CZ EN

Jak je to s poplatky a činností MF

"O bankách a klientech"
Lidové noviny | Datum: 5.3.2013 | Rubrika: Názory | Strana: 11 | Autor: Tomáš Prouza

Reakce MF:

Bývalý náměstek ministra financí Tomáš Prouza se ve svém článku věnuje problematice bankovních poplatků a nejnovější iniciativě v oblasti promíjení soudních poplatků. K tomu je potřeba uvést, že posuzování výše poplatků a jejich případné nezákonnosti, resp. možného rozporu s dobrými mravy, nepřísluší do působnosti jakéhokoli ministerstva ani vlády, ale soudu. Popřípadě finančnímu arbitrovi, pokud předmětná finanční služba spadá do jeho působnosti. Připomeňme, že řízení před finančním arbitrem není zpoplatněno.

Pokud se podíváme na konkrétní prosazená opatření, lze velmi snadno odmítnout tvrzení o tom, že se na trhu finančních služeb nic nedělalo. Velmi viditelnou aktivitou byly například novely zákona o spotřebitelském úvěru, které posilují ochranu spotřebitele a reagují na nefér obchodní praktiky. Ta poslední přinesla mimo jiné zákaz používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Stejně tak již není možné využívat při poskytování nebo zprostředkovávání spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky. Kromě toho došlo k posílení principů odpovědného úvěrování a zvýšení pokut za jejich porušení. Dále jmenujme nedávno přijatý zákon o finančním zajištění či projednávaný směnárenský zákon a průlomový zákon o investičních společnostech a fondech.

Těžko může pan Prouza již po dvou měsících hodnotit důchodovou reformu. Každopádně je třeba připomenout, že vláda se v době, kdy zastával pozici náměstka ministra financí, o žádné řešení problémů důchodového systému ani nepokusila. Pouze se tyto problémy dále alibisticky odkládaly.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.