CZ EN

Evropská daň z finančních transakcí

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 24 | 22.1.2013 | 21:10 | Pořad: Ekonomika

David BOREK, moderátor
--------------------

Ministři financí Evropské unie dali v Bruselu zelenou k zavedení daně z finančních transakcí. Ta bude platit pro obchody s dluhopisy, akciemi a deriváty. Zavést ji chce 11 zemí včetně Německa, Francie, Polska nebo Slovenska. Eurokomisař pro daňovou politiku Šemeta to označil za milník v celosvětové historii daní. Česko zastupoval ministr financí Kalousek, který vysvětlil, proč se Praha k dani nepřipojila.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pevně jsme doufali, že do dnešního rozhodnutí budou na stole veškeré informace o možných dopadech zavedení této daně v těch 11 zemích na neparticipující země, na jejich daňové poplatníky a na jednotný evropský trh. Bohužel se tak nestalo. Ta analýza zatím není k dispozici, ty dopady neznáme. Proto jakkoliv nechceme nikomu v ničem bránit. Tak s plnou odpovědností jsme proto nemohli zvednout ruku. Patřili jsme mezi ty země, které vyjádřily obavy z možných dopadů na neparticipující státy. Já pevně doufám, že ty obavy budou v následujících pracích rozptýleny. Ale vzhledem k nedostatku informací k dnešnímu dni, jsme se zdrželi hlasování.

redaktor
--------------------
A pane ministře, jaké obavy konkrétně máte, jaké by byly dopady na ty neparticipující země, jakých dopadů se obáváte?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Uvědomte si tu věc, že jsme země, která má více než 90 % bankovního sektoru z dcer, že jsou to dnes konsolidované konglomeráty, to znamená rád bych se ujistil, že nehrozí, že čeští daňoví poplatníci budou platit daň z finančních transakcí do nějakých jiných zemí, kde jsou. Zrovna tak bych se velmi rád ujistil, že nedojde k jisté hranici jednotného evropského trhu mezi těmi zeměmi, které budou participovat na posílené spolupráci a těmi zeměmi, které nebudou. Samozřejmě, že daň z finančních transakcí je vážný zásah do konkurenceschopnosti bankovních ústavů. Na jednu stranu bude snaha přesouvat tyto transakce do zemí, které tou daní zatíženy nebudou a na druhé straně bude logická snaha tomu bránit.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.