CZ EN

MF žádnou obec nenařklo

"Ústeckoorlické obce se brání proti nepravdivým informacím ministerstva"
Zdroj: parlamentnilisty.cz Datum: 24.6.2013 | Rubrika: Obce voličům

Představitelé obcí na Orlicku se brání nařčení Ministerstva financí, že je dluhy paralyzují a že jsou tzv. „rizikové“. Podle starostů dotčených obcí je nedávno zveřejněný seznam Ministerstva financí naprosto zavádějící a představitele obcí poškodil jak u občanů, tak u partnerů.
...
“Stát nás na jedné straně nutí, abychom dělali kanalizace a čističky a pak nás špiní nesmyslnými přehledy, které neumí ani interpretovat,“ dodal rozzlobený starosta Sudslavy Drábek, podle kterého je obecní hospodaření ve velmi dobrém stavu a každý se o tom může osobně v Sudslavě přesvědčit.

Reakce MF:

Ministerstvo financí žádnou obec nenařklo. Panu starostovi doporučujeme se nejprve seznámit s monitoringem hospodaření obcí, který již funguje mnoho let a je vysvětlen např. na webových stránkách. Ministerstvo financí postupuje zcela v souladu s usnesením vlády, podle kterého je ministr financí povinen oslovit obce, u nichž byl ukazatel celkové likvidity k 31. 12. příslušného roku v intervalu <0; 1> a zároveň byl podíl jejich cizích zdrojů k celkovým aktivům vyšší než 25 % včetně, a požádat o zdůvodnění stavu a o stanovisko zastupitelstva obce.

Ministerstvo financí nezveřejnilo žádný „seznam“. Ministr financí zdvořile požádal starosty obcí, u nichž došlo k překročení stanovených hodnot, o vysvětlení. Až na základě tohoto vysvětlení je možné u příslušných obcí možné vyhodnotit skutečnou míru rizika, což pan ministr v dopise jasně uvádí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.