, i kdyby prostě to bylo to nejefektivnější a opravdu jsme si tam ohlídali, jako že pevně doufám, že si ohlídáme, že to bude postaveno tím nejlevnějším a nejefektivnějším způsobem, tak jsou tam obrovsky drahé peníze, pokud tam nebude nějaká garance ze strany státu. Já jsem zásadní odpůrce garance tedy za úvěr, kdy si někdo půjčuje a já jsem ten ručitel, kdo slíbí, že to když tak zaplatí. Tím bych opravdu veřejné rozpočty zatížit nechtěl a na nic takového nepřistoupím. Ale to, o čem jsem řekl během těch modelů, že jsem ochoten diskutovat a diskutujeme o tom a zdá se to být jako ta nejprůchodnější varianta, je model, který mají ve Velké Británii, že je dlouhodobě garantována cena energie, na čemž může odběratel jak vydělat, tak prodělat. Samozřejmě, že v okamžiku, kdyby někdy v budoucnu prudce spadly ceny energie...
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Protože třeba jaderná výroba bude drahá, tak si po solárech zaplatíme Temelín.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak si zaplatíme Temelín.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A tu variantu nám tedy jako daňovým poplatníkům, respektive spotřebitelům tedy chcete nachystat?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
No kdybyste tím chtěl zatížit veřejné rozpočty, tak tím uděláte to samé.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže vy místo toho, abyste zatížil veřejné rozpočty, tak zatížíte spotřebitele?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ale jako ty veřejné rozpočty nejsou nic jiného než peníze daňových poplatníků. Problém je, že ten stát se potom může dostat do obrovských ekonomických problémů.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Varianta nedávat žádné garance neexistuje?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Varianta nedávat žádné garance nedává možnost ČEZu půjčit si na trhu takové peníze, podle mého názoru, já říkám teď svůj názor. Podle mého názoru za současné situace na finančních trzích varianta bez garancí znamená tak strašně drahé peníze, ne drahou investici, ale tak strašně drahé peníze, které by se musely na úrocích platit těm, kdo půjčují, že by se to nemohlo ani vrátit, ani vyplatit. A ve svém důsledku by to zase dopadlo jenom na daňové poplatníky.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já myslím, že tady v tomhletom se shodneme.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže přenést to na spotřebitele do budoucna?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ne na spotřebitele. Na to, že garance ano, pozor, aby bylo jasno.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To riziko. No ale to neovlivníte.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě, že ne.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže to riziko je padesát na padesát.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já vám to řeknu zase naopak. Za předpokladu, že přijdou světlé zítřky, mluvíme o době po roce 2020, že v té době půjdou světlé zítřky a cena energie poletí nahoru, tak naopak na tom ten spotřebitel prudce vydělá, protože má tu cenu garantovanou.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Anebo budou takové zítřky, že to jádro a výroba elektřiny z jádra může být ekonomicky méně výhodná než z jiných technologií, které budou budou?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Není budoucnost bez rizik. Ale abychom ty rizika minimalizovali, tak musíme mít na paměti také něco, čemu se říká energetická bezpečnost. A já tady o těch garancích mluvím ne proto, že to je státní firma, kdyby byla privátní, jednal bych úplně stejně, to souvisí s energetickou bezpečností státu a to je úplně stejná záležitost, stejně závažná záležitost jako třeba ozbrojené síly.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku. Hosty Otázek zůstávají český ministr financí Miroslav Kalousek a předseda nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav Zavadil. Řeč bude také o fotovoltaických elektrárnách a o tom, zda bude prodloužena například solární daň. A hostem Otázek bude i ministr školství Petr Fiala a nejen on. Pozvání do pořadu přijal i profesor Milan Hejný z katedry matematiky a didaktiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, ale i ředitelka Základní školy Generála Janka v Ostravě Mariánských Horách Šárka Fehérová. Přepněte si na čtyřiadvacítku. Pokračujeme po stručných zprávách.

 

Podpora fotovoltaiky

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vstoupili jsme do druhé hodiny dnešních Otázek. V jejím úvodu dokončíme diskusi ministra financí Miroslava Kalouska a předsedy nejsilnější odborové centrály v  zemi Jaroslava Zavadila. Dva krát pět, tak tímto matematickým příkladem nadepsal svůj plán s konkrétními kroky pro kvalitnější školství ministr Petr Fiala. Výsledek Fialovy rovnice je však zatím neznámý. Na prosazení kroků, jakými jsou kariérní řád pro učitele, posílení zájmu dětí o matematiku a technické obory, profilace vysokých škol, podmínky pro jejich rozvoj, stabilitu i slučování, věru mnoho času nemá, o penězích ani nemluvě. Rozpočty ministerstva školství v posledních letech střídavě rostly a klesaly. Od roku 2010 opět vidíme meziroční růst v řádu miliard až na letošních asi 140 miliard korun. Příští rok má být ovšem trend opačný. Kasa ministerstva by měla zeštíhlet asi na 116 miliard korun a v roce 2015 by to mělo být dokonce jen 112 miliard. Šlo by tedy o návrat někam k roku 2006, jak sami vidíte. Nejen o tom přijdou diskutovat ministr školství Petr Fiala, profesor Milan Hejný z katedry matematiky a didaktiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a ředitelka Základní školy generála Janka v Ostravě Šárka Fehérová. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit?
Spor o sankci, hejtmani krajů Ústeckého a Karlovarského vyzývají premiéra Petra Nečase k jednání o 2,5 miliardové pokutě. Sankci udělila Evropská komise dotačnímu úřadu Severozápad a to kvůli machinacím s evropskými penězi. Ústecký kraj míní, že by měl spolu s krajem Karlovarským zaplatit jen polovinu z částky, kterou požaduje Brusel. Zbytek by měl podle Ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka zaplatit český stát. Předškolní vzdělávání na okraji, podle části kritik by měl ministr školství Petr Fiala doplnit svůj program deseti kroků ke kvalitnímu školství o jasné záměry ve vztahu k mateřským školkám.


Tomáš FEŘTEK, pracovník neziskové organizace EDUin
--------------------
Peníze investované do předškolního vzdělávání se vracejí nejrychleji, tak křivka je paradoxně klesající. Čím později do toho systému investujeme, tím menší je efektivita těch investic.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Opozice pak ministru školství Petr Fialovi vytýká obecnost jeho plánu. O peníze jde v první řadě. Školské odbory jsou skeptické k plánům ministra fialy na zkvalitnění výuky. Podle nich nejsou Fialovy kroky podloženy nárůstem peněz pro školství. Podle finančních výhledů by měl příští rok klesnout rozpočet regionálního školství a přímo řízených organizací ministerstva z 75 miliard na necelých 81 miliard korun.
Připomínám, že hlavními hosty dnešních Otázek zůstávají ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda nejsilnější odborové centrály v zemi Jaroslav Zavadil. Ještě jednou, pánové, vítejte ve druhé hodině Otázek na zpravodajské ČT24. Dobrý den. Pane ministře, ceny elektřiny zatěžuje v současnosti i část za obnovitelné zdroje, respektive podpora fotovoltaiky, protože to bývá považováno za jednu věc. Nicméně na fotovoltaiku byla uvalena solární daň, ta má skončit k 31. Prosinci letošního roku. Vy jako ministr financí už tušíte, jaké budete mít stanovisko k možnému prodloužení solární daně, o čemž uvažuje ministerstvo průmyslu?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Vzhledem k tomu, že jsme řekli, že nebudeme pohybovat žádnými daněmi, tak by se to mělo platit pro všechny daně a pro všechny parametry, na druhou stranu ta otázka fotovoltaiky, která skutečně byla prudce zanedbána, v období roce 2009 neřešena, vyhřezla do cen. Zajímavé je, podívejte se, že třeba v Německu pro to jednak z výhod konkurenceschopnosti Německa je němečtí občané to  břemeno fotovoltaiky přijali na sobě, tam to nesou jenom domácnosti.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dobře, ale o to břemeno nebylo zase tak velké jako v Česku, protože v Česku se z toho stal tunel.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak pozor. Já nechci hájit to, co se stalo v Česku. Jenom chci říct, že české domácnosti zaplatí za elektriku pořád ještě relativně málo, když se podíváte, kolik se platí v Evropské unii. Němci a Dánové platí několikanásobně více, než platí české domácnosti.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To zase musíte srovnávat s kupní sílou, což je zase jiná statistika.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě. Jenom tím chci říct, že třeba u nás náklady na fotovoltaiku nesou i firmy, což zatěžuje jejich konkurenceschopnost, zatímco v Německu to nesou jen domácnosti.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zpět k solární dani.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Zpět ke všem opatřením, které udrží tenhle problém v nějakém ufinancovatelném rámci, vláda se tím zabývá velmi odpovědně. Já říkám otevřeně, že ministerstvo financí při svých úvahách, kličkuje mezi Scyllou a Charybdou. Tou Scyllou jsou samozřejmě náklady na fotovoltaiku, tou Charybdou jsou mezinárodní arbitráže, kterými ty společnosti hrozí. My to musíme zvažovat z obou stran a proto prosím o pochopení vás i vaše diváky, že tady teď žádné zcela konkrétní opatření ode mne nezazní. Já jsem docela pyšný na to, že od mého příchodu v roce 2007 na ministerstvo financí jsme neprohráli žádnou arbitráž a nemám v úmyslu, abychom ji prohráli i se solárníky, proto já teď ve vašem pořadu neřeknu nic jiného, než že se těm opatřením věnujeme s náležitou odbornou péči, ale i s vědomím riziky těch arbitráží.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ono terčem hněvu se stávají velké fotovoltaické projekty, které prodražují ceny elektřiny v České republice. Energetický gigant ČEZ má hned první a třetí největší fotovoltaické elektrárny v zemi. Největším výrobcem elektřiny ze slunce je právě polostátní ČEZ. Té patří 13 fotovoltaických elektráren v zemi, z toho 4 z desítky nejvýkonnějších. ČEZ provozuje i největší solární park v Ralsku, kde má 4 elektrárny o souhrnném instalovaném výkonu 38,3 MegaWatt. Elektřinu ze solární elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik jí poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelů. Když jste se, pane předsedo Zavadile setkal s Alenou Vitáskovou, předsedkyní Energetického regulačního úřadu, jak jste se bavili o rozkrývání těch firem a toho, co se dělo kolem fotovoltaiky v minulosti.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
My jsem se až o tomhle tom tak dalece nebavili, protože já mám jednu výhodu, já jsem původním povoláním energetik, takže trošku ty věci, které se týkají energetiky mě profesně zajímají, zajímám se o ně už dlouho. Já jsem, rád, že tady pan ministr řekl dvě věci. Za prvé, že to zhoršuje, ta cena fotovoltaik a tak všechno, co je s tím spojené, ceny energií, že zrušili konkurenceschopnost, konečně už také někdo neužívá jen slovo, že mzdy nám zhoršují konkurenceschopnost. Radil bych všem ekonomům, aby se seznámili s těmi čísly a pak by tedy přišli ke stejnému závěru. To je první věc. A pak tady řekl, že v roce 2009 se tam trošku zaspalo nebo budu říkat víc zaspalo a neudělala se opatření.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nebyl to záměr?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Tehdy to bylo, já se na to dobře pamatuji. Tehdy to byla vláda Jana Fischera a já jsem měl jednání se čtyřmi ministry jakoby v hospodářském výboru, kde jsem tehdy použil několik drsných slov a říkal jsem jim: Prokristapána, vy udělejte všechno pro to, aby se tenhle ten proces nedostal někam, kde ho budeme velmi těžko řídit. Čili zničit, zadupat, když použiji expresivních výrazů a opravdu nejsem proti obnovitelným zdrojům. To co je na těch střechách, to co je v těch výkonech kolem 30 nebo do 1 MegaWattu, 300 kiloWatt, 1 MegaWatt, to naopak bych myslel, že by se mělo velmi podporovat.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Znovu se ptám, nebyl to záměr?
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Na to já vám neumím odpovědět, protože já nevím, jestli to byl nebo nebyl záměr. Já mohu spekulovat, že to záměr byl, protože všichni čtyři, jak tam seděli, kejvali a říkali: Ano, máš pravdu.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ono s totiž stačí v čase vrátit do Poslanecké sněmovny. Za pár okamžiků i poslechneme Oldřicha Vojíře, protože poté, co úřednická vláda Jana Fischera, o čem  jste mluvil, konečně předložila do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, tak přišli poslanci ODS, Ondřej Plašil a Oldřich Vojíř na začátku roku 2010 s pozměňovacími návrhy k této novele. Ty se vládní návrh pod argumentací tehdy ochrany investic, pokoušeli zmírnit. Tady jsou slova Oldřicha Vojíře.
 
Oldřich VOJÍŘ, poslanec /ODS//ukázka ze dne 17.3.2010/
--------------------
Poslednímu návrhu, zdali prodloužit nebo neprodloužit ochrannou lhůtu pro investice nad 20 MegaWatt. Je to svobodné rozhodnutí sněmovny, jak se rozhodne, jestli tak učiní či nikoliv. Tyto projekty skutečně existují. Nicméně podle energetického regulačního úřadu jsou ve fázi, kdy ještě nemají vydáno povolení. Teď myslím ERU, neumím říct, jestli mají stavební, to nevím. Jenom říkám, že pokud by mělo pak dojít k tomu, že by to byla znehodnocená investice a teď je jedno, jestli domácí nebo zahraniční subjekt, tak nestojím o to, abychom se opět vystavili nějaké arbitráži, protože mám pocit, že cokoliv bylo řešeno arbitráží proti České republice, tak jsme skoro vždycky prohráli.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Argumentoval 17.března roku 2010 v Poslanecké sněmovně poslanec ODS Oldřich Vojíř, který byl svého času v dozorčí radě ČEZ, neukazuje právě i tento příběh na to, že to nebyla náhoda, že se to v čase odsouvalo, záměrně se to zdržovalo, aby si někdo namastil kapsu, lidově řečeno, pane Kalousku.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, ono by bylo také divné, kdyby se něco takového v té sněmovně nestalo, kdykoliv se tam projednává zájem nějaké silné skupiny. To už je jedno, jestli třeba tabákového průmyslu nebo herního průmyslu. Koneckonců filmový průmysl si dokázal naprosto dokonale vylobbovat půl miliardy na investiční pobídky. Vždycky když se jedná o takovýchto věcech, tak si toto silné lobby najde nějaké poslance, že tady mluvil pan poslanec Vojíř, rád bych mu ještě vzkázal k těm arbitrážím, že to není pravda, že my jsme od roku 2007, co jsem přišel na ministerstvo financí, žádnou arbitráž neprohráli, rádi bychom v tom pokračovali. Ale že tady pan poslanec Vojíř mluvil o zájmu fotovoltaické lobby, tak jako v zájmu fotovoltaické lobby mluvil před měsícem pan kolega Úlehla, to je prostě zjevné. Ono je to většinou i vidět.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste zodpovědný za to, aby z té fotovoltaické lobby, respektive šedé zóně, která se napojí tu na fotovoltaiku, tu na dopravní podnik hlavního města Prahy, abyste proti těmto různým lobby i skupinám, které odírají tento stát, odírají daňového poplatníka, byste proti tomu bojoval.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Myslím, že bojuje, myslíte, že ne?
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslíte, že dostatečně?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já si myslím, že ze všech sil.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podívejme se tedy například na sílu příběhu Amun.Re. Byl k ledu uložen případ nákupu největších fotovoltaických elektráren ČEZem. Přitom o tento příběh se podle otevřených zdrojů zajímal právě finančně analytický útvar ministerstva financí řízený Miroslavem Kalouskem, v čem ten příběh spočívá? Dva solární projekty za pět miliard korun pro firmu Amun.Re, podnikatel Martin Shenar nejdřív koupil dvě firmy s plány na fotovoltaické pole v Ralsku. Obratem ruky je prodal ČEZ, za půl miliardy korun a navíc ještě podepsal spolu se státní společností smlouvu o tom, že se také elektrárny postaví. Pětimiliardový byznys byl na světě. Amun.Re ale nestaví elektrárny, takže pro samotnou akci si najala jinou společnost. V nejvyšších orgánech Amun.Re v minulosti i současnosti figuruje hned několik jmen spojených právě s pražskými dopravními podniky. Amun.Re podle obchodního rejstříku sídlí a stejné adrese v pražské Ucharově ulici jako advokátní kancelář MSB Liegel, dříve nesoucí jméno Šachta&Partners. Shenar ve firmě vystřídal právníka Petra Kmetě, který se angažoval ve firmách s exotickými sídly v cizině. V představenstvu Amun.Re je dodnes Drahomír Šachta, zakladatel advokátní kanceláře. Po případu s vyváděním peněz z pražských dopravních podniků firmu Šachta&Partners opustil prý kvůli sporům s kolegy. Ta se tedy přejmenovala na MSB Liegel ve společnosti Amun.Re je však Šachta společně s bývalou kolegyní Karolínou Babákovou, která působí v MSB Liegel. Konečně už od dob Petra Kmetě ve firmě na různých pozicích v představenstvu a dozorčí radě působí advokát David Michal, taktéž známá postava kauzy dopravního podniku a taktéž dresy Šachta&Partners nyní MSB Liegel. Dodejme, že tato advokátská líheň je nejen novináři považována za dvorní právní kancelář podnikatele Ivo Rittiga. Finančně analytický útvar předal informace protikorupční policii. Ta případ odložila. Znamená to, že ty informace vašeho útvaru.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Co teď ode mne chcete, pane redaktore. Já vám mohu obecně odpovědět, zdaleka se to netýká pouze Amun.Re. Finančně analytický útvar není orgán činný v trestním řízení. Je to organizace zpravodajského charakteru, která dává informace celní správě, finanční správě a tam, kde detekuje trestnou činnost, nebo činnost, o které se domnívá, že mohl vzniknout závažný trestný čin, předává orgánům činným v trestním řízení, toto se stalo nejen v případě Amun.Re, toto se stalo v desítkách jiných případů. Kde jsou mí analytici hluboce přesvědčeni, že tam k trestné činnosti došlo, a že jí dokonale zmapovali.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže je to případ i Amun.Re, že kdyby neměli dokonale...
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Nechte mě, prosím domluvit, protože tohle je docela důležité. Tohle se nestalo pouze v případě Amun.Re, to se týkalo v případě desítek jiných případů, kdy mí analytici to předali orgánům činným v trestním řízení, to dělají jenom tehdy, oni tady nejsou pro to, aby dávali  něco policii. To dělají jen tehdy, když v rámci své činnosti, která vyplývá ze zákona proti praní špinavých peněz, narazí na něco, o čem jsou přesvědčeni, že je to trestný čin, tak to dají orgánům činným v trestním řízení,protože dál jim to nepřísluší. To učinili v desítkách případů, myslím si, že v loňském roce dokonce ve stovkách případů. Desítky případů byly případy stejně znepokojivé jako Amun.Re a co pak dál prosím pěkně, chcete ode mne, orgány činné v trestním řízení jsou nestranné a já, když v tomto studiu řeknu, co si o nich myslím, tak jsem potom půl roku veřejně lynčován, což se mi loni stalo. Já to nebudu opakovat.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Víte, já se vás, pane předsedo, protože o temných zákoutích podnikání se sluncem referují v posledních letech, rozumějme v letech v roce 2009, 2010, 2011, výroční zprávy BIS ve veřejné části výroční zprávy BIS za rok 2011, stojí, znovu cituji: "část investorů, kteří se skrytě i otevřeně účastnili nekontrolovaného rozvoje solárních elektráren, byly ve střetu zájmu. Tyto osoby se v minulosti podílely na stanovování parametrů státní podpory pro obnovitelné zdroje, rozhodovaly o jejich pozdějších úpravách nebo je ovlivňovaly skrze významné podniky s účastí státu," konec citátu z výroční zprávy BIS za rok 2011. Tedy za ministerstvo financí, sám za sebe, odmítáte variantu, že byste dali, nebo finančně analytický útvar, tak špatné informace, že protikorupční policie nemohla konat, protože prostě věci, kde je, ČEZ, tak se kryjí, aby se to nerozkrylo, kam ty peníze za ty největší fotovoltaické projekty šly?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, já jsem někdy opravdu šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit. V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací na takové míře podrobnosti, kterou dostávají orgány činné v trestním řízení, od finančně analytického útvaru, byly odloženy. Ale to je můj subjektivní pocit, já se samozřejmě mýlím, protože kdykoliv řeknu pravdu o tom, co si myslím o orgánech činných v trestním řízení, jsem veřejně lynčován a nemám to zapotřebí.



Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Můžete tedy garantovat, že ministerstvo financí zlodějinu kolem fotovoltaiky napojenou na ČEZ nekrylo?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Zlodějina, to můžete říct vy, pane redaktore, já to říct nemohu, ale nebudu vám to ani vyvracet. Mohu vás ujistit, že nejen v případě Amun.Re, ale také v případě Amun.Re předalo ministerstvo financí orgánům činným v trestním řízení informace na takové míře podrobnosti, že jsem šokován, že byly odloženy. Ale bylo to samozřejmě nestranné, určitě objektivní a orgány činné v trestním řízení jsou zlaté, špatný je pouze ministr financí, vždycky, pamatujte si to.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já k tomu  mohu dodat jenom jedno, já jsem samozřejmě šokován z toho, jak tahle ta temná zákoutí a všechno to, co se děje okolo fotovoltaických elektráren, se projevuje v cenách. Protože když se podíváme do ceny spotřebitelské, tak se divím, že ti lidé nevzali ty klacky a nešli ty fotovoltaiky rozbít, protože například u domácností, která svítí, vaří, a má tam ohřev teplé vody, s tam od roku 2006 z částky, já se omlouvá, protože můj zrak není úplně nejlepší, 132 korun ročně, tedy 132 korun měsíčně na 2680 korun. To je u maloodběratelů. Ale u velkoodběratelů je to ještě podstatně horší, protože tam ta konkurenceschopnost se tímhle tím defrauduje úplně někam, kam bychom si to nikdy nepřáli, 83 tisíc MegaWatthodin, což je firma takového většího charakteru, má nárůst cen ze 2 milionů 345 tisíc v roce 2006 na 48 milionů v roce 2012, pardon, 2011.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane předsedo, ale to je to, proč se na to ptám, že tady byl zájem šedé zóny, kterou popisuje BIS, o které ví finančně analytický útvar, vydělávat na solárním byznysu.


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
K jedné věci, vy jste jedna věc je promítání cen solárního byznysu do regulovaných cen, druhá věc je jeden konkrétní případ, o kterém jste tady mluvil. A tam to souviselo ne úplně s tím, o čem mluví pan předseda, to já nesmím říct.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ono mají 6,20 % z celkového toho talíře.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Kdybych byl na vašem místě a mohl bych říct, že se tam kradlo, což já nesmím, protože policie to odložila, to znamená, tam nikdo nic neukradl a kdybych byl někdo na vašem místě a mohl bych říct, že se tam kradlo, tak tam se kradlo na něčem úplně jiném, ale zase hodně. A to také nesmím.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Na čem konkrétně se kradlo?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Jéžiš, na ničem, orgány činné v trestním řízení to odložily.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale vy řídíte, respektive pod vás spadá finančně analytický útvar. Na čem se kradlo?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
A ten odevzdal všechny podrobnosti, které odevzdat měl a musel a odevzdal je Policii České republiky, protože tam detekoval činnost, o které se domníval, že to je závažná trestná činnost. Pravděpodobně se mýlil, protože policie to odložila.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Já si nemyslím, že se mýlil, já si k tomu přidám svoje polínko. Já si nemyslím, že se finančně analytický úřad mýlí, ten se nemýlí. Ale myslím si, že se tady mýlila policie a že by bylo jaksi dobře, prověřit, proč se ta policie tak hrozně zmýlila.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Anebo by mohl ministr financí Miroslav Kalousek, když to učinil v ProMoPro, tak nás seznámit s tím, co investigoval finančně analytický útvar.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Za to jsem dostal pokutu. V případě ProMoPro jsem také byl do teď jediný postižený člověk. Nikdo jiný postižený nebyl.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když se s Jaroslavem Zavadilem tady složíme na tu pokutu?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pane redaktore, jsem ministr vlády. Jestli mi oficiální státní instituce řekla, že jsem porušil zákon a vyměřila mi pokutu a já jsem tu pokutu poctivě zaplatil, tak po mě přece nemůžete chtít, abych stejný přečin opakoval.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Škoda, že se tedy nedozvíme, jak to bylo s fotovoltaikou.

 

Spor o občanský zákoník

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Platnost neodsouvat, o tom v souvislosti s novým občanským zákoníkem respektive jeho plánovanou platností k 1.lednu 2014 rozhodla Nečasova vláda, dodnes přitom vláda nemá na stole několik klíčových doprovodných zákonů k občanskému zákoníku, jde nejen například o novelu zákona o matrikách, nový zákon o spolcích. Nový zákon o statusu veřejné prospěšnosti, ale také i o změnu daňových zákonů. Dodnes nemá vláda na stole zákon o veřejných pojistných a správě daně z příjmu fyzických osob, když vláda, pane ministře Kalousku, vy jste byl v menšině, byl jste přehlasován, protože jste chtěl odložit platnost občanského zákoníku. Když vláda neodložila tu platnost, je jasné, že v Poslanecké sněmovně bude dostatek hlasů na schválení těch prováděcích zákonů a že se na konci roku nedostaneme do časové nouze?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
To je jedno z těch rizik, na které jsem upozorňoval, zda bude mít nebo nebude mít vládou 101 na podzim. Já jenom velmi stručně, na jaká rizika jsem vládu upozorňoval. Nejde tady o platnost občanského zákoníku. Ten je platný dva roky a má být účinný v roce 2014. Jde o platnost té doprovodné legislativy, což jsou desítky zákonů, která zasahuje do všech oborů lidské činnosti od narození až po smrt a dědictví, podnikání. Ty zákony, i když bude mít vláda 101 a schválí je včas, ty zákony budou jejich definitivní znění budeme znát až na podzim. Teprve potom si firmy a instituce budou moci na to udělat své prováděcí předpisy a zaškolit personál. Možná to stihnou soudy, možná to stihnou některé státní instituce, byť nejsem optimista a i tam čekám velkou chybovost, ale zejména se bojím o fyzické a právnické osoby, to je normálně o lidi a o firmy, bojím se, o podnikatelské prostředí, protože v každém případě to bude znamenat, byť přechodně, poměrně silný administrativní nárůst nákladů na administrativu a hlavně pro malé a střední podnikatele prudký nárůst nákladů na právní servis, protože se najednou ocitnou v úplně jiném prostředí, smluvním, jakémkoliv a protože to bude tak narychlo, že oni sami, oni musí podnikat, tak oni sami se s tím tak rychle nemohli seznámit, tak si na to budou muset vzít právní servis, který bude velmi drahý. Upřímně řečeno, ne náhodou, tu účinnost strašně moc fedruje určitá skupina právníků.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže jde o peníze právních služeb.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, ne, to je jen jeden malý účel.
 

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tedy ale hlasy máte jako vládní koalice na prosazení té dobrovolné legislativy?
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Je potřeba poctivě říct, já jsem rád, že vláda o těchto mých rizicích diskutovala velmi odpovědně. Já jsem skutečně navrhoval odložení. Nakonec, protože jsem na tom nechtěl mít bojové hlasování vlády. Převážil ten argument u většiny členů vlády, že na druhé straně je ještě větší riziko, že budoucí politická reprezentace po volbách, kde by ta účinnost byla až po volbách, že by smetla ten občanský zákoník ze stolu a smetla by 12 let té práce. Což chápu, že by byla škoda. Tím chci říct, že je to tady také trochu věc pozice. Kdyby byla s opozicí řeč a byla by schopna se nějakým způsobem zavázat, že v případě, že by převzala většinu ve sněmovně, že neshodí ten občanský zákoník ze stolu, tak si myslím že by se kolegové dali přesvědčit, protože všichni chápou, že ten čas na tu přípravu, nemluvím  občanském zákoníku, o doprovodné legislativě, připravit se během několika málo týdnů na takhle zásadní změnu, já se opravdu snad to zvládnou vládní instituce, aspoň já na tom na ministerstvu financí dělám všechno a i tam se toho obávám
.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Už jsme měli zmatky kolem DPH na konci roku, co bychom si neudělali zmatky.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ale v podnikatelském sektoru zvláště u těch malých a středních, u těch se bojím velmi a těm bych ten rok chtěl navíc jaksi dopřát, ale jsem s vládou loajální a budu loajální.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Ano, s tímhle tím se dá souhlasit, my jsme žádali na tripartitě odložení toho občanského zákoníka, protože tam je řada věcí, o kterých tady mluvil pan ministr, těch doprovodných zákonů, prováděček a tak dále, ve stavu, kde se domnívám, že to ani není snad možné stihnout. A já dám jeden příklad. My jsme měli s profesorem Eliášem velký seminář, kde bylo 60 našich právníků. Bylo to na dva cykly rozdělené a on musel nakonec uznat, že řada těch věcí není úplně dotažena do konce a to co mu řekli ti právníci z terénu, tak nakonec uznal, že by se to mělo ještě změnit, proto jsme tedy usilovali o rychlou změnu, je domluveno s ministrem Blažkem, ministryní MPSV Müllerovou, rychlý sezení, týmy, a udělat ty úpravy ještě tak, aby se to stihlo, protože nám hlavně jde o zákoník práce a ta vazba na zákoník práce. Dám příklad, náhrada škody, jedna z věcí a víc nebudu už k tomu mluvit, dodnes existuje bodová tabulka, ta byla samozřejmě teď zrušena, kde se bodově ohodnotily úrazy, nemoci z povolání, a ty lidi měli přesný výčet toho, co a ten úraz dostanou. Dneska nic takového  nebude existovat, takže tam je díra jako hrom. Budou muset jít k soudu, pojišťovny určitě nebudou dávat pojistky jen tak, budou se soudit. No, to bude tedy, pro toho klienta, jak už tady to bylo řečeno, pro toho fyzickýho klienta, to bude velmi obtížné.


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Hlavními hosty Otázek Jaroslav Zavadil, šéf nejsilnějšího odborové centrály v zemi a ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. Děkuji za účast v této debatě a těším se na další.
 
Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Hezkou neděli.
 
Jaroslav ZAVADIL, předseda ČMKOS
--------------------
Hezký den.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.